A negyedik negyedben hengerelt a Kecskemét!

Remekül tartotta magát három negyeden keresztül a szombathelyi gárda, ám a negyedik etap eleji rövidzárlatát kíméletlenül kihasználta Sztojan Ivkovics legénysége! 

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, alapszakasz, 9. forduló

Falco-Trend Optika KC Szombathely - KTE-Duna Aszfalt: 73 - 83 (21-21, 16-20, 20-17, 16-25)
Szombathely, Aréna Savaria, 2500 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 15/6, Doyne 19/6, Perl 2, Dukics 2, Majsztorovics 17.
Csere: Váradi 6, Hall 2, Will 6, Bognár 4, Bus. Vezetőedző: Kálmán László. 

KTE-Duna Aszfalt: Kinney 23/15, Deraszimovics 17/3, Kovács P., Ivosev 6/3, Barovics 11.
Csere: Pongó Martin 6, Hegedűs, Karahodzics 8, Rakics 12/3. Vezetőedző: Sztojan Ivkovics.

Kipontozódott: Jara Rubin Doyne a 40. percben.

Játékvezetők: Benczur T., Makovsky Sz., Balog Gy., (Gencsev dr.)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

1.negyed
Két jó formában lévő, ám eltérő stílusú kosárlabdát képviselő gárda feszült egymásnak, amelyen az első kosarat a vendégek irányítója szerezte a 6,75-ös vonalon túlról, amelyet további két ponttal növelt Marko Deraszimovics (0-5). Azonban nem maradt sokáig pont nélkül a Falco sem: Goran Martinics pörkölt be egy hárompontost, amelyre azonnal jött is a Kecskemét válasza – a rajtot egyértelműen a vendég alakulat kapta el jobban (3-7). Igazi triplafesztivál  vette kezdetét, ám a sok hazai pontatlanság ellenére sem tudott meglépni a vendég gárda (10-12). Már a meccs ezen szegmensében forrtak az indulatok, rengeteg személyi hiba tarkította a forduló rangadóját, amelyet Kálmán László legénysége bírt nehezebben – nem is váratott a szombathelyi legenda az időkéréssel (10-16). A taktikai szünet jót tett a vasiaknak: Jara Rubin Doyne vezetésével előbb kiegyenlítettek, majd a 8. percben át is vették az irányítást (19-17). Őrült rohanással, elpuskázott lehetőségek sorozatával zárult az első etap, amelyet egyik fél sem tudott a maga javára fordítani (21-21).

2. negyed
A második szakaszt is a kecskemétiek egységei nyitották: Pongó Martin gyönyörű középtávolijára azonban Milan Majsztorovics horog dobással reagált; egyik fél sem tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére (28-27).  James Kinney periméterről okozott komoly fejtörést Will Tamáséknak, de a szombathelyiek jól operáltak festékben - Jara Rubin Doyne pedig extázisban pattogtatott (35-30). Szinte tapintani lehetett a feszültséget a csarnokban, a játékvezetők pedig könnyedén fújtak sípjukba – a negyed derekán már több játékos is faultproblémákkal küzdött. A hazaiak újabb hullámvölgybe kerültek és dekoncentráltságukból adódó hibáik megbosszúlták önmagukat: a James Kinney-Marko Deraszimovics fémjelezte Kecskemét 0-7-es rohanást repesztett (35-37). Az utolsó percek is a vendégek szája íze szerint alakult: a félidőre Sztojan Ivkovics legénysége térhetett négypontos fórral (37-41).

3. negyed
Stílusosan vendég kosárral indult a második félidő is: a körtéből Filip Barovics volt eredményes, de hazai oldalon is egy magasember villant Derek Hall személyében (39-43). Felváltva estek a kosarak: a hazaiak szekerét ekkortájt Milan Majsztorovics húzta, míg riválisuknál James Kinney töltötte be ezt a szerepet – tartotta néhány pontos előnyét a KTE (44-48). Váradi Benedek látványos ziccerével újra kiegyenlített a Falco (50-50), ám Tomiszlav Ivosev és Marko Deraszimovics is jól vette észre a rést a szombathelyiek nem túl acélos védelmén – ismét a vendégeknél volt a lélektanilag fontos előny (52-55). Hiába nyomta meg akcióit és vette át néhány másodpercre a vezetést a sárga-fekete együttes, James Kinney ismét megtréfálta Goran Martinicsékat a negyed végén – nagyon izgalmas hajrára volt kilátás (57-58).

4. negyed
Idegesen lépett parkettre a hazai fél a rendes játékidő záró etapjában, amelyet jól használtak ki Sztojan Ivkovics tanítványai: a találkozón az addig legnagyobb fórjukat mutatta az eredményjelző tábla (59-67). Teljesen megbénült a vasiak támadójátéka, Perl Zoltánék a 34. percben már kétszámjegyű hátrányt halmoztak fel (61-73). Kálmán László ismét kénytelen volt belenyúlni az összecsapásba: a kecskemétiek deffenzívája nagyon nem ízlett az összezavarodott vendéglátóknak. Három perccel a lefújás előtt ugyan Jara Rubin Doyne triplája még visszahozta a szombathelyi győzelmi reményeket (68-77), de a vendégeknek helyén volt az eszük és nem engedték ki kezeik közül az értékes diadalt (73-83).

Teljesen megérdemelten ért révbe a vasi megyeszékhelyen Sztojan Ivkovics együttese, amelynél James Kinney (5/5 a triplavonalon túlról) és Marko Deraszimovics kiváló performansza elég volt a sok labdát elszóró sárga-feketék ellen. Bár a hazaiknál is akadtak jó teljesítmények, Perl Zoltán magabiztos játéka nagyon hiányzott támadásukban. A statisztikai mutatókban nincs igazán kiugró differencia, bár a szombathelyiek négy triplája elég haloványan fest, tudván hogy szinte bárki képes hatékonyan tüzelni a 6,75-ös vonalon túlról.

Kálmán László: Megérdemelten nyert a Kecskemét. Egész mérkőzésen futottunk az eredmény után, amely teljesen felőrölt minket a derbi végére. A komolyabb játékoskeretet felvonultató riválisok ellen még sok hiba csúszik játékunkba, amelyeket ki kell küszöbölnünk a jövőben.

Sztojan Ivkovics: Két eltérő kosárlabda stílus közül most a kontrollált játék győzedelmeskedett. Szeretek Szombathelyre járni, mert itt mindig sokan kíváncsiak a találkozókra és a hangulat is remek – sajnos sok helyen ez nem így van. 

Fotó: ktekosar.com
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus