Drámai meccs végén újra bajnok az Alba Fehérvár!

Húsz pont feletti hátrányból jött vissza a Falco - kis híján elszórakozta a már megnyert bajnoki címet az Alba.

NBI/A-csoport, döntő, 5. mérkőzés

Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78-71

Kicsit akadozott mindkét csapat első támadása, majd Lóránt Péter talált be először az idei szezon utolsó, mindent eldöntő összecsapásán. Dzunics Braniszlav ezúttal változtatott kezdőcsapatán és Mohammed helyett Edwards futott ki a parkettre, de támadásban a Fehérvár így sem brillírozott - ellenben a Falcót majdnem négy percig pont nélkül tartották a házigazdák. A folytatás sem a kosáresőről, hanem a hatalmas küzdelemről szólt, csúsztak-másztak a játékosok, ebből jött ki az első negyed végére a 14-8-as Alba-vezetés, a Szombathely 30% alatt dobott mezőnyből. A támadójáték színvonala a második negyedben is hasonló maradt, majdnem három perc telt el, mire bármelyik csapat pontot tudott szerezni (büntetőből) - ekkor elérte a különbség a tízet (18-8), ami adott egy lökést a Fehérvárnak. A szombathelyiek összességében hét teljes percig nem találtak a gyűrűbe, majd megszületett a mérkőzés első triplája (Alba-részről), amely szintén a hazaiakat tüzelte: két leindításból szerzett kosárral tizenhét pontra nőtt a távolság a felek között. Ebből a sokkból aztán éppen a nagyszünet előtt jött ki a Falco, -19-ről visszajött az együttes -13-ra, de az első félidőt Edwards kosara zárta: 39-24 állt ekkor az eredményjelzőn.

A fordulás után igyekezett zárkózni a Falco, de Edwards pillanatok alatt bevert egymaga nyolc pontot, majd Farr ziccere után elérte a különbség a húszat - Szekulovics időt kért, a védekezésváltás finoman szólva nem hozott eredményt. Ezt követően úgy tűnt, hogy hamar eldőlhet a mérkőzés, képtelen volt kosarat dobni a Szombathely, az Alba pedig innentől már a látványt helyezte előtérbe. A vendégek bravúrdobásai kimaradtak, máshoz pedig nem nagyon jutottak, hiába kellett faultgondok miatt ülnie Lórántnak és Farrnak is, nem tudott közelebb jönni a Falco - a harmadik negyed végén Govens egy támadásból szerzett öt pontjával csökkent valamelyest a távolság. Feljött még a vendég együttes 13 egységre a záró etap elején, de úgy tűnt, hogy ez volt számukra a maximum, Dzunics Braniszlav legénysége lemenedzseli a hátralévő időt.

Nem így történt, Lóránt kipontozódott, Pustahvar dobott egy hármast, majd Govens villant kettőt, közben büntetőket hibáztak Edwardsék és hihetetlen mélységből felállva négy pontra jöttek fel a vendégek másfél perccel a vége előtt. A ledermedt hazai publikum elhűlve figyelte, hogy mi történik a pályán, a fiesztahangulatot felváltotta a körömrágás, fél perccel az órán Taylor viszont hidegvérrel büntetőzött, ismét két tripla lett a különbség. Ez azonban már elégnek bizonyult, ezzel az alapszakasz, a középszakasz és a Magyar Kupa után a bajnoki döntő is az Alba Fehérvár sikerével zárult, Lóránt Péterék szenzációs szezont zártak le ezen az estén. 

A statisztika ide kattintva megtekinthető!

fotó, slide: kosarsport.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus