Montenegrót is megverték U16-osaink

Remekül vette az első középszakaszbeli akadályt a magyar fiú U16-os válogatott, hiszen legyőzte Montenegrót. A holnapi meccsen Bosznia következik, cél a legjobb 4 közé jutás.

Mintegy másfél negyedig csak csordogáltak a pontok a mai mérkőzésen. Ám a magyarok egyszer csak beindultak, és az ellenállhatatlan Golomán és a triplákat szóró Mészáros vezetésével faképnél hagytál ellenfelüket. Innen még visszaszállt a meccsbe Montenegró, ám a harmadik negyed végére, a negyedik elejére végleg elhúztak a mieink.

Nagyon szép diadal volt ez egy Jugoszláv utódállam nemzeti együttese ellen, s kíváncsian várjuk, ma este mit játszik Bosznia Portugáliával (ők még az F csoport további tagjai), holnap pedig még inkább érdeklődni fogunk a magyar - bosnyák derbi iránt, amire magyar idő szerint 19:15-től kerül sor.

RÉSZLETES TUDÓSÍTÁS

Az első negyedben sokat hibázott mindkét gárda. A magyarok mindössze három alaklommal találtak be mezőnyből, ami alatt 3/16-os duplamutatót s nulla, azaz nulla triplakísérletet érthetünk – ebben tehát nem hibázhattak a mieink, mert nem is dobtak rá messziről. A montenegróiak sem céloztak sokkal pontosabban, így nem csoda, hogy már az első negyed végén 16-13 volt a lepattanó arány a két csapat részéről (mindkettő marha sok ennyi idő alatt).

Igaza volt tehát a magyar trénernek, midőn Peresztegi Nagy Ákos azt ecsetelte a meccs előtt, hogy nagyon nehéz dolguk lesz, ha négybe akarnak kerülni.

Mondjuk addig nem volt ezzel a kevés kosárral gond, míg mi vezettünk (2-4 és 6-7), de a negyed végére picit meglépett előlünk a montenegrói alakulat (12-8).

A második negyed Golomán György saját maga 6. pontjával kezdődött, amivel 12-10-re jött fel Magyarország alakulata, de a koreográfia maradt a régi, mindkét gárda nehezen tudott csak kosarat dobni, ami a védekezés dicsérete, de emellett a támadások kritikája is.

Hihetetlen ugyanis, de majdnem pontosan 4 perc telt el ebből a játékrészből, mire valamelyik fél betalált (Golomán). A montenegróiak meddősége szerencsére ezután is folytatódott, és amikor Mészáros Bence triplát vágott, átvettük a vezetést, majd ismét Golománnal nem bírt vetélytársunk, így 12-15-re módosult az állás. Az első montenegrói kosárra továbbra is vártunk ebben a negyedben. Illetve várt a fene, mi örültünk neki, hogy ennyire gólképtelenek ebben a szakaszban.

Ekkor aztán (bő három perc volt hátra a negyedből) kiszakadt a kosár-zsák szája, aminek Montenegró itta meg a levét. Golomán már 10. pontját érte el, amire Knezevic válaszolt, de utána ismét ő, illetve Mészáros saját maga második hárompontosával felelt (14-22). Na, ez az, gyerünk, srácok!

A magyar alakulat első 22 pontjából Golomán 12-t, Mészáros 7-et jegyzett…

Azt hihettük (mi, itthon), hogy  a bab is hús, ám a pályán máshogy alakultak a dolgok. Montenegró rögvest faragott hat pontot a hátrányából (20-22), s máris forróvá vált a pite. Végül négy egységet megőriztek a fiúk a nagyszünetig. Ettől függetlenül ezt a negyedet fölényesen nyertük, ami biztató volt a továbbiakra nézve.

A félidei statisztikából kiderült, hogy Golomán kimagaslik a mezőnyből (egyébként is jól megnőtt srác). Majdnem dupla-duplát teljesített 20 perc alatt, ami kivételes (12 dobott pont, 8 lepattanó). A felek szinte kivétel nélkül közelről vagy közép-távolról próbálkoztak, a montenegróiak 0/3-as triplamutatója semmilyen, a mi 2/5-ös mutatónk viszont végül is nem rossz, csak kevésnek tűnt a próbálkozás (persze, ha ez volt a taktika, más kérdés…).

A harmadik játékrészben először közeledett, majd távolodott Montenegró, végül pedig megállapodott nem nagy, de tisztes távolságban tőlünk. Persze ilyen távolságtartást máskor is elviselnénk, hiszen mi vezettünk!

Radunovic és Nikolic már a 10. lepattanója felé igyekezett ekkor, viszont a magyar Golomán már túl is lépte ezt a határt, ami az első félidőbéli produkciója láttán már nem is volt meglepő. A negyed lefújása után aztán felkészülhettünk az utolsó nagy erőpróbára, hogy végleg visszaverjük az ellenfél rohamait.

Ez a negyedik negyedben olyannyira sikerült, hogy Golomán révén immár tízzel vezettünk (Zrínyi Viktor, a centertárs harmadik gólpasszát adta neki), ám volt még hátra hat perc, ezért nem lehetett hátra dőlni, csupán reméltük, hogy innen már nem vezet visszaút Montenegró számára.

Nem is volt! Antóni Csanád duplájával a meccs legnagyobb különbségével vezettünk már (37-50), így a maradék nem egészen 2 percet igen nyugodtan kezdhettük. Az előny gyakorlatilag meg is maradt, így fontos győzelemmel a tarsolyban várhatja a magyar U16-os fiú válogatott a következő derbijét Bosznia ellen.

Reméljük, senki sem babonás túlzottan a csapatunkból, így elég, ha most – előre – csak mi, tudósítók mondunk csütörtököt: akkor játsszák ugyanis ezt a találkozót.

A magyaroktól Golomán György (Körmend), a 204 centis erőcsatár egyelőre 14,8-as pontátlagot és 8,8-as lepattanóátlagot hoz az Eb-n, 3-as asszisztátlaggal fűszerezve. Csak ezen a meccsen pedig 18 pont, 18 lepattanó, 2 assziszt, valamint 6 blokk (!) is szerepelt a neve mellett - igaz, 6 labdát eladott a stat szerint. Mindenesetre ez teljesítmény a javából!

Fiú U16-os B divíziós Európa-bajnokság, középszakaszi csoportmeccs (1-8. között)

2012. július 25. Bukarest

Montenegró U16 – Magyarország U16
42-54 (12-8, 8-16, 9-12, 13-18)

Montenegró U16: Pavicevic, Novosel 2, Popovic 14/3, Dozic 8, Nikolic 4. Csere: Andelic, Vuksanovic 2, Ivanovic 3, Knezevic 7, Radunovic 2, Vezetőedző: Djordjije Pavicevic.

Magyarország U16: Mészáros B. 11/6, Nagy Le. 4, Hódi 2, Golomán 18,  Zrínyi 8. Csere: Kovács B. 3, Antóni 4, Ungi, Pungor, Ács 4. Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos.

Kipontozódott: -.

Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző nyilatkozata:

"Az Európa Bajnokság eddigi legnehezebb mérkőzését játszotta csapatunk. A tegnapi pihenő napon az edzésen és a taktikai értekezleten sikerült mind fizikálisan mind mentálisan nagyon jól felkészíteni a csapatot kollégáim segítségével. Védekezésünk az egész mérkőzésen stabil és jó volt. Támadásban ismét rengeteget kellett dolgoznunk hogy helyzetbe kerüljünk. A döntő helyzetekben mindig sikerült lélektanilag fontos kosarat dobnunk, hol labdaszerzésből, hol felállt védelem elleni játékból. Végig volt tartása a csapatnak annak ellenére is hogy a játékvezetők szimpátiáját nem élveztük. A végjátékban még arra is tudtunk figyelni hogy az esetleges körbeverések esetén pluszba kerülhessünk. A mai taktikai értekezlettel, regenerálással és holnap délelőtt egy edzéssel készülünk következő délszláv ellenfelünkre."

RÉSZLETES STATISZTIKA IDE KATTINTVA!

Fotó (1): Pau Chirila, fibaeurope.com (katt a képre nagyításért), Mészáros Bence látható rajta egy korábbi meccsen

Fotó (2): utanpotlassport.hu (rajta Golomán György)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus