Negyedik hely U16-osainknak

Negyedikként zártunk a B divíziós U16-os Eb-n, ami szép eredmény, de sajnos éppen nem ér A divíziót jövőre, holott ez a magyar válogatott megérdemelné. Szép volt srácok, kár, hogy a svédek ellen nem ment!

A mai bronzmeccsen a triplákat kivételesen szórta Svédország, volt két kiemelkedő kosarasa, emellett nagy palánk alatti fölényben volt. A magyar együttesben nem mindenki tudta azt nyújtani, amit korábban, és sajnos a borzasztóan elrontott első negyed után az eredmény után kellett futnunk. Igaz, voltak biztató felzárkózási kísérleteink, ám 7 pontnál közelebb nem tudtunk férkőzni a skandinávokhoz.

RÉSZLETES TUDÓSÍTÁS

A svédek vezetése (2-0) után Nagy Levente egyenlített, ám újra a skandinávok találtak be. Eközben két esetben is képzetlenségi hibát vétettünk, de ez belefért, bizonyára izgultak a magyar srácok. Sajnos azonban az ebben az időszakban jobban lepattanózó északiak közül von Uthmann saját negyedik pontjával már 8-2-re ment ellenfelünk. Érkezett ekkor a magyar szív, no meg Ács Balázs, aki centerként kétszer is betalált, mellette pedig Golomán és Mészáros is (Golomán a meccs eleji hibáit javította ezzel), és 10-10-nél utolértük a svédeket. Ekkor a negyed felénél jártunk.

A hullámvasutazás folytatódott sajnos, így Hakansonék megint elszakadtak tőlünk (18-12). Gyorsan végignézve a statisztikát, szinte tökéletesen egyformán dobta a két csapat a ketteseket, a büntetőket is (mivel egyet sem ítéltek még a bírók, így nem volt nehéz…). Viszont míg mi két triplakísérletünkből kettőt hagytunk ki, a svédek négyből kettőt bevágtak, ez pedig elég volt a különbséghez.

Nálunk Hódi, náluk Johansson szedte le már saját maga negyedik reboundját, az eredmény azonban közel sem volt egyenlő: Hakanson, a svédek pontjainak fő szállítója már hétnél járt, a két csapat között pedig elkezdett nőni a különbség. Az említett úriember, Hakanson triplát vágott (10. pontja volt ez), majd Zrínyi dupláját Johansson is hármassal válaszolta meg, ami nagyon meredekké tette a folytatást (29-16 nem ide). Első negyedbeli végeredménynek ez rosszabb volt, mint amire a legrondább álmainkban gondolhattunk volna. A svédek 4/6-ot dobtak a hármasok terén, a magyarok 0/3-at. Az pedig, hogy két svéd, Hakanson (10) és Johansson (11) is már két számjegyű pontnál járt egy negyed után, elképesztő volt.

AKÁRCSAK AZ OLIMPIÁN...

Kis kitekintés Londonra: Ez egyébként rossz időszak volt a magyar sport számára, mert éppen ekkortájt püfölték a szerbek a magyar vízilabda válogatottat is az olimpián (igaz, csak csoportmeccsen, így még akármi lehet ebből). Egyébként nem is ennek ténye, hanem a második negyedtől meglévő nagy magyar betli volt az, ami meghökkentett vélhetően minden honi pólóbarátot… Szóval Londonban a vízben és a tatamin is szomorkodhattunk egy picit, bár utóbbi más jellegű volt, hiszen Ungvári Miklós (cselgáncs 66 kg) ezüstérme fantasztikus eredmény, más kérdés, hogy a döntőben az első 30 másodpercen kívül – akkor egy pici előnyt szerzett a vetélytársa – semmit sem csinált grúz ellenfele, s emiatt mérgelődhetünk, hogy a szinte mindent megpróbáló Miki mégsem tudta feltenni pompás pályafutására a csúcsdíszt.

VISSZA BUKARESTBE - FELTÁMAD A MAGYAR CSAPAT

Na, de mi kosármeccsen vagyunk, lássuk, mi történt Bukarestben, ahol a svédek szája íze szerint alakult a bronzmeccs (s ezáltal kezdett messzebb kerülni a magyaroktól az A divízió.

Mindenesetre a második negyedet jobban kezdtük Hódi, majd kétszer Antóni révén, de a svédek tartották a különbséget. Hódi végre triplát szórt, de Johansson is, így nem tudtunk közelíteni. Sőt, Skagiusék vezetése 25-40 volt ekkor. Sajnos hiába dobtak a magyar srácok 60% felett közelebbről, mivel messziről nem nagyon ment nekik, és ha lepattant a labda, az kétszer annyi esetben kötött ki a svéd kezekben, mint a magyarokéban, így pedig szinte lehetetlen volt közelebb kerülni.

Az olykor szerkezetet váltó magyar tréner a harmadik játékrészben alacsonyabb csapatnak szavazott bizalmat, hiszen Golománon kívül nem volt igazi belső ember a pályán, és ez be is jött eleinte, hiszen 48-32-ről 48-38-ra jöttünk fel. Mészáros, Nagy, Antóni és Hódi volt ekkor a pályán a körmendi fiú mellett. A védekezésünk is jobban működött, hiszen 3,5 percen át nem kaptunk kosarat, sőt, Antóni triplájával máris 48-41-re módosult az állás! Na, van feltámadás?

Azért nem remélhettük, hogy a svéd válogatott tagjai elfelejtettek kosarazni, s erről rövidesen bizonyságot is tett Skagius, sőt, sajnos von Uthmann és Drammeh is belelendült, így megint tetemessé vált a hátrányunk (55-41). De legalább megrángattuk az erős svédeket, s megmutatták a srácok – elsősorban saját maguknak –, hogy igenis van keresnivalójuk a skandinávok ellen is. Az is eszükbe juthatott a magyar fiúknak, hogy ha egyszer Montenegró már megverte Svédországot, akkor mi miért ne tehetnénk meg szintén, hiszen mi meg a montenegróiakat gyűrtük le korábban ezen az Eb-n.

TÚL SOK SVÉD LEPATTANÓ

Csak hát Hakanson hármasa nagyon rosszkor érkezett meg a magyar gyűrűbe, ráadásul totális palánk alatti fölényük volt Johanssonéknak, hiszen 32 reboundjukkal szemben mi csak 13-at tudtunk felmutatni a meccs 28. percében.

Lehetne itt károgni, hogy de kár az első, nagyon elrontott negyedért, hiszen azóta egyenlő erők küzdelme zajlott, de nem érdemes ezzel előjönni, hiszen egy meccs a legelső másodperctől a legutolsóig tart (jobb esetben…), tehát a jó – vagy rossz – kezdés ugyanúgy hozzátartozik egy derbihez, mint a többi időszaka a meccsnek.

Mindenesetre mi bizakodtunk, hátha…

A három színes bőrű svédet is felvonultató skandinávok a harmadik negyed végére visszaállították korábbi magabiztos vezetésüket. (Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Drammeh, Traoré és Lightner, a három „csokifiú”, nem volt kulcsember ezen a meccsen, hiszen együtt összesen 8 pontot dobtak három negyed alatt, s más mutatóban sem voltak extra klasszisok, tehát inkább csak érdekesség a fenti megjegyzés és nem magyarázat a kék-sárgák jó teljesítményére.)

Az egyértelműen jól dobó emberekből összeállított svéd korosztályos válogatott visszavert minden magyar feltámadási kísérletet, ám még volt egy negyed hátra. Csak hát olyan bravúrt kellett volna véghezvinnie a mieinknek, mint a svédeknek az első negyedben.

A kiváló irányító Hakanson 19. pontja után meg lehetett kockáztatni, hogy nem lesz magyar bravúr. Ekkor ugyanis már húsz felett mentek a svédek. Igaz, Hódi hármasával még egy nagy, elnyújtott hajrába fogott a magyar nemzeti együttes, bő hat perccel a lefújás előtt, ám sajnos a palánk alatt fölényben lévő svédeket nem tudtuk utolérni.

Az északiak gyakorlatilag minden második hármasukat bedobták (ez pompás mutató), míg mi csak minden negyediket. Ez a gyengébb lepattanózással együtt megfogott minket ezen a találkozón. Hakansson és Johansson együtt immár az 50 dobott pontot ostromolta lassan (21 és 20 egységnél jártak 5 perccel a vége előtt), míg nálunk csak Hódi érte el a 10-et (igaz, ő a tíz pontja mellé 7 lepattanót is szedett, tehát ami a számokat illeti, rá nem lehetett panasz).

Mindenesetre a végére talán már a magyar srácok kedve is elment – nem tudni –, de ez valahol érthető is, hiszen nagyon szerettek volna éremmel hazajönni Romániából, ami A divíziót ért volna egy év múlva. Emellett uram bocsá’ egy bármilyen érem egy bármilyen nemzetközi viadalon, ahol erős ellenfelekkel küzdünk meg, mindenképpen értékes. Sajnos nem akasztottak végül semmit a mieink nyakába, ám azért mi dicsérjük meg a magyar válogatottat, amely az Európa-bajnokságon három veresége mellett hatszor győzött, s többek között legyőzte a döntős Montenegrót is (a finálé később lesz, de talán a későbbi aranyérmes Montenegróról van szó).

FRISSÍTÉS: Azóta eltelt néhány perc, s véget ért a DÖNTŐ, amelynek statisztikájáért KATT IDE. Kiderült, Belgium aranyérmet, Montenegró ezüstöt vehet át. Ez a két csapat, valamint a harmadik Svédország egy év múlva már az u16-os A divíziós Eb-n szerepelhet. A negyedik Magyarország pedig annak ellenére egy hajszállal lemaradt erről, hogy a végső győztes Belgiumtól csak 2 ponttal kapott ki az elődöntőben, korábban pedig Montenegrót 12 ponttal legyőzte. A magyarok tehát megmutatták, ott van a helyük a B divízió legjobbjai között, egy kis szerencse kellett volna még, és akkor meglenne az a fránya A divízió is...



RÉSZLETES STATISZTIKA IDE KATTINTVA!

Fiú U16-os B divíziós Európa-bajnokság, BRONZMECCS

2012. július 29. Bukarest

Svédország U16 – Magyarország U16
79-55 (29-16, 19-16, 13-11, 18-12)

Svédország U16: Hakanson 23/9, Lightner 8, von Uthmann 9/3, Johansson 22/9, Skagius 7.  Csere: Traore, Drammeh 2, Eriksson 2, Svenström, Gustafsson 4, Markusson, Brusewitz 2. Vezetőedző: Francisco Pinto.

Magyarország U16: Mészáros B. 7/3, Nagy L. 6, Hódi 12/6, Golomán 11, Ács 6. Csere: Antóni 9/3, Popgyákunik, Ungi, Pungor, Kovács M. 2, Zrínyi 2. Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos.

Kipontozódott: -.

Fotó (csapatkép, edzőkkel együtt): dr. Popgyákunik Péter (nagyításért katt a képre)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus