A harmadik negyedben fordított és szoros végjátékban győzött az Olaj

A Lórántot korán elvesztő Alba az első félidőben jobban játszott, a harmadik negyedben viszont fordított a Szolnok és végül idegbajos végjátékban nyert.

Magyar férfi kosárlabda NBI/A., középszakasz, felsőház, 4. forduló

Szolnoki Olaj KK – Alba Fehérvár 81-79 (20-32, 23-19, 27-12, 11-16)

Olaj: Perry 13/6, Kovács 2, Vojvoda 18/12, Milosevics 19/6, Andric 11.
Csere: Ford 14/6, Tóth Á. 4, Browning -.

Alba: Kovács 15/3, Simpson 14/3, Pointer -, Lóránt -, Keller Á. 15/3.
Csere: Filipovics 2, Harris 9/3, Horton 12, Mohammed 12/3, Keller I. -.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva megtekinthető. 

Jobban kezdett az Alba, Keller Ákos kétszer is remekül dolgozott a palánk alatt, Simpson pedig kintről volt eredményes, a túloldalon viszont nem nagyon voltak kidolgozott helyzetek, Milosevics egy-egyekből volt eredményes. A vendégeknél Lóránt bordasérülése okozott némi zavart, a csapatkapitányt le is kellett cserélni (nem is tért vissza), de Keller triplával nyugtatta meg övéit, majd Kovács Ákos csinált 2+1-et egy lerohanás végén, majd Kellerrel csináltak meg egy szép kettő-kettőt. 6-15-nél a hazaiaknak nagyon kellett Perry kettese, de továbbra is rengeteg könnyű helyzetet rontottak az Olaj játékosai, így Alekszics Fordot és Tóth Ádámot vetette be. Ford be is szórt egy triplát, de megtette ugyanezt Harris és Mohammed is, a vendégek cseréi nem tétlenkedtek, fokozatosan nyitották az ollót, 15-27-nél kénytelen volt időt kérni a Szolnok. Ford betörés utáni kosara azonban csak szépségtapasz volt, Horton faulttal együtt zsákolt óriásit, majd az addig Vojvodát jól védő Simpson ugrott bele a gyűrűbe egy labdaszerzés után, magabiztos Alba-vezetéssel zárult az első tíz perc (20-32). 

Vojvoda szerezte a második negyed első kosarát, és hátul is nagyobb elánnal kezdett a Szolnok, labdát is szereztek, majd ismét Vojvoda villant kintről, hamar visszajött tíz alá a hazai gárda, miközben mindkét oldalon reklamáltak a sorozatosan megítélt támadóhibák miatt. Kovács Ákost gyorsan vissza is hozta Dzunics, akivel fel is pörgött az Alba, újra tíz pont fölé növelték a differenciát. A negyed közepén egy Pointer-Kovács Péter affér, majd egy Kovácsra fújt védőhiba és technikai borzolta a hazai publikum kedélyeit (28-43). Az utolsó 4 percre már kigyűltek a bónuszok, kicsit szaggatottabbá vált a játék, ami az Olajnak kedvezett, büntetőkből, illetve Milosevics óriási zsákolásával visszajöttek tíz egységre, Perry hármasával és Ford duplájával pedig már csak hat volt közte (39-45). Az Albánál Hortont keresték támadásban, kevés sikerrel, a túloldalon viszont jól dolgozott Andric, majd Tóth Ádám is – ha Ford és Milosevics kicsit pontosabban céloz, ki is egyenlíthettek volna, ehelyett viszont Harris dobott emberes triplát, majd Simpson ziccert, így félidőre ismét komolyabb előnnyel mehettek a vendégek (43-51).

A második félidő úgy kezdődött, mint az első Keller Ákos kosarával, de Andric gyorsan válaszolt, majd sorra estek a kosarak. Ez a gyorsabb, pörgősebb játék először az Alba malmára hajtotta a vizet, de Vojvoda Dávid is ráérzett a ritmusra, három triplát pörkölt be, Perry 2+1-ével pedig két pontra jött fel a Szolnok, időt is kért Dzunics Braniszlav (57-59). A pauza nem használt, Vojvoda floaterével kiegyenlített, Milosevics dudaszós hármasával pedig átvette a vezetést az Olaj (62-59). Az Alba teljesen lefagyott, Milosevics nyolcméteres triplát hintett, majd Mohammed közeli kísérletét blokkolta látványosan - ezt Simpson is megtette Tóth Ádámmal, viszont pontot mindez nem ért, Perry kintijével pedig már kilenc volt közte. A negyed végén Keller Ákos kosara borzasztóan kellett a fehérváriaknak, kicsit összekapták magukat hátul és Mohammed is kosarat szerzett, a slusszpoén viszont Vojvodáé volt, látványos ziccerével zárult a negyed (70-63). 

Kisebb bakiparádé után Mohammed vált főszereplővé, ziccert dobott, majd sportszerűtlent harcolt ki Tóth Ádámon, Tóth nem is maradt adósa, betakarta a következő támadásnál, ezt megtette egyébként Ford is, így bár kosarat nem szerzett az Olaj az első két percben, az Alba sem tudott igazán zárkózni (70-66). Az Olaj támadásbeli gondjait Milosevics második esélyből szerzett kosara orvosolta, de mindkét csapat szenvedett az előrejátékban, amit Dragan Alekszics unt meg hamarabb, és magához rendelte csapatát. A negyed közepén kigyűltek az Olaj csapathibái, de ebből nem nagyon tudott profitálni az Alba, ráadásul a Szolnok folyamatosan második esélyeket teremtett magának. 75-70-nél Kovács Ákos triplája törte meg a fehérváriak mezőnygólcsendjét, majd Horton is jól büntetőzött, így az utolsó két percnek egálról futottak neki a felek. Itt Ford lépett fel, támadópattanót szedett, majd bepörkölt egy hármast, Kovács Ákos eladott labdája után Perry dobott nagyon nehéz ziccert - Keller brutális zsákolása hozta közelebb az Albát, majd Simpson is helyére tett egy kettest, de vészesen fogyott az idő, 22 másodperc maradt hátra (81-79). Perry mindkét büntetőjét elrontotta, de az Olaj kivédekezte az ellentámadást, majd Ford is megismételte a mutatványt, de ő vissza is szedte a támadót, így ha nagy nehézségek árán is, de a listavezető végül győzött. 

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus