Kisöpörte a Sunst a Minnesota, egyenlített a Clippers

A Pacers 3-1-es előnybe került a Bucksszal szemben, a Knicks pedig Jalen Brunson extrájával nyert Philadelphiában és szintén a továbbjutás kapujába lépett.

 

Philadelphia 76ers - New York Knicks 92-97

A szakadék szélén a philadelphiai téglagyár. Újabb borzalmas támadóteljesítményt láthattunk a Sixerstől, amit most egyetlen kiemelkedő egyéni extra sem tudott elfedni - Joel Embiid (27 pont, 10 lepattnaó, 6 gólpassz) 7/19-et dobott mezőnyből és 12/14-et a büntetővonalról, míg Tyrese Maxey (23-6-6) 8/21 kísérletét tudta kosárra váltani. A Philly összességében 35,4%-kal célzott mezőnyből és 27%-kal triplázott, a téglagyártás pedig különösen a mérkőzés végén, a legfontosabb időszakban domborodott ki: a tíz ponttal nyert első negyed után még a nagyszünetben is vezettek két egységgel, a harmadik játékrészben aztán fordított a New York, majd a hajrához nagyon kiélezett állással érkeztek meg a felek, ahol becsődölt Nick Nurse alakulata. Az utolsó öt percben, 89-90 után ugyanis 0/11-et dobtak mezőnyből, minden esélyüket elszalasztották, pedig a Knicks sem igazán találta el a berendezést, de azért a vendégeknél valami csak beakadt, míg a Phillynél a világon semmi - három büntetőt tettek hozzá össze-vissza, kaptak jó pár blokkot, engedtek jó pár támadópattanót, veszítettek el labdát, és amit csak lehetett, azt rosszul csinálták támadásban, így 3-1-es hátrányba kerültek. Joel Embiid egyetlen kosarat sem dobott a negyedik negyedben, majd a találkozó után arra panaszkodott, hogy csalódást okozott neki a hazai közönség, mert inkább New York-drukkereket hallott, akik Jalen Brunsont éltették, és ennek szerinte nem szabadna megtörténnie...

Brunson jelentette a különbséget. Mindkét gárda nagyon lerövidült rotációval, kifacsart, csapágyasra hajtott kezdőkkel küzdött, és mindkettő nagyon vérszegényen támadott, de  akadt egy játékos, aki kiemelkedett a mezőnyből: Jalen Brunson sorozatban másodszor játszott extrát. A Knicks irányítója ugyanis 47 pontos playoff-karriercsúcsot rakott össze, amely egyben a franchise történetének playoff-rekordját is megdöntötte egy egységgel: 18/34-et dobott mezőnyből, és volt 10 gólpassza is egyetlen eladott labdával, egészen elképesztő produkciót nyújtott. Gyakorlatilag ő jelentette a különbséget ezen a meccsen, mert rajta kívül a többiek náluk sem nagyon találták a dobásaikat, Josh Hart 0/7-tel zárt, Donte DiVincenzo 3/11-et hajított, Precious Achiuwa pedig 0/5-öt tett a közösbe - miközben a legutóbb megsérülő Mitchell Robinson nem játszhatott, most pedig egyetlen perc után kidőlt Bojan Bogdanovic is, miután Nic Batum ráeesett a lábára. Így hét játékos maradt a rotációban, Brunson 44, a bedobott kosár nélkül is nagyot játszó (17 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) Josh Hart 46, OG Anunoby (16 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) pedig 47 percet töltött a parketten, a kulcsfaktor pedig a 11 kiosztott blokk mellett a 15 támadópattanó volt, amelyekből 21 pontot kapartak össze - egy ennyire szenvedős mérkőzésen ez aranyat, de legalábbis győzelmet ért. Így 3-1-re vezetnek, a továbbjutás kapujába léptek, és esélyül van arra, hogy otthon zárják le a párharcot.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/3, Maxey 23/9, Oubre Jr. 19/9
A Knicks legjobb dobói: Brunson 47/6, Anunoby 16, McBride 13/9

A párharc állása: 3-1 a Knicks javára.

 

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 111-116

Nem kell ide Leonard: egyenlített a Clippers. Azt a két meccset veszítette el a LAC, amelyeken ott volt Kawhi Leonard, és az elsőt nyerte meg, amelyen még nem játszott - most ismét nem számíthatott rá Tyronn Lue, csapata pedig visszatért a korábban látott lendületes támadójátékhoz. Ennek köszönhetően már az első negyedben átrohant ellenfelén a vendég alakulat, 39-16-ra (!) nyerte meg a nyitó tizenkét percet a Los Angeles, majd a második negyedben 55-24-re, 31 ponttal is vezetett már a gárda. A Mavs azonban összekapta magát, elkezdett felzárkózni, felkeményítette a védekezését, és visszajött a meccsbe még ebből a lemaradásból is, sőt olyannyira visszajött, hogy a záró etapban utolérte ellenfelét - négy és fél perccel a vége előtt, 100-100-nál egyenlített Jason Kidd együttese, majd bő két perccel az órán, 105-104-nél a vezetést is átvették Kyrie Irving clutch kosarával. Az aréna tombolt, úgy tűnt, hogy végrehajtják a csodát, de a Clippers másképp gondolta: Paul George visszaslépős triplájával visszavette a vezetést a vendégcsapat, egy jó védekezés után James Harden dobott egy duplát faulttal együtt, majd Luka Doncic két büntetője után, 47 másodpercnél ismét Harden villant és tett a gyűrűbe egy kétpontost. A hátralévő időben már "csak" büntetőzni kellett, amit többé-kevésbé megoldott a Los Angeles, mindenesetre az említett villanásokkal olyan előnybe került, amit be tudott osztani - így két vereség után válaszolt, kiegyenlített, és visszavette a pályaelőnyt, így a maradék három találkozón dől el, hogy ki jut a második körbe.

Két sztár volt a Clippersnél, Doncic nem 100%-os. Leonard hiányában James Harden és Paul George lépett elő a vendégeknél, mindketten remek teljesítményt nyújtottak: az irányító 33 ponttal, 6 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4/5 triplával húzta övéit, George pedig szintén 33 ponttal, 6 lepattanóval, 8 gólpasszal, 4 labdaszerzéssel és 7/10 triplával remekelt. Mellettük a Zubac-Mann-Powell trió is 11-13 pontokat dobált, csapatszinten 54%-kal céloztak mezőnyből, és 62%-kal küldtek a gyűrűbe 18 hármast, kiemelkedő hatékonysággal dolgoztak, ennek köszönhetik a sikerüket. A Dallasnál Kyrie Irving 40 pontos performanszt gurított, 14/25-öt dobott mezőnyből és 6/12-t távolról, viszont 7 labdát is eladott, de mégsem vele volt a gond, hanem Luka Doncic térdével: láthatóan fájdalmai voltak, és nem mozgott igazán jól, ez a védekezésén is meglátszott, de a dobásain is, mert csak 1/9 triplát tudott elsüllyeszteni. A 29 pont, 10 lepattanó és 10 gólpassz szép, de ő maga is érezte, hogy kissé szenvedősre sikerült most ez a meccs - a nagy felzárkózás így is összejött, de a győzelem nem, úgyhogy a következő megmérettetésre őt is össze kell valahogy drótozni.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 40/18, Doncic 29/3, Jones Jr. 14/6
A Clippers legjobb dobói: Harden 33/12, George 33/21, Zubac 13

A párharc állása: 2-2.

 

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 126-113

Teljesen elfogyott a Bucks. Giannis Antetokounmpót még nem láttuk ebben a párharcban, és a legutóbbi meccsen összeszedett két sérülésével Damian Lillardöt is elvesztette a Milwaukee, ezúttal már ő sem léphetett pályára - két legjobb játékosa nélkül pedig túl sok mindenben azért nem bízhatott a vendégcsapat. Khris Middleton (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) újabb jó meccse mellé viszont felnőtt a beinduló Brook Lopez (27 pont, 9 lepattanó, 3/5 tripla), és Michael Beasley is elkapta a fonalat (20 pont, 4/7 tripla), de tovább fogytak a kulcsemberek: Bobby Portis csak hét percet tudott pályán tölteni, mert lökdösődésbe keveredett és kiállították, ez pedig már tényleg megpecsételte a társaság sorsát. Doc Rivers vezetőedző szerint kénytelenek voltak sok olyan dologhoz nyúlni ezzel a rotációval, amiket általában nem csinálnak, próbálták a lehető legtovább nyomás alatt tartani az Indianát, de ebben a keretben most ennyi volt - nem ez a vereség a probléma, inkább az előző kettő, ráadásul a hírek szerint Antetokounmpo és Lillard a következő mérkőzésről is hiányozhat...

Élt az esélyével a Pacers. Már a feldobásnál is, Portis kiállítása után pedig még inkább egyértelmű favoritnak számított az Indy, amely ugyanakkor kicsit nehezebben nőtt ezer sebből vérző ellenfele fölé - amiben az is benne volt, hogy a Bucks szinte "minden mindegy" alapon támadott, szokatlan dolgokat csinált, amikre nem készültek a hazaiak, és jól is dobott, az említett három játékos jó hatékonysággal dobálta a kosarakat. Így az első félidő végig szorosan alakult, a Pacers 67-64-re vezetett csak a nagyszünetben, majd a harmadik negyed hozta meg a fordulatot: Tyrese Haliburton zsinórban három triplát süllyesztett el, tűzbe hozta a csarnokot, és elvette a vendégek kedvét az ellenállástól. A különbség hamar tíz pontra, majd 95-78-ra nőtt, és bár innen egy nagy rohammal még visszajött a Milwaukee 98-92-re a negyedik etapban, de erre egy újabb 10-2-es válaszütéssel reagált a Pacers, amely döntőnek bizonyult - onnantól kényelmes, tíz pont feletti előnyt menedzselhetett a vendéglátó a végéig. Myles Turner még azért bevert néhány fontos triplát, és ő ismét nagyon lubickolt Lopezék ellen az egész mérkőzés során: 29 ponttal és 7/10 triplával zárt, leszedett 9 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt, valamint 3 blokkot is, ő volt a mérkőzés legjobbja. Mellette Haliburton (24-4-4, 5/12 tripla), Andrew Nembhard (15 pont, 9 gólpassz, 3/4 tripla) és az első két meccs óta visszaeső Pascal Siakam (13-9-7) is tette a dolgát, csapatszinten 52%-kal dobtak mezőnyből, 51%-kal süllyesztettek el 22 hármast, és volt 33 gólpasszuk alig 8 eladott labdára - remek játékkal kerültek 3-1-es előnybe, egyúttal a továbbjutás küszöbére.

A Pacers legjobb dobói: Turner 29/21, Haliburton 24/15, Nembhard 15/9
A Bucks legjobb dobói: Lopez 27/9, Middleton 25, Beasley 20/12

A párharc állása: 3-1 a Pacers javára.

 

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 116-122

A Minnesota az első továbbjutó. A Wolves az egyetlen csapat az első körben, amely négy mérkőzés alatt lezárta a maga párharcát, de ezúttal nagyon meg kellett harcolnia azért, hogy továbbjusson, és hazaküldje a csalódott Phoenixet. A Suns Devin Booker vezérletével most mindent megtett, a nagyszünetben vezetett is öt ponttal, de a fordulás után megérkezett Anthony Edwards és tovább építette a szupersztár státuszát: csak a harmadik-negyedik negyedben 31 pontot termelt, végül kereken 40 egységgel zárt, és 13/23-at dobott mezőnyből, 7/13-at távolról, miközben leszedett 9 lepattanót és kiosztott 6 gólpasszt is. A hajrában pedig abszolút ő volt az, akire a figyelem szegeződött, kilenc perccel a vége előtt még a Phoenix vezetett 99-95-re, de itt előbb dobatott egy hármast Mike Conley-val, majd a hátralévő időben egymaga 16 (!) pontot jegyzett, és megfordította a küzdelmet. Volt még egy clutch blokkja is Bookeren, majd bő két percnél egy hatalmas zsákolással juttatta csapatát 111-115-ös előnyhöz, amire hamar rátett még két büntetőt is - az utolsó szót pedig 19 másodpercnél egy újabb zsákolással mondta ki, ezzel zárta le a mérkőzést és egyben a párharcot is. Az ő szenzációs teljesítménye mellett emeljük ki Karl-Anthony Towns (28 pont, 10 lepattanó, 4/6 tripla) estéjét is, és tegyük hozzá, hogy amikor kellett, akkor mindenki hozzátette a magáét - az összes pályára lépő játékos dobott legalább 2 kosarat, és csapatszinten 17 támadópattanót húzott le. Egész este nem vezettek hat pontnál nagyobb előnnyel, és ez volt a Suns legnagyobb fórja is, de amikor igazán kellett a hidegvér, akkor megint a Minnesota bizonyult keményebbnek, így megérdemelten söpörte ki ellenfelét, és jutott be a második körbe, ahol a Nuggets-Lakers győztesét várhatja.

Booker megvadulása sem ért győzelmet. Két játékos állt a gáton a Suns oldalán, egyrészt Kevin Durant, aki 33 ponttal, 9 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 blokkal, valamint 12/17 jó dobással zárta az estét, de még őt is túlragyogta Devin Booker, aki 49 pontos parádét rakott ki a parkettre: 13/21 mezőnydobása mellé 20/21 büntetőt is a gyűrűbe küldött, és vele a parketten +1-ben volt a gárda. Rajtuk kívül azonban senki nem érte el még csak a tíz dobott pontot sem, Bradley Beal, Jusuf Nurkic és Erid Gordon is becsődölt, a védekezésük pedig a második félidőben egyszerűen elfogyott, a hajrában Edwards azt csinált velük, amit csak akart, azt vert meg, aki szembe került vele, nem tudták őt lelassítani. Sok dologban összekapták magukat, de még egy becsületgyőzelmet sem tudtak összekaparni, úgyhogy hatalmas csalódást okozva 0-4-gyel mehetnek haza - alaposan át kell gondolniuk, hogy mi a tervük ezzel a kerettel.

A Suns legjobb dobói: Booker 49/9, Durant 33/6, Nurkic 9, Beal 9/3
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 40/21, Towns 28/12, McDaniels 1863

A párharc végeredménye: 4-0 a Timberwolves javára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus