Hírmorzsák - 2011-10-04

Pályázat a kapitányi posztra

Az MKOSZ Elnöksége pályázatot ír ki a felnőtt válogatottak 2013-as Európa-bajnokságon való eredményes szereplése céljából a női, illetve férfi szövetségi kapitányi posztra.


A pályázatokat 2011.11.30-ig, lezárt borítékban, 3 példányban kell eljuttatni az MKOSZ-be, Dr. Sterbenz Tamás főtitkár nevére címezve.

A pályázat magyar vagy angol nyelven küldhető be.

Pályázhatnak: Magyarországon legmagasabb edzői képesítést szerzett, vagy külföldön azzal legalább azonos értékű diplomával rendelkező szakemberek.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

•    a pályázó szakmai önéletrajzát, különös tekintettel a nemzetközi tapasztalatokra


•    a pályázó szakmai elképzeléseit a 2013-as, illetve 2015-ös Európa-bajnokságig terjedő időszakra


•    a válogatott csapat felkészítésében, versenyeztetésben résztvevő szakemberek, játékosok tervezett keretét


•    a pályázó elképzeléseit a foglalkoztatás módjáról és díjazásáról




Alakul a jászberényi csarnok

Nagyjából egy hónapja röppent fel a hír, hogy az NB1 újonca, a Jászberény a csarnok hiányosságai miatt nem biztos, hogy otthonában játszhatja majd a bajnoki mérkőzéseit. Akkor október 4-ig, az a mai napig kapott haladékot a hiányosságok orvoslására, és ezt  ma ellenőrizték a szövetség, és az illetékes szervek képviselői.

A klub minden elmaradását igyekezett pótolni, hiszen többek között új bejáratot vágatott a csarnokra, és az ajtókat is kicseréltette. Vannak olyan munkák, amelyekkel ugyan nem végeztek, de már folyamatban vannak, így első körben átment a csarnok a vizsgálaton, annyi kiegészítéssel, hogy a most folyamatban lévő munkálatoknak 10 nap múlva el kell készülniük.

Ha minden rendben lesz, akkor október 22-én lejátszhatja első hazai meccsét a csapat a Nyíregyháza ellen.



Trummert búcsúztatják Körmenden

Az egykori válogatott bedobót, az ezen a nyáron visszavonuló Trummer Rudolfot búcsúztatja nevelő- és egyben legutóbbi együttese, az MJUS Fortress Körmend. Ugyanakkor a klub hivatalos honlapja, a bckormend.hu közleménye szerint ez nem esik egybe a szurkolók által, most szombaton tartandó "elköszönéssel". A Red Devils szurkolói csoport a nyitóforduló alkalmával búcsúztatja az egykori triplakirályt, aki az után döntött az aktív játék befejezése után, hogy a 2010 - 2011-es idény lejártával nem hosszabbították meg szerződését a vasi alakulatnál. Zsebe Ferenc elmondása szerint a klub viszont egy későbbi, még meg nem nevezett időpontban ejti meg Trummer köszöntését, ezt mindenképpen egy jelentős bajnoki rangadó alkalmával szeretnék megtenni. A Körmenden mindenki által csak Rudinak becézett 33 éves sportoló egy év debreceni kitérőt leszámítva csak a piros-feketéknél játszott, az utóbbi években több makacs sérülés hátráltatta a játékban, de mindenképpen tartalmas karriert tudhat maga mögött.

Fotó: bckormend.hu


Elsőrangú védekezéssel nyert a Paks

A paksi alakulat remek védekezéssel, ám pontatlan támadásokkal kezdte az Arkadia Traiskirchen elleni EuroChallenge selejtezőt, melyen a győzelem mellett egyértelmű célja volt a hazaiaknak, hogy kétszámjegyű előnyt tudjanak kiharcolni az ausztriai visszavágóra. Ám nem ment minden ilyen könnyedén, az ellen legjobbját, Tiras Wade-t remekül fogó Donald Wilson korán beütött két faltot, így le kellett cserélni, de szerencsére ez nem nyomta rá a bélyegét a Paks védekezésére. Két Vojvoda villanással kezdett a vendéglátó, amire csak egy válasz érkezett a túloldalról, majd Morgen Ferdinánd beállásával sikerült egy kis színt vinni a támadásban sokat hibázó tolnaiak játékába. 8 – 4-es állás után kialakult az a négypontos különbség, amit hosszú ideig nem tudott felülmúlni az Atomerőmű, Tóth Ádám több könnyű ziccert rontott el, de a csapatkapitány, Kámán Tamás is hasonló helyzetben hibázott. Hat perc után állt be Lee Nailon, de a Paks legújabb szerzeménye még nem igazán találta a helyét támadásban. 13 – 9-ces előnnyel zárták az első negyedet Völgyi Péter legényei, majd az ex-NBA-s szerzemény is megszerezte első pontjait Magyarországon, 4-ből 2 büntetőt értékesített, de nem erőltette őt túl a Paks mestere. Körtélyesi is beállt, remek védekezéssel vétette magát észre, majd szépen lassan a jég is megtört, 21 – 16-nál sikerült átlépni a négypontos küszöböt, innentől kezdve pedig nem volt megállás. A triplák elképesztően gyengén mentek Williams-éknek, 9-ből egy alkalommal sem találtak be a nagyszünetig, a 7 pontos, 6 lepattanós Morgen Ferdinánd volt két negyed után az ASE legjobbja, a 27 dobott pont ugyan nem sok, de mindenképp dicséretes, hogy 18(!) egységen sikerült tartani az osztrákokat.

A fordulást követően Tóh Ádám egy gyönyörű kettő plusz egyes akcióval lendült át a saját holtpontján, ekkor volt először 12 egységnyii a távolság a felek közt, de a lendületbe jött magyar alakulat nem elégedett meg ennyivel, pár újabb elhibázott hármas után Lorenzo Williams a 13. kísérletre betalált triplából, majd Nailon is megszerezte az első mezőnykosarát. Az ASE amerikai irányítója fantasztikusan produkált ebben a periódusban, egy szerzett labda utáni zsákolással már 47 – 26 állt az eredményjelzőn, azaz 21 pontnyi fór volt már ekkor a hazaiak oldalán. Ekkor azért a kissé fáradtnak (sérültnek?) tűnő Wade és társai közelebb lopództak, de a 'run and gun' stílusban remeklő Kovács Ákos emelt a csapásszámon, egy hatalmas triplával fejezte be a harmadik játékrészt. Kiváló helyzetben volt tehát Völgyi Péter gárdája, a folytatásban a fehér mezesek három külföldije gyönyörű dolgokat mutatott, Nailon az értékesített középtávolikon kívül elsőrangú passzolási készségével vétette magát észre, Wilson egy szép akció után Zsákolt, Williams pedig osztotta a zsugákat, ha kellett, kosarat szerzett. A 22 pontos paksi előny teljes mértékben megérdemelt, a jövőhét keddi visszavágón ennek nem, hogy lefogynia nem lenne szabad, de akkora a két gárda közti tudáskülönbség, hogy a szimpla vereség is a meglepetés kategóriába tartozna.

Paksi Atomerőmű SE – Arkadia Traiskirchen 70 – 48 (13-9, 14-9, 27-16, 16-14)

Paks: Williams 11/3, Vojvoda 8, Wison 9, Kámán 4, Tóth 10. Csere: Morgen 7, Nailon 12, Kovács 7/3 Körtélyesi 2.

Traiskirchen: Leonard 2, Danek 6, Wade 9, Spasojevic 12, Skurdauskas 17, Csere: Sturm, Stadelmann, Moschny, Blazevic, N'Diaye 2.

Völgyi Péter: Örülök a győzelemnek, ám nem vagyok elégedett. Habár a 48 kapott pont egy nemzetközi kupameccsen abszolút nem rossz, de amit támadásban mutattunk, azon még van mit javítani. A végén is úgy gondolom, hogy talán rá lehetett volna még tenni egy lapáttal, sajnos az egész találkozón gyalázatosan dobtuk a triplákat, pedig két héttel ezelőtt elkezdtük már a dobóedzéseket. Nem ezen múlt, ez sokkal inkább pszichés dolog. Az első tétmeccsünket játszottuk itt most hazai pályán, nagyon remélem, hogy ez a 22 pont elég lesz a továbbjutásra.

Fotó: ase.hu


Andrew Keister a Kaposvár új centere

Andrew Keister lehet a Kaposvár harmadik légiósa, ha megfelel a két hetes próbajátékon. A mindössze 23 éves center idén végzett a főiskolán, mégpedig Holly Cross nevezetű felsőoktatási intézményben. A  205 centiméter magas, 104 kilogramm súlyú amerikai játékos igazi palánk alatti harcos, amit a tavalyi évben átlagosan lekapott 9,2 lepattanója is jelez. Természetesen a pontszerzéssel sem maradt adós, hiszen meccsenként majdnem 13 pontot is betett a közösbe.

Ezzel véglegessé válhat a Kaposvár kerete, amelyben Keister mellett két másik amerikai honfitársa, Josh Wilson és Nik Raivio is helyet kapott.

Andrew Keister eddigi karrierje és statisztikái:

2006-2007: Holy Cross (NCAA): 5 games: 0.8ppg, 1.2rpg
2007-2008: Holy Cross (NCAA): 19 games: 1.7ppg, 2.2rpg
2008-2009: Holy Cross (NCAA, starting five): 30 games: 8.5ppg, 6.3rpg, FGP: 58.8%, FT: 55.8%
2009-2010: Holy Cross (NCAA, starting five): 31 games: 10.2ppg, 8.9rpg, 1.6apg, FGP: 51.6%, FT: 73.7%
2010-2011: Holy Cross (NCAA, starting five): 26 games: 12.9ppg, 9.2rpg, 1.0apg, FGP: 51.6%, 3PT: 33.3%, FT: 59.7%

Az alábbi videón 34-es mezben látható Keister:

{vimeo width="100%"}27858020{/vimeo}


Paprikás edzőmeccs a keleti végen

A debreceni Factum Sport látogatott a szomszéd Nyíregyházához, viszonozva a legutóbbi találkát, amikor is a szabolcsiak vendégeskedtek a hajdúságiaknál és arattak szoros győzelmet. A mostani derbi nem úgy kezdődött, mint amelyik bármiféle izgalommal végződhetne, mivel 31 - 14-re mentek már a második negyed elején Ferenczi Tamás tanítványai, ám ekkor egy érdekes közjáték paprikázta fel a feleket. Történt, hogy Kaluha Csaba a vendégek részéről valamint a külföldi Miskovics a hazaiak oldaláról összekapott egymással, aminek a végén a Factum hátvédjét ki is állították. Mika Turunen legénysége ezt egy 18 - 0-ás rohanással reagálta le, onnantól pedig ők kerültek fölénybe, a harmadik játékrészben is tanácstalan volt az NYKK. Ám a lendület a záró periódusban hirtelen elfogyott Takács Dánieléknél, a rutinosabb vendéglátók pedig a 21-et szóró, sérülés után felépülő Djogo vezetésével lehajrázták a Debrecent. A második negyed béli kakaskodást leszámítva mindenképp azt lehet mondani, hogy a felkészülési időszak végén minkét alakulat számára hasznos volt ez az összecsapás. A nyíregyháziak egyébként bevetették az utóbbi hetekben sérüléssel küszködő Sitku Ernőt is, aki csereként ért el négy pontot. A továbbra is egy "fix" és egy "vendég" légióssal felálló Factum nagy csatát vívhat a bajnokság során mai riválisával, teljes fegyverzetben hasonló játékerőt képviselő klub lehet idén a Factum és az NYKK.

Marso-Vagép NYKK - Factum Sport Debrecen 77-73 (30-14, 8-20, 14-22, 25-17)

Nyíregyháza: Fekete 16/6, Mohácsi 9, Nagy K. 4, Miskovics 16, Djogo 21/9. Csere: Siska 7/3, Sitku 4, Polyák. Vezetőedző: Ferenczi Tamás.

Factum: Ingram 21/3, Boros 8, Kovács I. 9, Takács D. 10, Szabó M. 11. Csere: Pék, Kaluha, Mondzinger 10/6, Timkó, Papp T., Tóth G. 4. Vezetőedző: Mika Turunen.

Fotó: szon.hu



Kikapott az Olaj, de az esély megmaradt!

Tampereen Pyrintö – Szolnoki Olaj 77-69 (22-18; 16-16; 24-14; 16-21)

Ma délután magyar idő szerint 18:00-tól lejátszotta első EuroChallenge mérkőzését a Szolnoki Olaj KK együttese. A finnországi fellépés előtt a fogadóirodák is a magyar bajnokot látták esélyesebbnek, ám aki megtekintette az alig egy hete rendezett magyar Szuperkupa döntőt, az tudhatta, hogy Pór Péter együttesének bőven van még hova fejlődnie, főleg két idegenlégiósuk, Marko Djeraszimovics és Mujo Tuljkovics (viszonylag) kései érkezése nehezítette az eddigi felkészülést és az összeszokást. Felemás előjelekkel vághattak neki tehát a szolnokiak a nemzetközi kupaküzdelmeknek.

Az első negyed egészen kiegyenlített játékot hozott. Az elején mindkét gárda alig-alig hibázott, majd ahogy ez lenni szokott, az idő múlásával a 60-70% körüli mezőnyszázalékok szépen beestek 40-50% közé. Két váratlan hős húzta a két együttes szekerét, hiszen ebben és a következő negyedben is Marko Djeraszimovics volt az egyik legeredményesebb vendég kosaras, a túloldalon pedig Lehto jeleskedett, pedig előzetesen talán tőle lehetett a legkevésbé várni a csodát a finnek részéről. Báder Márton az első percekben tarthatatlan volt, aztán kicsit elhalkult és le is ültették, míg Trotter nem igazán találta dobóformáját, de így is a legponterősebb szolnoki játékosnak bizonyult. A túloldalon a két Williams ebben a szakaszban nagyon pontatlan volt még. A felvonás végén a súlyos faultgondok miatt érdekes szerkezetben került pályára az Olaj és ezt kihasználta a hazai csapat, 6 pontra is elhúztak, végül 22-18 volt az állás 10 perc játék után.

A második negyedben nem sok minden változott, általában pontra pont volt a válasz, hibára pedig hiba. A szolnokiak sajnos tovább gyűjtögették a faultokat, amiből a félidőre már Nikolovnak, Soósnak és Trepáknak is 3-3 volt, előbbi kettő pedig óriási problémának tűnt, hiszen az új légiós, Tuljkovics abszolút formán kívül játszott, így hármas-négyes poszton látni lehetett, hogy bajban lehet az Olaj. A tamperei gárda nagyon sok büntetőt hagyott ki, főleg a cserecenter, Ahvenniemi és az ex-Albás Damon Williams járt ebben az élen. Egy közepes félidőt követően 38-34-gyel fordultak a csapatok.

Fordulás után előbb jött a jó rész - két támadás alatt két tripla és Soósé már a 40-40-es egyenlítést jelentette - majd következett a feketeleves. Nikolov szinte pillanatok alatt összeszedte a negyedik hibáját, így a kispadra kényszerült, ezt pedig egy 11-0-s rohanással köszönték meg Williamsék, akik közül mindhárom amerikai ebben a periódusban indult be: Antwine és Damon Williams is hasznosan játszott ekkor és Bailey is kezdte megtalálni a ritmust. Innen még volt visszaút, hiszen Báder és Fodor kosaraival hat pontra zárkóztunk vissza, ám a finnek már lendületbe jöttek és simán 10 pont fölé tornázták, majd ott tartották előnyüket, a negyed végén pedig 14 volt közte.

Az utolsó felvonás nagy részében is csak szenvedett az Olaj, maximum az eredmény tartására voltak jók, de egyre inkább kezdett elhúzni a Tampere. Hogy még nagyobb legyen a gond: Fodor, majd három és fél perccel a vége előtt Soós is kipontozódott és bár Bailey csak az egyik büntetőt dobta be, ekkor 77-58-at mutatott az eredményjelző. Ami ez után következett, az kisebb csoda, de mindenképpen a remény visszatérése. A finn edző hiába kért ugyanis többször időt, úgy tűnt, játékosai idő előtt nyugodtak meg, a Szolnok pedig Trotter és Djeraszimovics vezérletével futott egy 11-0-át, így a kiütéses vereség helyett egy abszolút biztató -8-at sikerült kiharcolni a végére.

Az első három és fél negyed alatt összeszedett -20 nagyon csúnyán mutatott, de azt nem szabad elfelejteni, ez egy oda-vissza mérkőzésekből álló kupapárharc. Teljesen mindegy, hogy milyen játékkal, a végeredmény a lényeg. Márpedig nyolc pontos hátrány simán ledolgozható a Tiszaligetben, igaz, jóval pontosabb játék kell hozzá, hiszen arra nem lehet alapozni, hogy 36 perc után majd Szolnokon is elfogynak/kiengednek a finnek. Mindenesetre ezzel a 77-69-es vereséggel az eredményt tekintve elégedett lehet a magyar csapat, a játékbeli hibák kijavítására pedig majdnem egy hete lesz most Pór Péternek. Az első mérkőzések után elmondhatjuk az ilyenkor elmondható legfontosabb mondatot: az esély megmaradt!

Pyrintö: Lehto 20/6, A.Williams 18/9, D.Williams 13, Ahvenniemi 3, Nikkila 6. Cserék: Bailey 17, Niemi, Mattila

Olaj: Trotter 19/9, Djeraszimovics 15, Soós 9/9, Nikolov, 5, Báder 14. Cserék: Tuljkovics 2, Fodor 5/3, Trepák

Fotó: telesport.hu


Temesváron ikszelt a Szeged

A Szeged Temesváron vendégeskedett a mai napon, nem meglepő, hogy Fodor Péter legénysége még a bajnoki rajt hetében és felkészülési találkozót vállalt, ugyanis az egyik légiós, Tomiszlav Ivosev sokáig sérüléssel bajlódott, ezért nem nagyon tudták beépíteni eddig a csapatba, de voltak, vannak további gondjai is Drahoséknak. Farkas Attila vállproblémái továbbra sem akarnak megoldódni, most a játékot sem tudta vállalni a romániai kiruccanás alkalmával, Dusan Bulut pedig próbajátékát tölti éppen, így neki is kellett mutatnia valamit a vezetőségnek, mielőtt döntenek a további sorsáról. A török származású szerb játékos 19 pontjával csapata egyik legjobbja volt a román első ligás Temesvár ellen, tehát mindenképpen jó eséllyel indul a végleges szerződésért, a 20-at szóró Ivosev pedig megmutatta, mire is képes egészségesen. A végig szorosan alakuló összecsapáson a 18 egységig jutó Tanács Attila volt a harmadik alappillére a szegedieknek, a meccs vége rendhagyó módon döntetlennel zárult, a két szakvezető úgy egyezett meg, hogy nem vívnak hosszabbítást a győzelem megszerzéséért, inkább elkönyvelik az ikszet. Fodor Péter kiemelte, hogy "volt tartása csapatának", illetve hasznosnak ítélte magát az edzőmérkőzést. A felnőtt derbi előtt egyébként a klubok U23-as alakulatai is összemérték erejüket, sima diadalt arattak a hazaiak fiataljai Széll Bencéék ellen az "előmeccsen".

BC Temesvár – Naturtex-SZTE-Szedeák 82-82 (26-27, 20-17, 22-18, 14-20)

Szedeák: Drahos 5/3, Kiss 6/6, Ivosev 20/9, Tanács 18/3, Dukics 4. Csere: Bulut 19/3, Varga D. 2, Vida 6, Molnár M. 2. Vezetőedző: Fodor Péter.

Az U23-as mérkőzésen:

BC Temesvár – Naturtex-SZTE-Szedeák 82-63 (20-12, 21-14, 24-19, 17-18).

A szegedi pontszerzők: Kardos 13, Molnár B. 11/3, Varga D. 11, Széll 10, Wirth 7, Koszta 6/3, Jáhni 5.

Fotó: szegedma.hu


Szabadkán győzött a JKSE

Az újonc jászberényiek kerete csak a napokban lett végleges a harmadik légiós, Jonathan Jones érkezésével, úgyhogy nem csoda, ha még edzőmeccseket játszik a JKSE. Továbbá az is kiderült a napokban, hogy Horváth Balázs együttese a nyitófordulóban még nem lép pályára, egész pontosan elhalasztották a Szolnoki Olaj elleni derbijüket az ellenfél kérésére. A legutóbb az Albacompban kosarazó Jones remek teljesítménnyel, 25 dobott ponttal mutatkozott be új állomáshelyén, a másik mostanában igazolt amerikai, Hodges pedig 24-et szórt a szerb másodosztályban szereplő Szabadkának idegenben. A berényieknél a három triplát elsüllyesztő Medve Máté (12 pont) is kiemelkedően teljesített, az első negyedben még hátrányban lévő JKSE a második 10 percben szétdobta a délszlávokat, majd tartotta előnyét a lefújásig. 88 - 77 arányban nyertek Borszékiék, akiknek bizony bőven szükségük van még az összecsiszolódásra, de egyre biztatóbb a teljesítményük az edzőmeccsek előrehaladtával.

Fotó: jkse.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus