Tüzér-tűz - 1.rész (2.évad)

Elkezdődött, amire egész nyáron vártam. A 2014-2015-ös szezon. Nyolc hetes alapozással hangolódunk az éles küzdelmekre. Nem mondhatnám unalmasnak az előttünk álló két hónapot. 29 játékosról induló keretet kell emészthető létszámúra karcsúsítanom, összecsiszolni az érkezőket a maradókkal, kidolgozni és begyakoroltatni a nyerőnek gondolt taktikát, miközben van aki szőlőt vizsgál a hegyekben, más a búvár oktatói vizsgájában merült el és olyan is akad, akinek előre köszönnek az intenzív osztályon...

 

Huszonkilenc. Gombócból is sok. Még a varázslatos Szépvölgyi úti grillázsból sem menne az egy-híján-harminc. Nincs mese, most mennie kell! Ennyien szerepelnek a Honvéd-naplóm oldalain, mint szezonkezdő játékoskeret. Nézzük a jó oldalát. Sokan akarnak piros-fehérben pattogtatni. Megtisztelő és megterhelő feladat. Megnézni, elemezni, mérlegelni, döntést hozni. Sorsokról, pályafutásokról, még ha "csak" amatőr NB1/B osztályú csapatról beszélünk is.

Rengeteg apróságból áll össze a kép. Fontos a poszt (mennyi és milyen típusú játékosra van szükség), az életkor (a friss, U21-es szabály, a Honvédos lehetőségek és a jövőkép miatt). Viszont ennél is komolyabb erővel bír talán az ambíció (célok, tervek a kosárlabdával), az elhivatottság (tudatos edzésmunka a nyáron és az alapozás alatt) és az emberi tényezők (alázat, fegyelem, önbizalom, csapatorientált beállítódottság, stb.) által kirajzolódott személyiségkép.

Szeptember 1-ig kell kiválasztanom azt a 18 játékost, aki NB1-es játékengedélyt kiérdemelve nap, mint nap a felnőtt csapat tagjaként készül. Magas szám, komoly kihívás mind nekem, mind nekik. Élet-halál harc lesz az összes feladat. Feszültség a levegőben, adrenalin a vérben. Mindezt heti ötször 90 percnyi edzésidőbe sűrítve. Nem fér bele felesleges bomlasztó impulzus. Tolerancia, elfogadás és magas fokú intelligencia szükségeltetik a versenyhelyzetből adódó döntések kezeléséhez. Negatív és - bármilyen furcsa lehet - pozitív irányban egyaránt.

Addig azonban még töménytelen munka vár ránk. Délelőttönként 30-35 percnyi atlétika után poszt képzéssel átitatott két; - háromember kapcsolata. Esténként pedig, immár kiegészülve a reggelente igazoltan távollévő "dolgozókkal", kosárlabdás gyakorlatoknak álcázott tüdőtágítós munka. Apropó, hiányzók. 

A fiúk gondoskodnak róla, hogy ne unatkozzak. Öregedő agysejtjeimet alaposan megdolgoztatják. Eleve elkészíteni egy húsz, huszonkét spílert megmozgató menetrendet kebelduzzasztó feladat, pláne, ha figyelembe kell venned az egyes játékosok edzésrészvételi adatait. Stefi (Stefán Dávid) szemlesütve, halálravált arccal közölte, hogy most állította fel a milliós gépparkkal bíró mobil vizsgálati labort a Mátra lábainál, mivel augusztustól októberig szőlő antioxidáns adatokat tanulmányoznak a professzorokkal. Sinki (Sinkovits Dániel) a szombathelyi Markusovszky kórházban végzi kötelező nyári gyakorlatát, így a Kőbányai Darazsak ifjoncait a ziccerdobás rejtelmeire okító másik motoregeremmel, Szolléróval (Szollár Geri) csak 25-én csatlakoznak a tánchoz. Hálás lehetek, hogy a búvároktatói diplomát rövidebb idő alatt meg lehet szerezni (vagy Márkó (Máté Márk) a szakmai gyakorlat keretei között puszta kézzel ártalmatlanított egy pöröly cápát, megspórolva a szigorlattal történő pepecselést), így már a második héten beszáll melózni.

Az első héten túl vagyunk. Becsületesen gyűrik a kilómétereket és egymást, küzdve stopperrel, vonalakkal és egymással. Négy játékostól elbúcsúztam a pénteki edzés után. Izzadtság és könnyek, fájdalmas keverék. Sajnos, ez a nyár erről is szól.

Csak a legalkalmasabbak maradhatnak...

 

Szép napot és lelki békét Mindenkinek!

Hajrá Honvéd!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus