Megfogta az OKC a Denvert, buzzer beater döntött Miamiban

Rangadót nyert a Thunder, visszavágott a Heat, magabiztos volt a Clippers, hozta a kötelezőt a Milwaukee, a Philadelphia, a Cleveland és a Minnesota, miközben szoros meccsen győzött a Warriors, megint extrát nyújtott Doncic, de Murray is odatette magát a Kingsben.

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 117–118

Pedig a Denver kezében volt a meccs. Egyértelműen a játéknap rangadója volt a Nuggets és a Thunder összecsapása, amely nem is okozott csalódást, hiszen az egyik legizgalmasabb mérkőzést láthatta a nagyérdemű. A csapatok nem tudták ugyanis hosszabb távon magukhoz ragadni az irányítást, habár azért többnyire a hazai Denver akarata érvényesült. Nikola Jokics (24 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz) és Michael Porter Jr. (20 pont, 11 lepattanó) kettőse egészen kiváló teljesítményt nyújtott, mellettük Aaron Gordon (16 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a számait, de Jamal Murray (15 pont, 5 gólpassz) is szerzett fontos kosarakat, csakhogy az ő baja meggyűlt a dobásaival (0/6 tripla). A végjátékra fordulva 111–103-ra vezetett a házigazda, s ekkor úgy tűnt, hogy innen már nem is engedi ki a kezéből a győzelmet.

Gilgeous-Alexander megoldotta. Kifejezetten jól tartotta magát az Oklahoma City, habár a meccs egy szakaszában már tíz pontnál is nagyobb előnnyel bírt a Denver, a vendégek azonban még innen is vissza tudtak kapaszkodni. Shai Gilgeous-Alexander (25 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) mellett Jalen Williams (24 pont) és Chet Holmgren (17 pont, 11 lepattanó, 9 blokk) is sziporkázott, utóbbi egészen elképesztő védőmunkát letéve az asztalra. Bő harminc másodperccel a találkozó vége előtt 117–114-re vezetett a Nuggets, Jalen Williams betörésére azonban nem volt válasza a vendéglátónak, így dobhatott a győzelemért az OKC. Gilgeous-Alexander pedig megoldotta a feladatot, viszonylag nehéz helyzetből szerzett kosarat, mindössze egyetlen másodperccel megelőzve a dudaszót.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/3, Porter Jr. 20/12, Gordon 16
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 25, Jal. Williams 24, Holmgren 17/3

Miami Heat – Chicago Bulls 118–116

Butler lett a hős. Két napja ugyancsak Miamiban mérték össze erejüket a felek, akkor a vendég Chicago győzött, így érthető módon fűtötte a visszavágás lehetősége a hazai egyletet. Ennek megfelelően léptek parkettre, az első negyedben végig kontroll alatt tartva az összecsapást és felépítve egy tízpontos vezetést. Jimmy Butler (28 pont, 4 lepattanó) mellett a kispadról érkező Kevin Love (22 pont, 7 lepattanó), valamint az újonc Jaime Jaquez Jr. (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is extrát játszott, ennek ellenére a Bulls hamar visszakapaszkodott, így az utolsó negyed egy igencsak izgalmas, kiélezett csatározást hozott. Egyik csapat sem engedte el ugyanis a másikat, bár egy-két ponttal rendre a Chicago járt ekkor előrébb. Harminc másodperccel a végső dudaszó megszólalása előtt DeMar DeRozan vesztett labdát, amelyből Kyle Lowry (10 pont, 7 gólpassz) dobott ziccert, ezzel 116–116-ra alakítva az eredményt. Az ellentámadásból Nikola Vucevic (12 pont, 11 lepattanó) hibázott, így egylabdás meccsen dönthetett a Miami, Jimmy Butler pedig magára vállalta a felelősséget és a dudaszó pillanatában a helyére küldött egy tempót.

Nüanszok döntöttek. Nem kezdődött jól a mérkőzés a Chicago számára, ennek ellenére szép lassan visszakapaszkodott a hatszoros bajnok, köszönhetően DeMar DeRozan (27 pont, 5 gólpassz, 9/13 mezőnyből), Patrick Williams (25 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4/5 tripla) és Coby White (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) triójának. Sőt, a záró tizenkét perc elején úgy tűnt, hogy a kezében tartja a kontrollt a gárda, hiszen felépített egy hétpontos fórt, amit azonban nem sikerült megőriznie. Nüanszok döntöttek, na meg Jimmy Butler azon képesség, hogy a gondolkodás csak önbizalomhiányt teremt.

A Heat legjobb dobói: Butler 28, Love 22/18, Jaquez Jr. 18/3
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 27/3, Williams 25/12, White 22/12

Los Angeles Clippers – New York Knicks 144-122

Tovább menetel a Clippers. A kiélezett első negyed után 42-33-ra nyerte a második 12 percet a Clippers, amire építve a fordulás után már végig ők vezettek, és végül magabiztos játékkal érték el sorozatban a hetedik győzelmüket, amivel jelenleg az NBA legjobb formában lévő csapatát alkotják. Kawhi Leonard egyénileg is nagyszerű formában van, ezúttal 12/16 jó dobással, 5/6 bedobott triplával és 7/7 büntetővel jutott 36 pontig, emellett leszedett 7 lepattanót, illetve kiosztott 4 gólpasszt is. Paul George egyetlen kihagyott meccs után visszatért, szintén jó hatékonysággal beszórt 25 pontot, miközben 4 lepattanó és 7 gólpassz is került a neve mellé, így az is belefért, hogy James Harden (10 pont, 12 gólpassz) mindössze 6 dobással próbálkozzon. A hazaiaknál George játszotta a legtöbbet a maga 31 percével, és a végén még arra is maradt idő, hogy Joshua Primo bemutatkozhasson új csapatában: a 2022. október 24-e óta először pályára lépő hátvéd 5 perc alatt 2 pontig, 1 blokkig és 3 eladott labdáig jutott.

Támadásban megvolt a Knicks. A vendégek back-to-back léptek pályára, előző este még Jalen Brunson 50 pontjára építve tudtak nyerni Phoenixben, most viszont védekezésben érződött rajtuk a fáradtság, ellenfelük 56,8 százalékkal dobott mezőnyből, illetve 16/33 triplát engedtek a Clippersnek. Támadásban megvolt a Knicks, négyen is 18-22 pont között dobtak, így a 22 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal záró Brunson, valamint a szintén 22 egységig jutó Julius Randle is, de egyikük sem volt annyira hatékony, mint Leonard vagy George, ráadásul csapatként is kereken 10 százalékkal rosszabbul dobtak mezőnyből, mint a Clippers. A Knicks marad még egy meccsre Los Angelesben, legközelebb a Lakers ellen próbálhatnak meg javítani.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 36/15, George 25/9, Powell 16/3
A Knicks legjobb dobói: Brunson 22/6, Randle 22, DiVincenzo 18/15, Barrett 18/6

 

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons 146–114

Nem adott esélyt a Bucks. Egyértelműek voltak az erőviszonyok, meglepő lett volna, ha éppen a Milwaukee ellen szakad meg a Detroit nyeretlenségi sorozata. Ennek megfelelően kezdődött a mérkőzés, Damian Lillard (33 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) sorozatban tizenhárom pontot rámolt be az első negyed végén, így lényegében már ekkor eldőlt a győztes csapat személyének a kiléte. Mellette a padról érkező Bobby Portis (31 pont, 12 lepattanó), valamint Giannis Antetokounmpo (22 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is remekelt, a Pistons pedig csak futott az eredmény után. Vendégoldalon Cade Cunningham (25 pont, 6 gólpassz) és Bogdan Bogdanovic (24 pont) kettősét lehetett dicsérni, ám ezzel együtt sem volt esélyük arra, hogy elkerüljék sorozatban a huszonharmadik vereségüket, amely már csak hárommal marad el a Cleveland (2010-2011) és a Philadelphia (2013-2014) huszonhat meccses negatív rekordjától.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 33/18, Portis 31/12, Antetokounmpo 22
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 25, Bogdanovic 24/6, Wiseman 17

 

Charlotte Hornets – Philadelphia 76ers 82–135

Fennállása legnagyobb vereségét szenvedte el a Hornets. A Charlotte három fiaskóval a háta mögött fogadta az egyik keleti élcsapatot, amely ráadásul sorozatban öt sikerrel a tarsolyában érkezett. Előzetesen az sem a hazaiak malmára hajtotta a vizet, hogy LaMelo Ball és Mark Williams után Gordon Hayward is a maródiak padjára került. Az összecsapás képét jól szemlélteti, hogy a 76ers klasszisa Joel Embiid (42 pont, 15 lepattanó) egymaga tizennyolc pontot dobott az első negyedben, miközben a komplett Hornets csak tizenhétig jutott. A nagyszünetre már közel harminc pontos differencia alakult ki a felek között, a végső dudaszó pillanatában pedig írd és mondd, 53 ponttal verte a Philly az ellenfelét, amely az észak-karolinai franchise fennállásának legnagyobb arányú veresége lett. Embiid mellett Tyrese Maxey (21 pont, 7 gólpassz) és Tobias Harris (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta a számait, míg a hazaiak erejét jól szemlélteti, hogy mindössze ketten jutottak el tíz dobott pontig – Brandon Miller (14 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Bryce McGowens (12 pont). A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a Charlotte hátvédje, Terry Rozier sérülés miatt mindössze húsz percet töltött a parketten.

A Hornets legjobb dobói: Miller 14/6, McGowens 12, Bouknight 9/9, Smith Jr. 9/3, Bridges 9/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 42, Maxey 21/15, Harris 15/3

 

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 127–119

Magabiztos volt a Cavaliers. Ellenkező előjelekkel várta a feldobást a két gárda, hiszen a Cavs három vereséget követően szeretett volna újra győzni, míg az Atlanta back-to-backet játszva egy torontói sikerrel a háta mögött érkezett. A Cleveland azonban Evan Mobley hiányában is viszonylag hamar dűlőre vitte a dolgokat, 41–28-ra nyerte az első tizenkét percet, innen pedig már nem volt visszaút a Hawks számára. J.B. Bickerstaff csapatában Jarrett Allen (25 pont, 14 lepattanó) erős dupla-duplával zárt, miközben Donovan Mitchell (22 pont, 13 gólpasszos karriercsúcs) és Isaac Okoro (18 pont) is megszórta magát. A vendégeknél hiába játszott ezúttal is nagyszerűen Trae Young (35 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz, 7/12 tripla) és tette hozzá a magáét Dejounte Murray (21 pont, 6 gólpassz) is, az első negyedben összeszedett hátrányt már nem sikerült ledolgozniuk, ennek okán pedig hamar feledésbe merült a Raptors elleni győzelmük.

A Cavaliers legjobb dobói: Allen 25, Mitchell 22/12, Okoro 18/9
A Hawks legjobb dobói: Young 35/21, Murray 21, Hunter 18/6

 

Minnesota Timberwolves – Indiana Pacers 127–109

Nem volt válasza a Pacersnek. A Washington elleni váratlan vereséget követően a nyugati éllovas Minnesota otthonába látogatott az Indiana nem túl jó előjelekkel, hiszen Tyrese Haliburton (térd) nem léphetett pályára, ráadásul a csapat repülőgépe meghibásodott, így egy kissé körülményesen érkezett meg az alakulat Minneapolisba. Ehhez jött még hozzá Karl-Anthony Towns (40 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) és Anthony Edwards (37 pont, 4 gólpassz, 7/10 tripla) párosa, amely a Wolves első 75 pontjából 54-et szerzett, s mivel a hazai egylet káprázatosan dobott mezőnyből (55,8% mezőnyből, 60% a triplavonalon túlról), így hamar lefutottá vált a meccs. A Pacers színeiben Bruce Brown (17 pont, 5 lepattanó) és Aaron Nesmith (17 pont, 5 lepattanó) próbálta tartani a fonalat, mindketten remekül játszották, ám ezen az estén ez csak arra volt elegendő, hogy ne legyen nagyobb arányú a Minnesota győzelme.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 40/6, Edwards 37/21, Reid 17/9
A Pacers legjobb dobói: Nesmith 17/6, Brown 17/3, Turner 12/3, Jackson 12

 

Golden State Warriors – Brooklyn Nets 124–120

Steph Curry eldöntötte. Egyelőre elég negatívan alakul a Brooklyn nyugati túrája, amelynek soron következő állomása San Francisco volt. A legutóbbi három meccsét elbukó Warriors ellen megvolt ugyan az esély a javításra, már csak annak az okán is, hogy Draymond Green megkezdte határozatlan idejű eltiltását. A várakozásoknak megfelelően szorosan is alakult az összecsapás – Stephen Curry (37 pont, 6/8 tripla), Klay Thompson (24 pont, 5 lepattanó) és Brandin Podziemski (19 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) triójára Cam Thomas (41 pont, 5 lepattanó), Nic Claxton (19 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) és Spencer Dinwiddie (16 pont, 14 gólpassz) volt a válasz. A kiélezett végjátékot annak rendje és módja szerint Curry döntötte el, aki gyors egymásutánban tizenkét pontot dobott, amihez Thompson is hozzátett még két triplát, erre pedig már nem volt érdemi válasza az utolsó másodpercekben a Netsnek.

A Warriors legjobb dobói: Curry 37/18, Thompson 24/12, Podziemski 19/12
A Nets legjobb dobói: Thomas 41/15, Claxton 19, Bridges 18/9

 

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 120-131

Doncic megint extrát hozott, de kapott segítséget is. A Trail Blazers az első negyedben még tudta tartani a lépést ellenfelével, 12 perc után 3 ponttal vezettek is, a második negyedet viszont megnyomta a Mavericks, 38-24-re húzták be azt a játékrészt, és innentől végig ők vezettek. Luka Doncic újabb elképesztő estén van túl, már a nagyszünetben 30 pontnál járt, és végül 40 ponttal, 12 lepattanóval és 10 gólpasszal fejezte be a találkozót. Doncic extrája ellenére sem lehet azt mondani, hogy egyedül nyerte volna meg ezt a meccset, mert Tim Hardaway Jr. 25 pontot hozott a kispadról, míg Dante Exum és Derrick Jones Jr. egyaránt 18-18 pontot tett be a közösbe, és csak azért nem lehet teljes a dallasi öröm, mert Dereck Lively II bokasérülés miatt mindössze 6 percet tudott a pályán tölteni. A Trail Blazers a gyengébb második negyedet leszámítva jól tartotta magát támadásban, Anfernee Simons 33 ponttal, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal húzta az övéit, míg Jerami Grant 27 ponttal tért vissza az agyrázkódását követően, mögöttük viszont kialakult egy jelentősebb szakadék, nem álltak annyi lábon, mint ellenfelük, és a 7/32 bedobott tripla sem őket segítette.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 33/6, Grant 27/3, Henderson 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 40/12, Hardaway Jr. 25/15, Jones Jr. 18/6, Exum 18/3

 

Sacramento Kings – Utah Jazz 125-104

Murray a csillagokat is ledobta. De’Aaron Fox vállproblémák miatt kénytelen volt kihagyni ezt az összecsapást, ennek ellenére is 12 ponttal megnyerte az első negyedet a Kings, és ezt az előnyt a nagyszünetre is megőrizték. A fordulás után Keegan Murray robbantott, franchiserekordot jelentő 26 pontot dobott a harmadik negyedben, megdöntötte Mitch Richmond 1995-ben felállított 25 pontos csapatrekordját, a vezetésével 44-26-ra nyerték a játékrészt, és eldöntötték a meccset. Murray elképesztő dobóformát fogott ki, 47 pontos karriercsúcsot ért el 16/23 jó dobással, azon belül 12/15 bedobott hárompontossal, a triplarekord is elérhető közelségbe került számára, viszont a 12/13-as kezdés után az utolsó két kinti dobása kimaradt. Murray mellett Domantas Sabonis (20 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 9/10 mezőnyből) és Malik Monk (18 pont, 8 gólpassz) is jó teljesítményt hozott, csapatként elsüllyesztettek 22/45 hárompontost, kiosztottak 36 gólpasszt, és a lepattanózást is megnyerték. A Jazznél egyedül Collin Sexton hozott extrát a 28 pontjával, Lauri Markkanen (18 pont, 6 lepattanó) visszafogott volt, és végül az sem számított, hogy Kelly Olynyk a 9 pontja és 5 lepattanója mellett 13 gólpasszt osztott ki.

A Kings legjobb dobói: Murray 47/36, Sabonis 20, Monk 18/12
A Jazz legjobb dobói: Sexton 28/6, Markkanen 18/6, Hendricks 12/6, Horton-Tucker 12/6

Az alapszakasz tabellája itt tekinthető meg!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus