Fordulatos meccsen szoros vereség a szlovákoktól

Ma este első felkészülési mérkőzését játszott a magyar férfi válogatott az idei Eb-selejtezőkre készülve - az ellenfél Szlovákia együttese volt Kecskeméten. Végig nagyon fordulatos meccset játszott egymással a két csapat. Az első félidő nagy részében a szlovákok vezettek, de mindig sikerült visszakapaszkodnia Sztojan Ivkovics legénységének. A második félidőben mi indítottunk jobban, ám ekkor a vendégek tudtak visszajönni a meccsbe még a harmadik negyedben, majd ugyanezt megtették a negyedikben is. Végül egy 14-0-s szakasznak köszönhetően 77-80 arányban nyertek a vendégek, így vereséggel kezdtük a felkészülést.

Felkészülései mérkőzés
Magyarország - Szlovákia 77-80 (17-19, 19-17, 20-19, 21-25)

Magyarország: Wittmann 16/6, Thomas 10/3, Vojvoda 12, Tóth N. 2, Tóth Á. 18.
Csere: Ruják 2, Keller 6, Eilingsfeld -, Ferencz 11/9, Csorvási -.

Szlovákia: Gavel 15/3, Bilik 16/12, Milosevic 11/3, Simek 3/3, Batka 21/12.
Csere: Ziak 3, Mrvis -, Kuffa 6, Tot 1, Jass 4.

Jól kezdődött számunkra az összecsapás, hiszen Tóth Ádám és Jermaine Thomas kosaraival mi szereztük a mérkőzés első két kosarát az első percben. A gond az volt, hogy a szlovákok elkezdték a pontszerzést, méghozzá hármasával: Michal Batka két trojkát értékesített, Nenad Milosevic egyet, a vendégek legjobb játékosa, Anton Gavel pedig egy 2+1-gyel jelentkezett. Mindez idő alatt csak egy Vojvoda duplát írhattak fel mellénk a statisztikusok, így alig több mint három perc után 6 egységgel ment Szlovákia (6-12). Szerencsére ezután a vendégek több mint öt és fél percig nem szereztek mezőnykosarat, így Keller Ákos vezetésével előbb feljöttünk két pontra, majd Vojvoda egyenlített is a 9. perc legelején (12-12). Az első felvonás végére nagyon sok lett a büntető, ebből pedig a szlovákok jöttek ki jobban: Milan Ziak és Gavel 7 pontot szereztek ebben a periódusban, vezetésükkel kétpontos szlovák előnnyel zárták a csapatok az első 10 percet (17-19).

A második negyed második percében Gavel triplájára Vojvoda még válaszolt egy kettessel, Batka azonban egy újabb hármassal jelentkezett (19-25). Másfél percig nem esett kosár egyik oldalon sem, ezt a "csendet" Ferencz Csaba törte meg, de megint a vajkezű szlovák magasember, Batka következett, két duplát is szerzett, így a negyed feléhez 8 pontos szlovák előnnyel érkeztek a felek (21-29), időt is kért Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány. Ferencz triplájával indult meg a felzárkózás - ez volt a magyar együttes első hármasa a meccsen -, majd Vojvoda és Wittmann voltak eredményesek a büntetővonalról, visszakapaszkodtunk a 17. perc közepén (28-29). Andrej Kuffa duplájára Ferencz, Milosevic két büntetőjére pedig Thomas válaszolt 1-1 triplával, így a 19. perc végén már itt volt az előny (34-33). Tóth Ádám duplájára három szlovák pont érkezett a félidő utolsó percében, így egállal mehettek a csapatok a nagyszünetre (36-36).

A fordulást követően egészen kiválóan kezdett a magyar csapat: Tóth Ádám 2+1-es akcióját Wittmann két duplája és Tóth Norbert első kosara követte, a 22. perc végére 9 pontos előnyt alakítottunk ki magunknak (45-36). Marek Jass megszerezte ugyan a szlovákok első kosarát a második félidőben, Tóth Ádám és Vojvoda pontjaival azonban 10 pont fölé nőtt a távolság a 23. perc végére (49-38), a mérkőzés folyamán először volt két számjegyű a differencia. Jass, valamint Martin Bilik kosaraival elkezdtek zárkózni a vendégek, Gavel egy büntetőjével pedig már csak hattal voltak lemaradva a 27. perc közepén (49-43). Tóth Ádám ugyan visszatett egy már leblokkolt labdát, ám Bilik nagyon elkapta a fonalat, két hármasával kettő pontra hozta fel a vendégeket a 28. perc végére (51-49). Ferencz beemelt ugyan egyet kintről, ám megállíthatatlanok voltak ekkor a szlovákok, Bilik, majd Peter Simek értékesítettek 1-1 újabb trojkát, visszavették a vezetést a vendégek (54-55). Hogy mégis magyar előnnyel fordulhattak a csapatok az utolsó 10 percre, az Thomasnak volt köszönhető, egyetlen ponttal álltunk jobban 30 perc játékot követően (56-55).

Batka zsákolásával és így szlovák fórral indult a záró felvonás, ám Tóth Ádám előbb egy büntetővel egyenlített, majd Wittmann hármassal szerzett számunkra újra vezetést (60-57). Batka negyedik hármasával egalizált, de Wittman egy duplával volt újra eredményes, Keller zsákolása és Wittmann újabb triplája pedig újra kicsit nagyobb magyar előnyt jelentett a 34. perc végén (67-60). A hétpontos fór azonban ezen az összecsapáson nem sokat jelentett, és ez újfent bebizonyosodott. Milosevic 2+1-ére Kuffa dobott rá még két büntetőt, Gavel egyet, majd Bilik már negyedik hármasát dobta a második félidőben, ezzel fordított is Szlovákia, Milosevic kosarát követően pedig időt kért Ivkovics három perccel a vége előtt (67-71) - 11-0-s rohanásban voltak a vendégek. A játékmegszakítás nem sokat használt: Batka előbb egy duplát, majd egy büntetőt küldött a helyére, így 1:20-szal a vége előtt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk (67-74). Wittmann tett pontot a szempontunkból 0-14-es etapp végére, de Bilik két büntetővel válaszolt is azonnal. Vojvoda egy jó büntetője után a mienk lett a labda - mivel szlovák kézről ment ki a második, elhibázott egypontos kísérletet követően -, Tóth Ádám pedig közelebb hozta a magyarokat (72-76). Thomas 19 másodperccel a vége előtt csak az egyik büntetőt értékesítette, de a túloldalon Milosevic is így tett két másodperccel később. Ruják 13 másodperccel a lefújás előtt duplát szerzett, így mindössze két pont volt már csak a magyar válogatott hátránya (75-77). Újabb fordulat azonban nem volt a meccsen, Gavel ugyan kihagyta a második büntetőjét, de leszedte a saját pattanóját, majd mindkétszer eredményes volt a vonalról. Hiába szerzett így már Thomas kosarat, ez már csak a kozmetikázásra volt elég, 77-80 arányban Szlovákia megverte válogatottunkat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus