Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 17. forduló

Péntektől vasárnapig tartják a magyar férfi A csoport alapszakaszának 17. fordulóját - lássuk, mi várható a mérkőzéseken!

17. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák (3-13 - Alba Fehérvár (9-7)
2020. január 24., péntek, 18:00

A Szedeák legutóbb nagyon szép győzelmet aratott a KTE otthonában úgy, hogy az utolsó negyedben nagy fordítást mutatott be Szrecsko Szekulovics együttese. Az Alba elsőre egy picit nyögvenyelős volt Arik Shivek irányításával, de akkor alig pár napja volt az izraeli trénernek a csapattal - most várhatóan jóval többet láthatunk majd abból a játékból, amit Shivek elképzelt a székesfehérváriak számára. Az egyértelmű, hogy az Alba jobb állománnyal bír, méghozzá nem is kevéssel, de eddig olyan gondokkal küzdöttek a vendégek idegenben, ami simán kétesélyessé teszi ezt a találkozót. Ha valamennyire sikerült stabilizálni Govenséknek a védekezésbeli problémákat, akkor nyerniük kell Szegeden, ha viszont nem, akkor a Morris Curry által vezetett Szedeák újabb győzelmet söpörhet be még Wirth súlyos sérülése és hosszú kihagyása ellenére is.

PVSK-VEOLIA (8-8) - Jászberényi KSE (1-15)
2020. január 24., péntek, 18:00

Kötelező győzelem előtt a helyzetét megszilárdító Pécs, amely két győzelem után alig kapott ki Fehérváron, csak az utolsó pillanatban szenvedett vereséget. A Jászberénynél nincs új a nap alatt egyelőre Miljan Csuroviccsal sem, de ahogy Shivek esetében az Albánál, úgy valószínűleg Csurovics esetében Berényben is többet látunk ebben a fordulóban abból, amit a szerb edző szeretne majd játszatni. A két együttes kerete között van különbség, a PVSK felé billen a mérleg nyelve, ahogy a forma és a hazai pálya alapján is - egyértelmű top favorit Dragan Alekszics alakulata.

DEAC (8-8) - Szolnoki Olajbányász (10-6)
2020. január 24., péntek, 19:00

Érdekes mérkőzésre van kilátás Debrecenben, ahol két eléggé hullámzó csapat találkozik majd. A hazaiak egy jobb periódus után, ötödik légiósuk megérkezése óta megint nem találják magukat, jött is zsinórban két vereség, amiből az egyik hazai pályán - pedig korábban legalább ott stabilak voltak. Az Olaj az edzőcsere után kifejezetten meggyőző volt, sorra szállította a győzelmeket, aztán két rangadót is elveszített - mindkettőt minimális különbséggel, de egyelőre úgy tűnik, hogy a hat légiós okozta problémákat nem sikerült megoldani, többen is keresik magukat azóta, hogy TJ Price megérkezett a csapathoz. Nagy kérdés, hogy ki tudja rendezni a sorokat, mert mindkét oldalon van bőven munka, és a DEAC van nehezebb helyzetben, hiszen Boriszov minimum két hónapra kidőlt. A hajdúságiaknál van egy új tréner is a padon Andjelko Mandics személyében, ami változást hozhat akár taktikában, akár meccselésben. A DEAC mellett szól a hazai pálya, az Olaj papíron erősebbnek tűnik - jó, szoros meccs lehet ebből.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (15-1) - KTE-Duna Aszfalt (7-9)
2020. január 25., szombat, 18:00

A Falco továbbra is menetel a hazai bajnokságban, a BL-ben pedig szoros mérkőzéseket játszik jóval magasabban jegyzett csapatokkal - ez még a vereségek ellenére is pozitív hozadékkal járhat az együttesnek hosszú távon. A KTE sorozatban öt vereséggel áll, Forray Gábor alakulatának nincs egyszerű dolga - igaz, úgy tűnik, hogy az egységgel nincs gond Kecskeméten továbbra sem, egész egyszerűen gyengébb volt a teljesítmény az elmúlt hetekben. Szombathelyre egyik csapat sem fog esélyesként érkezni a bajnokság során, most is favorit a Falco - hatalmas meglepetés lenne, ha a KTE itt tudná megszakítani rossz sorozatát.

Egis Körmend (13-3) - Atomerőmű SE (12-4)
2020. január 25., szombat, 18:00

A forduló rangadóján a Körmend az ASE-t fogadja, a második a harmadikkal találkozik. Mindkét gárda jó passzban van: a vasiak kikaptak ugyan a Ventspils otthonában tegnap, a bajnokságban azonban zsinórban 6 sikert gyűjtöttek be, a szoros mérkőzésekből rendre jól jönnek ki, legutóbb például Szolnokon tudtak nyerni. A paksiak is kezdenek belelendülni, sorozatban 4 győzelemnél jár Dzunics Braniszlav alakulata, és játékban is egyre meggyőzőbb az ASE. A Körmend anno jobban dobott Pakson (inkább az ASE teljesített nagyon gyengén a 2/27-es triplamutatóval, mint a Körmend jól a 6/27-tel), ezzel simán nyerte a rangadót - hasonló dobóformák mellett most is lehet nagyobb különbség, egy szoros mérkőzésre azonban jóval nagyobb esély van. A Körmend hazai pályán favorit még a hétközi utazása ellenére is, de csak minimálisan.

Kaposvári KK (6-10) - OSE Lions (7-9)
2020. január 25., szombat, 19:00

A Kaposvár Sztojan Ivkovics érkezése óta stabilabb, mint korábban - a DEAC elleni, hajszál híján elszenvedett vereség után jött egy zalaegerszegi győzelem, a Falco pedig csak az utolsó bő egy negyedben szakította le magáról a somogyiakat. Az OSE két hét alatt két teljesen ellentétes produkciót mutatott be: Debrecenben iskolajátékkal verték a DEAC-ot, a Zalaegerszeg ellen viszont rengeteg pontot kapva sima vereséget szenvedtek hazai pályán. A kaposváriaknál több sérült is van (Ponjavicsnak a bordájával, Norfleetnek a gerincével vannak gondok), ami sok mindent boríthat - itt főleg Norfleet lehet kulcs, mert az ő pontjai kulcsfontosságúak a KKK-nak. Ha az OSE azt a kosárlabdát hozza, amit Debrecenben, bőven megnyerheti a mérkőzést, de védekezés nélkül egészen biztosan ki fog kapni most is - nagy kérdés, hogy az oroszlányiak melyik arcát látjuk ezúttal.

Zalakerámia ZTE KK (7-9) - Sopron KC (6-10)
2020. január 26., vasárnap, 18:00

A ZTE az edzőváltás után elsőre szárnyalt - igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy a pontszerzéssel Bencze Tamás utolsó meccsén, a Kaposvár ellen sem volt gondja a zalaegerszegieknek, Oroszlányban viszont végig vezettek. Óriási kérdőjel, hogy az új edző, Ante Nazor első összecsapásán mit látunk majd a hazaiaktól, mert az ellenfél az a Sopron lesz, amelyről most már kijelenthető, hogy nemcsak az edzőváltás ténye és rövidtávú pozitív hatása miatt lett jobb - Kosztasz Flevarakisz nagyon kulturált kosárlabdát játszat az SKC-vel, amely a kispadon történt váltás óta messze sokkal erősebb, mint a tabellán elfoglalt 12. helye. A ZTE oroszlányi meccsét is figyelembe véve a forma a vendégek mellett szól, a hazai pálya a Zalaegerszeg oldalára billenti a mérleg nyelvét, a két állomány között pedig nincs hatalmas különbség. Döntő fontosságú lehet, hogy tudja-e vállalni a játékot az SKC-nél Jogela - ha nem, a ZTE esélyesebb talán, de nem annyival, hogy ne nyerhetne akár még a litván nélkül is a Sopron.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus