A sírból hozta vissza a győzelmet az ASE

A 17. forduló nyitómérkőzésén a listavezető Atomerőmű látogatott a tabellán második helyen álló Kecskemét gárdájához. Mindkét csapat remek formában volt az összecsapás előtt, utolsó 5 meccsükből négyet megnyertek. Paksi győzelem esetén a vendégek gyakorlatilag bebiztosíthatták volna elsőségüket az alapszakaszban, míg a KTE azért is küzdhetett, hogy az Alba ne érje utol a táblázaton. 

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 17. forduló

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok.
Vezette: Földházi T. Papp P. Farkas G. (Benczur).

KTE-Duna Aszfalt - Atomerőmű SE 61-66
(20-12, 18-14, 14-16, 9-24)

Kecskemét: Pongó Ma. 6, Pongó Má. -, Jovanovics 18/3, Djeraszimovics 10, Karahodzsics 15.
Csere: Bencze 2, Stefanovics -, Hegedűs 2, Mészáros 4, Kuntics 4.
Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics.

Atomerőmű: Vaughn 17/12, McGruder 15, Baki -, Szabó Zs. 8/3, Tóth 6. 
Csere: Eilingsfeld 9, Kovács 11/3, Kerpel-Fronius -.
Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Kipontozódott: - 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el. 

Villámrajtot vett hazai pályán a Kecskemét, a meccs előtt 2016-ig hosszabbító Pongó testvérekkel a kezdőben 7-0-s futást produkáltak, a túloldalon Szabó Zsolt három rossz dobással jelentkezett. A palánk alatt és tripláról is eredményes volt a KTE, azonban a Paks, illetve McGruder gyorsan magára talált, és sorozatban 6 ponttal jelentkezett. Pongó Martin szép betörésével állította meg ellenfelét a Kecskemét, majd Karahodzsics látványos egykezes zsákolása után Dzunics időt is kért - a Paks mind a hétt triplakísérletét kihagyta, pedig jellemzően üres helyzetekből próbálkozhattak Szabóék. McGruder megdobta 7. és 8. pontját is, de továbbra sem találta a ritmust a vendégcsapat - a túloldalon viszont szépen járt a labda, ennek köszönhetően 18-8-as hazai előnyt mutatott az eredményjelző. A paksiak Szabó Zsolt és Eilingsfeld révén kicsit közelebb jöttek, de a KTE kézben tartotta a mérkőzést (20-12). 

Türelmesen kijátszott támadásokból szerezte pontjait a Kecskemét a folytatásban is, ráadásul több alkalommal támadólepattanót is összeszedtek a hazaiak, 26-14-re vezettek a 14. percben. Dzunics kénytelen volt időt kérni, de a következő kosár is egy kecskeméti támadólepattanó után született. Ezt követően viszont kicsit változott a helyzet, McGruder szórta be a paksiak első tripláját, majd Vaughn révén zárkózott tovább az ASE. Karadhodzsics középtávolija nagyon kellett a Kecskemétnek, majd Pongó Martin szerencsés kosara visszaállította a tucatnyi differenciát. Kuntics révén ez tovább nőtt - Vaughn triplája a legjobbkor jött a paksiaknak, akik kicsit magukra találtak a negyed végére, de nem tudtak 10 pont alá jönni (38-26). 

Karadhodzsics zsákolásával és Jovanovics kosarával kezdte a második félidőt a Kecskemét, a túloldalon McGruder kintről és bentről is jól dobva tartotta csapatát, több esetben támadólepattanó után - a Paks első hét pontját ő szerezte. Eilingsfeld duplája után nyolcra jött fel a vendégcsapat, Ivkovicsnak időt is kellett kérnie - sikeresen tette: Djeraszimovics állt a kecskemétiek élére, lendülete pedig átragadt a többiekre is. Gyorsan visszaállt a 12 pontos különbség, ezért Dzunicsnak kellett magához rendelnie fiait. A játék képe viszont nem nagyon változott, a 28, perc végén 16 ponttal ment a hazai alakulat. A negyed vége viszont az ASE-nak sikerült jobban, Szabó Zsolt dudaszós triplájával tíz egységre jött fel (52-42). 

Próbálta átmenteni a lendületet a Paks, Tóth kosarával tízen belülre került, és szigorítottak is a védekezésükön. A center kosarát azonban nem követték újabbak, 53-44-nél befagyott az eredményjelző. A kosárcsendet Eilingsfeld visszatett labdája törte meg, a plusz egy büntetőt is helyére küldte - hat pontra jött fel az Atom. A következő támadást kivédekezték, majd Kovács csinált 2+1-es akciót, 53-50-re zárkóztak. Jovanovics közeli kosarára Kovács hármassal válaszolt, kétpontos differenciánál időt kellett kérnie a hazaiaknak. Karahodzsics szerzett nagyon fontos duplát, de válaszként Vaughn vágott be egy hármast, majd még egyet - átvette a vezetést a Paks! Jovanovics és Djeraszimovics révén fordított a Kecskemét, de  időkérés után Tóth Ádám és Kovács Ákos válaszolt, miközben Vaughn egy óriási blokkot osztott ki. Ez az utolsó fordítás végül döntőnek bizonyult, a Kecskemét sorra hibázta el a dobásokat, a végén a vendégek higgadtan büntetőzve nagyot léptek az alapszakasz-elsőség felé. 

fotó: szekesfehervar.hu
slide: paksihirnok.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus