Hírmorzsák 2023-11-05 (10:45)

Friss hírek Wendell Carter Jr., Devin Vassell és Bradley Beal sérüléséről. John Wall szívesen csatlakozna a Sunshoz, újra együtt játszana Beallel. Jaden Ivey-nak fejlődnie kell, ha vissza akar térni a kezdőcsapatba. Jacque Vaughn Dorian Finney-Smith-t méltatta. Evan Fourniert nem érte váratlanul, hogy idén sem számít rá a Knicks. Porzingis szerint még ennél is több lehet a Celticsben, a kelták magasembert keresnek. Eric Beldsoe marad Kínában. Jayson Tatum átlépte a tízezer pontot, komoly névsorhoz csatlakozott.

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról már tegnap is beszámoltunk, sérüléshullám érte el az Orlando Magic csapatát: Wendell Carter Jr., Markelle Fultz és Gary Harris is kidőlt a sorból. A mai napon a magasemberről érkeztek információk, Carter az ujját törte a Jazz elleni mérkőzés során, műteni is kell a sérült testrészt, a csapat bejelentése szerint pedig előreláthatólag három hét kihagyás vár a Magic centerére. Az Orlando ma hajnalban a Lakersszel találkozott és tartalékos felállása ellenére is simán nyerni tudott, Carter Jr. helyét Goga Bitadze vette át a kezdőcsapatban.

A San Antono Spurs értesítést adott Devin Vassell sérülésével kapcsolatban, erről Greg Popovich beszélt a tegnapi napon. A vezetőedző elmondta, hogy játékosának ágyéksérülése szerencsére nem komoly, naponta fogja a csapat felülvizsgálni az állapotát, de elképzelhető, hogy néhány mérkőzés erejéig nem számíthat majd rá. Vassell a legutóbbi, Suns elleni mérkőzés során sérült meg, akkor idő előtt el kellett hagynia a pályát, az MRI viszont pozitív eredményeket mutatott. Greg Popovich azt is elárulta, hogy a Phoenix elleni mérkőzés félidejében Vassell azt gondolta, hogy tudja folytatni a játékot, de a nyújtás és a melegítés ellenére sem érezte úgy, hogy tudná vállalni vele a folytatást. Vassellnek a csapat mai, Raptors elleni meccsét biztos ki kell hagynia, de a Spurs jövőheti, idegenbeli túráján is egyelőre bizonytalan a szereplése (a csapat Indianába és New Yorkba látogat majd). A kezdőcsapatban várhatóan Malaki Brabham pótolhatja majd.

Bradley Beal egyelőre még nem tudott tétmeccsen debütálni a Phoenix Sunsban, tegnap a Sixers ellen zsinórban hatodik mérkőzését kellett kiülnie hátproblémái miatt. Duane Rankin (The Arizona Republic) szerint azonban már karnyújtásnyira lehet a sztár első pályára lépése, a Philly ellen ugyanis már húsz perces labdás bemelegítést végzett a mérkőzés előtt és a sprintek közben is jól érezte magát. Ennek ellenére még a Detroit ellen valószínűleg még mindig nem látjuk pályán, ezt követően azonban két napot fog pihenni a Suns és ez könnyen lehet, hogy már elég lehet ahhoz, hogy a Washingtonból érkező hátvéd a Chicago ellen megkezdje az alapszakaszt.

Shams Charania (The Athletic) egy interjújában John Wallal beszélgetett, aki elárulta, hogy washingtoni szétválásuk óta is jó viszonyt ápolnak Bradley Beallel és ha a Suns még egy guard megszerzése mellett döntene, akkor nagyon szívesen egyesülne újra korábbi társával, boldogan szerepelne egy ilyen csapatban, mint a Phoenix Suns. Az irányító legszebb éveit Beal mellett, Washingtonban töltötte, a fővárosi évei alatt 2013-2018 között zsinórban ötször válogatták be az All-Star csapatba, a 2019-20-as szezont viszont achilles-sérülés miatt teljes egészében ki kellett hagynia. Ezt követően pocsékul öregedő szerződését Houstonba cserélte a Wizards, ahol bár meg tudta még villantani, hogy mire volt képes korábban előző csapatánál, de itt is csupán csak 40 meccsen állt a Rockets rendelkezésére. Ezt követően a csapat és a játékos viszonya megromlott, mivel a felek érdekei ütköztek azzal kapcsolatban, hogy mi lenne az ideális szerepe Wallnak egy tankoló csapatban, így a 2021-22-es idényt kiülte az irányító. Wall legutóbb januárban lépett pályára az NBA-ben a Los Angeles Clippers játékosaként, a trade deadline idején azonban a csapat Houstonba cserélte, ahol viszont azonnal szabadlistára került, azóta pedig nincs csapata. Elképzelhető, hogy bizonyos szerepeket még rá lehet bízni a 33 éves hátvédre, volna helye még az NBA-ben, de a Suns jelenlegi kerete nem biztos, hogy még egy irányítót igényelne – mindenesetre, ha a Phoenix vezetősége mellette döntene, akkor örömmel vállalná a feladatot és csatlakozna régi játszótársához, Bradley Bealhez.

Jaden Ivey-nak komolyan fejlődnie kell, ha több percet szeretne a pályán tölteni, erről James L. Edwards III (The Athletic) számolt be. A Pistons bedobója Monty Williams irányítása alatt kikerült a kezdőből: bár az előző idényben egy kivétellel csapata összes meccsén kezdőként kapott helyet (ez alatt pedig 16 pontot átlagolt), idén már csak alig 20 perces játékidő jut neki a padról, egyszer sem volt ott a pályán a feldobásnál. Az újoncszezonjához képest több, mint 10 perccel esett vissza meccsenkénti játékideje, ez hatalmas csökkenés, a hírek szerint ennek oka, hogy Monty Williams nem tervez kulcsszerepet adni azoknak a játékosoknak, akik Ivey-hez hasonlóan túl sokszor adják el a labdát és kevésbé tudnak részt venni a csapatvédekezésben. Edwards szerint a játék ezen elemeiben mindenképpen fejlődnie kell a fiatal játékosnak, hogy ismét beverekedje magát a Detroit kezdőjébe.

A Brooklyn Nets csapatát sem kerülték az idény eleji sérülések, Cameron Johnson és Nic Claxton is kidőlt a szezon legelején a sorból. Utóbbi hiánya különösen fájó a csapatnak , de úgy néz ki, hogy Jacque Vaughn talált megoldást centere pótlására: Dorian Finney-Smith remekül helyettesíti a bokasérülés miatt maródi Claxtont. A vezetőedző is méltatta játékosát, Vaughn nagyra tartja azt a harciasságot, amit DFS nyújt számára kvázi centerposzton. Szerinte bőven megállja a helyét ebben a pozícióban is, még akkor is, ha az esetek többségében magasabb és erősebb játékosok ellen kell küzdenie a palánk alatt, nem ijed meg a kihívásoktól és rettenthetetlenül küzd a lepattanókért is, kétségkívül nagy szerepe van abban, hogy a Nets gyengébb rajtja ellenére 50%-os mérleggel áll hat meccs után. Kisebb sérülés után legutóbb már Spencer Dinwiddie és Dennis Smith Jr. is visszatérhetett, a csapat pedig bízik abban, hogy hamarosan visszakapja két kezdőjátékosát is. Finney-Smith várhatóan Claxton visszatérésével is marad a kezdőcsapatban, jó játékára pedig továbbra is szükség lesz, ugyanis a Nets előtt egy igen komoly menetrend áll: a következő három találkozóját a Bucks, a Clippers és a Celtics ellen játssza majd Jacque Vaughn csapata.

A New York Knicks nem éppen úgy kezdte a szezont, ahogyan szerette volna, 2-4-es mérlege egyelőre csalódást jelent, mint ahogyan pocsék támadójátéka is – a száz labdabirtoklásra vetített pontokban csak az elvileg tankoló Portland és a 0-6-os kezdést produkáló Memphis Grizzlies teljesít rosszabbul Tom Thibodeau csapatánál. Éppen ezért Stefan Bondy (The New York Post) hívta fel arra a figyelmet, hogy mindenképpen szüksége lenne a gárdának több minőségi kinti dobásra – itt jön be képbe Evan Fournier helyzete. A francia dobógép tartja az egy szezonban bedobott legtöbb hárompontosok rekordját a franchise-on belül, ennek ellenére egy ideje mégsem része az aktív rotációnak és láthatóan nem szerepel a csapat terveiben. A 31 éves játékos az egyetlen játékos a jelenlegi rosterben, aki idén még nem került pályára, Fournier elmondása alapján azonban ez nem lepte meg a tavalyi szezon után. A francia játékos elmondta, hogy szerinte a tavalyi menetelés során talált egy olyan játékrendszert a csapat, ami egyértelműen működött és ezen idén sem kíván változtatni – ennek pedig láthatóan ő már nem képezi a részét. Fournier már a nyáron is hajlott volna arra, hogy cserélje őt el a csapat, de a Knicks végül megtartotta annak reményében, hogy a jövőben a 19 millió dolláros fizetése jól jöhet ellensúlynak egy esetleges későbbi cserében. A csatár szerint furcsa érzések kavarogtak benne, hiszen miután Thibodeau közölte vele, hogy idén sem lesz része a csapat rotációjának, tudta, hogy nem sokat változtat a helyzetén az sem, ha jól szerepel az edzőtáborban és az előszezonban. A New York Knicks várhatóan a cserehatáridő lejárta előtt megpróbálja majd egy csere részeként továbbítani a játékost, ha ez nem valósul meg, akkor valószínűleg a kivásárlás mellett dönt a vezetőség.

Mai újabb győzelmével (és a Dallas tegnapi vereségével) a Celtics maradt az egyetlen még veretlen csapat a ligában, amit talán kevesen gondoltak volna azok után, hogy így felforgatta keretét nyáron a keleti bajnokesélyes. Adam Himmelsbach (The Boston Globe) arról beszélt, hogy Kristaps Porzingis vélhetően még csak a felszínt kapargatja, játszott remek mérkőzéseket (első mérkőzésén például rögtön a franchise történetének legtöbb pontot dobó debütánsa lett), de még mindig bőven van a lett játékosban potenciál. A statisztikák nagyon jól alátámasztják azt, hogy Porzingis tökéletes igazolás volt Jayson Tatum és Jaylen Brown mellé: mikor ők hárman együtt vannak a pályán, akkor +33,2-es NET-ratinget hoz a csapat – védekezésben és támadásban is megsemmisítik tehát ellenfeleiket. Himmelsbach szerint a legszebb az egészben az, hogy úgy tűnik, hogy helyükre kerültek az egók a csapatban, mindhárman önzetlenül és a csapat érdekeit előtérbe helyezve kosárlabdáznak, aminek meg is van az eredménye. Porzingis egy interjúban elmondta, hogy annak ellenére, hogy külső szemmel nagyon jól néz ki az összjáték, még mindig azon dolgoznak, hogy folyékonyabban tudjanak együttműködni. Ő személy szerint még mindig próbálja azokat az apró dolgokat felfedezni, amikkel Tatum és Brown játékát tovább tudná segíteni és kiegészíteni, bízik abban hogy a plafonjuk még ennél is magasabban van.

Ha a Celticsről beszélünk, akkor nem kerülhetjük meg azt a tényt sem, hogy magasemberek terén nem áll túl jól a gárda, a sérülékeny Porzingisen és a 37 éves Horfordon kívül gyakorlatilag nincs merítési lehetősége Joe Mazzullának a palánk alatt. Brian Robb (MassLive) értesülései szerint a Boston jelenleg is dolgozik azon, hogy a szezon folyamán legalább még egy játékossal bővítse a centerrotációját, ehhez pedig a Grant Williams-üzlet keretein belül kapott 6,2 millió dolláros TPE (traded player exception) jogát használhatja fel. Elsősorban Xavier Tillman lehet az, akit figyelhetnek a kelták, tőle könnyen lehet, hogy megválik a szezont 0-6-tal kezdő Memphis Grizzlies. A forrás továbbá potenciális jelöltként nevezte meg a Thunder csatárát, Kenrich Williamst, a Pacers centerét, Jalen Smith-t és a Raptors magasemberét, Precious Achiuwát is.

Dario Skerletic (Sportando) jelentette, hogy az NBA-veterán Eric Bledsoe továbbra is Kínában folytatja pályafutását, miután újra aláírt a Shanghai Sharks csapatához. Bledsoe 12 szezont húzott le az NBA-ben, utoljára a 2021-22-es idényben láthattuk a Los Angeles Clippers mezében, a tavalyi szezont azonban már a Kínai Ligában töltötte, ahol 17 pontot, 6 gólpasszt és 6 lepattanót átlagolt 29 mérkőzésen. A 33 éves veterán játékos szezonja szokatlan módon ért véget, miután csapatát mérkőzések befolyásolására irányuló tevékenységek miatt diszkvalifikáltak a rájátszásból, ő ezek alól a vádak alól mentesítette magát, és készen áll arra, hogy újra a Sharks mezében folytassa.

Végezetül pedig a mai nap egyik mérföldköve: Jayson Tatum 32 ponttal vezette győzelemre csapatát a Brooklyn Nets ellen, amely meccsen megszerezte karrierjének tízezredik pontját. A 25 éves sztár a franchise történetének legfiatalabb játékosa lett, aki elérte ezt a határt, Antoine Walkert előzte meg ebben a vonatkozásban. Tatum termelékenysége nem csak bostoni szinten, de NBA-viszonylatban is jelentős, ugyanis minden idők tizedik legfiatalabbjaként érte el a tízezer pontos mérföldkövet, nála fiatalabban csak a következő játékosok tudtak ennyi pontot termelni (sorrendben): LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Tracy McGrady, Giannis Antetokounmpo, Devin Booker, Dwight Howard és Bob McAdoo. Ehhez a névsorhoz csatlakozott tehát tizedikként a Celtics vezére.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A szezonközi tornáról több felvezető anyag is készült: esélyek, menetrend, pályafestések, mezek – a Harden-csere értékelése és a játékos hatása LAC-ra – túl öreg a Clippers a bajnoki címhez? – így lett Jokics a liga legjobban passzoló játékosa – több sztár szezonkezdése is borzasztóan alakult – csapatokhoz közeli szakírók: a Knicks gyenge nyitánya, a Hornets hibái, a Rockets rossz kispadja, a Celtics menetelése, a Bucks bukdácsolása, Durant eddigi játékának elemzése – Terance Mann szokatlan gyártónál kapott saját cipőt – Cooper Flagg a Duke-ra megy - 2 órás videó a Denver bajnoki meneteléséről - mennyire kivételes Wemby és Holmgren megjelenése a ligában?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus