Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 2. forduló

Holnap hétközi fordulót rendeznek a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszában - a második kör beharangozóját olvashatjátok.

 

Egis Körmend - TLI-Alba Fehérvár
2015.10.07., szerda, 18:00

A kör egyik rangadója lesz ez a találkozó, két dobogó, de legalábbis Top4 esélyes gárda között. A Körmend bizonyította, miért tartják a Szolnok (talán) legnagyobb kihívójának jelenleg - bár egy center nélküli Szedeákot győztek le, amit érdemes azért észben tartani, de gyenge kezdés után olyan magabiztosan fordítottak, ami megmutatta igazi erejüket. Úgy tűnt, a felkészülési meccseken olyan önbizalmat szereztek, hogy el sem hitték, hogy kikaphatnak, mentálisan nagyon jó állapotban vannak a látottak alapján. Az Alba ugyan egy nappal később játszott, ráadásul hosszabbításban kikapott, ám kiderült, hogy Kenny Chery folytathatja pályafutását, igazoltak még egy amerikait Shawn Glover személyében, úgyhogy akár egy merőben más fehérvári csapatot is láthatunk majd - Chery biztosan játszik, Glover pedig akkor, ha a papírjai rendben lesznek a feldobásig, egyelőre ez még nem eldöntött.

Borzasztóan érdekes párharcok alakulhatnak ki az összecsapáson, kezdve a nyitókörben is kiváló teljesítményt nyújtó Duinker - Lóránt kettőssel, de külön csemege lehet a Dickerson - Spurlock párharc is, ugyanis egyik amerikai sem gondolkodik sokat akkor sem, ha aznap épp nem megy neki - ezt láthattuk az első körben is -, presztízskérdést is csinálhatnak az egymás elleni ütközetből. Chery esetleges játéka azért is fontos, mert Simon ellen Perry szerintem nagyon nagy előny a Körmendnek támadásban, maximum csapatvédekezéssel lehet majd kikapcsolni, ha Simonnak (vagy éppen Tóth Péternek) kell védekezni rajta, Chery viszont bármennyire nem volt meggyőző az előszezonban, a jó hírek után szárnyra kaphat. Mindettől függetlenül a Vas megyei alakulat otthon játszik, összeszokottabbak is, és játékban is előrébb járnak egyelőre a vendégeknél, így a hazaiak a mérkőzés esélyesei.
 

Kaposvári KK - MARSO Nyíregyháza
2015.10.07., szerda, 18:00

Ez egy elég lutri összecsapás. A Kaposvár egy félidő erejéig még vezetett is Pakson hatalmas meglepetésre, az sem mostanában fordult viszont elő, amit a második 20 perc alatt bemutattak - a fordulás utáni részt 55-11-re veszítették el. A Nyíregyháza ezzel szemben nyert, de ők otthon gyűrték le a MAFC-ot, túlságosan messzemenő következtetéseket ebből az egy sikerből szerintem nem érdemes levonni. Annyi biztos, hogy Sitku Ernő együttese jobbkor nem is találkozhatott volna a Somogy megyei alakulattal - 4 külföldivel rohamoznak, akik közül mind legalább "használhatónak" tűnik az első mérkőzésen tapasztaltak alapján, míg a Kaposvár csak 3 légióst forgat, cserébe a hazaiak magyar magja azért erősebb. A KKK nyilván bizonyítani akar hazai közönség előtt, szeretnék kárpótolni szurkolóikat a 40+ pontos vereségért, de nyomot is hagyhatott bennük ez a zakó. Most egyrészt nem idegenben kell fellépniük, másrészt ellenfelük sem ASE-szintű, de a Nyíregyházának reális esélye van a győzelemre, ez pedig plusz erőt adhat nekik. 
 

KTE-Duna Aszfalt - Naturtex-SZTE-Szedeák
2015.10.07., szerda, 18:00

A KTE teljesen leblokkolt az első mérkőzés elején - támadójátékuk annyira nem működött, hogy átrohant rajtuk a Falco, 16 perc után már 41-17 volt a szombathelyieknek, így hiába védekeznek jól ők is felállt védelem ellen, ezen a meccsen ennek nem sok hasznát vették. A Szedeák az első félidőben még jól tartotta magát a Körmend ellen, de elég kevesen vannak, elfáradtak, ez pedig kijött a második 20 perc során - Kiss Zsolt után már Moravcsik és Révész voltak bevethetőek a padról. A vendégeknek nagy szükségük lenne a Brkics helyére igazolt Tica játékára, mert darabszámra is meglennének és a palánk alatt nem lennének hatalmas hátrányban - ott most az egyébként négyes posztos Juhos Leventén kívül nem sok bevethető emberük van. Ha Tica nem játszik, akkor Karahodzsics vezetésével szerintem meg is nyerheti a meccset a KTE, otthon nem hiszem, hogy hagynák annyira futni az ellenfelet, mint az első fordulóban. Ha játszik Tica, akkor szerintem ez a mérkőzés is kétesélyes lehet, mert hasonló játékerőt képvisel a két gárda, és mindkettőnek van javítanivalója.
 

PVSK-PANNONPOWER - Atomerõmû SE
2015.10.07., szerda, 18:00

Tavaly nagyon megszenvedett a Paks Pécsett, most viszont előzetesen egy kicsit könnyebbnek tűnik a feladatuk. Azt azért nem lehet mondani, hogy a Kaposvár elleni első 20 percben bármit is mutattak volna játékerejükből, a második félidőben viszont kiütötték ellenfelüket - a Pécs Sopronban ekkorra már elvesztette minden esélyét a győzelemre. Egyik hazai légiósnak sem ment a játék az első fordulóban, ezt pedig nem bírja el Csirke Ferenc alakulata, legalább Veljko Budimirnek elő kell lépnie a tavalyi szintjére - Walker és Popadics nem azok a tipikus húzóemberek, de Budimir az előző idényben bizonyított. Az ASE egyértelmű esélyese az összecsapásnak, mert bár náluk is van mit javítani, jelentősen előrébb járnak a Pécsnél csapatépítésben, és az állományuk is erősebbnek és bővebbnek tűnik jelenleg.
 

Szolnoki Olaj KK - Sopron KC
2015.10.07., szerda, 18:00

A kör másik rangadója a Körmend-Alba mellett. Az Olaj nem nagyon izzadt meg az első körben a Jászberény ellen, ahogy arra számítani is lehetett, nagyon simán kontrollálták a mérkőzést, de a Sopron is hasonlóan könnyedén lépett át a Pécsen, ott sem nagyon izzadt meg senki. Az Olaj hazai mérkőzései előtt nem lehet azt mondani, hogy nem ők az esélyesek, most is nagyobb a sansz arra, hogy ők hagyják el győztesen a pályát, ettől függetlenül egészen jó párharcokat láthatunk majd, ha az SKC teher nélkül lép pályára, mégis elhiszi, hogy megszorongathatja a címvédőt.

Irányító poszton Craftnak elő kell vennie a legjobb védekezését, Laroche személyében kapott egy elég komoly ellenfelet, aki rendszeresen támadja a gyűrűt, ellene nem nagyon van pihenés. A periméteren ettől függetlenül erősebbnek tűnik az Olaj Vojvoda és Green vezetésével, de a 4-5-ös poszt rotációjánál lehetnek nagyon érdekes kérdések. A Tóth Gergő - Bavcic jó kezű duóra például Gregory, Milosevics és Keller használható opciónak tűnnek védekezésben, de Somogyi és Natyazhko nagyon nem - ha őket kihúzzák a palánk alól 1-2 sikeres hármassal, óriási lyuk lesz a Szolnok védekezésének közepén, ahova az említett két ötös nem ér vissza, kettejükkel csak a zóna opció Bavcicék ellen. A gyorsaságából élő Radulovicsra sem a legjobb választás a két "pózna", így nem lepődnék meg, ha ezúttal az ukrán maradna ki az Olaj 6 légiósa közül, még ha be is kellene építeni a EuroCup-idény kezdetéig, ezért abban is van ráció, hogy őt nevezzék megint.

Összességében nézve azért a Szolnokot hazai pályán nem lesz könnyű elkapnia senkinek, de játékukban van annyi lyuk jelenleg, amit ki lehet használni. Bavcic és Laroche olyan meccset eldöntő légiósnak tűnnek, akikkel be lehet húzni egy rangadót is, ha a kiegészítőemberek is hozzák magukat - ahogy Ruják András finoman szólva is hozta magát az első körben. A Szolnok nyilván megpróbálja majd ráerőltetni akaratát ellenfelére - mivel papíron jobb az állományuk a többiekénél, ezért gondolkodhatnak úgy, hogy igazodjanak mások hozzájuk, nem fordítva -, de ha a Sopron okosan használja a meglévő fegyvereit, igazi rangadó lehet belőle, ahol - ahogy említettük már - továbbra is inkább esélyesek azért a hazaiak.
 

JP-TOP COP Jászberény - Falco KC Szombathely
2015.10.07., szerda, 19:00

A hazaiak simán kaptak ki Szolnokon, de ezt néhány csapat majd elmondhatja még magáról, a Falco viszont 15 perc alatt lerendezte a KTE elleni mérkőzését, az ott mutatott produkciójuk több mint biztató lehetett drukkereik számára. A találkozó esélyesei a vendégek, szerintem nemcsak az első forduló, de az állományok közötti különbség miatt is, azt viszont nem árt észben tartani, hogy a Jászberény egy potensebb együttes támadásban, mint volt a Kecskemét, akik a felkészülési meccsek során is csak szenvedtek elöl, így valószínűleg nem lesz annyi lehetősége a Falcónak futni, mint volt pénteken. Ha hasonlóan védekeznek, mint a KTE elleni első félidőben, akkor szinte biztosan nyerik is a találkozót, Caffey és Dramicsanyin azért kevésnek tűnik ahhoz, hogy egy ilyen sok lábon álló együttes ellen esélyesnek lehessen őket nevezni.
 

Zalakerámia ZTE KK - MAFC
2015.10.07., szerda, 19:00

Az előző kör utolsó találkozóját nyerte hosszabbításban a ZTE, így egészen biztosan nagyon jó mentális állapotban lehetnek, Fehérváron azért nem biztos, hogy sok együttes fog nyerni a bajnokság során - még ha most jó időben kapták is ellenfélül Dzunics Braniszlav gárdáját. A MAFC sem vallott szégyent a nyitányon, mert végig szoros meccset játszottak a Nyíregyháza otthonában. A fővárosiaknak nagy szükségük lenne negyedik légiósukra - ha nem játszik Gadley, nagyon rövid rotációval számolhat csak Stefan Timbus. A hazai pálya miatt is esélyesebb a ZTE, de azért is, mert a Kinney-Govens kettős elég sok problémát okozhat a MAFC-nak védekezésben. Smith-nek és Mócsánnak kellene megállítania a két amerikait, és bár a fiatal dobóhátvéd annak ellenére is hasznos volt az NYKK ellen, hogy külső dobásai nem mentek (1/6 tripla, 12 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda), bármelyik kis amerikait kell fognia, az egy komolyabb feladat lesz számára, mint Tate Unruh volt. Összességében nézve hatalmas meglepetés lenne, ha az Alba legyőzése után otthon kikapna a MAFC-tól a zalaegerszegi alakulat.


Foto, Slide - szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus