Hírmorzsák 2024-04-29 (11:00)

Mark Daigneault az Év Edzője. Söpréssel jutott tovább a Timberwolves, Chris Finch térde megsérült egy ütközésnél. A Sunsnál fontolóra veszik az edzőváltást is, Kevin Durant nem érezte magát jól a csapat támadórendszerében. Joel Embiid csalódott abban, hogy mennyi Knicks-szurkoló volt Philadelphiában. Bojan Bogdanovic sérülésekkel küzd. Nem tudni, hogy Kawhi Leonard mikor játszik legközelebb. Luka Doncic úgy érzi, hogy cserbenhagyta Kyrie Irvinget. A Mavericksnél három évben gondolkodnak. Khris Middleton szerint a legrosszabb pillanatban lépte át a határt Bobby Portis. Jamal Murray és Jarred Vanderbilt ma esti játéka is kérdéses. Darvin Ham állása veszélyben lehet, ha a Lakers kiesik. Candace Parker visszavonul.

Az NBA kihirdette, hogy Mark Daigneault nyerte el az Év Edzője díjat. A Thunder mestere azzal érdemelte ki az elismerést, hogy a liga egyik legfiatalabb keretével megnyerte a nyugati konferenciát, 57-25-ös mérleggel fejezték be az alapszakaszt. Daigneault magabiztosan nyerte a szavazást, a 99 lehetséges első helyből 89-et gyűjtött be, ő volt az egyetlen, akire minden szavazásra jogosultnál bekerült az első három közé, összesen 473 ponttal zárt. A második helyre Jamahl Mosley futott be 158 ponttal és 4 első helyezéssel, őt pedig Chris Finch követte 105 ponttal, illetve 1 elsőséggel.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, megvan a 2024-es rájátszás első továbbjutója, a Timberwolves kisöpörte a Sunst, így várhatják az ellenfelüket a Nuggets-Lakers párharcból. A mérkőzésen 40 pontot dobó Anthony Edwards elmondta, hogy azt üzenetnek vette, hogy a második félidőben nagyrészt egy-egyben védték őt, azt akarták tőle, hogy próbálja meg megverni a Sunst, és ő megmutatta nekik, hogy képes erre. Rudy Gobert is őt méltatta, végignézték azt, ahogyan Edwards felnőtt és fejlődött vezérként, játékosként és emberként is.

A mérkőzés hajrájában történt egy szerencsétlen baleset, Mike Conley nekiütközött az edzőjének, ami miatt megsérült Chris Finch térde, és az edző csak segítséggel tudott távozni a helyszínről. A meccs után Finch nem állt a sajtó rendelkezésére, kerekesszékkel hagyta el a csarnokot, és félő, hogy elszakadt a térdkalácsot és lábszárcsontot összekötő ín a jobb térdében. Micah Nori segédedző elmondta, hogy a továbbjutás miatt Finch jó hangulatban van, és tudja, hogy ez furcsán hangzik, de az edzői stábra is érvényes az a mentalitás, hogy a sorban következőnek kell előlépnie, ha valaki kidől.

Shams Charania és Doug Haller (mindketten The Athletic) a Suns kiesését követően írtak arról, hogy Kevin Durant a szezon során nem érezte magát komfortosan a Suns támadórendszerében Devin Booker és Bradley Beal mellett, elégedettlen volt azzal, hogy sokszor csak a sarokban kellett ácsorognia, és nem használták ki jobban az erősségeit. A Suns támadójátékáért az idény végén távozó Kevin Young felelt, és a csapattársak, illetve a csapathoz közelállók szerint Durantnek jobban kellett volna hangoztatnia Frank Vogel irányába, hogy problémája van. Ugyanebből a cikkből kiderül az is, hogy a Suns erősen fontolóra fogja venni Vogel menesztését, de ha marad is a szakember, akkor is komoly változásokra lehet számítani az edzői stábban – az edző még a negyedik meccs előtt nyilatkozta azt, hogy élvezi Mat Ishbia tulajdonos teljes támogatását. James Jones általános igazgató állása viszont úgy tűnik, hogy nincs veszélyben.

A Knicks 3-1-es előnybe került a 76ers ellen, Philadelphiában tudtak nyerni, ráadásul a New York-i csapat kis túlzással otthon érezhette magát, rengeteg szurkolójuk volt ott a meccsen. Joel Embiid a meccset követően elmondta, hogy szereti a szurkolóikat, de csalódott amiatt, hogy idegenben is ekkora támogatást kapott a Knicks, szerencsétlen, hogy így történt. 10 éve itt van, de ilyet még sosem látott, és valahol dühíti is ez, mert Philadelphiát sportvárosnak tartják, ahol mindig ott vannak a hazai szurkolók. Tyrese Maxey szerint remek munkát végeztek a szurkolóik, értékelik a jelenlétüket, de ez a két franchise egymáshoz nagyon közel helyezkedik el, szinte ott vannak a szomszéd utcában egymáshoz képest, úgyhogy ez van, így kell nyerniük.

Embiid arra is kitért, hogy csak a következő meccsre szabad koncentrálniuk, és tudják, hogy kellően jók ahhoz, hogy nyerjenek. Ezen az estén nem dobták be a helyzeteiket, de továbbra is bízniuk kell önmagukban. Nincs rajtuk nyomás, ők a hetedik kiemelt csapat, 3-1-es hátrányban vannak, és sok játékosuk sérüléssel küzd. Egyszerűen csak ki kell menniük a pályára és a legjobb kosárlabdájukat kell játszaniuk. Nyerniük kell egyet, majd visszatérhetnek haza, ott megint nyernek egyet, és máris ott a hetedik meccs – néz ennek elébe, nincs nyomás.

Még a meccs előtt derült arra fény, hogy a Knicksnél Bojan Bogdanovic csuklósérüléssel játszik egy ideje, ugyanakkor az nem a dobókezét érinti, úgyhogy ez nem fogja hátráltatni őt a játékban, bár Michael Scotto (HoopsHype) információi alapján elképzelhető, hogy a nyáron meg kell majd műteni. Bogdanovic nem emiatt játszott tegnap este mindössze egy percet, hanem bokasérülés miatt, azt követően szállt ki a meccsből, hogy Nicolas Batum ráesett a lábára. A Knicksnél végül Mitchell Robinson sem vállalta a játékot, a bemelegítés után úgy döntött az orvosi stáb, hogy jobb lesz őt kiültetni a bokaficamjával.

A Clippers Kawhi Leonard nélkül is egyenlíteni tudott a Mavericks ellen, Tyronn Lue pedig úgy fogalmazott, hogy nem tudják azt, hogy mikor fog legközelebb játszani. Mint ismert, Leonard újfent a térdével bajlódik, begyulladt a korábban műtött testrész, és ez zavarja őt a természetes mozgásban is.

A meccset követően Luka Doncic arról beszélt, hogy jobban kell segítenie Kyrie Irvinget. Úgy érzi, hogy cserbenhagyja őt, úgyhogy jobban kell segítenie, mivel ő mindenét odaadja a csapatnak, az egész párharc során fantasztikusan játszik. Egy kérdésfelvetésre elmondta Doncic, hogy fáj a térde, de ez nem lehet kifogás, ellenben kicsit könnyelmű volt a meccs elején, és ezen javítania kell. Jason Kidd szerint Doncic minden tőle telhetőt megtett, mindkét oldalon küzdött.

Közvetve ide kapcsolódik Nico Harrison GM nyilatkozata is, aki elmondta, hogy Daniel Gafford és PJ Washington téli megszerzése nem arról szólt, hogy azonnal nyerjenek, hanem hosszabb távban gondolkodnak. Az építkezésüknek ez is egy következő lépése volt, minden lépést azért tesznek, hogy még jobbak legyenek, de nem csupán a jelenre koncentrálnak, hanem a következő három rájátszásra is.

A Pacers 3-1-es előnybe került, miután a Bucks Damian Lillard és Giannis Antetokounmpo nélkül állt ki a negyedik meccsre, és a találkozó elején Bobby Portist is kiállították, így még nehezebb helyzetbe kerültek a vendégek. Khris Middleton azt emelte ki, hogy Portis az év jelentős részében kiváló munkát végzett azzal, hogy elment a határ környékéig, de azt egyszer sem lépte át, most viszont a legrosszabb pillanatban történt ez meg. Nehéz helyzetben voltak, hogy a két legjobb játékosuk nélkül játszottak, és ezt követően elvesztettek még egyet a legjobb játékosaik közül, Portis egész évben elérhető volt a kispadról, és most kezdőként is számoltak vele. Doc Rivers úgy értékelt, hogy a játékosai kitették a szívüket a pályára, és azt szereti ebben a csapatban, hogy ebben a helyzetben is elhitték azt, hogy nyerhetnek, ez sokat elárul erről a csapatról, ahogyan az is, hogy mennyire csalódottak amiatt, hogy nem jött össze a győzelem.

A Nuggets ma este másodszor is megpróbálhatja lezárni a Lakers elleni párharcot, ugyanakkor elképzelhető, hogy nagyon nehéz helyzetben lesznek, vádlihúzódás miatt kérdéses Jamal Murray játéka. Murray már a negyedik meccs hajrájában is bajlódott a vádlijával, de akkor pályán maradt. A Lakers eközben lehet, hogy visszakapja egy fontos kiegészítőjét, Jarred Vanderbilt a kérdéses megjelölést kapta a csapat sérültlistáján.

Ugyanide kapcsolódik, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint veszélyben lehet Darvin Ham állása, amennyiben holnap hajnalban kiesik a Lakers. Szerinte az általános jelenség, hogy egy Lakers-edző alatt forró a kispad, amennyiben négy-öt meccsen kiesik a rájátszásból, és Ham esetében sem lesz másképp. A szabadon igazolható vezetőedzők közül Mike Budenholzer érte el a legtöbb sikert, ugyanakkor neki olyan fizetési igényei vannak, amit nem biztos, hogy a Lakers teljesítene.

A végére a WNBA-legenda Candace Parker maradt, aki a közösségi oldalán jelentette be a visszavonulását. Parker a pályafutása jelentős részét a Los Angeles Sparks színeiben töltötte, utolsó éveiben viszont a Chicago Sky, illetve a Las Vegas Aces kosarasa volt, és mindhárom WNBA-s csapatával egy-egy bajnoki címet nyert, 2016-ban a döntő legértékesebb játékosának is megválasztották. Az egyéni elismerések sem kerülték el, kétszer volt MVP, hétszer választották be az All-Star csapatba, ahogyan hétszer volt a liga legjobb ötösének is a tagja, 2020-ban pedig elnyerte az Év Védője díjat. 6,574 pontjával a kilencedik a WNBA örökös rangsorában, 3,467 lepattanójával a harmadik, 1634 gólpasszával a hetedik, 619 blokkjával az ötödik. Parker játszott Oroszországban is, a UMMC Jekatyerinburg színeiben ötször nyert bajnoki címet, és az amerikai válogatottal is sikeres volt, 2008-ban és 2012-ben is olimpiai bajnok lett.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus