NBA Playoff 2024: a második kör előzetese (3/4)

Az Oklahoma City Thunder és a Dallas Mavericks párharcának a mottója: MVP-jelöltek egymás között, avagy képes-e emelni a hatékonyságán Gilgeous-Alexander vagy Doncic, esetleg másnak kell előlépnie?

Oklahoma City Thunder (1.) – Dallas Mavericks (5.)
Első mérkőzés ideje: 2024. május 8. szerda, 03:30

Mi történt eddig?

A Thunder a nyáron folytatta a jövőbeli értékek gyűjtögetését, és a jelenlegi ellenfelük miatt ennek az egyik legizgalmasabb lépése volt, amikor cseréltek a Mavericksszel, átvették tőlük Davis Bertans szerződését azért, hogy a drafton 10. helyen elkelő Cason Wallace kezdhesse meg náluk az NBA-s pályafutását, és ne a 12. választott Dereck Lively II. Ugyancsak izgalmas lépésnek tűnt Vaszilije Micics átcsábítása Európából, más olyan mozgást viszont nem hajtottak végre, ami érdemileg kihatással lett volna az aktív rotációjukra – az viszont komoly fejlemény volt, hogy Chet Holmgren felépült a sérüléséből, így megkezdhette az NBA-s pályafutását. Az alapszakaszt nem kezdték kiemelkedő formában, kilenc meccs után 5-4-re álltak, ezt követően viszont sorozatban hatot nyertek, és megindultak felfelé. Hosszabb vereségsorozatokat ezt követően sem szenvedtek el, december közepétől például kilencből nyolc meccsüket behúzták, de januárban is volt öt meccsből álló pozitív sorozatuk. A cserehatáridő lejárta előtt megváltak a Bertans-Micics kettőstől, mellettük Tre Mann is mehetett a Hornetshez Gordon Hayward játékjogáért, majd egy újabb győzelmi sorozatot hoztak össze, ami hat meccsnél állt meg. Eközben szerződést kapott Bismack Biyombo és Mike Muscala is, míg Alekszej Pokusevszkiről végleg lemondtak.

A Thunder a tavasz jelentős részében is magabiztos volt, márciusban megint volt egy olyan időszakuk, amikor nyolcból hetet nyertek, április elején viszont a szezon során először fordult velük elő, hogy sorozatban hármat veszítsenek. Ennek ellenére is sikerült jól ráfordulniuk a rájátszásra, az utolsó öt meccsüket megint megnyerték, és 57-25-ös mérlegükkel begyűjtötték az első kiemelést nyugaton, így a playinből kaptak ellenfelet. A Pelicans az első meccsen izzasztotta meg leginkább Mark Daigneault alakulatát, a második és a harmadik meccsen sikerült hamarabb bedarálniuk a tartalékos ellenfelüket, majd a negyediken is kiizzadták a győzelmet, így végül söpréssel jutottak be a második körbe. Az első körben az is kiderült, hogy az alapszakaszban elvégzett munkájáért Mark Daigneault elnyerte az Év Edzője díjat.

A Mavericks nagyon aktív volt a nyáron, a már említett Wallace-Lively cserén túl átvették Richaun Holmes szerződését is az újonc Olivier-Maxence Prosper jogaival összecsomagolva, meghosszabbították Dwight Powell lejáró szerződését, de ennél is nagyobb fegyvertény volt Kyrie Irving megtartása, illetve Grant Williams megszerzése. Csatlakozott a kerethez az Európában magát ismét felépítő Dante Exum is, Seth Curry pályafutása harmadik időszakát is megkezdte Dallasban, becsekkolt Derrick Jones Jr. is, míg Markieff Morris a maradás mellett döntött. A szezont négy győzelemmel indították, álltak 8-2-re is, a következő kilenc meccsükből viszont hatot elveszítettek, kisebb hullámvölgybe keveredtek. Decemberre fordulva is felemás volt az összkép, amin az sem segített, hogy Irving kihagyott sorozatban 12 találkozót, és januárban sem változott sokat a helyzet.

Február 5-én ugyanakkor elindítottak egy hét meccsből álló győzelmi sorozatot, és ez volt az az időszak, amikor meghúztak két kulcsfontosságú cserét is: Holmes szerződésének a felhasználásával elhozták Daniel Gaffordot a Wizardstól, míg Curry és Williams összecsomagolásával megszerezték PJ Washingtont a Hornetstől. A két szerzemény remekül illeszkedett a csapatba, és nekik is komoly szerepük volt abban az időszakban, amikor 18 meccs alatt 16 győzelmet gyűjtöttek be, kiváló formában fejezték be az alapszakaszt – az utolsó két meccsüket elengedték már, addigra eldőlt, hogy a Clippers ellen kezdik a rájátszást, végül 50-32-es mérleggel futottak be az ötödik helyen. A párharcot vereséggel kezdték, ezt követően viszont úgy tűnt, mintha a Clipperst zavarta volna meg Kawhi Leonard visszatérése, és fordított a Mavericks. Leonard ismét kidőlt a túloldalon, így egyenlített a Clippers, viszont 2-2 után kétszer nyert a Mavericks, ezzel lezárták a párharcot. Nem lehetett ugyanakkor teljes az örömük a párharc során, Tim Hardaway Jr. még a második meccsen szenvedett bokasérülést, amiből azóta sem tért vissza, míg Maxi Kleber válla a hatodik meccs elején sérült meg, és az esetében az is kérdéses, hogy játszik-e még ebben a rájátszásban, egyelőre annyit tudni, hogy 3 hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Ennél is nagyobb probléma viszont, hogy Luka Doncic térde megsérült a harmadik meccsen, és ugyan nem hagyott ki emiatt összecsapást, de egyedül az ötödik meccsen tudott igazán hatékony pontszerző lenni, a többi találkozón rengeteg dobást rontott.

Az alapszakaszban négyszer találkozott egymással a két csapat, és végül 3-1-es összesítéssel a Thunder nyerte azt a párharcot. December 2-án Dallasban tudott nyerni 126-120-ra az OKC, méghozzá úgy, hogy nyolc játékosuk is elérte a 10 pontos határt, miközben a hazaik Irving hiányában Doncic (36 pont, 15 lepattanó, 18 gólpassz, 7 eladott labda) varázslatára próbáltak támaszkodni – ez volt az a meccs, aminek a negyedik negyedében a Mavericks bemutatott egy 30-0-s futást azt követően, hogy 24 pontos hátrányba kerültek, de végül mégis alulmaradtak. Február 10-én ugyancsak Dallasban találkoztak a felek, és ez a meccs azért is volt jelentős a hazaiak számára, mert itt mutatkozott be a Gafford-Washington kettős, és elsőre remek benyomást keltettek csapatként is, 146-111-re nyertek. Az első oklahomai felvonásra március 14-ig kellett várni, és a több lábon álló Thunder 126-119-re nyert, Irving (36 pont, 12 gólpassz) nem tudta teljesen feledtetni Doncic hiányát. Az utolsó felvonásra egészen az alapszakasz utolsó játéknapjáig kellett várni, eddigre azonban eldőlt, hogy a Mavericksnek nincs miért erőltetnie a kulcsembereit, míg az első helyre hajtó Thundert motiválta a győzelem, és ebből jött ki a 135-86-os végeredmény. Ebből a négy meccsből talán azt érdemes megjegyezni, hogy a Mavericks csak egyszer állt ki úgy, hogy Irving és Doncic is a pályán volt, és azt a találkozót magabiztosan nyerték, ugyanakkor Doncic jelenleg láthatóan nem olyan egészséges, mint akkor, és abban a győzelemben Kleber is kulcsszerepet játszott.

Mi várható?

Minden azzal kezdődik, hogy Doncic térde milyen állapotban lesz, mert ez a pálya mindkét oldalán meghatározó lehet. A Clippers ellen ugyan 29,8 pontot, 8,8 lepattanót és 9,5 gólpasszt átlagolt, de mindössze 51,5 százalékos True Shooting mutatóval szerezte a pontjait, és főleg a tripláival szenvedett meg nagyon – beleállt meccsenként 11,2 kinti dobásba, de ezeknek csak a 23,9 százaléka ért célba.

Doncicra a sérülése miatt a pálya másik oldalán is célkereszt kerülhet: az alapszakaszban bizonyította, hogy képes hátul is hasznos lenni, idén már többnyire fals volt az a narratíva, hogy mínusz egy ember lenne hátul, ugyanakkor a Clippersnél James Harden többször is sikeresen támadta őt, és ha nem egészséges Doncic, akkor Gilgeous-Alexander és Jalen Williams is sokat próbálkozhat ezzel. A Mavericks minden bizonnyal azon lesz, hogy védekezésben Doncic és Irving lehetőleg megbújjon a Giddey-Dort kettős mellett, miközben Jones és Washington próbálhatja lassítani a Thunder fő pontfelelőseit, de nem valószínű, hogy ezt egész meccsen keresztül fenn tudják tartani, főleg olyankor borulhat ez meg, amikor az OKC labdát szerez – ebben az alapszakasz után a Pelicans ellen is jók voltak, ugyanakkor a Mavericks az egyik leginkább labdabiztos csapat a ligában, nagy jelentősége lehet annak, hogy itt melyik csapat tudja megtartani az egymással ellentétben álló erősségét.

Ha a Thunder nem tud rohanni, akkor bajba is kerülhetnek, ráadásul Doncichoz hasonlóan Gilgeous-Alexander számai is visszaestek valamelyest az alapszakaszhoz képest, az első körben 27,3 pontot átlagolt 55,3 százalékos TS-sel, miközben az alapszakaszban még 30,1 pontot átlagolt 63,6 százalékos True Shootinggal. SGA ráadásul az alapszakaszban sem villogott igazán a Mavericks ellen, 22 pontot átlagolt csak ellenük, bár ebben benne van az is, hogy az utolsó meccsen nem kellett sokat a pályán lennie, decemberben nem volt arra szükség, hogy erőltesse a dobást, de a 35 pontos vereségül alkalmával is kevesebb időt töltött a pályán, mint általában.

SGA lassításában Derrick Jones Jr. játszhat kulcsszerepet, az alapszakaszban is ő dolgozott rajta a legtöbbet, közel 20 perc alatt csak 9 dobásba állt bele mellőle Gilgeous-Alexander. Az nem hangzik rosszul, hogy ebből 5 kosarat szerzett, viszont az inkább lehet árulkodó, hogy az egész alapszakasz során két játékost fogott hosszabb ideig Jones, de Desmond Bane (8/15) és Anthony Edwards (8/26) is jelentősen több dobással próbálkozott ilyenkor. Jones jó formában is van, az első körben Paul George életét tudta megnehezíteni, 10/24 dobását süllyesztette el mellőle a Clippers sztárja, miközben a túloldalon bedobálta a tripláit is az első körben.

Az is izgalmas kérdés lesz ugyanakkor, hogy a Doncic-Irving kettőst kikkel védi majd a Thunder, mert az első körben parádézó Luguentz Dort korábban egyikük ellen sem volt kellően hatékony. Ettől függetlenül őt kár lenne elpazarolni arra, hogy mondjuk Jones vagy Washington mellett ácsorog, biztosan fogjuk őt látni a Mavs sztárjain, és ugyanez igaz lesz Gilgeous-Alexanderre is, viszont a Mavericks azon fog dolgozni, hogy inkább Josh Giddey-t tudják támadni – az ausztrál szintén kulcsfigura lehet, mert támadásban is csak úgy lehet majd pályán tartani huzamosabb ideig, ha hasonlóan bedobálja a triplákat, mint a Pelicans ellen.

Irving eközben csúcsformában kezdte a rájátszást, a Clippers ellen úgy átlagolt 26,5 pontot, hogy közben 8,2 kísérletből 44,9 százalékkal triplázott, az sem kizárt, hogy a két MVP-jelölt helyett ő dönti el ezt a párharcot. Már csak amiatt is dönthet az, hogy ő vagy a túloldalon Williams mennyire tud kiteljesedni, mert egyébként Doncic és Gilgeous-Alexander 5-5-re áll egymás ellen pályafutása során, egyáltalán nem biztos, hogy a két MVP-jelölt közti esetleges különbség jelenti majd a mérleg nyelvét, főleg akkor, ha Doncic térde is kitart.

A magasembereknél is érdekes sakkjátszma alakulhat ki, mert Holmgren az egyik oldalon kinyithatja a pályát a tripláival, a másikon pedig a gyűrű védésében lesz hatalmas szerepe, de az döntő lehet, hogy ezzel le tudja-e zavarni a Lively-Gafford kettőst, vagy éppen fordítva történik, és a Thundernek kell elővennie mondjuk Bismack Biyombót, és ezzel lemondania azzal, hogy öt olyan játékosuk legyen egyszerre a pályán, akik rádobják a triplát. A Mavericks két játékszervezője nagyon jó abban, hogy a levegőben megtalálja valamelyik magasembert, de a Jones-Washington kettőst is lehet használni a levegőben, és ez olyan fegyver lehet, ami akár működhet is a Thunder ellen. Miután Dallasba került, Gafford mindkét Thunder elleni meccsén 19 pontot dobott, a második összecsapáson 15 lepattanót is megkaparintott, de Lively is hozott kiemelkedő meccset ellenük, a decemberi találkozón 9/9 dobását elsüllyesztve 20 pontot szerzett, továbbá 16 lepattanót és 7 blokkot is elért.

Ha a Thunder el tudja azt érni, hogy a Mavericksnek kelljen alacsonyabb szerkezetre váltania, akkor abból rengeteget profitálhatnak, már csak azért is, mert Jason Kiddnek szűkebb az eszköztára Kleber és Hardaway Jr. sérülése miatt. Mindkettejük hiánya fájhat, Kleber a triplázásával szintet tudott emelni a csapat játékán a Clippers ellen, de jobb napjain Hardaway is képes nagyon rövid idő alatt sok pontot felpakolni a palánkra, és ez érték lenne a Thunder védekezésével szemben. Lehet viszont, hogy a Thundernél is eljön annak az ideje, hogy beszűküljön a rotáció, itt már nem biztos, hogy bele fog az férni, hogy 11 játékos is pályára kerüljön minden meccsen, viszont náluk legalább meglesz a mélyebb merítésre a lehetőség, ha változtatni akar Mark Daigneault.

Összességében azért nehéz jósolni, mert Doncic nem teljesen egészséges, és így kicsit alulteljesített az első körben, de Gilgeous-Alexander sem tudta ott megismételni az alapszakaszban mutatott formáját. Sok múlhat azon, hogy Irvinget mennyire tudja kordában tartani a Thunder, ahogyan azon is, hogy Williams képes lesz-e kellően agresszív maradni. A magasembereknél is eldőlhet ez az ütközet, miután az alapszakaszban Gafford és Lively is képes volt sikereket elérni Holmgrenék ellen, viszont utóbbi a triplázásával befolyásolhatja nagyban a párharc alakulását.

Tipp: ha Doncic térde bírja, akkor talán a Mavericks nyer 4-3-ra, de egyáltalán nem lepne meg a Thunder továbbjutása sem. Érdekesség, hogy az első körben ugyanezt a tippet lőttem el a 76ers, illetve Embiid térde kapcsán is, de akkor az nem jött be.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus