Bemelegítés - A-csoport, Döntő, Bronzmeccs, 1. kör

Holnap este elkezdődik a férfi A-csoport idei döntője a Szolnoki Olaj KK és a TLI-Alba Fehérvár között, csütörtökön pedig elindul a bronzcsata is - a párharcok felvezetőit olvashatjátok.

Döntő

Szolnoki Olaj KK (1.) - TLI-Alba Fehérvár (2.)
Első mérkőzés: 2016.06.01., szerda, 18:00

Az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb döntőjét láthatjuk majd szerintem a két gárda között, mert nincsenek akkora különbségek, mint voltak az Olaj javára akár 2014-ben, akár tavaly. A Szolnok és az Alba is több nehézségen ment keresztül az év során (az Olajnál két edzőt is lecseréltek, a légióskontigensben szintén volt változás, nem is egy, de ugyanez elmondható az Albára is), ettől függetlenül már a középszakaszt is ez a két együttes zárta az élen, nehéz lenne azt mondani, hogy nem megérdemelt a két csapat helye a fináléban - még ha a Körmend nagyon hasonló szinten is volt, az utolsó középszakasz meccsük és a pályahátrány sokba került nekik a PO-ban.

Egy fordulóval korábban még azt lehetett mondani, hogy az Olaj talán 1-gyel hosszabb állománnyal rendelkezik soros ellenfelénél, ez azonban most biztos nem igaz. A székesfehérváriak alapvetően is 10-11 embert forgathatnak nagy biztonsággal, és bár sérültjük nekik is van (Chery), a Szolnok ebből a szempontból nagyon nem áll jól, ugyanis az elküldött Burrell után Wittmann Krisztián is kiszállt a teljes hátralévő idényre, ezzel irányító nélkül kénytelen játszani Sztojan Ivkovics legénysége. A Körmend ellen úgy bírták el ezt, hogy Wittmann azért az ötödik meccsen pályára lépett, miután a másodikon megsérült, de abból a sorozatból szerintem kár következtetni erre több szempontból is. Egyrészt az Alba más stílusú csapat, mint a Körmend, másrészt jóval hosszabb a padja, több a variációs és a pihentetési lehetősége is Dzunics Braniszlavnak, harmadrészt pedig nem ugyanaz két meccsig pótolni valakit, mint 5-ig. A másik oldalon Chery szintén nagy érvágás, de Simon Balázs és Tóth Péter még így is bevethetőek az irányítók közül, ez pedig pont kettővel több játékos, mint amennyit az Olaj tud használni egyesben (0).

Játékban szerintem alapvetően kis különbség van a két gárda között, már ha a teljes kereteket nézzük, ezt majdnem az összes egymás elleni mérkőzésen bizonyították a felek. A Szolnok szinte teljesen szét tudja tördelni a Fehérvár futós játékát, a leindítások ellen nagyon jól védekezett eddig az Olaj, felállt védelem ellen pedig az Alba sokszor továbbra is ad hoc módon, rengeteg előkészítetlen triplával támad, legfőképpen idegenben. Chery hiánya azért itt nemcsak a darabszám miatt lesz érdekes, hanem mert neki kifejezetten jól ment eddig a címvédő ellen, a két gárda egymás elleni meccsein több olyan szakasz is volt, mikor az ő pontos és ponterős játékával maradt életben csapata, ezt a szerepet pedig most valakinek át kell venni. Ennek ellenére a fizikális fölény szerintem az Alba mellett szól, a palánk alatt elvileg fölényben lesznek, amennyiben Wright teljesen egészséges - ha nyerni akarnak, itt kell büntetniük a Szolnokot.

Az Olajnál Vojvodával nem nagyon lehet mit kezdeni - neki vagy megy, vagy nem, de amikor megy, akkor a 8-9 méteres hármasaival nem nagyon tud mit csinálni senki. Az kulcs lehet, hogy ő mennyire fárad majd ki az irányításban, illetve a gyorsabb emberek védésében, mert így, hogy nincs irányító, Kovács Péternek, Vrbancnak és neki kell majd egyeseket fognia, ami fizikailag nagyon megterhelő. Így sincs a legjobb állapotban szerintem az Olaj, a rövid rotáció az ötmeccses elődöntővel megfejelve nem sok jót ígér számukra, ez pedig Milosevicsen is látszódott már a Körmend elleni mindent eldöntő ütközetben - mint mindig, ő a másik kulcs a Tisza-partiaknál, őt majd Spurlocknak vagy/és Pearsonnak kell limitálnia.

A két gárda eddigi mérkőzései alapján szoros összecsapás várható, így a végjátékokban az idegek harca is dönthet, ebben pedig a szezon során egészen biztosan nem az Alba volt az erősebb, ezt az is mutatja, hogy 4-1 az egymás elleni mérleg a Szolnok javára (4-ből 3-szor szoros mérkőzésen győzött az Olaj) - a középszakaszban volt egy elég parázs hangulatú meccsük a Tiszaligetben, és nagyjából erre lehet számítani most is majd. Az Olaj esetében simán el tudom képzelni, hogy az idegenbeli találkozókat ha nem is adják fel, de nem veszik olyan véresen komolyan, mert szerintem annyi tartalék fizikailag már nincs bennük, hogy 5 mérkőzést végigpörögjenek, három hazait viszont még lehet, ennyi pedig elég is lehet az újabb bajnoki címhez - a Körmend elleni idegenbeli -30 sem maradt meg a fejekben, pont ezért szerintem.

Ettől függetlenül szerintem költségvetés ide vagy oda, a pályaelőnyön (és az egymás elleni mérlegen, ami egy 0-0-ról induló sorozatnál szerintem kisebb jelentőséggel bír, ezt láthattuk az elődöntőben is) kívül nem sok minden szól jelen helyzetben a Szolnok mellett, én az Albát valamivel esélyesebbnek tartom Chery kiesése ellenére is - ha háromból egyszer sem tudják kihasználni az Olaj szemmel látható problémáit és fáradtságát, az szerintem nagy csalódás lesz nekik, pályahátrány ide vagy oda. A Szolnok ugyan címvédő, de jelen körülmények között szerintem hatalmas dolog lenne, ha kibrusztolnák a 3-2-es végső győzelmet - idegenbeli sikerükhöz szerintem az kell, hogy az Alba valamit nagyon elrontson, mert jelenleg 8 emberes rotáció játszik majd egy akár 10 emberessel szemben, Cherynek van esélye felépülni, és a játékosok egyéni képességeit tekintve sem áll rosszabbul a Fehérvár. Ha fizikailag és "darabszámra" nem lett volna ennyire megterhelő az Olajnak az elődöntő, akkor a 3-2-es szolnoki sikert tartanám a legreálisabbnak, így viszont mélyebb, frissebb az Alba. A pikantériát az adja, hogy Szolnokon egyszer nyerniük kell, ha aranyérmet akarnak, azt pedig szerintem a megtizedelt Olaj ellen sem lesz egyszerű elérniük.

Tipp: 3-1 a TLI-Alba Fehérvár javára.

 

Bronzcsata

Atomerőmű SE (3.) - Egis Körmend (4.)
Első mérkőzés: 2016.06.02., csütörtök, 18:00

Ezt a párharcot azért jóval egyszerűbben le lehet rendezni szerintem: az nyer, akit jobban érdekel a harmadik hely megszerzése. A prémiumok (kinek jár még bónusz a bronzérem megszerzéséért) dönthetnek ebben a kérdésben, de két csalódott csapat mérkőzhet meg, a reális erőviszonyok ilyenkor nagyon keveset számítanak. Talán a Körmend lehet valamivel jobban maga alatt, az Olaj ellen megvolt az esélyük a továbblépésre, az ASE-nek reális sansza az Alba ellen szinte semmi, viszont a két tréner közül Teo Cizmicről tudom inkább elképzelni, hogy fejben összerántotta a csapatát "ha már le kell játszani, akkor miért ne nyerjük meg" alapon. Az előző, Alba elleni vereség előtt egyetlen vereséget szenvedett a Paks hazai pályán az egész idényben, a Körmend a középszakasz elején intézte el őket, de az ASE is nyert idén a vasiaknál, még az alapszakaszban. Ettől függetlenül, mint említettem korábban, itt valószínűleg a motiváció lesz az egyetlen döntő tényező, ez alapján (is) a Körmendet tartom jobbnak.

Tipp: 2-0 az Egis Körmend javára.

 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus