A kiesés szélén a Lakers, javítana a Cavs és a Celtics

Már kora este megkezdődik az NBA mai playoff-programja, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a meccsek előtt.

Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 19:00

A Magic az előző mérkőzésen mindenkit meglepett és szinteket kapcsolt a támadójátékán amellett, hogy a védekezésen is tudott még jobban szigorítani – ez az első két meccs alapján nem volt várható, a két clevelandi találkozó során ugyanis bár a Magic is remekül védekezett, da támadásban gyakorlatilag kvázi értékelhetetlen teljesítményt nyújtott a floridai csapat, egyszer sem tudta átlépni még csak a 90 pontot sem. A harmadik meccsen azonban 120 fölé is eljutott, a Clevelandet ráadásul 83 ponton tartotta, hatalmas verést mért a csapat Mitchellékre, akik darabjaira hullottak támadásban – Garland 2/10, Mitchell 6/16, LeVert 5/13 dobását tudta csak értékesíteni, csapatszinten pedig 40% alatt végeztek mezőnyből, 23%-os triplázással pedig egyszerűen nem lehet meccset nyerni a playoffban. A Magic ezzel szemben több lábon állt, Banchero és Wagner mellé ezúttal felzárkózott Jalen Suggs is, de a kispadról Cole Anthony és Markelle Fultz is eljutott legalább tíz pontig – az első két meccsen a kisemberek teljesen eltűntek az Orlandóban, most viszont megmutatták, hogy ha képesek hatékonyan dolgozni a sztárok mellett, akkor egyáltalán nem szabad leírni ezt a Magicet. Most jöhet a felek negyedik meccse és igazából az Orlando annak ellenére jobb helyzetben érezheti magát, hogy eddig 2-1-re vezet a Cavs – a hazaiak már megmutatták, hogy mire képesek támadásban, ráadásul úgy, hogy az egyébként is jó védekezésükön sikerült tovább javítaniuk, viszont a Cavs legutóbb a pálya mindkét végén összeomlott, korábban bár Mobleyék két meccset is nyertek a védekezésükkel, de támadásban eddig mindegyik találkozón felsültek, egyszer sem érték el még csak a száz pontos határt sem, sőt, mérkőzésről mérkőzésre egyre kevesebb pontot tudtak Mitchellék felpakolni a táblára. Meglátjuk, hogy most JB Bickserstaff ki tud-e találni valamit arra, hogy lendületesebb és hatékonyabb támadójátékot tudjanak a vendégek játszani, a védekezésekkel vélhetően egyik félnél sem lesz gond, itt az fog dönteni, hogy ki tudja jobban elvenni az ellenfél dobásait és lendületét.

A párharc állása: 2-1 a Cavs javára.

 

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 21:30 (ÉLŐ - Sport 1)

Ugyan az első találkozón a Pelicans meglepően szorossá tette a felek mérkőzését és még labdája is volt a győzelemre, a második felvonásban már minden a Thunder akarata szerint történt. Az OKC lerázta magáról az első meccs rozsdáit és támadásban azt az elképesztően domináns játékot tudta nyújtani, amit az egész alapszakaszban megszokhattunk a csapattól – a Pelicans viszont nem tudott előrelépni, másodjára is megrekedt 92 pontnál és belenézett egy nagyobb pofonba. Persze nem volt realitás, hogy Oklahomából elhozzon egy meccset a Zion nélküli NOP, de így is nagyon kiábrándító a helyzetük, elsősorban Brandon Ingram eltűnése lehet felháborító, aki 15 pontos átlagot tud csak felmutatni eddig a playoffban, de CJ McCollum sem rakja ki az ablakba a 42%-os mezőnyözését és a 21%-os triplázását. Jonas Valanciunas előbb 13, majd 19 pontig jutott, ő ugyan hatékonyan dolgozik a festékből támadásban, viszont védekezésben egyszerűen nem tud mit kezdeni Holmgrennel, a Thunder fiatal centere folyton kihúzza őt a gyűrű alól, ezzel pedig nagyon sebezhetővé teszi a Pelicans belső védekezését. Nagy fordulatra nem valószínű, hogy számíthatunk ma, a New Orleans hazai pályán sem számít esélyesnek, a csapat egyszerűen nem bírja el, hogy Williamson távollétében Ingram és McCollum is leolvadjon, a párosnak minimum hoznia kellene 45-50 pontot, hogy bármiről is beszélni lehessen, ha ők nem képesek előlépni, akkor az egyébként nem rossz kiegészítőszemélyzet hasznos játéka is mehet a levesbe. A Thunder pontosan azt csinálja a sorozat során, amit szeretne, SGA-ék irányítják a játékot és folyton kialakítják a számukra előnyös helyzeteket, ha ez ma is így lesz, akkor nagyon hamar eldőlhet a párharc sorsa.

A párharc állása: 2-0 a Thunder javára.

 

Miami Heat – Boston Celtics 00:00

A Heat órási meglepetésre legutóbb borsot tudott törni a ligát agyondomináló Celtics ellen, Spoelstra csapata Jimmy Butler és Terry Rozier nélkül szívós védekezéssel tudott nyerni Bostonban, ezzel pedig ellopta a ligaelső pályaelőnyét – persze ehhez az is kellett, hogy a kelták kaviccsal az óceánba se tudjanak betalálni, ez nagyon ritka az esetükben. A Heat a második mérkőzésen franchise rekordot jelentő 23 triplát küldött a gyűrűbe, Herro 6, Martin 5, Jovic és Highsmith pedig 3-3 trojkával járult hozzá a sikerhez, ráadásul csapatszinten is közel 54%-kal céloztak kintről – a Celtics magához képest gyenge triplázása (37,5%) így nem fért bele Tatumék számára. Brown és Tatum azért igyekezett, a Boston két vezére 61 pontot termelt, viszont Porzingis nagyon nem találta magát, ő csak 1/9-et szenvedett össze mezőnyből, Holiday is csak 4/12-vel célzott és ezúttal a kispadról sem érkezett megváltás. Most fordul a párharc Miamiba, ahol az előző meccs képe alapján sem tudjuk kihozni esélyesnek a Heatet, de természetesen mindig szem előtt kell tartanunk a Spoelstra-varázslatot – kiderült, hogy ez még két nagyon fontos kulcsjátékos nélkül is simán megtörténhet a mezőny legjobb csapata ellen is. A képlet egyszerű, ha a Celtics be tudja dobni a kinti helyzeteit, akkor itt valószínűleg nem lesznek kérdések, viszont a Heat perimétervédekezése meglepően extra volt legutóbb, kérdés, hogy ezt tudják-e tartani Adebayóék.

A párharc állása: 1-1.

 

Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 02:30

A Lakers egyszerűen be van oltva egy Nuggets elleni győzelem ellen, legutóbbi vereségükkel már zsinórban tizenegyedik alkalommal kaptak ki Jamesék Jokicsék ellen – a mérkőzések nagy része szoros, az utolsó percekben dőlnek el, de ezekben a helyzetekben a Denver képtelen megremegni és hibázni, szinte minden alkalommal a tökéletes döntést hozzák meg a játékosok, ezzel pedig nem sokat lehet kezdeni. A harmadik mérkőzést megint a LAL kezdte jobban, viszont az első félidő végén éledezett a Denver, a harmadik negyedben már át is vette az irányítást és az akkor kialakított tíz pontos előnyt a meccs végéig menedzselte – hiába Anthony Davis kifejezetten domináns játéka Nikola Jokicson és LeBron James remeklése, a Lakersnél nem elég, hogy vagy Reaves vagy pedig Russell lépjen fel a sztárok mellé, mindkettejüknek egyszerre kell jó teljesítményt nyújtaniuk, hogy esélyük legyen meccset nyerni a címvédő ellen. D’Angelo Russell 0 pontos produkciója értékelhetetlen volt legutóbb, de Rui Hachimurától is többre van szükség, mint az elmúlt három meccsen nyújtott 5 pontos átlaga (33%-os mezőnyözéssel...). A Denver sokoldalúságáról és dominanciájáról sokat elmond, hogy négy játékosa is 18 pont fölött átlagol a sorozatban eddig, magasak, gyorsan, jól dobnak, ezzel pedig megint dominálni tudnak. A felek előző meccsei alapján természetesen abszolút a Denver győzelmére van nagyobb esély, túl nagy a minta már ahhoz, hogy ezt ne vegyük figyelembe – a Lakers viszont valószínűleg foggal-körömmel ragaszkodna ahhoz, hogy elkerülje az újabb söprést, egy becsületgyőzelmet mindenképpen szeretnének szerezni, már csak azért is, mert James egója valószínűleg nem bírná el, hogy zsinórban kétszer söpörje ki őt a Denver Nuggets…

A párharc állása: 3-0 a Nuggets javára.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus