U16 - A bronzért játszhatunk!

A mai nap első elődöntőjén Montenegró válogatottja legyőzte Svédországot, így már biztossá vált, hogy a magyarok által csütörtökön legyőzött együttes jövőre a legjobb válogatottak között szerepelhet! A Magyarország – Belgium mérkőzés két dologról döntött. Egyrészt, hogy mely válogatott jut fel egyenes ágon az A-divízióba, valamint, hogy ki lesz a holnapi B-divíziós döntőben Montenegró nemzeti együttesének ellenfele.

Ponterős játékkal nyitotta meg a találkozót a belga nemzeti együttes. Két minutum elteltével 0-5 állt az eredményjelzőn, ezzel egy időben megszületett a találkozó első triplája is, melyet ellenfelünk irányítója, Benzouien szerzett. Sok támadólepattanót hagytunk a belgánknak, szerencsére a második esélyekkel nem igazán tudtak élni. Golomán szerezte első hat pontunkat és a negyed derekára felzárkóztak a fiúk. (6-7) Védekezésben sikerült rendezni a sorokat, és ha már az ellen több mint három percen át gólképtelen volt, legalább a faltokat gyűjtötték. Golomán pontjainak sorába Nagy szólt bele egy büntetővel, majd ismét a körmendi center büntetőzhetett, Antóni pedig hosszú percek után újra magyar mezőnykosarat jegyzett a statisztikába. A belgák két afrikai származású játékosa (Kayembe-Milongo és Kanda-Kanyinda) a palánkok alatt kemény feladat elé állította a magyar fiúkat. Hiába voltak azonban lepattanózásban enyhe fölényben a sötét mezesek, Kovács Bence első pontjaival nálunk volt ez előny a negyed utolsó két percére fordulva. (13-12) A záró percek azonban a belgáké volt, három büntetővel fordítottak az álláson, így ők vonulhattak előnnyel a két perces szünetre. (13-15)

Mindkét oldalon repkedtek az eladott labdák a második játékrész nyitányán. Az első pontokat ellenfelünk szerezte, de Kovács Bence újabb kosara nem hagyta őket megszökni, illetve közel négy perces gólcsendünket törte meg. Bő két perc telt el a mérkőzésből pont nélkül, ennek az időszaknak Golomán György két sikeres büntetővel vetett véget, melyekkel már 10 pontnál járt. (17-17) A negyed feléhez közeledve megindulni látszott a pontgyártás, viszont az eladott labdáink száma nem akart csökkenni. Négy perc volt hátra a félidőig, amikor 4 pontos belga előnynél Peresztegi Nagy Ákos időt kért. (19-23) Az egy perces lelki fröccs után 24 másodperc alatt egyenlítettek a srácok. Előbb Golomán, majd Ungi volt eredményes. (23-23) A félidőig hátra lévő idő a kihagyott dobásokról és belga támadólepattanókról szólt. Viszont az utolsó pontot mi szereztük Nagy Levente büntetőjével, így minimális, egy pontos fórral mehettek a srácok negyed órás szünetre. (24-23)

A harmadik negyed elején úgy látszott, hogy kissé bent maradtak fiaink az öltözőben. Három eladott labda, két támadólepattanó után kapott ziccer, mindez bő három perc alatt. Peresztegi Nagy Ákos időkéréssel igyekezett gyorsan felrázni tanítványait. (24-29) Próbálhattak bármit Golománnak és társainak sajnos semmi nem akart összejönni nekik, sőt a center még be is gyűjtötte 3. személyi hibáját a negyed felénél. Mégis a pályán maradhatott és ő faragta a már hét pontosra duzzadó hátrányunkat. (26-31) Szerencsénk volt, hogy a belgák jobbára csak töltöttek és lőttek, valamint szinte kizárólag Kanda-Kanyinda pontszerzéseire alapoztak. Szinte állandóvá váltak az ellenféltől érkező támadólepattanók, de nem tudtak nagyobb előnyt kialakítani. Végre fellélegezhettünk, amikor a negyed vége előtt 5 másodperccel Mészáros Bence megszerezte első mezőnykosarát, egy triplát! Ezzel két pontra jöttünk fel a záró játékrész előtt, miden kérdés újra nyitottá vált! (31-33)

Első támadásunkból rögtön sikerült az egyenlítés is. Antóni Csanád harcolt ki faltot Demirtas-on és ahogy kell, beszórta mindkét büntetőjét! (33-33) A meccs elején csendesen pattogtató Houdart egyre jobban játékba lendült, az ő kosaraival tartotta előnyét Belgium. Sorozatban 7 pontot szerzett, ami után újra öt egységgel vezettek a belgák, jött is a magyar időkérés. (35-40) Az időkérés után ellenfelünk további két pontot tett hozzá addigi előnyéhez. Helyzetünkön nem javított az sem, hogy sorozatban négy büntetőt hagytunk ki. De még mindig volt bő 5 percünk a 7 pontos hátrány ledolgozására. Nagy büntetőjével visszajöttünk hat pontra, de Kanda-Kanyinda 2+1-es játéka nehezebbé tette az amúgy is bonyolult helyzetünk. Golomán és Nagy fél perc alatt berámoltak egy-egy kosarat, két és fél perccel a vége előtt felzárkóztunk 5 pontra. Belga kispad időt kért, de mi maradtunk lendületben. Hódi Patrik első pontjaival már csak 3 egység volt Belgium fórja, és maradt még két percünk! (42-45) Ellenfelünk közel egy percen át tartó akciót vezethetett, melynek végén Kayembe-Milongo talált be, így ismét távol került az egyenlítés. Pedig 15 másodperccel a vége előtt Antóni duplája egy elképesztően vékony szalmaszálat adott. Faltoltuk Kayembe-Milongo-t aki mindkét büntetőjét beszórta. Maradt 9 másodpercünk és 5 pontos hátrány, amit már nem lehetett semmissé tenni. Antóni még 3 szekundummal a vége előtt dobott egy hárompontost, így minimális, két pontos vereséget szenvedett csapatunk.

Sajnos későn jött a hajrá, így nem sikerült a fordítás, de így is minden dicséretet megérdemel válogatottunk, mert az utolsó pillanatig küzdöttek. Holnap, magyar idő szerint 17 órától a bronzéremért csap majd össze Magyarország nemzeti együttese Svédországgal. Amennyiben győz válogatottunk, abban az esetben kiharcolja a feljutást az A-divízióba!

U16-os fiú, B-divíziós Európa-bajnokság, Bukarest – Elődöntő. 2012. július 28., szombat

Magyarország 48 – 50 Belgium (13:15; 11:8; 7:10; 17:17)

Magyarország: Mészáros 3/3, Nagy L. 5, Hódi 2, Golomán 17, Zrinyi 2

Csere: Antóni 11/3, Ács 0, Kovács B. 4, Pungor 0, Ungi 4

Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos

Belgium: Benzouien 3/3, Demirtas 2, Houdart 15/3, Boxus 2, Kanda-Kanyinda 15

Csere: Kayembe-Milongo 7, Kohajda 0, Robeyns 2, Dubois 2, Vanthournout 2, Clement 0, Chapelle 0

Vezetőedző: Vincent Bouffioux


Érdekességek a statisztikából:

Dobószázalék: 37,0 % - 30,8 %

Büntetők: 12/21 (57,1%) - 8/12 (66,7%)

Lepattanók: 34 – 46

Támadólepattanók: 7 - 21

Gólpasszok: 9 – 5

Labdaszerzések: 7 – 11

Labdaeladások: 18 – 16

Blokkok: 2 – 1

RÉSZLETES STATISZTIKA EZEN A LINKEN ÉRHETŐ EL!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus