Háromhosszabbításos thrillerben gyűrte le a Körmend a DEAC-ot

Ismét kikapott idegenben az Atomerőmű és az OSE, visszavágott a Zalaegerszeg a Szolnoknak, a Kaposvár egylabdás meccset nyert, a PVSK simán elintézte a Jászberényt.

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Atomerőmű SE 75-72 (21-23, 18-10, 18-16, 18-23)

Továbbra sem megy idegenben az Atomerőműnek. A tabellán elfoglalt helyezések ellenére tulajdonképpen nem meglepetés a mérkőzés végeredménye, az Atomerőmű ezzel a vereséggel mindössze 2-5-re áll idegenben, míg a Kecskemét továbbra is élvezi a hazai pálya előnyét, már 5-1-re állnak otthon. A találkozó végig szorosan alakult, de egy nagyon rövid időszakot leszámítva a Kecskemét járt előrébb, utoljára az 1. negyed végén tudott vezetni az Atomerőmű. 37 másodperccel a vége előtt 74-64 állt az eredményjelzőn, majd az utolsó pillanatokban Shepard 5 pontjának is köszönhetően kozmetikázni tudtak az eredményen a vendégek, de kiegyenlíteni már nem volt esélyük. A Kecskemét leginkább a jó labdajáratásának köszönheti a győzelmet, 23 gólpasszt osztottak ki egymás között a játékosok, illetve 14/17 büntetőt is a helyére küldtek, míg ellenfelük csak 9/15 egypontos kísérletét tudta értékesíteni.

Mindkét oldalon eloszlottak a terhek. Senki sem szerzett 15 pontnál többet a mérkőzés során, ugyanakkor mindkét oldalon 5-5 játékos érte el a 10 pontos határt. A hazaiaknál sokoldalúan játszott a kevés dobásból 15 pontig jutó Thomas (8 lepattanó, 7 gólpassz), dupla-duplázott Karahodzsics (10 pont, 10 lepattanó), Kucsera és Djeraszimovics pedig egy-egy rontott mezőnykísérlettel jutott 13 egységig, így az sem okozott végül gondot, hogy Wittman (10 pont, 7 gólpassz) csak 2/13-mal dobott. A vendégeknél Eilingsfeld (7/9 kétpontos, 0/2 hárompontos) jutott 15 pontig, mellette Jackson (12 pont, 11 lepattanó) dupla-duplázott, valamint Kovács (14 pont, 8 gólpassz) és Shephard (12 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is csipkedte magát, de az nem fért bele, hogy Kovács és Jackson is csak 1/5-tel dobjon a triplavonalon túlról, főleg úgy, hogy a kispadról beszálló Baker (11 pont) is csak 2/7 hármast küldött a helyére.

A KTE legjobb dobói: Thomas 15/6, Kucsera 13/9, Djeraszimovics 13/6
Az Atomerőmű legjobb dobói: Eilingsfeld 15, Kovács 14/3, Shepard 12/6, Jackson 12/3

 

Alba Fehérvár - OSE Lions 97-72 (28-24, 33-8, 17-20, 19-20)

A második negyedben eldöntötte az Alba. Már az első játékrészben is nagyon jól nézett ki a hazaiak támadójátéka, de az Oroszlány akkor még tartani tudta a lépést – volt ugyan már közte nyolc is a Fehérvár javára, de végül 28-24-gyel zárult ez a tíz perc. A második játékrészben azonban állva hagyta ellenfelét Forray Gábor csapata, amely előbb egy 9-0-val meglépett, majd a 18. percben Vojvoda hármasával már több mint húsz ponttal vezetett – teljesen szétesett az OSE, a hazaiak pedig sorra dobálták a kosarakat. Végül 33-8-ra nyerték meg a negyedet, a nagyszünetben 29 pont volt közte, az Alba pedig 81,5%-os mezőnymutatóval állt húsz percnyi játékot követően úgy, hogy 19/20 kétpontost küldött a gyűrűbe, innentől igazából nem volt miről beszélni. A fordulás után szépen vissza is vettek a hazaiak, végül mind a tizenkét nevezett játékos pályára lépett és Kasst leszámítva mindegyikük szerzett pontot is – beszédes, hogy úgy nyertek kiütéssel, hogy csapatként 5/20 hármasuk akadt be…

Idegenben nem megy. A Szedeák hazai legyőzése után magabiztosabban várhatta ezt az összecsapást az Oroszlány, de az idegenbeli mumust egyelőre nem sikerült száműzni: a hatodik bajnokijukat is elvesztették vendégként Illésék, továbbra is nyeretlenek saját pályájuktól távol. Az első negyed még a „hagyján” kategóriába esett, aztán a másodikban átgázolt rajtuk az Alba és onnantól nagyjából az lehetett a céljuk, hogy tisztes helytállássá mentsék a vereséget. Ebből végül egy -25 jött ki, de pályára küldtek tíz játékost és a második félidőben azért már nem nyílt tovább az olló – ezzel 5-9-re állnak, most pedig Pécsre látogatnak majd.

Az Alba legjobb dobói: Davis 20/3, Turner 13/3, Ahmad 13, Curry 13/3
Az OSE legjobb dobói: Bailey 14, Abell 13/3, Illés 12/6

 

Kaposvári KK - Sopron KC 82-80 (20-9, 21-17, 18-29, 23-25)

Egy dobáson múlt a vége. Remekül kezdett a Kaposvár, a visszatérő Hendlein Roland már az első negyedben dobott kilenc pontot, éppen annyit, mint a komplett Sopron, a hazaiak 20-9-re nyerték ezt a játékrészt. A nagyszünetben tizenöt pont volt közte és bár a KKK-nál Jukic három faultnál járt, de a 0/7 triplával, 32,3%-os mezőnymutatóval álló Sopron ezt nem tudta kihasználni, egyértelmű volt a somogyiak fölénye. A harmadik negyed elején meglett a közte húsz, de aztán a Sopron időszaka következett és egy 29-13-as rohammal a játékrész végére négy pontra csökkentette a távolságot – hiába dolgozott addig a Kaposvár, szinte a teljes előnyét leadta és a záró etapra fordulva már inkább a vendégeknél volt a momentum. Ez be is igazolódott, két triplával átvették a vezetést, de még éppen időben tudott kapcsolni Nikola Lazics együttese és innentől egy igazi ki-ki meccset láthattunk a végéig, bár igaz, inkább az SKC vezetett. 75-80 után azonban előbb Hendlein, majd Miliszavljevics is bedobott egy-egy hármast, ezzel visszavette az előnyt a Kaposvár, majd jött az utolsó másfél perc, ahol hibát hibára halmoztak a felek – mindkét csapat eldönthette volna a küzdelmet, de minden esélyüket elrontották, maradt a 81-80. Az utolsó fél percben aztán a Sopron eladta a labdát, Krnjajszki bedobott egy büntetőt, az utolsó soproni támadásnál pedig Jogéla kihagyta a dobását – ez maradt a vége, 82-80-ra nyert és nagyon fontos győzelmet húzott be a Kaposvár.

Kellett ez a KKK-nak, bánhatja a Sopron. Az eddigi gyenge szereplés után borzasztóan nagy szüksége volt erre a sikerre a somogyi együttesnek, a légiós irányító nélkül érkező Sopron ellen, hazai pályán nyerniük kellett Curryéknek, ezt pedig nagy csatában meg is oldották. Most az is belefért, hogy Jukic légiós centerként 0 ponttal és 2 lepattanóval pontozódott ki, Curry és Rivers elérte a húszpontos határt, Hendlein dupla-duplázott, Krnjajszki 7 gólpasszt osztott szét eladott labda nélkül, Miliszavjlevics pedig tulajdonképpen a győztes triplát jegyezte – a jól beszálló Révésszel kiegészülve ők hozták most a hazai győzelmet. A vendégek ezzel együtt bánhatják a dolgot, mert húsz pontos hátrányból álltak fel és a végjátékban nagyon közel voltak a sikerhez, ám az utolsó két és fél percben egyáltalán nem szereztek pontot, ez megpecsételte a sorsukat. 

A Kaposvár legjobb dobói: Rivers 23/6, Curry 20/9, Hendlein 16/6
A Sopron legjobb dobói: Thompson 24/3, Boriszov 20/9, Jogéla 15/3

 

Zalakerámia ZTE KK - Szolnoki Olajbányász 89-86 (26-16, 21-27, 22-19, 20-24)

Visszavágott a Zalaegerszeg. 3 nappal korábban Szolnokon találkoztak a felek, és akkor 88-83-ra az Olajbányász tudott nyerni, most viszont a ZTE revansot tudott venni. A mérkőzés hullámzóan alakult, de jellemzően 6-10 pontos előnyben játszhattak a hazaiak, 9-10 után nagyon sokáig nem adták ki a kezükből a vezetést. A 4. negyedben már 12 egység előnye is volt a Zalaegerszegnek, amikor hatalmas hajrába kezdtek a vendégek, és egy 5-19-es futással szűk 3 perccel a vége előtt előnybe kerültek (79-81). Az utolsó percek így nem várt izgalmakat hoztak, de végül a hazaiak jöttek ki jobban a hajrából, miután Donaldson higgadtan elsüllyesztett két büntetőjére már nem érkezett válasz az utolsó másodpercekben. A ZTE végig jól sáfárkodott a büntetőivel, 24/28 egypontosukat bedobták, és emellett 11/25-tel céloztak a triplavonalon túlról is, kiváló hatékonysággal szerezték a pontjaikat.

Subotic parádéja nem ért győzelmet. A vendégeknél nagyszerű dobásmutatóval jutott 30 pontig Subotic (7/9 kétpontos, 4/5 hárompontos, 4/5 büntető), mellette az egyaránt 15 pontig jutó Pongó és Badzim is állandó veszélyt jelentett a triplavonalon túlról, és még Cakarun (9 pont, 10 lepattanó) is közel járt egy dupla-duplához. A hazaiaknál senki sem játszott olyan eredményesen, mint a Szolnoknál Subotic, de jó teljesítményeknek ők sem voltak híján. Vuko egy-egy rontott triplával és büntetővel ért el 18 pontot, leszedett 7 lepattanót, illetve kiosztott 3 gólpasszt, és mellette Duren is eljutott 10 dobásból 17 pontig, így az is belefért, hogy a végén kulcsfontosságú büntetőket értékesítő Donaldson megállt 9 pontnál és 5 gólpassznál.

A ZTE legjobb dobói: Vuko 18/6, Duren 17/6, Szabó 13/9
A Szolnok legjobb dobói: Subotic 30/12, Badzim 15/12, Pongó 15/9

 

Jászberényi KSE - PVSK-VEOLIA 83-108 (24-37, 25-16, 17-25, 17-30)

A nagyszünetig reménykedhetett a Jászberény. A 13 ponttal elveszített 1. negyed ellenére is mindössze 4 pontos hátrányban mehetett el félidei pihenőre a hazai csapat, így reménykedhettek abban, hogy esetleg sikerül megszerezniük az első győzelmüket. A 3. negyed közepéig tartották is magukat, 6 pont volt a hátrányuk, ekkor viszont elfogytak, a PVSK pedig fokozatosan elkezdte növelni az előnyét. A végén kiütésessé tették a győzelmüket a vendégek, ezzel javítani tudtak a Körmend elleni hétközi vereség után. A két csapat között hatalmas különbség volt a triplavonalon túlról mutatott teljesítményben, a hazaiak 4/19-es mutatójával szemben 14/31-et tudott felmutatni a Pécs, és ennél is nagyobb extra, hogy 27/31 kétpontosuk célba talált, így összességében 66,1%-kal tüzeltek mezőnyből.

Funderburk ficánkolt. A vendégek hátvédje megállíthatatlannak bizonyult ezen az estén, 30 pontja (9/9 kétpontos, 3/5 hárompontos, 3/3 büntető) mellett 7 gólpassz, 5 lepattanó és 4 labdaszerzés is bekerült a neve mellé, egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni a Jászberény játékosai. Mellette Lewis (20 pont) is remekelt, Brkic 7/8 jó dobással szerzett 15 pontot, és Ruják (10 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is jól mozgatta csapatát. A hazaiaknál szinte mindent a kezdőknek kellett megoldaniuk, mindössze ketten érkeztek a cseresorból, és ők 6 pontot tudtak csak hozzátenni. Végül a 2/5 hármast helyére küldő Primorac (20 pont) lett a Jászberény legeredményesebbje, akit a 15 pontot és 8 gólpasszt jegyző Füzi követett, míg Williams és Kinney egyaránt 6 lepattanóval egészítette ki a maga 15 egységét.

A Jászberény legjobb dobói: Primorac 20/6, Williams 15/3, Kinney 15, Füzi 15
A PVSK legjobb dobói: Funderburk 30/9, Lewis 20/12, Brkic 15

 

Egis Körmend - DEAC 112-109 (22-20, 17-20, 18-11, 24-30, 12-12, 7-7, 12-9) - háromszori hosszabbítás után

Mindkét csapat megnyerhette volna. A kiegyenlített első félidőt követően magához ragadta az irányítást a Körmend, és úgy tűnt, hogy a kezükben tartják a mérkőzést. 44-44-ig egyik csapat sem tudott 5 pontnál nagyobb előnyt kialakítani, ezt követően viszont futott egy 7-0-t a hazai csapat, és innentől kezdve a DEAC szaladt az eredmény után. A 4. negyedben már 11 pont is volt a hazaiak előnye, mielőtt kiszakadt volna a debrecenieknél a pontzsák, és 30 pontot szereztek volna ebben a periódusban. A rendes játékidő végén 81-78-as állásnál Ireland szabálytalankodott Moody ellen tripladobás közben, utóbbi pedig higgadt maradt a vonalról, és ez - Ferenczi elhibázott triplájának is köszönhetően - hosszabbítást ért a vendégeknek. Az első ráadás végén mindkét csapat elkövetett hibákat, az utolsó percben pont sem esett, így jöhetett az újabb 5 perc ráadás, ahol a hazaiak részéről Ireland és Mócsán, a vendégektől Moore hibázott győztesnek szánt dobást az utolsó 15 másodpercben, ismét mindkét csapat számára adott volt a lehetőség. A harmadik ráadásban végül Moore 80 másodperccel a vége előtt beszórt triplája megtörte a vendégek ellenállását, majd Mócsán 16 másodperccel a vége előtt szerzett kosarával ismét 3 pontos előnybe került a Körmend, Tóth válasznak szánt távoli dobása pedig már nem ért célt, így nem sikerült kiharcolni még egy hosszabbítást a DEAC-nak.

Mindkét oldalon jöttek a látványos statisztikák. A Körmendnél Ireland (25 pont, 8 gólpassz) és Thames (25 pont, 6 gólpassz) volt a két fő pontfelelős, a csapatot is ők mozgatták, utóbbi ráadásul 3/3 triplát is elsüllyesztett. A legvégén a 17 pontig jutó Mócsán (2/7 kétpontos, 1/5 hárompontos, 10/11 büntető) is fontos játékkal jelentkezett, míg Taylor (16 pont, 13 lepattanó) egy masszív dupla-duplát hozott össze, mielőtt kipontozódott volna. A DEAC csapatából egyértelműen kiemelkedett Moody (28 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés), aki mindössze 2/8 tripláját értékesítette csak, de ezt 12/13 jó büntetővel igyekezett kompenzálni. Mellette Moore osztotta el a labdákat (17 pont, 9 gólpassz), miközben 4/12 hármast is a helyére küldött, Tóth is hozzátett csapata teljesítményéhez 15 pontot és 8 lepattanót, mielőtt kihagyta volna a mérkőzés utolsó dobását, és Drenovac is beszórt 16 egységet a kipontozódásáig.

A Körmend legjobb dobói: Thames 25/9, Ireland 25/9, Mócsán 17/3
A DEAC legjobb dobói: Moody 28/6, Moore 17/12, Drenovac 16/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó - DEAC Kosárlabda Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus