Az első nem sikerült...

Ma este lejátszotta első selejtezőmérkőzését az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda válogatott. Ukrajna fogadta a mieinket, és egy rendkívül kemény, kiélezett találkozót tudhatnak maguk mögött fiaink.

Az első percben a hazaiak előtt több lehetőség adódott, hogy magukhoz ragadják a kezdeményezést, az első kosár azonban a második percig váratott magára. Hladir egy triplával köszönt be, nyitotta meg a pontok sorát. Azonban a magyar csapat hamar eljutott hét pontig. Igaz támadásban nem álltunk a helyzet magaslatán, de nem hagytuk meglépni a vendéglátókat. A tiszta helyzeteket kegyetlenül értékesítő Hladir villámgyorsan összedobott három triplát. A negyed második felére fordulva 6 ponttal vezettek a fehér-kék mezesek. (15-9) Rátgéber László időkérését követően Wittmann és Vojvoda érkeztek a parkettre. Előbbi rögtön kosárral lépett játékba. Nem érkeztek tőlünk a kosarak, ellenben a személyi hibák igen. Szerencsénkre Lóránt triplája még épp jókor érkezett, mellyel három pontra zárkóztatta fel a magyar együttest. (17-14) Kravcovot nehezen tudtuk tartani a palánk alatt, könnyedén szerezte pontjait, viszont két remek Hanga tripla 1 pontosra csökkentette a hátrányt. (21-20) Kornijenko középtávoli duplája zárta az első negyedet. Számunkra hízelgő eredmény állt a táblán. (23-20)

Wittmann hárompontosával indult a második tíz perc, így hosszú idő után egyenlített a magyar válogatott. Sőt egy megszerzett védőlepattanó után Hanga Ádám ziccerével megszereztük a vezetést. (23-25) Natyazsko és Zabircsenko kosaraival visszavette a vezetést a vendéglátó, nem akartak lemaradni mögöttünk a triplagyártásban. Volt lehetőségük az ukránoknak, hogy ellépjenek, de érkezett Szabó Zsolt középtávoli kosara, mellyel 1 pontra zárkóztunk fel. Ezt követően azonban elég volt bő egy perces hazai roham, tőlünk két pontatlanság és máris 6 ponttal vezetett Ukrajna. (34-28) Horváth Ákos a negyed felénél megszerezte első pontjait, nagy szerencsénkre ismét egy olyan periódusban, amikor elléphettek volna a vendéglátók. (35-33) A vezetésünk pusztán a lepattanóink alacsony számán múlt, de szorosan tapadtunk az ukránok nyakára. Hanga és Lóránt büntetőivel az utolsó percre feljött a magyar csapat. Volt lehetőségük előnnyel fordulni, de egy jó védekezés után nekünk is volt még egy szavunk. A leghangosabban pedig Hanga Ádám „kiáltott” és triplájának köszönhetően Magyarország nemzeti együttese előnnyel vonulhatott pihenőre. (39-41)

Jól kezdtük a második félidőt. Szép védekezés után támadhattunk, Tóth Ádám támadólepattanóját Horváth váltotta hárompontosra. Kravcov zsákolt egyet, amivel feljebb jöttek az ukránok, de Trotter okos, fifikás passzából Tóth ért el sikeres 2+1-es akciót. (41-47) Pecserov és elszórt két triplakísérletet, és két perc alatt megmutatta, hogy nem ő lesz a találkozó nyerőembere. Hladir felpörgött és röpke fél perc alatt négy ponthoz segítette a hazaiakat. Hanga egy lábról eleresztett tempóból talált be, mutatta, hogy tarthatatlan a mai napon. (45-49) Trotter adott egy újabb löketet a csapatnak azzal, hogy hármassal köszönt be. Vendéglátóink szinte csak büntetőik révén tudták kozmetikázni az eredményt. (48-52) Az ukránok szigorítottak védekezésükön, Hladir vezetésével pedig hosszú percek után megfordították a találkozó állását. Burtt színészkedésért kapott technikai hibát, Horváth Ákos pedig beszórta mindkét büntetőjét, fájdalom, hogy a labdabirtoklásból nem tudtunk kosarat elérni. (54-54) A záró percekben jól működött a védekezésünk. Hiába szerezték vissza a vezetést Natyazsko révén a hazaiak, Wittmann Krisztiánnak elég volt 3 másodperc, hogy a félpályáról berámoljon egy triplát a dudaszó pillanatában. Így a záró negyedre megmaradt a két pontos fórunk. (57-59)

Hiába egyenlítettek ki az ukránok, egy szép Horváth – Szabó Miklós játék, valamint Hanga labdaszerzés utáni zsákolása tartotta a magyar vezetést. Zabircsenko azonban bevágott egy triplát, amivel minimalizálta a differenciát. (62-63) Szigorodott a vendéglátók védekezése, emellett a játékvezetők sípja is. Ismét a büntetőknek köszönhette a hazai gárda, hogy tudta tartani a magyarokkal a lépést. Szabó Miklós elképesztően aktív volt támadásban, sorra gyűjtötte a pontokat, ahogy –sajnos- Natyazsko is. (66-67) Szabó Miklós ismét beköszönt, kimaradtak az ukrán büntetők majd Vojvoda adott remek gólpasszt Trotternek, hosszú idő után 5 ponttal vezettünk. (66-71) Hladir büntetőivel elérhető közelségbe kerültek a hazaiak, mi sajnos több esélyből sem tudtunk betalálni, Burtt leindítás utáni ziccerével pedig már csak egy egységnyire olvadt a vezetésünk. (70-71) Időkérésünk után nem jött az eredményes támadás, az addig néma Pecserov pedig az ellentámadásból elsüllyesztett egy középtávolit. (72-71) Burtt mindkét büntetőjét helyére küldte, így 18 másodpercünk maradt az egyenlítésre. Hanga triplája sajnos nem jutott a gyűrűbe, így első mérkőzését elvesztette a magyar csapat.

Válogatottunk egyáltalán nem vallott szégyent első tétmérkőzésen. Kezdetben nem állt össze a palán alatti védekezésünk, de így sem tudtak komoly előnyre szert tenni az ukránok. A második negyed aztán meghozta a kedvező változást, a védekezésünk feljavult a padról bejövő játékosok pontokkal segítették a csapatjátékot. Sajnos nagy problémáink voltak a lepattanózással, viszont ezt a hiányosságot sikerült a pontos támadójátékkal ellensúlyozni. Mindössze 7 eladott labdát adtunk az ukránoknak - ebből 3 a találkozó végső szakaszában -, ami nemzetközi viszonylatban nagyon jó számnak mondható. Nehezen védtük a Hladir - Kravcov - Natyazsko triót, rengeteg pont érkezett tőlük. Nálunk Hanga Ádám elképesztően játszott (21/9 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda, 6 kiharcolt falt), mintha nem is bajlódott volna sérüléssel. Örömteli, hogy mindig volt olyan játékos, aki lendíteni tudott a csapat szekerén. Lehetett Szabó Miklós, Wittmann Krisztián, Trotter Obie, Horváth Ákos, vagy akár Tóth Ádám. Lehet mondani, hogy nyerhető meccset bukott el a nemzeti csapat. Viszont azt is látni kell, hogy Ukrajna kőkemény hazai pályát kapott a játékvezetőktől a 4. negyedben -különösen a második felében-, mely döntően befolyásolta a végjátékot, a mérkőzés végkimenetelét. Biztosak lehetünk abban, hogy nemzeti együttesünk már a következő mérkőzésen javítani fog és hasonlóan remek küzdőszellemben lép pályára majd Szombathelyen!

EuroBasket 2013 Selejtező, C – csoport, 1. mérkőzés – 2012. augusztus 15., Dnyepropetrovszk

Ukrajna 77 – 71 Magyarország (23:20; 16:21; 18:18; 20:12)

Dnyepropetrovszk 5500 néző

Ukrajna:Burtt 12, Hladir 19/9, Drozdov 3/3, Timofejenko 0, Kravcov 13

Cserék: Kornijenko 6, Pusztozvonov 1, Natyazsko 11, Lipovij 0, Zabircsenko 8/6, Pecserov 4

Szövetségi kapitány: Mike Frattelo

Magyarország: Trotter 7/3, Hanga 21/9, Horváth Á. 10/6, Lóránt 7/3, Trepák 3/3

Cserék: Vojvoda 0, Wittmann 8/6, Szabó M. 10, Szabó Zs. 2, Fodor M. 0, Tóth Á. 3

Szövetségi kapitány: Rátgéber László

Rátgéber László nyilatkozata: "Gratulálok Ukrajnának. Mi nagyon szervezetten játszottunk, kivéve az utolsó két percet, amikor elhamarkodott megoldásokat választottunk. Emellett 3 statisztikai adat pecsételte meg a sorsunkat: 20-szal több lepattanójuk volt, 23 büntetővel többet dobhattak és 15 faulttal többet fújtak ellenünk... Viszont ha így játszunk a többi mérkőzésen, akkor szerintem ott leszünk az Eb-n."

Érdekességek a statisztikából:

Dobószázalék: 46,3 % - 39,1 %

Büntetők: 21/32 (65,6%) - 7/9 (77,8%)

Lepattanók: 46 - 28

Gólpasszok: 16 – 18

Labdaszerzések: 9 – 5

Labdaeladások: 15 – 7

Blokkok: 8 – 1

Faltok: 12 - 26

RÉSZLETES STATISZTIKA ITT ÉRHETŐ EL!

A magyar válogatott következő mérkőzését augusztus 21-én, 19 órától játssza Szombathelyen, az Aréna Savariában, ellenfelük pedig Ausztria nemzeti együttese lesz!

HAJRÁ MAGYAROK!


Fotó - kosarsport.hu

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Jól kezdtük a második félidőt. Szép védekezés után támadhattunk, Tóth Ádám támadólepattanóját Horváth váltotta hárompontosra. Kravcov zsákolt egyet, amivel feljebb jöttek az ukránok, de Trotter okos, fifikás passzából Tóth ért el sikeres 2+1-es akciót. (41-47) Pecserov és elszórt két triplakísérletet, és két perc alatt megmutatta, hogy nem ő lesz a találkozó nyerőembere. Hladir felpörgött és röpke fél perc alatt négy ponthoz segítette a hazaiakat. Hanga egy lábról eleresztett tempóból talált be, mutatta, hogy tarthatatlan a mai napon. (45-49) Trotter adott egy újabb löketet a csapatnak azzal, hogy hármassal köszönt be. Vendéglátóink szinte csak büntetőik révén tudták kozmetikázni az eredményt. (48-52) Az ukránok szigorítottak védekezésükön, Hladir vezetésével pedig hosszú percek után megfordították a találkozó állását. Brett színészkedésért kapott technikai hibát, Horváth Ákos pedig beszórta mindkét büntetőjét, fájdalom, hogy a labdabirtoklásból nem tudtunk kosarat elérni. (54-54) A záró percekben jól működött a védekezésünk. Hiába szerezték vissza a vezetést Natyazsko révén a hazaiak, Wittmann Krisztiánnak elég volt 3 másodperc, hogy a félpályáról berámoljon egy triplát a dudaszó pillanatában. Így a záró negyedre megmaradt a két pontos fórunk. (57-59)

Hiába egyenlítettek ki az ukránok, egy szép Horváth – Szabó Miklós játék, valamint Hanga labdaszerzés utáni zsákolása tartotta a magyar vezetést. Zabircsenko azonban bevágott egy triplát, amivel minimalizálta a differenciát. (62-63) Szigorodott a vendéglátók védekezése, emellett a játékvezetők sípja is. Ismét a büntetőknek köszönhette a hazai gárda, hogy tudta tartani a magyarokkal a lépést. Szabó Miklós elképesztően aktív volt támadásban, sorra gyűjtötte a pontokat, ahogy –sajnos- Natyazsko is. (66-67) Szabó Miklós ismét beköszönt, kimaradtak az ukrán büntetők majd Vojvoda adott remek gólpasszt Trotternek, hosszú idő után 5 ponttal vezettünk. (66-71) Hladir büntetőivel elérhető közelségbe kerültek a hazaiak, mi sajnos több esélyből sem tudtunk betalálni, Brett leindítás utáni ziccerével pedig már csak egy egységnyire olvadt a vezetésünk. (70-71) Időkérésünk után nem jött az eredményes támadás, az addig néma Pecserov pedig az ellentámadásból elsüllyesztett egy középtávolit. (72-71)

EuroBasket 2013 Selejtező, C – csoport, 1. mérkőzés – 2012. augusztus 15., Dnyepropetrovszk

Ukrajna – Magyarország (23:20; 16:21; 18:18; )

Dnyepropetrovszk 5500 néző  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus