Natasa Kovacsevics példaképpé vált a kosárlabda-világban

A győri csapat 2013-as tragikus buszbalesetében súlyos sérülést szenvedett fiatal játékos megtalálta új életcélját, erről beszélt a FIBA-nak.

2013. szeptember 7-e a magyar kosárlabda fekete napja volt, a győri csapat buszbalesetében életét vesztette Fűzy Ákos és Tapodi Péter, illetve többen súlyosabb, illetve könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A legsúlyosabbat az akkor 19 éves Natasa Kovacsevics, akinek bal térde alatt amputálni kellett a lábát. A szerb tehetség egyébként igazi sportcsaládból származik, édesapja kézilabdázott, édesanyja pedig 1979-ben kosárlabda Euroligát nyert a Crvena zvezdával, és előtte is fényes jövő állt, utánpótlás-válogatott volt. A szörnyű baleset után a FIBA 2014 februárjában a fiatal kosárlabdázók nagykövetévé nevezte ki, 2014 márciusában pedig létrehozta alapítványát, amelynek célja a fiatal sportolók segítése. 

Kovacsevics tehát nagyon hamar megtalálta azt a területet, ahol kiteljesedhet, de nem mondott le arról, hogy művégtaggal játszva is visszatérjen a kosárlabda-pályára. A 2015-16-os szezonban a Crvena zvezdában léphett újra pályára néhány meccsen, csapatával megnyerte a 2016-os Szerb Kupát. 2016 nyarán végleg visszavonult, egy évig a zvezda női csapatának elnökeként tevékenykedett, azóta pedig alapítványi munkájának él. 

A FIBA mini-riportjában beszél eddig életútjáról, terveiről:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus