U16: Magyar úthenger az osztrákokon

Hét percig tartották magukat az osztrákok a magyar U16-os fiú válogatott ellen Bukarestben, a B divíziós Eb második csoportmeccsén, aztán elszáguldottak mellettük Peresztegi Nagy Ákos fiai.

Az ellenfél 2-6-ra, majd később még 14-16-ra is vezetett (mi voltunk a "pályaválasztók"), de már az első negyed hajráját sikerült úgy megnyomnia a magyaroknak, hogy gyorsan tíz pontot tegyenek Mészáros Bencéék a két gárda közé. Utána pedig nem volt megállás, az utolsó negyedben még faragott hátrányából a vetélytárs, de így is több mint harminccal vertük őket.

RÉSZLETES TUDÓSÍTÁS

A meccsnek úgy futottak neki a magyarok, hogy tudták, előző nap Ausztria igen simán kapott ki Svájctól, míg a mieink ugyebár majdnem ötvennel döngölték földbe Norvégiát. A derbi elején azonban nem úgy tűnt, hogy újra diadalmenetben hozzák a győzelmet a srácok.

A svájciak ellen is jól játszó Ogunsipe és társai vezetgettek eleinte. A Peresztegi-legénység többször is egalizált, de megfordítani az állást csak mintegy hét perc elteltével sikerült, amikor Hódi egy duplával 18-16-ra módosította az eredményjelzőn látható adatokat.

A center Zrínyi gyorsan rá is tromfolt erre két kosarat, majd a csereember Mészáros Bence momentumai következtek, így a 16 pontnál megragadó osztrákok csak nézhették, hogy mi elsuhanunk 26-ig. A negyed vége tehát kifogástalanul sikerült, vártuk a hasonló folytatást.

A második negyed elején Joch és Lehner révén zárkóztak a fekete sasosok, ám 6 pontnál közelebb nem férkőztek a mieinkhez. Először visszaállították a magyarok a közte tízet, majd a körmendi, 16 évesen már 204 centire nőtt Golomán György hathatós közreműködésével (sorban dobott 8 pontot) rádupláztunk az osztrák összpontszámra (40-20).

Ezután Antóni Csanád vette át egy kicsit a pontfelelősi "karszalagot", és a nagyszünetre kezdett kritikussá válni Ausztria helyzete, mert egy pont híján már harminccal vezettünk (51-22). Hol volt már a meccs kezdeti osztrák erősködés?

Nyilván nem illik ilyet mondani, de akár le is fújhatták volna a meccset félidőben. Ám nem tették, így a mieink jót gyakorolhattak a további megmérettetésekre. A harmadik negyed hajrájában újra megrázták magukat a magyarok, így a meccs legnagyobb különbsége ekkorra datálódik (38 pont ide, 69-31-nél).

Ezzel gyakorlatilag megelégedett a magyar válogatott, s a negyedik negyedet megnyerte Ausztria. Ez azonban a lényegen nem változtatott semmit. Magyarország két forduló után két remek sikerrel csoportja élén áll, s mondhatjuk, hogy letette névjegyét az U16-osok Eb-jén.

A mieink meccse után Portugália egy kóros kosárszegénységben szenvedő derbin 52-33-ra (!) megverte azt a Norvégiát, amelyet mi csütörtökön kivégeztünk (90-41 volt az a meccs ide). Viszont nagyon érdekes, hogy a luzitánok az első napon is nyertek, s akkor is kevés pontot szórtak a felek (Portugália - Hollandia 48-40), magyarán két dolog rögtön a szemünkbe tűnik: 1. a portugálok azt a bravúrt vitték véghez, hogy két meccsen összesen csak 100 (!) pontot dobva is győztek mindkétszer, 2. vélhetően nehéz ellenük kosarat szerezni, így a mieinknek oda kell tenniük magukat, ha sorrendben harmadszor is nyerni akarnak.

Következik szombaton, magyar idő szerint 12:45-től a Portugália elleni derbi. Két eddig veretlen gárda csap össze, ott tehát már nehezebb dolgunk lesz, ez biztos. Bár, a magyar fiúkat a jelek szerint nem kell félteni.

B divíziós fiú U16-os Európa-bajnokság, Bukarest, csoportkör, 2. meccs
2012. július 20.

Magyarország U16 – Ausztria U16
88-57 (26-16, 25-6, 21-14, 16-21)


Magyarország U16: Kovács Be. 8, Antóni 20/6, Hódi 10, Golomán 16, Zrínyi 8. Csere: Nagy L. 3, Ungi 2, Pungor 9/6., Ács B. 2, Popgyákunik, Kovács Má. 2, Mészáros Be. 8. Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos.

Ausztria U16: Vogel 5, Keca 7, Keller 4, Linortner 4, Ogunsipe 9/3. Csere: Burgemeister 2, Miriuca, Schartmüller 4, Schmit 1, Joch 7/3, Lehner 8, Moschik 6. Vezetőedző: Raoul Kerner.

Kipontozódott: -.

Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző beszámolója:

"A második mérkőzésünk nagy részében is kiválóan működött a védekezésünk. Az első öt percben még hiányzott az agresszivitás a játékosokból ezért könnyű kosarakat szerezhetett ellenfelünk de amint agresszívabbakká váltunk már nem tudtak az osztrákok dobó helyzeteket kialakítani. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 5. perctől a 20. percig 8 pontot kaptunk összesen. A támadó játékunk végig sok labda nélküli mozgásra épülve, Golomán Gyuri extra asszisztjainak köszönhetően végig jól működött."


Holnap magyar idő szerint 12.45-től a továbbjutás szempontjából nagyon fontos mérkőzést játszik csapatunk a portugál válogatott ellen. Erre az összecsapásra is mérkőzés megtekintéssel és videózással készülünk.

RÉSZLETES STATISZTIKA IDE KATTINTVA!

Fotó: Dr. Popgyákunik Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus