Hírmorzsák 2024-04-27 (10:30)

Megsérült Damian Lillard, egyelőre kérdéses a játéka a negyedik mérkőzésen. Russell Westbrook és PJ Washington is a kiállítás sorsára jutott a Dallas-Clippers párharc harmadik meccsén. Kawhi Leonard ismét a térdét fájlalta, a terhelésre nem úgy reagált a műtött testrésze, ahogyan azt várta. Az NBA keretszerződést kötött az Amazon Prime-mal, a streamingszolgáltató tíz évre kapta meg a közvetítési jogokat. D'Angelo Russell lehívhatja nyáron a játékosopcióját, magasabb ajánlat esetén távozhat Los Angelesből. Juwan Howard a Nets edzői stábjában.

A Pacers-Bucks párharc harmadik mérkőzése nem alakult a legjobb forgatókönyv szerint a Milwaukee számára: nem elég, hogy hosszabbításban Tyrese Haliburton dobásával alulmaradtak, de jó eséllyel elveszítették Damian Lillardot is. Az első negyedben egy ziccer után Pascal Siakam esett rá Lillard lábára, ekkor a sztár a térdét fájlalta, be is ment az öltözőbe, de úgy döntött, hogy tudja folytatni a játékot. Ezt követően azonban a negyedik negyedben az Achillese is megsérült, viszont ezt is kimozogta lábon – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hosszabbítás során már láthatóan zavarta  a sérülés, egy dobást sem vállalt és pont nélkül végzett. A mérkőzést követően kiderült, hogy Lillard már az első negyedben külön jelezte Doc Riversnek, hogy szeretne a pályán maradni, úgy gondolja, hogy a jelenlétével veszélyt tud teremteni és ha mást nem, akkor el tud vonni néhány védőt például az extrát játszó Khris Middletontól. A sérülések egyébként komoly fejtörést jelentenek a Bucksnál, Giannis Antetokounmpo ezen a mérkőzésen sem volt bevethető (bár a hírek szerint a párharc során valamikor visszatérhet), valamint Middleton státusza is bizonytalan volt a meccset megelőzően – ő végül tudta vállalni a játékot, sőt, csapata egyértelmű vezéreként mutatkozott, 42 pontot dobva és kulcsszituációkban előlépve vitte a hátán a csapatot: két másodperccel az órán az ő triplájával mentette hosszabbításra a mérkőzést a Milwaukee és ha nincs Haliburton meccsnyerője, akkor a túlórában is az ő hármasával nyert volna a Bucks. Damian Lillard állapotáról egyelőre nem tudunk semmi konkrétat, a mérkőzést követően Rivers annyit mondott, hogy a vizsgálatok után meglátják, hogy mennyire nagy a baj, a csapatnál az a narratíva van érvényben, hogy nem siettetnek vissza senkit, így Giannis is csak akkor fog újra edzésbe állni, ha teljesen egészségesnek nyilvánítja őt az orvosi stáb. Csakhogy közben a Pacers már 2-1-re vezet…

A Dallas Mavericks is megfordította a Clippers elleni szériát, Doncicék győzelmével már 2-1-re vezetnek a texasiak, a mérkőzés krónikájához pedig Russell Westbrook és PJ Washington kiállítása tartozik. Hat perccel a mérkőzés vége előtt Westbrook faultolta Luka Doncicot, a Clippers játékosa hátulról húzta vissza a szlovén karját, amikor pedig Doncic számonkérte ezt tőle, Westbrook meglökte őt, egy komolyabb nézeteltérést bontakozott ki a pályán, melynek során a veterán hátvéd még az egyik játékvezetőt is meglökte. Ekkor érkezett meg a helyszínre Washington, aki valószínűleg inkább szavai és nem fizikális keménysége miatt jutott a kiállítás sorsára. A mérkőzést követően a Dallas játékosa elmondta, hogy mindig meg fogja védeni Doncicot, szerinte egy nagyon kemény fault volt ez Westbrooktól és úgy érezte, hogy közbe kell avatkoznia – nem bánta meg, még akkor sem, ha kiállítás lett belőle, győzni tudtak és neki csak ez számít.

Szintén a Dallas-Clippers párharchoz kapcsolódik, hogy bár Kawhi Leonard már visszatért sérüléséből, de a játékos elmondása szerint a korábban műtött térde nem reagált jól a terhelésre a mérkőzés során – Leonard csak 25 perc játékidőt kapott ma, végül pedig mindössze csak 9 pontot tudott hozzátenni az újabb elbukott meccsen. A sajtótájékoztatón természetesen kitértek az újságírók arra is, hogy mi várható a negyedik mérkőzésen, Leonard erre azt mondta, hogy meglátja majd, hogy a térde hogyan reagál a pihenésre, egyelőre a levegőben lóg a játéka. A Clippers sztárjának az alapszakasz utolsó nyolc mérkőzését és az első körös párharc első meccsét kellett kihagynia térdízületi gyulladás miatt. Tyronn Lue vezetőedző annyit mondott az esetről, hogy a második mérkőzés után a játékos jól érezte magát, nem volt jele annak, hogy problémái lennének a térdével, ezért is lepte meg, hogy most Leonard újra a korábban sérült testrészéről panaszkodott – a vezetőedző is kiemelte, hogy a következő pár nap kulcsfontosságú lesz, meglátják, hogy a sztár képes lesz-e a pályán maradni a sorozat további részében, ha Leonard játéka alkalmas állapotban lesz, akkor biztosak lehetünk abban, hogy segíteni fogja csapatát a sorozatban.

Andrew Marchand (The Athletic) számolt be arról, hogy az NBA új keretszerződést kötött az Amazonnal Prime Videoval, melynek értelmében a következő tíz szezonon át fognak sugározni mérkőzéseket. Az Amazon Prime mellett továbbra is marad az NBA közvetítési partnereként a Disney (ESPN) is, utóbbi valószínleg megtarthatja a nagydöntő közvetítési jogait, viszont az Amazonnal való megállapodás keretein belül az ESPN a korábbi 100 közvetítése helyett körülbelül 80 mérkőzésre csökkenhet le. Egyelőre olyan részletek nem derültek ki, hogy a streamingszolgáltató hány mérkőzés közvetítési jogait szerezte meg, azt viszont tudjuk, hogy a szerződés szerint az Amazon Prime csomagja fontos alapszakasz- és rájátszásmérkőzéseket is tartalmazni fog, sőt, elképzelhető, hogy a konferenciadöntők közül is megkap néhányat.

Brian Windhorst (ESPN) egy podcatsben beszélt arról, hogy D’Angelo Russell a nyáron vélhetően lehívhatja játékosopcióját és szabadügynökként távozhat Los Angelesből. A Lakers irányítója a szezont megelőzően írt alá egy két évre és 37 millió dollárról szóló megállapodást, melynek második éve 18,7 millió dolláros opcióval van ellátva. Bár technikailag Russell szerződése nem lejáró, de a csapat mégis leginkább az ő elcserélésében gondolkodott a trade deadline időpontjáig – legtöbbször arról hallhattunk, hogy Dejounte Murray megszerzéséért lettek volna hajlandóak beáldozni az irányítót (draft pickek mellett), de a Hawksnak nem állt szándékában átvenni Russellt. Az alapszakasz korai részében is stabilan jó teljesítményt hozó játékos a szezon hátralévő részében is tudta hozni magát, a szezont 18 ponttal és karriercsúcsot jelentő 41,5%-os triplázással zárta. A rájátszásban azonban tavalyhoz hasonlóan idén is leolvadt, az első mérkőzésen 1/9-es kinti hatékonysággal zárt, és bár a másodikon ezt javítani tudta és hét hármast bedobva jutott el 23 pontig, de legutóbb pont és sikeres mezőnykosár nélkül (!) zárta a harmadik találkozót, így 3-0-s hátrányba került a LAL. Windhorst szerint több csapatnak is szüksége lenne olyan jó dobókra, mint Russell – köztük egyébként a Lakersnek is –, a kérdés csak az, hogy egy ilyen rájátszás után hajlandóak-e a csapatok 18,7 millió dollárnál is többet ajánlani a hátvédnek – ha igen, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy Russell Los Angeles-i időszaka a végéhez közeledik.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Juwan Howard a Brooklyn Nets edzői stábjában folytatja és az új vezetőedző, Jordi Fernandez segítője lesz. Az NBA-ben 19 szezont lehúzó exjátékos hat szezont töltött el korábban a Heat segédedzőjeként, ezt követően öt éven át volt a Michigan Wolverines egyetemi csapatának vezetőedzője. Az itt töltött ideje alatt 87-72-es mérleghez segítette hozzá a csapatot, az idei idényben viszont pocsék, 8-24-es mérleget hozott a csapat, ezzel pedig zsinórban másodjára csúszott le az NCAA tornáról – emiatt Howardot menesztette a vezetőség, így csatlakozhatott most a Nets edző stábjához. 2022-ben lehetett arról hallani, hogy a Los Angeles Lakers Frank Vogel utódját látta benne, az ajánlatot viszont nem fogadta el Howard, így Lakers választása végül Darvin Hamre esett. A nemrég a Nets vezetőedzőjévé választott Jordi Fernandez jelenleg stábját alakítja, a korábban a Portlandben segédedzőként ténykedő ténykedő Steve Hetzel után most Juwan Howard is csatlakozott a segítői közé.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Doncic védekezése kulcs lehet a LAC ellen - hol ment félre a Celtics védekezése? - Embiid távolabbi dobásai új dimenziót nyithatnak - Valanciunas és Holmgren csatája igazi csemege - így tért vissza a Thunder a playoffba - a Lakers-Nuggets tanulságai - a Minny valódi sztárja a csapatvédekezés - Rudy Gobert nyáron elvonult egy modern “kolostorba” - a Knicks Villanova-triójának összeállása - Thibodeau a Grit igazi atyja - Tyrese Maxey első díja - a nem amerikai születésű játékosok playoff-statisztikái.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus