A GSW vendégeként nyert a Suns, jól rajtolt a Nuggets

A Lakers végig futott az eredmény után a címvédő otthonában, a Suns pedig fordulatos meccsen, szoros végjátékban vette be a GSW csarnokát az NBA szezonnyitó játéknapján.

 

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 119-107

Feltüzelte az ünnepség a bajnokot. A meccs előtti ceremónia jó hatással volt a címvédőre, a Nuggets ugyanis parádés ritmusban és remek koncentrációval kezdett, és az első negyedben lelépte a lassabban nyitó Lakerst: 34-20 volt a játékrész végeredménye, de vezettek már 18 ponttal is a találkozó elején. A Los Angeles aztán ezt követően rendezte a sorait és szorosabbá tette az estét, a nagyszünetig visszajött tízen belülre, és a folytatásban is igyekezett nyomás alatt tartani ellenfelét, közelebb kapaszkodott, a záró etapra pedig éles küzdelmet csinált, és egy labdányira is fel tudott jönni. Ennél közelebb azonban nem jutott, a Nuggets "hajolt, de nem törött", a vezetést nem engedte át az arany-liláknak, és amikor nagyon kellett, akkor reagált: 87-84-nél Aaron Gordon triplája törte meg a vendégek rohamát, és a hátralévő időt már lemendzselte Michael Malone alakulata. Az utolsó öt percben egy 10-3-as futással, fontos triplákkal végleg lezárták a küzdelmet, így összességében nagyon erős kezdéssel, utána annyit játszva, amennyire éppen szükség volt, nem mellesleg 50% feletti dobóteljesítménnyel, és végül szép hazai győzelemmel indította a szezont a bajnok.

Jokics megérkezett, Jamesre vigyáznak. A legutóbbi döntő MVP-je úgy kezdte a szezont, ahogy lezárta az előzőt: 29 pontos, 13 lepattanós, 11 gólpasszos tripla-duplával, 12/22-es mezőnyözéssel, 3/5 triplával, és +15-tel lehozott 36 játékperccel. Jokics dominanciája elnyomta Anthony Davist és mindenki mást, nem volt rá igazi válasz, mellette Jamal Murray (21 pont, 6 gólpassz, 8/13 mezőnyből), Kentavious Caldwell-Pope (20 pont, 8/12 mezőnyből, 3 labdaszerzés) és Aaron Gordon (15-7-5) is kitett magáért, a visszatérő Michael Porter Jr. 12 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát gyártott, és bár a kispadról elsőre kevés segítség érkezett, de most ez is belefért. A Lakersnél nagyon figyeltek LeBron James perceire, végül csak 29-et engedélyeztek neki a szoros negyedik negyed ellenére, de 21 pontjával így is ő lett a vendégek legjobb dobója, ráadásul leszedett 8 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, pontosan dobott, és egyetlen labdát sem adott el. Davis 17-8-4-et hozott, de csak 6/17-et hajított mezőnyből, a Russell-Reaves hátvédpár 8/23-mal zárt, és a kispad náluk sem hasított, Wood, Vincent és a többiek csak apróságokat tudtak hozzátenni. A "kérdéses kezdő" Taurean Prince 18 ponttal és 4/6 triplával bizonyított, de összességében jóval gyengébben dobtak a Denvernél, a tripláik sem ültek igazán, és semmilyen faktorban nem tudtak dominálni - így pedig nem igazán tudtak nagy futásokat levezényelni és úgy zárkózni, a kapaszkodás pedig elég sok erejüket felemésztette. Darvin Ham vezetőedző azért úgy összegzett, hogy jó irányba haladtak, negyedről negyedre javultak, csak a korai hátrányuk soknak bizonyult - remélhetőleg a következő meccsen már úgy nyitnak, ahogy most zártak.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/9, Murray 21/9, Caldwell-Pope 20/6
A Lakers legjobb dobói: James 21/3, Prince 18/12, Davis 17/3

 

Golden State Warriors - Phoenix Suns 104-108

Hullámzó meccs végén nyert a Suns. A kiélezett első negyed után beindult a hullámvasút, a másodikban a Phoenix akarata érvényesült és a nagyszünetig 15 pontos (!) előnyt épített fel, de a fordulás után válaszolt a GSW, amely átmenetileg parádés dobóformára váltott, és 40-19-re nyerte a harmadik negyedet, így megfordította a küzdelmet. Majd jött a záró etap és az újabb fordulat, a Warriorsnál csak a hibák sorakoztak, a Suns viszont jó védekezéssel, és a fontos pillanatokban elsüllyesztett clutch dobásokkal visszajött, majd fordított, és végül meg is nyerte a rangadót. Jonathan Kuminga másfél perccel a vége előtt, 99-100-nál mindkét büntetőjével orrba dobta a gyűrűt, így fordítás helyett bajba került a GSW, főleg hogy a Suns a következő támadásból dobott egy triplát, Josh Okogie vágta be a sarokból - 99-103, ezzel a két jelenettel pedig tulajdonképpen el is dőlt az összecsapás. A Warriors nem adta még könnyen, Curry dobott két büntetőt, de a sokat hibázó Eric Gordon a legjobbkor vágott be egy hármast, majd Curry távoli válasza után, tíz másodperccel a vége előtt egy Booker-Nurkic kettő-kettő tette fel a pontot az i-re, amiből a bosnyák center lezárta az összecsapást. Booker egyébként is a meccs legjobbja lett, 32 pontot dobott 13/21-es mezőnyözéssel, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal, tőle most a 6 eladott labda is elfért, és mellette az említett Okogie (17 pont, 7/9 mezőnyből, 4 támadópattanó), valamint Nurkic (14 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz) is remekelt. Kevin Durant sokat rontott (18 pont, 10 lepattanó, de csak 7/22 mezőnyből), míg Eric Gordon 4/16-tal riogatott a kispadról, bár pont a záró etapban volt két nagyon fontos hármasa. Bradley Beal még nem debütált, nem tudta vállalni a játékot, de Booker vezetésével így is az egyik fő riválisuk idegenbeli legyőzésével kezdték a szezont, úgyhogy panaszra nincs okuk...

Tompa volt a GSW. Elsőre kicsit rozsdásnak tűnt a Draymond Greent nélkülöző, a Curry-Paul-Thompson-Wiggins-Looney ötössel kezdő Warriors, amely bőven 40% alatti dobóteljesítményt szenvedett össze, és rengeteg könnyűnek tűnő helyzetet rontott el - akár dobásokról, befejezésekről, akár passzokról volt szó. A harmadik negyedben volt egy jobb időszaka a vendéglátónak, amikor úgy tűnt, hogy előnybe került, de a Suns válaszolt, a záró etapban pedig sorra jöttek az eladott labdák, az engedett támadópattanók, valamint a kihagyott hármasok, csak 2/12-t dobtak távolról a legfontosabb időszakban. Összességében egyetlen igazán jó egyéni teljesítményt sem tudunk mutatni, Curry 27 pontot dobott ugyan, de 8/20-szal mezőnyözött, 4/14-gyel triplázott és egyetlen gólpasszt osztott ki, Klay Thompson 6/18-cal zárt, Andrew Wiggins 4/12-ig jutott, míg a padról érkező Kuminga és Moses Moody ugyan nem célzott rosszul, de pont a negyedik negyedben nem tudott igazán segíteni. Chris Paul debütálása nem sikerült rosszra, 14 pontot, 6 lepattanót és 9 gólpasszt tett a közösbe, de rá sem számíthattak a hajrában, és végül csak 4/15 dobása hullott be a gyűrűbe - a csapatszintű 35,6%-os mezőnyözésen és 23,3%-os triplázáson túl nem is nagyon kell keresnünk a vereségük okait.

A Warriors legjobb dobói: Curry 27/12, Thompson 15/9, Paul 14
A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Durant 18/3, Okogie 17/3

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus