Indulnak a Budapest-bajnokságok

Zaklatott másfél év után végre rendeződni látszik a Budapest-bajnokságok helyzete.

Ahogy az egész sportág, úgy azon belül a fővárosi kosárlabda is nehéz, zaklatott időszakot hagyott maga mögött. A koronavírus miatt a 2019-20-as évad hajrájában megszüntették a bajnokságokat, a 2020-21-es évad viszont, ha sok-sok nehézséggel is, de lezajlott a szabadidős bajnokságokban. Hajdu Péterrel, a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnökével a budapesti szabadidős kosárlabdázás kapcsán a közelmúltról és a közeljövőről egyaránt beszélgettünk.

- Az köztudott, hogy 2020 márciusában beszüntették a bajnokságokat, amelyek tavaly ősszel újra "beindultak". Mi jelentette a legfőbb nehézséget? - kérdeztük az elnököt.

- Egyértelműen az, hogy a fertőzés miatt be kellett zárni az iskolák tornatermeit. A Budapest-bajnokságokban szereplő csapatok többsége ugyanis az edzéseikre és mérkőzéseikre iskolai tornatermeket bérel. Ez a lehetőség átmenetileg, többek között a mi újpesti központi termünkben is megszűnt és ez sok csapatnak okozott nagy nehézséget - nem csak felnőtt, hanem utánpótlás szinten egyaránt.

- Hol lehetett játszani?

- Új, valamint egyesületi csarnokokban. Sok mérkőzésnek adott otthont például az új Camugo-csarnok, valamint a régi, Megyeri úti Izzó, majd Tungsram-csarnok, és más régi pályák is "reneszánszukat élhették". Ebben a különleges, nehéz helyzetben úgy tudom, olyan csapatok is voltak, amelyek csak meccseket játszottak, s talán olyanok is, akik feladták a pályaválasztói jogukat, és rendre ellenfeleik otthonában léptek pályára.

- Az előző évadban sajnos visszalépésekről is lehetett hallani...

- Igen, ezek elsődleges oka az iskolai tornatermek már említett bezárása volt, és úgy tudom,  sajnos olyan is előfordult, hogy voltak csapatok, amelyek játékosai közül többen is megfertőződtek a harmadik hullámban, s ezért léptek vissza.

- Indul a 2021-22-es szezon, mi most a helyzet?

- Optimista vagyok, hiszen az iskolai tornatermek nyitottak, a nevezések érkeznek. Úgy érzem, az előző másfél év történései azért felelős gondolkodásúakká tette a szabadidős, amatőr kosarasokat. A jövő héten lesz egy elnökségi ülése az MKOSZ-nek, amelyen várhatóan a pályára lépés feltételeiről is szó lesz majd. Beoltva, védettségi igazolvánnyal - miután a játékvezetők ellenőrizték a dokumentumokat - biztos vagyok benne, hogy lehet majd játszani akár iskolai tornatermekben is, úgyhogy indulhatnak a Budapest-bajnokságok a hat férfi és a két női csoportban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus