U16: Hollandverés magyar módra!

Tegnap elszenvedte első vereségét a magyar U16-os fiú válogatott, a Bukarestben zajló B-diviziós Európa-bajnokságon. Ma a javítás reményében léptek parkettre fiaink, Hollandia válogatottja ellen. A narancsosok az első fordulóban, pontszegény találkozón szenvedtek vereséget a mieinket tegnap legyőző portugáloktól, majd Svájc ellen is elbuktak a második körben. Első győzelmüket tegnap szerezték meg, az osztrákok ellen. Peresztegi Nagy Ákos fiainak nagyon fontos volt, hogy sikerrel zárják a mai napot, ezáltal minél előkelőbb helyzetből várhassák a középdöntő mérkőzéseit.

A magyar válogatott az első félidő döntő részében a tegnapi, hibákkal tűzdelt támadójátékát idézte, de a jó periódusokban mégis sikerült előnyt kiharcolni. A második félidőben javult valamelyest a játék képe, és még úgy sem forgott veszélyben a fiaink győzelme, hogy több mint 20 eladott labdával zárták az összecsapást. Ki kell emelni Golomán György játékát, aki 24 pontig jutott, (11-ből 7 mezőnyből, 13-ból 10 büntető) leszedett 15 lepattanót, kiosztott 3 - 3 gólpasszot és blokkot, és kiharcolt 9 faltot.

A tegnapi összecsapáshoz képest sokkal jobban kezdtek a magyarok. Két percnyi játék után, a Mészáros, Zrinyi, Golomán trió pontjaival 7-2-re vezettek, bár az ellenfél erőcsatára Boezeman próbálkozott rendületlenül, négy mezőnykísérlete volt röpke három perc alatt. A negyed derekához közeledve azonban csak nem akart nőni az előnyünk. Ismét jött a hullámvölgy, ami másfél perc leforgása alatt 4 eladott labdában csúcsosodott ki. Érthető volt, hogy Peresztegi Nagy Ákos gyors időkéréssel, hamar rendezni akarta a sorokat. (7-4) A hollandok egy triplával egyenlítettek rögtön az időkérés után és közel öt és fél percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Golomán révén újra mezőnykosarat szerezzünk. A védekezésünkkel nem volt probléma, hisz ellenfelünk mindösszesen 4 mezőnykosarat szerzett az első negyedben, ennek ellenére a sok eladott labda (9) miatt sajnos az áhított vezetés még váratott magára. Főleg azért, mert Butter 2+1-es játéka - a mérkőzés során először – a hollandokat juttatta vezetéshez. (11-12)

A második játékrész elején megrázta magát a magyar együttes. Golomán és Ács kosaraival minimális előnyhöz jutottak a srácok, melyre a hollandok mestere rögtön időkéréssel reagált. (17-14) Sikerült csökkenteni az eladott labdák számát, azonban a hollandok csereirányítója Butter, valamint centerük Boezeman nagyon éltek és tartották csapatukat a magyarok nyakán. Nagy középtávolija és egy büntetője volt az össze pont, amit a negyed elején mutatott 6-0-ás futás után a táblára írhattak a fiúk. A játékrész hajrájára fordulva ismét kiegyenlítettek a hollandok, de Ungi kosarával meg tudtuk tartani a vezetést. Majd Mészáros Bence megszerezte az első hárompontosunkat is, az ekkor már 10 lepattanónál járó Golomán gólpasszából. Liem hiába dobta vissza a triplát, a félidő zárókosara Mészárosé volt, így a második tíz percet öt ponttal nyerve, 27-23-as állással vonulhattak pihenőre a felek.

A második félidő elején történtek alaposán ránk ijesztettek. Ismét gyors egymásutánban jöttek az eladott labdák, szám szerint négy, de pár perc elteltével megnyugodni látszott a magyar együttes. Hódi és Zrinyi pontjait, Golomán toldotta meg még további négy egységgel, így a negyed feléhez közeledve 35-27-es magyar vezetésnél időt kért Hollandia. Hódi triplájával a negyed felénél addig nem látott előnyben volt a magyar válogatott, 38-29-re vezettek a fiúk. De Boezeman hamar tett arról, hogy vissza tudjanak jönni a meccsbe. Elég volt egy elrontott támadás és egy eladott labda, amiből négy pontot írt a táblára a holland magasember, jött is a magyar időkérés. (38-33) Sajnos a távoli dobásaink nem ültek, de a remek napot kifogó Golomán György vezérletével sikerült visszaszerezni a negyed végére a korábban kiharcolt 9 pontos előnyünket. A hollandok közül csak a korábban említett Boezeman tudott eredményes lenni, meghatározó játékosaik Morren és Franke rendkívül gyengén dobtak. Érdekesség, hogy záró kosár ebben a negyedben is Mészárosé volt. (44-35)

A záró tíz perc gyors kosárváltással indult, majd bő két percen át több kihagyott dobás, támadólepattanó volt mindkét oldalon. A harmadik perc végén Golomán dobása utáni lecsorgó labdát Nagy tette helyére, így először vezetett a magyar csapat 10 ponttal. (48-38) Boezeman mellé megpróbált Franke felzárkózni és pár megszerzett kosárral még visszahozni a meccsbe a hollandokat, de erről az extra napot kifogó Golomán másként gondolkodott. 2+1-es játékot értékesített, majd jött Zrinyi egy kettessel, Ungi pedig egy újabb gól jó plusz egy büntetős akcióval. Négy perc volt hátra a lefújásig és 13 egységnyi volt a magyar előny! Liem még két bezúgatott triplával próbálta ijesztgetni a magyar kispadot, de a pályán lévő Zrinyi – Golomán centerpáros tett arról, hogy tudatosuljon az ellenfélben, hogy ma már nem lehet esélyük.

A végjátékban pontosan büntetőztek a fiúk, így már nem forgott veszélyben a sikerük. Tény, az első félidőben rengeteg pontatlansággal játszottak a srácok, nagymértékben kell csökkenteniük az eladott labdák számát. Viszont ki kell emelni, hogy a védekezésük nagyon jó volt, hisz a hollandok mindösszesen 31%-al dobtak mezőnyből, a lepattanócsatát pedig magabiztosan nyerték fiaink.

B-divíziós fiú U16-os Európa-bajnokság, 4. forduló - 2012. július 22., Bukarest

Magyarország 66 – 55 Hollandia (11-12; 16-11; 17:12; 22:20)

Magyarország: Mészáros B. 13/3, Nagy L. 5, Hódi 5/3, Golomán 24, Zrinyi 8

Csere: Antóni 0, Kovács B. 2, Ács 4, Kovács M. 0, Pungor 0, Ungi 5

Hollandia: de Haas 0, Overdevest 3/3, Franke 12/6, Morren 2, Boezeman 18

Csere: Butter 11, Liem 9/9, Hahn 0, Egelie 0, Dijkstra 0

Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző értékelése:

"Nagyon nehéz, küzdelmes mérkőzésen sikerült egy fontos győzelmet aratnunk. A tegnapi gyenge teljesítményünk után ma több játékos is újra tudásának megfelelően játszott. Védekezésünk összességében jól működött kivéve a védő lepattanók megszerzését. Kapott pontjaink nagyrészét (33) második szándékú dobásból illetve eladott labdák utáni gyorsindításból kaptuk. A támadásban gyors és atlétikus holland csapat ellen negyedről negyedre fejlődve sikerült egyre több pontot dobnunk. A továbbjutás szempontjából értékes győzelem volt de holnap a szokott időben (magyar idő szerint 10:30) Svájc nemzeti csapatát le kell győznünk."

Érdekességek a statisztikából:

Dobószázalék: 45,3 % - 31,5 %

Lepattanók: 46 – 35

Gólpasszok: 13 – 8

Labdaszerzések: 1 – 9

Labdaeladások: 21 – 13

Blokkok: 5 – 3

A részletes statisztika itt érhető el!


A magyar fiúk legközelebb magyar idő szerint hétfő délelőtt, 10 óra 30 perckor lépnek pályára Svájc legjobbjai ellen.

Továbbra is, HAJRÁ MAGYAROK!


Fotó és Slide – Dr. Popgyákunik Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus