Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 20. forduló

Szombaton lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának teljes 20. körét - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

MAFC (3-16, 14.) - Egis Körmend (13-6, 2.)
2017.03.04., szombat, 16:00

A MAFC-nál ugyan bemutatkozhat majd a múlt héten szerződtett Uros Duvnjak, de tőle függetlenül is teljesen egyértelműek az erőviszonyok, a Körmend sokkal jobb formában van, több külföldivel is rendelkezik és alapvetően is sokkal erősebb csapatot alkot a fővárosiaknál. Nagyon teher tehát nem lesz Garai Péteréken, felszabadultan játszhatnak, de ennél sokkal több mindenben nem bízhatnak a nemrég Kromah-val és Dickersonnal is erősítő vasiak ellen, teljesen egyértelműen esélyesebbek a vendégek.

Vasas Budapest (4-15, 13.) - Atomerőmű SE (5-14, 12.)
2017.03.04., szombat, 16:00

A másik hétvégi, fővárosi NBI/A-s mérkőzés már közel sem várható ennyire egyoldalúra. Az ASE összekapta magát Teo Cizmic kinevezését követően, de az eredmények az utóbbi időben egyáltalán nem jönnek, 4 meccses vereség sorozatban van a paksi gárda. Borzasztóan kellene a vendégeknek a győzelem, mert reálisan nézve egyetlen csapatot foghatnak be a Top10-ből, de a Kecskemét is 3 győzelemmel többel rendelkezik, mint ők, úgyhogy lényegében minden találkozójukat be kellene húzniuk innentől a középház, és még az sem biztos, hogy elég lenne. Nagyjából egyenlő erők küzdelmét hozhatja az összecsapás, hiszen a Vasas hasonló cipőben jár Ryan Wright leigazolása óta, mint ők - játékban sokat lépett előre a pasaréti klub, az eredmények viszont nem mindig jönnek, az utolsó 5 meccséből ugyanúgy elvesztett 4 meccset Sárosi Bulcsú együttese, mint mostani ellenfele. Azért is várható óriási csata, mert egyetlen győzelem választja el a két gárdát, de az egyik Play-outot jelentő helyen van jelenleg, a másik nem - köztük minden meccs duplán számít, nemcsak a középszakaszban, hanem most is. A hazai pálya a Vasas felé, a keret erőssége pedig némileg az ASE felé billenti a mérleg nyelvét, kiegyenlített mérkőzés várható.

Szolnoki Olaj KK (12-7, 5.) - JP Auto - JKSE (7-12, 11.)
2017.03.04., szombat, 17:00

A Szolnok a kupahétvégén épphogy lemaradt az aranyról, aztán Sopronban egészen magabiztosan nyertek, úgyhogy ahhoz elég meggyőző formát mutat Kmézics Zorán együttese, hogy itt egyértelműen ők legyenek az esélyesek, főleg hazai pályán. A vendégeknél is vannak azért pozitív jelek, legutóbb a Vasast a harmadik negyedüknek köszönhetően könnyedén intézték el, Devon Saddler beválni látszik, a magasembereik közül pedig (legalább) egy valaki rendre kiemelkedően jól teljesít - a meccs egyik nagy párharca például Luksa Andric és Andrija Bojics csatája lehet, két különböző korosztály, de mindketten képesek támadásban dominálni. A Jászberény esélye az, ha a légiósok közül legalább 3, de inkább 4 ember az átlag felett játszik - ellenkező esetben az Olaj mélyebb állománya be fogja őket darálni.

Falco KC Szombathely (13-7, 4.) - PVSK-PANNONPOWER (11-8, 7.)
2017.03.04., szombat, 18:00

Alapvetően a Falco a rettenetesen hullámzó teljesítménye ellenére is jóval esélyesebb lenne, hiszen hazai pályán 11-0-s mérleggel rendelkezik a szombathelyi gárda, borzasztóan magabiztosan játszottak saját közönségük előtt. Az utóbbi időben azonban nincsenek éppen top formában - a kupában teljesen alárendelt szerepet játszottak a Körmend ellen, majd Körmenden hiába tartották magukat jól, a végére kicsit szétestek. Utóbbi akár pozitív produkcióként is felfogható lenne, mert sokáig kiválóan tartották magukat, de a hét közben a Sopron lényegében csak saját magának köszönhette, hogy nem sikerült győznie az Arena Savariában. A Pécsnek megvannak a gyengeségei idegenben, a tripladobásuk például rögtön döntő jelentőségű is lehet (elég komoly tendencia volt idén Csirke Ferencéknél, hogy 30% alatt céloztak kintről, ha nem a saját pályájukon kellett játszani, egyszer sem nyertek ezzel meccset), viszont legutóbb a ZTE-t hazai pályán még úgy is magabiztosan győzték le, hogy visszaengedték ellenfelüket a meccsbe 20 pontos előnyről. Ahogy Szolnokon, úgy itt is csemege lehet a centerharc Zsigeranovics és Sejfic között. A hazai pálya miatt a Falco a favorit, de sebezhetőek jelenleg - fegyelmezett és pontos pécsi játék esetén bőven elképzelhető egy vendég siker is.

Sopron KC (9-11, 9.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (9-10, 8.)
2017.03.04., szombat, 18:00

A Sopron két vereségből érkezik, de a Szolnok ellen és a Falco pályáján ki lehet kapni - előbbi meccsen három negyedig ott voltak a bajnok nyomában, utóbbin pedig végig reális győzelmi esélyeik voltak. A Szedeák sokkal jobb passzban van, hiszen a kupahétvégén pozitív élménnyel, egy bronzéremmel zártak, majd a legutóbbi fordulóban könnyedén nyertek a MAFC ellen idegenben is. Ez azért egy más jellegű megmérettetés lesz - a Sopron kerete jóval mélyebb, illetve annyi biztos, hogy Dragan Alekszics sokkal több embert használ, mint Nikola Lazics, cserébe a szegedi kezdőötöshöz hasonlóan jól működő felállás egyelőre nincs az SKC-nél. Kulcskérdés lesz, hogy mihez kezdenek a hazaiak Lilovval, ha elkezd beindulni, illetve hogy ki fogja meg a két "észt" a Szedeák támadójátékában, Bolticsot és Sulovicsot - a túloldalon Johnson megállítására vagy legalább "elszigetelésére" feküdhetnek rá leginkább. A Szedeák valamivel jobban együtt van, mint a Sopron, de utóbbiak több variációs lehetőséggel rendelkeznek és otthon játszanak, kiegyenlített küzdelem várható.

Zalakerámia ZTE KK (11-8, 6.) - KTE-Duna Aszfalt (8-11, 10.)
2017.03.04., szombat, 18:00

A ZTE nincs túl nagy formában, igaz, nem is volt túl könnyű sorsolásuk - a tartalékos Körmendtől, a kupában az Albától, legutóbb pedig Pécsett kaptak ki, ez azért nehéz sorozat volt. A játék mindenesetre mostanában nemhogy fejlődne náluk, de egyre jobban akadozik - a kérdés az, hogy Bencze Tamás továbbra is az eddigi felállásban bízik-e, mondván van olyan, hogy nem jönnek össze a dolgok, de alapvetően a kigondolt taktika jó, vagy lesz némi változtatás akár a kezdőben, akár a rotációban, akár a stratégiában. A KTE is három vereségből érkezik erre a meccsre, Forray Gáborék sincsenek éppen jó passzban, idegenben ráadásul 2-8-ra állnak csak. Jobb és mélyebb is a ZTE állománya, otthon is játszanak, úgyhogy a saját formájuktól függetlenül is favoritnak tekinthetők - az már baj lehet, ha a Kecskeméttől is kikapnak Zalaegerszegen.

Alba Fehérvár (16-3, 1.) - Kaposvári KK (13-6, 3.)
2017.03.04., szombat, 19:00

A forduló rangadóját játsszák legutoljára, a listavezető és kupagyőztes Alba fogadja a bajnokság legjobb formában lévő együttesét, a Kaposvárt. A vendégek 5 győzelmet arattak zsinórban a hazai pontvadászatban (a kupában hosszabbításban kaptak ki az Olajtól a negyeddöntőben), Frazier megérkezése óta pedig sokkal jobban működik a támadójáték, helyükre kerültek a szerepek - senkinek nem kell többet vállalnia a kelleténél, Frazier pedig jó formában tért vissza Magyarországra. Az Alba is 4 győzelmet aratott zsinórban, ezzel ők a második legjobb formában lévő gárda a bajnokságban, ráadásul ők még a kupagyőzelmet is mellérakhatják az előző egy hónapból, úgyhogy két önbizalommal teli csapat csaphat össze egymással. Kulcskérdés lesz a pattanózás, mert a KKK akkor igazán jó, ha ebben dominálni tudja ellenfeleit, ez azonban Keller Ákosék ellen finoman szólva sem lesz egyszerű feladat. Dzunics Braniszlavék állománya hosszabb és minőségibb, otthon is játszanak, úgyhogy természetesen ők az esélyesebbek, de okozhat kellemetlen pillanatokat nekik Fekete Ádám alakulata, és a jó pattanózás mellett egy ihletett dobóformával akár meglepetést is.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus