Hírmorzsák 2023-08-22 (9:00)

A Knicks beperli a Raptorst és egy korábbi alkalmazottját is, amiért utóbbi bizalmas információkat osztott meg a torontóiakkal. Daryl Morey állítólag gyors cserét ígért James Hardennek, emiatt nevezte hazugnak. A Clippers szakíthatta meg a beszélgetéseket a 76ersszel Hardenről. Moses Brown a Trail Blazerstől, Skal Labissiere a Kingstől kap lehetőséget. Olivier Sarr two-way szerződést írt alá a Thundernél, Usman Garuba szabadlistára került. Lonzo Ball úgy érzi, hogy ismét jó úton halad.

A Knicks beperelte a Raptorst, a csapat több alkalmazottját, valamint a Knicks egy korábbi alkalmazottját is, amiért utóbbi bizalmas információkat küldött át a torontóiaknak. Ikechukwu Azotam 2020 és 2023 között dolgozott a Knicks videós részlegén, idén nyáron viszont megkereste őt a Raptors, hogy vállaljon náluk munkát, és ezt követően több ezer bizalmas fájlt megosztott leendő csapatával: többek között jelentéseket arról, hogy melyik játékot milyen gyakran használják a csapatok, a Knicks felkészülési programját a 2022/23-as idényre, videós elemzéseket, és megfigyelési eredményeket az ellenfelekről. Azotam júliusban tájékoztatta arról akkori csapatát, hogy ajánlatot kapott a Raptorstól, és azt valószínűleg el is fogadja, ezt követően pedig titokban elkezdte a személyes Gmail-fiókjára továbbítani a Knicks tulajdonát képező információkat, majd megosztotta ezeket az alperesekkel.

A Knicks szerint Azotam megszegte a szerződése bizalmassági záradékát, és úgy gondolják, hogy tetteit a Raptors irányította és/vagy tudatosan előnyre tettek szert belőle. New Yorkban úgy vélik, hogy Torontóban ezeket az információkat is felhasználták ahhoz, hogy összeállítsák és megszervezzék a Raptors új edzői- és videós csapatát. A Knicks 12 személyt vádolt meg mindezzel a Raptors oldaláról, köztük a csapat újdonsült vezetőedzőjét, Darko Rajakovicsot, illetve a játékosfejlesztési részlegen dolgozó Noah Lewist is – a többi 10 név nem publikus. A Knicks augusztus 15-én fedezte fel, hogy mi történhetett, vagyis az azt követő napon, hogy Azotam ténylegesen távozott tőlük, és a vádak szerint 3,358 videós fájt osztott meg illegálisan a többi alperessel, amiket együttesen 2,000 alkalomnál is többször tekintettek meg.

A Raptors tulajdonosi köre közleményben reagált a fejleményekre, amiben kifejtették, hogy a Knicks csütörtökön tájékoztatta őket a történtekről, és akkor abban egyeztek meg, hogy teljes mértékben együttműködnek egy vizsgálat lefolytatásában. Arról akkor egy szó sem esett, hogy az esetet jogi útra tervezik terelni, ezért ez meglepetésként érte őket. Teljes mértékben elutasítják a vádakat, és addig nem tervezik újfent kommentálni a történteket, amíg nem születik mindkét fél számára elégséges megoldás.

Tovább folytatódik a nyár legnagyobb szappanoperája: mint ismert, néhány nappal ezelőtt az NBA vizsgálatot indított James Harden és a 76ers körül, amiért a játékos hazugnak nevezte Daryl Morey csapatigazgatót. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Harden ennek részeként arról tájékoztatta az NBA illetékeseit, hogy amikor belépett a szerződésébe, Morey megígérte neki, hogy gyorsan el fogja őt cserélni, aminek nyilvánvalóan nem tettek eleget. Charania megjegyezte, hogy a 76ers álláspontja továbbra is az, hogy megtartják a hátvédet.

Brian Windhorst (ESPN) eközben arról számolt be, hogy a 76ers Clippersszel folytatott tárgyalásaitól a Los Angeles-i csapat sétált el, miután egyértelművé vált, hogy kizárólag ők érdeklődnek, de egyik beszélgetéssel sem jutottak egyről a kettőre. Az újságíró szerint elég ránézni a két csapat keretére, és egyértelművé válik, hogy miért nem akarja meglépni a cserét a Clippers, és különben is, ahogyan a 76ers részéről nem volt értelme bedobni Tyrese Maxey-t egy potenciális Damian Lillard-cserébe, úgy a Clippers számára sincs túl sok értelme meglépni ezt a cserét. Hardent ezt követően valószínűleg az dühítette fel, hogy a 76ers bejelentette azt, hogy megtartják a következő szezonra is, ez váltotta ki belőle a heves reakciókat.

Moses Brown 1 éves, részben garantált szerződést írt alá a Trail Blazersnél. A fiatal center ismerős közegbe érkezik, a 2019/20-as idényben Portlandben kezdte meg az NBA-s pályafutását, míg az elmúlt idényben a Clipperstől és a Netstől kapott lehetőséget. Skal Labissiere ugyancsak 1 éves, részben garantált szerződést írt alá a Kingsnél, vagyis ő is visszatér az első NBA-s csapatához – vele valószínűleg a csapat G Ligás partnerénél, a Stockton Kingsnél számolhatnak majd. A 27 éves magasember legutóbb a 2019/20-as idényben lépett pályára az NBA-ben a Trail Blazers játékosaként, azóta megfordult a G Ligában, Puerto Ricóban és Mexikóban is.

A Thunder Olivier Sarr megtartása mellett döntött, az elmúlt két szezonban összesen 31 meccsen lehetőséget kapó center újabb two-way megállapodást írhatott alá Oklahomában. Usman Garuba viszont nem marad a Thundernél, a júliusban megszerzett magasembert szabadlistára tették. Néhány nappal ezelőtt TyTy Washingtont is kirakta a Thunder, ő az elmúlt nap folyamán lekerült a waiverről is, ezzel eldőlt, hogy a 2,3 millió dolláros fizetése nyomni fogja a csapat sapkáját a következő idényben.

Lonzo Ball a minap Trae Young podcastjében vendégeskedett, ahol a sérüléseiről és a jelenlegi helyzetéről is beszélt. Nemrégiben átesett egy igen komoly műtéten, és remélhetőleg ez volt az utolsó, aminek alá kellett vetnie magát. Hosszú folyamat lesz a felépülése, ki is hagyja az egész szezont, viszont amikor először megsérült, az volt a gond, hogy pontosan nem is tudták, hogy mi a probléma, emiatt sorra járta az orvosokat. Nehezen viselte azt az időszakot, mert sosem tudta, hogy mit hoz a másnap, most viszont legalább megvolt a műtétje, van egy tervük a felépülésére, és egyelőre ezek szerint halad, jó úton van most. Mielőtt megsérült, a Bulls élcsapat volt keleten, 27-13-mal kezdték a szezont, és ez egy hatalmas „mi lett volna, ha?” lesz számára mindig is. Már csak amiatt is rosszul érzi magát, mert tökéletes csapatot tettek köré Chicagóban, tökéletesen illett a játékához az, hogy kik vannak körülötte, úgy érezte, hogy bármire képes, és soha korábban nem érezte azt, hogy ennyire támaszkodnának rá egy csapatnál. Eleinte azért is viselte meg annyira az a sérülés, mert úgy érezte, hogy esélyük lehet a végső sikerre, de sosem tudhatták meg, hogy ez így volt-e.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus