Az Alba bedarálta a fáradt berényieket

Az összecsapás előtt mindkét gárda 4-2-es mérleggel rendelkezett, hét közben pedig mindketten a nemzetközi kupákban léptek pályára - a fehérváriak Montenegróban, a berényiek Törökországban vendégszerepeltek. A vendégek utaztak többet, és ez meg is látszott a játékukon: hiába kezdtek remekül, a második félidőben teljesen elvesztették a fonalat, és az extrán dobó hazaiak nem hagytak esélyt. 

Magyar NBI A-csoport, alapszakasz, 7. forduló

Alba Fehérvár (5-2) - FORTRESS Jászberény (4-3) 96-77 (22-27, 21-16, 29-15, 24-19)

Székesfehérvár, VOK

V.: Benczur T. Gorka Sz. Surányi G. (Kiss)

Fehérvár: Supola 8, Hobbs 3/3, Moore 17/6, Tóth N. 17, Somogyi 4.
Csere: Kemp 17/3, Szanati 4, Juhos 14/3, Tóth P. 10, Olah -, Blaskovits 2. Vezetőedző: Carlos Frade.

Jászberény: Szavics 5/3, Markovic 13, Soós 12/6, Dramicsanyin 18/6, Dukics 14/12.
Csere: Lázár 4, Szögi -, Varga I. 2, Horti 9. Vezetőedző: Földi Sándor.

Kipontozódott: Soós (36.), Dukics (37.)

Teljes statisztika ITT

Az utóbbi időben egyre jobb formába lendülő Somogyi Gergő blokkjával, majd zsákolásával indult a mérkőzés, melyre a Raiviót nélkülöző vendégek legnagyobb fegyverükkel, triplákkal feleltek. Nyolc-nyolcig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ekkor azonban Dukics és Dramicsanyin vezérletével 7-0-s etapot futott a Jászberény. Ekkor szigorított védekezésen az Alba, ez szerzett labdákban és gyorsindításokból elért könnyű kosarakban kamatozott, Maurice Kemp zsákolásával 21-21-nél utol is érte ellenfelét a bajnok. Földi Sándor azonnal időt kért, Szavicsék pedig visszatértek jól bevált játékukhoz és pontos távoli dobásaiknak hála 27-22-re megnyerték az első játékrészt.
 
Mindkét csapat kapkodva kezdte a második tíz percet, de sokáig egymás hibáit sem tudták kihasználni a felek. A Berény - tanulva az Alba első negyedbeli nagy rohanásából - faultokkal akadályozta meg a fehérvári gyorsindításokat. Ennek hatására három perc alatt megvolt az öt csapatszemélyi hibájuk. Moore kosaraival 29-29-nél újra egyenlő volt az állás, majd Soós Gábor is beszállt a meccsbe, a fehérvári nevelésű bedobó zsinórban dobott két hármasával nyolc egységgel ismét a vendégek tartottak előrébb. A hullámvasutazásnak ezzel még nem volt vége, Carlos Frade időkéréssel rendezte a sorokat, így a félidőt egálra hozta a Fehérvár, 43-43-mal mehettek a nagyszünetre a játékosok.
 
Míg az első félidőben inkább a Jászberény akarata érvényesült, addig a második egyértelműen fehérvári fölényt hozott. A hazaiak egész pályás letámadása teljesen megzavarta a kékeket, zsákszámra adták el a labdákat Szavicsék -, volt hogy alapvonali bedobásukból is az Alba szerzett pontokat, ráadásul zsinórban háromszor... Kempék 20-3-as rohanással néhány perc alatt eldöntötték a mérkőzést, a hazai attakot Varga duplája törte meg. A Jászberény zónára váltott, ez időlegesen megzavarta Supoláékat - ám míg Dramicsanyinék az első húsz percben 13 kísérletből 9 triplát dobtak, a második játékrészben 10 kísérletükből egy sem talált, így nem tudtak közelebb férkőzni az Albához: a harmadik negyed 72-58-cal zárult.
 
6-0-val indította az utolsó tíz percet a hazai alakulat, Kemp zsákolásával érte el a különbség a húsz pontot és innen már nem volt visszaút a fáradt Jászberénynek. Feszültség azért így is akadt, Dukics és Somogyi akaszkodott össze a palánk alatt, kettős hiba lett a jutalmuk. A különbség a végéig húsz pont körül mozgott, felváltva estek a kosarak. Az utolsó percekben Somogyiék blokkparádéval örvendeztették meg a hazai szurkolókat, míg a vendégeknek annyi öröme maradt, hogy Dramicsanyin duplájával húszon belülre hozták a különbséget. A mérkőzést végül második félidei jobb játékának köszönhetően magabiztosan, 96-77-re az Alba Fehérvár nyerte.  

Carlos Frade (Alba Fehérvár): A Jászberény nagyon jól összerakott, veszélyesen támadó csapat, ezért a védekezésre helyeztük a fő hangsúlyt. Örülök, hogy megfelelően koncentráltunk és bár az első félidőben sok hármast kaptunk, a második húsz percre kifárasztottuk az ellenfelet és a saját játékunkat jól játszva sikerült nyernünk.   
 
Földi Sándor (JKSE): Nagyon rövid leszek, gratulálok a győzelemhez az Alba Fehérvárnak. Ennél többet nem szeretnék mondani, mert nem akarok bajba kerülni... Még egyszer gratulálok az ellenfélnek.

Fotó, slide: www.albakosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus