Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 26. forduló

Szombaton rendezik a magyar férfi NBI/A-csoport idei alapszakaszának utolsó, 26. fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Egis Körmend (17-8, 5.) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (13-12, 7.)
2016.03.19., szombat, 18:00

A Körmend zsinórban négy győzelmet aratott a ZTE elleni vereség óta, a visszatérő Dickerson pedig még formába sem lendült igazán - továbbra is borzasztóan erősnek tűnik a kupagyőztes. A Falco felemás arcát hozza mostanában is - a Szolnok és az Alba ellen kifejezetten jó eredményeket értek el, de szerdán a Szedeák ellen "agyon is lőtték" mindezt. A Körmend alapvetően egy erősebb és egységesebb gárdát alkot riválisánál, de a vasi rangadókra mindig igaz, hogy nem igazán számít sem a korábban mutatott forma, sem az állomány minősége, mert bármi elképzelhető a szomszédvárak ütközeténél. Ettől függetlenül a papírforma alapján a Körmendnek hoznia kell ezt az összecsapást, főleg a középszakaszba vitt mérleg miatt - a Falcónak a 7. hely megőrzése miatt lenne ugyanígy fontos a meccs, a középszakasz előtt akár 3 meccs előnyük is lehet a Kaposvárral szemben, ha most nyernek.

JP-TOP COP Jászberény (5-20, 13.) - PVSK-PANNONPOWER (9-16, 10.)
2016.03.19., szombat, 18:00

A Pécs az előző körben kiharcolta a középházat magának, ettől függetlenül most is fontos találkozó elé néznek, hiszen két meccs hátrányuk van a jelenleg 8. helyen álló KKK-val szemben. A Jászberény az alapszakasz második felében sokkal potensebb csapat képét mutatta, mint az első 13 meccs során, legutóbb a Kaposvárt verték. Sherman és Cohn a két biztos pont, a többiek játékának minőségétől függ, hogy adott napon jön-e a győzelem vagy sem - legutóbb Dramicsanyin és Caffey is felléptek társaik mellé. A Horti-Sherman csata érdekes lehet a palánkok alatt, de a két periméteren fog borzasztóan sok múlni, hiszen még a négyesek (Budimir, Dramicsanyin) is szeretnek a triplán "kolbászolni", és mindkét oldalon vannak meccset eldönteni képes hátvédek (a két berényi amerikaival szemben Nelson és Popadics a túloldalon). Védekezésben a Pécs jóval előrébb jár (átlagban több mint 8 ponttal kaptak kevesebbet, mint a JKSE), egy kontrolláltabb meccsen szerintem esélyesek, egy dobópárbajt viszont a hazaiak uralhatnak.

Kaposvári KK (11-14, 8.) - Sopron KC (16-9, 6.)
2016.03.19., szombat, 18:00

Az előző találkozón a kiállítás sorsára jutott Spica és Kmézics Zorán vezetőedző is, így a Kaposvárnak kettejük nélkül kell nekivágnia a Sopron elleni derbinek. A vendégek az előző körben a Smith nélküli MAFC-ot verték könnyedén, és a tartalékos, ráadásul kifejezetten rossz formában lévő hazaiak ellen megint jó esélyeik vannak. A vendéglátók előbb sérülésekkel bajlódtak, majd már szinte teljes kerettel is kikaptak kétszer is, így zsinórban 4 zakót gyűjtöttek be, úgyhogy a felsőház helyett már maguk mögé kell nézegetniük, a Kecskemét és a Pécs is veszélyes lehet bőven a 8. helyükre. Alapvetően is hosszabb Sabáli Balázsék minőségi rotációja, jobb napjaikon a liga elitjébe tartoznak, a hazaiak jelenleg borzasztóan messze vannak ettől, de még a saját legjobbjuktól is, úgyhogy bármennyire is igaz az, hogy somogyiak hazai pályán jelentősen jobbak szoktak lenni a vártnál, ezúttal a Sopron a favorit. Ha nyer az SKC és a Falco kikap Körmenden, a 6. helyüket majdnem be is betonozzák, hiszen 4 győzelemnyi előnyük lesz ebben az esetben a szombathelyiekhez képest.

KTE-Duna Aszfalt (10-15, 9.) - Szolnoki Olaj KK (19-6, 1.)
2016.03.19., szombat, 18:00

A Kecskemétnek nem lesz egyszerű feladata az alapszakasz utolsó körében, ha be akarja fogni a Kaposvárt, hiszen a kétszeres címvédő látogat hozzájuk. Az Olaj három szűken megnyert meccset követően beleszaladt a késbe, a Körmend tükörsimán nyert a Tiszaligetben szerdán, úgyhogy a formával vannak problémák bőven - igaz, nem most kell a csúcson lenni. Mindkét gárda a védekezésre épít elsősorban, úgyhogy kifejezetten sokpontos és látványos mérkőzésre azért nem lehet számítani. Bármennyire nem sziporkázik mostanában Sztojan Ivkovics együttese, azért papíron még mindig ők az esélyesebbek, hiszen állományuk jóval hosszabb, mint a KTE-é, de a Kecskemét hazai pályán egyedül a MAFC ellen hasalt el a naptári év folyamán, úgyhogy össze kell szednie magát a listavezetőnek, ha nem akar kellemetlen meglepetésbe beleszaladni, és esetleg a Pakssal szemben meccshátrányt összeszedni a középszakasz előtt.

MAFC (8-17, 12.) - Atomerőmű SE (19-6, 2.)
2016.03.19., szombat, 18:00

Az előbb említett ASE a fővárosba látogat, ahol eddig a Sopront leszámítva mindenki megizzadt vagy ki is kapott, Smith pedig a hírek szerint ezen a találkozón már pályára léphet, így újfent a jól működő és mindenki számára nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyuló gárdát láthatjuk majd a pályán. Az ASE idegenben egyelőre 6-6-ra áll, legutóbb egy hete ráadásul hatalmas pofonba szaladtak bele Nyíregyházán, de egyrészt szerdán fontos meccset nyertek a ZTE ellen, a kisebb hullámvölgyből ezzel talán kimásztak, másrészt az azért nem lehet kérdés, hogy mennyivel jobb és hosszabb a keretük papíron. A Dunn-Smith párharc érdekes lesz, és a fővárosiak játékmesterének levédése is, hiszen egyértelműen őt kell limitálni, hogy a csapat többi része is jóval kevésbé legyen hatékony. A padok között borzasztóan nagy a különbség, ez is döntő lehet, egyértelműen a vendégek az esélyesebbek, de a MAFC nagyon egységes és hatékony teljes felállásban, így a nyíregyházihoz hasonló hozzállással itt is bőven megéghet az ASE.

Naturtex-SZTE-Szedeák (8-17, 11.) - TLI-Alba Fehérvár (17-8, 4.)
2016.03.19., szombat, 18:00

Az Albának nincs túl nagy szerencséje, az utóbbi három és fél hónap messze legjobb formájában lévő Szedeákjához kénytelenek látogatni - a hazaiak a Szolnok ellen még hiába játszottak kiválóan a mérkőzés jelentős részében, a végét elrontották, Szombathelyen azonban győzni tudtak. A fehérváriak pont egy körrel korábban voltak a Falco vendégei, ott kikaptak, de a Nyíregyháza ellen egy önbizalomnövelő győzelmet arattak. A Kiss Zsoltot és Gerald Armelint nélkülöző Szedeákkal szemben itt is teljesen egyértelmű a vendégek fölénye mind minőségben, mind mennyiségben, de Tuckerrel meggyűlhet az Alba baja is, a hazaiak egyese bombaformában van az utóbbi hetekben. Vette és Csirics is rendre jól játszanak, sok pontot dobnak, úgyhogy ha menni fog a támadójátékuk, akkor egy szoros találkozóra mindenképp jók lehetnek. Ha gyengébb dobóformát fognak ki, akkor viszont az Alba gyorsan átrohanhat rajtuk, a vendégek gyorsindításait a hazaiak kerete szerintem nem tudja megállítani. Természetesen a fehérváriak esélyesebbek, de idegenbeli 6-6-os mérlegük azért intő jel lehet - más kérdés, hogy a 9. helytől lefelé a Pécset leszámítva mindenkit simán vertek saját pályájuktól távol is.

Zalakerámia ZTE KK (18-7, 3.) - MARSO Nyíregyháza (5-20, 14.)
2016.03.19., szombat, 18:00

A ZTE szezonbeli legnagyobb "krízisét" éli át a zsinórban elszenvedett két vereséggel, de a Nyíregyháza azért meg sem közelíti a Sopron és a Paks szintjét, itt a lehetőség Bencze Tamáséknak, hogy visszataláljanak a győzelmi ösvényre. A hazaiaknál több beteg is van, az ő felgyógyulásuk a legfontosabb most - ha ez megvan, akkor papíron nem lehet gondjuk. Sitku Ernőék összeszedték magukat az alapszakasz végére, de a Jászberény legutóbbi győzelme után már az utolsó helyen tanyáznak, riválisukkal azonos mérleggel és 3 győzelemmel lemaradva a Play-outot már megúszó 12. pozícióhoz képest - az 7 körrel az alsóházi középszakasz vége előtt elég soknak tűnik. A Nyíregyháza Székesfehérváron is jó volt egy negyedig, ez intő jel lehet a zalaegerszegiek számára, hogy ne vegyék félvállról a találkozót, de ez eddig sem nagyon volt rájuk jellemző, ráadásul a PO miatt nekik is nagyon kell minden siker, ez pedig a legkönnyebb hátralévő meccsük a szezonban. A két vereség ellenére egyértelműen masszív favorit a ZTE.
 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus