A jövő nagyjai: Vasas Akadémia női szakosztály

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a következő rész a Vasas Akadémia női részlegével foglalkozik.

A Vasas Akadémia eredményes szakmai munkájának köszönhetően 2011-ben, elsőként érdemelte ki az akkreditált kosárlabda akadémia címet. A pasaréti műhely azóta számos korosztályos válogatott felnevelésével hálálta meg ezt a bizalmat. Az utóbbi tíz évben a női szakosztály Krivacsevics Dragoljub szakmai vezető irányításával egy jól meghatározott úton halad, amelynek sikereit köszönheti.

"Idén az országos kadet és juniorbajnokságban egyaránt két-két csapatot indítottunk. Ennek köszönhetően a bázis szélesítésén túl mindenkinek elegendő játéklehetőséget tudtunk biztosítani. Ebben a korban leginkább ezzel segíthetjük folyamatos fejlődésüket, amely számunkra a legfontosabb feladat, s még az eredményeknél is fontosabb. A juniorok nyolcas döntőjébe az akadémia történetében először mindkét csapatunk bejutott, amire nagyon büszkék vagyunk. Az egyik ráadásul kadetkorúakból állt." – emelte ki az idei esztendő történéseiből a legfontosabbat Krivacsevics a Kezdő5.hu-nak.

"Tíz éve dolgozom Pasaréten, azóta működik ez a jól megalapozott szakmai rendszer, amelyben a legfiatalabbaknál kezdődik az oktató- nevelőmunka, s a junior korosztályon keresztül egészen a felnőtt csapatig tart. Utóbbiban a többi élvonalbeli klubbal ellentétben ennek a munkának a befejezése történik. Nem az a legfontosabb tehát, hogy a kadet, vagy a serdülő csapat milyen eredménnyel zár egy szezont, hanem az, hogy hány játékost adunk a korosztályos illetve a felnőtt válogatottnak, később pedig hányan kerülnek élvonalbeli, netán Euroligás együtteshez. Az idén nyáron összehívott keret mintegy negyven százalékát korábbi vagy jelenlegi Vasas-növendékek adják, ami nagy büszkeséggel tölt el bennünket. Nem is beszélve Határ Betti bemutatkozásáról a WNBA-ben, ami komoly siker számunkra" - beszélt az eredményekről a szakember.

A játékosnevelés szigorú rendszerben zajlik Pasaréten, pontosan meghatározva, milyen korban milyen feladatokat kell elvégezni, milyen képességeket kell fejleszteni:

"A képzés korosztályonként változik. Pontos szakmai anyag, iránymutatás szerint építjük fel a játékosokat, tervezzük az edzéseket és folyik a képzés. A juniorok és a kadetek heti ötször vesznek részt közös gyakorlásokon, a serdülők esetében is erre törekszünk, a kisebbeknél azonban valamivel alacsonyabb az edzésszám. Ezeket egészítik ki az egyéni foglalkozások, amelyeket hétközben reggel fél nyolctól tartunk. Az erőnléti képzés keretében heti két kondiedzést szervezünk.”

fotó: vasasbasket.hu

"Azért játszatjuk fiataljainkat felsőbb korosztályokban, hogy megtapasztalják a magasabb színvonalú mérkőzések hangulatát, s ezzel folyamatosan fejlődjenek, egészen a felnőtt szintig. A nagyok közé viszont csak az kerül be, aki fizikálisan készen áll rá. Hiába elég jó valaki technikailag, annak semmi értelme, hogy ott erőnlétileg felőröljék. Dombai Réka például már nagyon fiatalon is kellő fizikummal rendelkezett, őt azért tudtuk korán beemelni a felnőttek közé" − véli Krivacsevics, aki szerint senkinek sem jó, ha egy csapat 50-60 pontokkal nyeri a meccseit, ezért próbálják minél kiegyensúlyozottabban összerakni a az együtteseket.

A szakember szerint a családias légkör is a Vasas sajátosságai közé tartozik:

"Edzőink szinte mindenkit ismernek, mivel rendszeresen váltogatjuk őket a különböző korosztályok között. Látják, ki hogyan dolgozik, hogyan fejlődik, s ezért is érezzük úgy, mintha egy nagy család lennénk. Most egyébként edzőket is igazolunk, erősítjük a stábot, hiszen ezen a téren is a legjobbak szeretnénk lenni." 

 

 

De vajon mitől függ, ki kerül be az akadémiára, mikor és kinek érdemes jelentkeznie Pasaréten?

"Elsődlegesen azt nézzük, milyen a fiatal mozgása, de ez attól is függ, hogy milyen korosztályba szeretne jönni. Nyilván az a legjobb, ha valaki már tizenegy éves kora körül hozzánk kerül, mert akkor még nagyon sok mindent tudunk javítani, tanítani neki. Minél előbb jön valaki, annál kevésbé számít, hogy mit tud technikailag, mennyire jó kosárlabdázó. Határ Betti például 15 évesen igazolt hozzánk, rengeteget kellett vele foglalkozni. Eleinte külön gyakoroltam vele a legalapvetőbb dolgokat, mint a labdavezetés, dobás, indulás, megállás. De ő különleges eset volt, s lám megérte a befektetett munkát. Normális körülmények között azonban minél előbb jön hozzánk valaki, annál kevesebb a lemaradása a többi, képzett gyerekhez képest. Márpedig hosszútávon a technika a legfontosabb, mi pedig a minőségi munkában hiszünk." 

A program csúcsa természetesen az élvonalbeli felnőtt együttes, ahova a keményen dolgozó gyerekek juthatnak el az út végén.

"Fontos, hogy kinek milyen ambíciói vannak. Éppen ezért sokat beszélgetek erről a gyerekekkel. Többnyire mind élvonalbeli játékosok szeretnének lenni, nálunk pedig megvan a folytonosság, a felnőtt csapatunkban is mindenki megmutathatja magát, aki elég keményen dolgozik érte. Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy egyetlen légióst igazolunk csak, őt is posztra, így próbáljuk meg felvenni a versenyt a négy légióssal felálló riválisokkal. Idén a bajnokság legfiatalabb csapataként ez kifejezetten jól sikerült, hiszen hatodikak lettünk. A saját neveléseinkre építve folytatjuk a munkát még ha tudjuk is, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz."

 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus