A jövő nagyjai: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, az első rész a kiemelt akadémiává váló Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémiával foglalkozik.

A Budapesti Honvéd kosárlabda szakosztálya szinte az egyesület megalakulásával egyszerre indította el működését. Évtizedeken át a sportág meghatározó szereplője volt, a felnőtt csapat rendre az élmezőnyben végzett, összesen 33 magyar bajnoki és 19 Magyar Kupa elsőséget szerzett. 1997-től az utánpótlás került a szakmai középpontba és 2013-ban új szintre léptek: az akadémia sikeres auditáláson esett át. A 2018-as felülvizsgálaton a 85%-os minimumszintet jóval meghaladva, 96% -os eredményt ért el. A 2013-as irányváltás óta megtriplázódott a létszám, jelenleg 350 játékos kosárlabdázik a Budapesti Honvéd Sportegyesület színeiben.

A szakosztály kiemelt tehetségei rendszeresen tagjai a korosztályos válogatottaknak, az egyesület neveltjei közül többen most is az élvonalban szerepelnek, Vincent Valerio-Bodon pedig 2019-ben meghívást kapott a felnőtt válogatott keretbe is.

Az „Államilag elismert sportakadémiává” válás egy újabb lépcsőfokot jelent, amellyel Budapest és a magyar kosárlabda utánpótlásképzése nagy lendületet vehet a jövőben. A megkötött keretmegállapodásnak megfelelően az egységes szabályozás által előírtak szerint kívánnak tovább haladni és fejlődni. A magasfokú szakmai munka mellett az átlátható gazdálkodásra és irányításra is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni. A játékosmegfigyelők segítségével biztosítani kívánják Budapesten, illetve a környező régiókban a fiatal tehetségek felkutatását, kiválasztását. Sportszakembereik a Budapesti Honvéd SE fiatalabb korosztályainak kiemelt tehetségeivel, illetve az adott korosztályok más sportszervezetekhez tartozó fiataljainak bevonásával a legmagasabb szintű versenyhelyzetet és versenyeztetés megteremtését kívánják célul kitűzni.

„Hogy mi a mottónk, a filozófiánk? Nevelj embert, építs közösséget, képezz játékost! Ami a kosárlabdát illeti, a célunk nyilván az, hogy jó játékosok jöjjenek ki az Akadémiáról, de bármennyire is szeretnénk, nem lesz mindenkiből profi játékos, így az is nagyon fontos, hogy normális embereket neveljünk belőlünk, méghozzá egy jó közösségben. Azon dolgozunk, hogy ehhez minden feltételt megteremtsünk. Az építkezés ebben az évben elkezdődött, de ehhez nyilván idő kell még: most van saját termünk, de lesz egy új, amikor felépül az új csarnok egy mindent kiszolgáló létesítménnyel” – mondta a Kezdő5.hu-nak Zsoldos András, az Akadémia szakmai igazgatóhelyettese. 

Persze azért sok minden működik már most is, a szakembergárda például rendkívül ambiciózus – olyan korábbi klasszisok dolgoznak a klubnál, mint például a sokszoros válogatott Báder Márton és Fodor Márton, az edzői stáb pedig nyáron olyan nevekkel erősödött, mint Sabáli Balázs, Jakab Máté, vagy Horváth Szabolcs. „Az edzőink akarnak fejlődni, sokat tesznek is érte. Nekünk célunk is, hogy a játékosok mellett edzőket is képezzünk, mert a magyar kosárlabda fő gondja szerintem az edzőképzés – a mi szakembereink szívesen képzik magukat, járnak online kurzusokra, külföldre, mi pedig meg is teszünk mindent azért, hogy a megfelelő anyagokat megkapják. Az edzőink élnek is a lehetőségekkel külön kérés nélkül, ez sokat számít” – mesélte Zsoldos.

Fontos alapelv, hogy ezen a szinten nem elsősorban az aktuális mérkőzés, vagy bajnokság megnyerése a fontos, hanem az, hogy a fiatal játékos megtanulja azokat az alapokat, amelyekkel a felnőtt bajnokságokban érvényesülni tud – ezt sajnos sok utánpótlás-műhelyben rosszul fogják fel. „Az utánpótlásban teljesen tévúton jár az, aki az eredményre játszik és közben nem törődik eleget a fizikai, illetve a technikai felkészítéssel. Nyilván mindenki nyerni szeretne, mi is, de mi hisszük, hogy a taktikai képzettségre ráérünk akkor nagyobb hangsúlyt fektetni, ha fizikálisan és technikailag megfelelő szinten van egy játékos. Vannak még kevésbé jó korosztályaink, de az utóbbi két évben elkezdtünk alulról építkezni, ennek pedig már kezd is jönni az eredménye, a mostani 15 éveseinknél már szerintem látni, hogy főleg technikailag képzettebbek, a taktika pedig majd jön utána.”

Adódik a kérdés, hogy kell-e egy jól működő akadémiának olyan felnőtt csapat, amely a hazai élvonalban szerepel? A Honvéd felnőtt csapata jelenleg az NBI/B Piros csoportjában szerepel, edzője pedig az a Puskás Artúr, aki a Zsoldos András által említett közösségépítést is megtestesíti: nyolc éve irányítja a gárdát.

„Én azt gondolom, hogy minden akadémiának kell egy NBI/A-s „mintacsapat”, ahol példaképeket látnak, látják a többi élvonalbeli csapatot, a jó játékosokat, a válogatottakat, a légiósokat. Szerintem a vidéki kluboknál ez például előny, ahol van NBI/A-s felnőtt csapat, nekünk ez még hátrány, de törekszünk arra, hogy mire az első akadémiai ciklusunk véget ér, addigra legyen élvonalbeli csapatunk. Nyilván minél több Honvéd-nevelést szeretnénk ott is játszatni, de ha jobb csapatok elviszik az általunk nevelteket akár itthon, akár főleg külföldre, akkor annak mi örülni fogunk.”

Mi történik akkor, ha egy gyereket odavisznek a szülők, hogy legyen a Honvéd játékosa? „Van gyógytornászunk, masszőrünk, vannak diagnosztikai berendezéseink, megvan az orvosi háttér, kontrollálhatjuk a táplálkozást, mindent tudunk biztosítani a profi munkához. Ha idejön egy gyerek, hogy ő a Honvédnál szeretne kosárlabdázni, akkor nyilván alaposan feltérképezzük – megnézzük, hogy hol játszott, egyáltalán játszott-e, milyen korosztály, illetve csinálunk méréseket, hogy körülbelül milyen magas lesz, milyen adottságokkal rendelkezik, a gyógytornász meg tudja nézni, hogy milyen erősségei, gyengeségei vannak a mozgást tekintve. Ezen felül nyilván azt is felmérjük, hogy milyen a hozzáállása, akar-e edzésre járni, tud-e edzésre járni, szüksége van-e kollégiumi elhelyezésre, mi a szülők ambíciója, ilyesmi. A célunk az, hogy minden korosztályban legyen négy-hat igazán tehetséges játékosunk, mert az említett erőforrásainkat nyilván rájuk érdemes használni elsősorban. Azért is mondom ezt a számot, mert nagyjából ennyi gyereket lehet egy csapaton belül megfelelően kiaknázni – nem akarjuk a tizenkét legügyesebbet egy csapatba tenni, mert akkor senki nem játszik annyit, amennyit kéne, nem tudunk mindenkivel eleget foglalkozni. Egyébként az a tapasztalat, hogy ha egy gyerek tizennégy éves koráig nem kerül be egy jó rendszerbe, akkor utána már nehéz lesz vele mit kezdeni.”

Zsoldos szerint még időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a kívánt szintet, hiszen a programjuk még elég friss, de elindultak az úton és feltett szándékuk végig is menni rajta.

„A kosárlabda-társadalom kicsit talán szkeptikusan tekint a kiemelt akadémiákra, a szülők és a gyerekek pedig egyelőre nem értik teljesen, hogy ez pontosan micsoda, hogy milyen lehetőségek vannak benne. Sokszor érezzük a rossz edzői felfogás hatásait, hogy azért megy el inkább máshova valaki, mert ott még hátha nyer egy kadett bajnokságot, pedig annak a felnőttkori karrierjéhez semmi köze nincs – viszont ez a hozzáállás nagyon sokaknál bevésődött már. Azon dolgozunk, hogy megmutassuk, hogy érdemes a Honvédhoz jönni, hogy mi lehetünk az egyik legjobb utánpótlás-műhely az országban és mi úgy látjuk, hogy ha egy gyereket idejekorán ’megfertőzünk’ a kosárlabdával és a jó irányba tereljük, akkor ez működhet – de ehhez a szülőnek is partnernek kell lenni, neki is látni kell, hogy mitől működnek a dolgok. Egy edzőnek ezen a szinten a szülővel való kommunikáció legalább olyan fontos feladata, mint a gyerek képzése, itt a szülőket is képezni kell, hogy hosszabb távon mi lesz jó a gyereknek. Azt mondhatom, hogy az utóbbi években a TAO-rendszerrel évről évre fejlődött az akadémiánk, de a kiemelt státusszal most lehetőségünk van arra, hogy dimenziót ugorjunk – kell hozzá pár év, de ezen vagyunk!”

https://honved.hu/kosarlabda-akademia/
https://www.facebook.com/honvedkosarakademia/
https://www.instagram.com/bhsekosarakademia/
1134 Budapest, Dózsa György út 53.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus