Hírmorzsák 2024-04-30 (10:15)

Továbbjutott a Thunder és a Nuggets is. A Thundernél igyekeznek nem foglalkozni azzal, hogy mennyire fiatal a keret. Willie Green az eladott labdákban látja a vereség okát. Michael Malone megbízott a legjobb játékosaiban. Veszélyben van Darvin Ham állása. LeBron James még két évet játszhat, de arra nem válaszolt, hogy ezt a Lakersben teszi-e. A Lakers Bronny Jamest is draftolná, hogy maradásra bírják a sztárt. Kristaps Porzingis vádlisérülést szenvedett. A Bucks sztárjai az ötödik meccset is kihagyhatják. Bradley Beal szerint más lett volna a Suns szezonja, ha egészségesebbek az alapszakasz közben. Kevin Durant július 8-ától jogosult a hosszabbításra. Kétszer is összecsap Párizsban a Spurs és a Pacers. Az NBC hamarosan megegyezésre juthat az NBA-vel.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, hajnalban két nyugati párharc is befejeződött. A Thunder kisöpörte a Pelicanst, így várhatják, hogy ki lesz az ellenfelük a 2-2-re álló Clippers-Mavericks párosból, míg a Nuggets 4-1-es összesítéssel múlta felül a Lakerst, így készülhetnek a Timberwolves ellen. A Nuggets-Timberwolves párharc a hétvégén veszi kezdetét, azt még pontosan nem tudni, hogy magyar idő szerint szombaton este, vagy vasárnap hajnalban.

Mark Daigneault a Thunder továbbjutását követően arról beszélt, hogy van különbség egy fiatal, illetve egy érett csapat között. Az övék egy elkötelezett csapat, és ugyan sokszor lehet a játékosok korából arra következtetni, hogy milyen pályafutás állhat előttük, de ahogyan már sokszor mondta, a Thunder nem mindennapi emberekből és játékosokból áll össze, és azért képesek ilyen eredményeket elérni. Jalen Williams szerint a keret fiatalsága csak egy újabb olyan tényező, amit figyelmen kívül kell hagyniuk – ez olyasmi, amit mindenki folyton felhoz velük kapcsolatban, de nem foglalkoznak vele, mert végső soron ez csak kosárlabda, és ők attól függetlenül küzdenek, hogy hány évesek.

Willie Green szerint ellenfelük kihasználta az eladott labdáikat, emellett néhány kihagyott helyzetükből is rohanni tudtak, és ez döntötte el a meccset. Alacsony hibahatárral dolgozhattak, mert olyan csapat ellen játszottak, amelyik kikényszeríti az eladott labdákat, és az utolsó pár meccsen ez meg is történt, és ezt kihasználta a Thunder.

A Nuggets másodszor is úgy nyert a Lakers ellen, hogy a mérkőzés legvégén Jamal Murray süllyesztette el a győztes dobást, ezúttal 3,6 másodperccel a vége előtt állította be a végeredményt. Michael Malone elmondta, hogy teljes mértékben megbízik benne, ezért sem kért időt a támadás előtt, és hagyta, hogy a legjobb kétemberes játékuk csinálja a dolgát, és jussanak el a megfelelő helyre. Murray játéka előzetesen kérdéses volt vádliproblémák miatt, és a találkozó után meg is mondta az edzőjének, hogy hálás azért, hogy engedte őt játszani, mert nem tudja, hogy nyertek volna-e, ha kihagyja ezt a meccset. Malone szerint ennél jobban nem is értékelhette volna alul Murray a fontosságát, ő egy igazi harcos, és minél nagyobb a pillanat, annál inkább képes csillogni.

A Lakers kiesése után Shams Charania, Jovan Buha és Sam Amick (mindhárman The Athletic) számoltak be arról, hogy komoly veszélyben van Darvin Ham állása, a csapathoz közeli forrásuk szerint nagyon valószínűtlen, hogy a következő szezonra is marad a kispadon. A szezon közben azzal irányított magára negatív figyelmet, hogy egy időben Austin Reaves és D'Angelo Russell is kikerült a csapat kezdőjéből, illetve Taurean Prince és Cam Reddish hibáit sokkal inkább elnézte, mint Reaves, Russell vagy Rui Hachimura hibáit. Sokan úgy érezték emellett a csapatnál, hogy mindent hajlandó kifogásként használni a rossz eredmények miatt, csak a saját sémáit, meccsterveit és rotációit nem.

Ugyanebből a cikkből kiderült az is, hogy LeBron James még körülbelül két szezont tervezhet az NBA-ben játszani, és a Lakers hajlandó lenne bármilyen szerződést megadni neki, akár 3 évre is odaadnák neki a maximumot, ami az esetében 164 millió dollárt jelentene. A Lakers hajlandó lenne akár Bronny Jamest is draftolni annak érdekében, hogy a sztárt maradásra bírják, és a The Athletic értesülései szerint James kapcsolata Jeanie Buss tulajdonossal jobb, mint valaha. Mint ismert, Jamesnek 51,4 millió dolláros opciója van a következő szezonra a Lakersnél, de az az általános várakozás, hogy arról akkor is le fog mondani, ha marad Los Angelesben. Rich Paul is nyilatkozott Jamesről, a játékosügynök szerint az biztosnak tűnik, hogy ügyfele a következő szezonban is játszik, abban viszont nem biztos, hogy azt követően még mennyit, bár szerinte két-három év még benne lehet.

James a Lakers kiesését követően kapott néhány érdekes kérdést, amikre legalább olyan érdekes válaszokat is adott. Arra nem tudott felelni, hogy miként fog hozzáállni a 22. szezonjához, eddig nem igazán gondolkodott ezen. Le fog ülni a menedzserével és a családjával is, hogy megbeszéljék azt, hogy mi a legjobb lépés a pályafutása szempontjából, és majd akkor teszik meg a következő lépést, amikor azt meg kell tenniük. Arról is megkérdezték, hogy a hajnali volt-e az utolsó meccse a Lakersben, majd James kijelentette, hogy nem fog válaszolni erre, és ezzel be is fejeződött a sajtótájékoztatója.

A Celtics 3-1-es előnybe került a Heat ellen, ugyanakkor érzékeny veszteség érte őket, Kristaps Porzingis még az első félidőben vádlisérülést szenvedett, ami után nem is tudta folytatni a játékot. Porzingis a második negyed hajrájában azt követően sérült meg, hogy elkapott egy passzt Jaylen Browntól, majd fájdalmas arccal adta azt vissza a csapattársának, úgy sérült meg, hogy nem volt senki a közvetlen közelében. A magasember a meccs után járógipszben távozott, majd kiírta a közösségi oldalára, hogy köszöni mindenkinek az aggódást, rendben lesz. Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Porzingis MRI-re megy a mai nap folyamán, viszont szerencsére úgy tűnik, hogy az Achillesze nem sérült.

Al Horford szerint mindannyiuknak más mentalitással kell innentől játszani, beszélt is külön Luke Kornet és Xavier Tillman kettősével arról, hogy készen kell állniuk arra, hogy többre lesz szükség tőlük, mert Porzingis annyira jó volt védekezésben. Jayson Tatum szerint is máshogy kell játszaniuk, és a sorban következőnek kell előlépnie, függetlenül attól, hogy meddig kell őt nélkülözniük. Még nem tudnak semmi konkrétumot, de a sorban következőnek elő kell lépnie, és meg kell találniuk annak a módját, hogy minden meccset megnyerjenek.

A Bucks ma este a kiesés elkerüléséért lép pályára a Pacers ellen, és Shams Charania információi alapján reális esély van arra, hogy újfent Damian Lillard és Giannis Antetokounmpo nélkül álljanak fel. A Knicks biztosan Bojan Bogdanovic nélkül lesz kénytelen kiállni a 76ers elleni ötödik összecsapásra, míg az előző meccset kihagyó Mitchell Robinson játéka kérdéses. A Knicks sérültjelentésében Jalen Brunson neve is feltűnik térdsérüléssel, viszont az ő játéka valószínűsíthető.

Bradley Beal szerint a sérülések, és az ebből fakadó folytonossága hiánya okozta a Suns korai kiesését a rájátszásból. Nyertek 49 meccset, ami elég sok, de közben ő kihagyott durván 30 meccset, ami szintén elég sok. Nem azt mondja, hogy minden olyan meccset megnyertek volna vele, amit nélküle elveszítettek, de teljesen más helyzetben lettek volna, ha az egész szezonban egészséges, és mindenki más is végig egészséges. Amikor összeállt a csapat, nem úgy tekintettek erre a lehetőségre, hogy ez egyetlen év lesz, van még idejük. Nem akarja ezt kifogásként használni, de ez a valóság, van még idejük, ha nem is túl sok, és ezt maximalizálni akarják. Természetesen bőven van hová fejlődniük, mindannyiuknak jobbá kell válniuk, neki is, és csapatként is, hogy közelíteni tudjanak a céljukhoz, vagyis a bajnoki címhez.

Brian Windhorst (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Kevin Durant július 8-án válik jogosulttá arra, hogy idő előtt hosszabbítson a Sunsnál. Durant jelenlegi, 2026-ig érvényes megállapodását az over-38 szabály értelmében egy évvel lehetne megtoldani, és szűk 60 millió dollár környékén kaphatna. Az újságíró szerint ligaszerte figyelni fogják azt, hogy a felek miként viszonyulnak a hosszabbításhoz.

Az NBA bejelentette, hogy a következő szezonban a Spurs és a Pacers látogat el Párizsba, ráadásul kétszer is megmérkőznek ott, 2025. január 23-án és 25-én is. A döntés annyiban nem meglepő, hogy Victor Wembanyama miatt egy ideje lehetett már arról hallani, hogy a Spurs Párizsba megy, Gregg Popovich is megerősítette ezt a szezon végén, és már arról is szóltak korábban híresztelések, hogy a Pacers lehet az ellenfelük.

A Wall Street Journal információi alapján az NBA és az NBC előrehaladott tárgyalásokat folytat a liga közvetítési jogairól. A hírek szerint évente átlagosan 2,5 milliárd dollárt fizetnének azért, hogy az alapszakaszból heti két este közvetítsenek, illetve a rájátszásból is övék legyen a meccsek egy része. Arról már korábban is lehetett hallani, hogy az ESPN megegyezésre jutott a ligával, ők az eddigi 1,5 helyett 2,6 milliárd dollárt fizethetnek szezononként, és az Amazon is minden bizonnyal szerződést fog kötni az NBA-vel. A TNT anyavállalata, a Warner Bros. Discovey eddig szezononként 1,2 milliárdot fizetett a közvetítési jogokért, és a korábbi megállapodásuk értelmében joguk van tartani az NBC ajánlatát.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Embiid játéka került Brunson és a Knicks célkeresztjébe - Bobby Portis felszívódása egy újabb érvágás a Bucksnak - hogyan festhet a Lakers, Suns és Pelicans nyara? - A Phoenix jövőképe eléggé siralmasnak tűnik - James Harden clutch játéka - szombat este rajtol a Nuggets-Wolves - mintha hiányozna néhány fontos denveri összetevő a címvédéshez - Paolo Banchero családi vonalon két sportágban is sztár lehetne, végül a kosárlabdát választotta - Dort számára családi háttere miatt is érdekes volt a New Orleans elleni sorozat - Jalen Brunson New York új királya - a playoffban nő a sztárok terhelése és sérülékenysége is - hasonló cipőben jár a Philadelphia és a Milwaukee.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus