Hatalmas Kaposvár-bravúr, Okorn mindenkitől elnézést kért

A vereség után a Falco edzője azt mondta, hogy ez a legnehezebb helyzet, amióta ő a klubnál van. Nagy hajrában nyomta le a Paksot az Oroszlány, kikapott Pécsett a Szeged, nem hibázott az Alba és a DEAC. Összefoglalók, statisztikák, nyilatkozatok.

fotó: hunbasket.hu

 

Magyar férfi NBI/A. alapszakasz, 20. forduló:

Alba Fehérvár - Sopron KC 95-71 (25-18, 30-9, 24-21, 16-23)

A második negyedben hengerelt az Alba. A dobogós helyen álló hazaiak zsinórban öt győzelemmel és 7-1-es hazai mérleggel futottak neki az összecsapásnak, és hamar magukhoz is ragadták a kezdeményezést, 4-6 után egy 12-0-s futással kerültek fölénybe - főként Turner lubickolt az első játékrészben, de Omenaka is jól dolgozott a kezdőben. A második negyedben aztán mindkét oldalon szintet lépett a fehérvári csapat, gyakorlatilag nyolc-kilenc percen keresztül abszolút dominálni tudták a Sopront, 26-3-as rohanást rendeztek, közel 30 pontos előnyt harcoltak ki a nagyszünetre: Turner mellett Davis, Ahmad, Vojvoda és Curry is kiválóan játszott, emellett a védekezésük is szinte hibátlanul zárt. Fordulás után az is hamar eldőlt, hogy a vendégeknél ma nincs meg az erő a fordításra, így a végjátékban már mindenkinek lehetőséget adhatott Forray Gábor. Az Alba nagyon magabiztosan, sok lábon állva játszott támadásban, 47-23-ra nyerték a lepattanózást, a hétközi szoros siker után ma önbizalomnövelő győzelmet arattak a Sopron felett - kedd este a Falco otthonában játszhatnak rangadót. 

10 percre összeomlott a Sopron játéka. A vendégek nem jó előjelekkel érkeztek, hiszen utóbbi öt meccsükből négyet elbuktak, és menet közben kell változtatniuk a légióskeringő miatt. A meccs elején még tartották magukat Elmore két hármasával, de már az első negyedben is komoly gondot okozott, amikor ritmust váltott az Alba. A második játékrészben aztán teljesen becsődölt a játékuk mindkét oldalon, esélyük sem volt az itt összeszedett óriási hátrány ledolgozására - sok labdát adtak el, amiből átrohant rajtuk a Fehérvár. Becsületekre legyen mondva, a második félidőben igyekeztek tartani a fehérváriakat, a záró negyedben pedig sikerült kicsit kozmetikázni is, de a nyomasztó palánk alatti Alba-fölény mellett azt nem bírták el, hogy Boriszov 29 perc alatt nullázzon, Jogela pedig megálljon négy egységnél - szerdán a KTE ellen több kell, ha életben akarják tartani playoff-reményeiket. 

Az Alba legjobb dobói: Turner 18/9, Ahmad 16/3, Curry 14/3.
A Sopron legjobb dobói: Elmore 27/12, Takács 14/12, Padgett 14.

Forray Gábor: Gratulálok a játékosaimnak, mert mindent, amit elterveztünk megvalósítottak. Így kell kosárlabdázni hazai pályán, és sajnáltuk, hogy a nézők nem lehettek jelen, nem láthatták a helyszínen. Amikor fókuszáltan ilyen sok energiával védekezünk, akkor ez megadja az alaphangot a támadásnak is. Nem várt könnyű mérkőzés volt, sokkal nehezebbre számítottam. Örülök annak, hogy simán tudtunk nyerni, a második negyedben úgy védekeztünk, hogy elképesztő volt, utána pedig megtaláltuk a társakat. Volt közel húsz asszisztunk, közel öt játékos csinált dupla duplát. Elégedett vagyok!

Konstantinos Flevarakis: Nagyon sok kulcsjátékos nem úgy játszott, ahogy a szezon elején, és nem is olyan intenzitással, illetve energiával tudtak játszani, mint azt elvártuk. A csapat nem feltétlenül tett meg mindent annak érdekében, hogy a mérkőzés közben jött hibákat kijavítsa, és ezt én abszolút elfogadhatatlannak tartom. Védekezésben és támadásban is sok variációt kipróbáltunk, de egész egyszerűen nem találtuk meg az Alba játékának az ellenszerét.

 

PVSK-VEOLIA - Naturtex-SZTE-Szedeák 81-76 (21-15, 26-24, 18-19, 16-18)

Mindig fellépett valaki a Pécsnél. Az igen szoros középmezőnyben minden sikerre szüksége van most már a PVSK-nak, hogy esélye legyen a rájátszásra, és ezt ma mindenki át is érezte: gyakorlatilag arról szólt az összecsapás, hogy rendre a csapat élére állt egy-két játékosuk. Az első negyedben a jó védekezés mellett Brkics és Budimir szállította a pontok zömét, a második negyedben, amikor a Szedeák próbált fordítani, Lewis és Funderburk lépett elő. A harmadik negyedben ismét Brkics és Budimir villogott, amikor pedig a hajrára fordulva úgy tűnt, hogy a Szedeák megfordíthatja a meccset, érkezett Ruják, aki 67-62 után előbb bevert egy triplát és egy duplát, majd triplát dobatott Brkiccsel és Funderburkkel is. Az utolsó 1-2 percben mindkét csapat sokat hibázott, összességében a PVSK több lábon állt, a kulcsemberek mindegyike hozta magát, ez döntött a javukra - most fújhatnak egy kicsit, egy hét múlva Kaposváron léphetnek közelebb a rájátszás-helyekhez. 

A kisebb betlik ma nem fértek bele. Az összecsapás elején kollektíven volt tompa egy kicsit a Szedeák, különösen támadásban voltak figyelmetlenek, sok labdát eladtak. A második negyedtől már sokkal stabilabban játszottak támadásban, a harmadiktól védekezésben is, de igazán nem tudták magukhoz ragadni a kezdeményezést egészen a harmadik-negyedik negyed fordulójáig. 65-53 után sikerült megtalálniuk azt az ötöst, amelyik jól működött, itt futottak egy 9-0-t, és úgy tűnt, hogy fordítanak. Azonban megint jött egy kisebb hullámvölgy, amiből 72-71-ig ismét visszazárkóztak, de hiába volt labdájuk a vezetéshez, később az egálhoz, nem sikerült rátenni a nyomást a pécsiekre. Govens is hibázgatott, de összességében nem érheti komolyabb kritika, Kerpel-Fronius Balázs kulcsszerepet játszott a második félidőben támadásban, ugyanakkor Dzeletovics fordulás után már nem volt faktor, Brown 0/7-es triplázással végzett, Dickey pedig hiába szedett 14 lepattanót és szerzett 4 labdát, a túloldalon ma nem tudta kihasználni atletikusságát. Legközelebb nyolc nap múlva lépnek pályára az Alba ellen, lesz egy kis idejük rendezni a sorokat. 

A PVSK legjobb dobói: Brkics 20/3, Funderburk 19/9, Lewis 13.
A Szedeák legjobb dobói: Govens 19/12, Kerpel-Fronius B. 15/9, Brown 11.

Dragan Alekszics, PVSK: Minden hazai mérkőzés nagyon fontos számunkra, ezért nagyon fontos győzelmet szereztünk. Jól kezdtük a meccset, kontrolláltuk a játékot 40 percen keresztül, és ennek meg is lett az eredménye. A harmadik negyedben megvolt az esélyünk arra, hogy nagy különbséget alakítsunk ki, de ez végül nem sikerült, mert a második félidőben sokkal jobban védekeztek a vendégek. A végére szoros állás alakult ki, de mi jobban koncentráltunk, és nagyobb nyomást tudtunk ellenfelünkre helyezni. Gratulálok a játékosaimnak, az elsőtől az utolsó percig keményen védekeztek. Remélem, hogy ez a jövőben is így lesz.

Szrecsko Szekulovics, Szedeák: Gratulálok a Pécsnek, ma jobbak voltak. Mi rosszul kezdtük a mérkőzést, nem volt ritmusunk, nem volt energiánk, nagyon gyengén támadtunk. A második félidőben feljavult a játékunk, mind védekezésben, mind támadásban, és visszajöttünk a meccsbe. Sajnos ekkor megtorpantunk, döntő momentumokban nem tudtunk kosarat szerezni, és ezt kihasználva győzött a hazai csapat. Vereségünk ellenére egy jó meccset játszottunk, sajnálom, hogy nem sikerül nyernünk, de megyünk tovább, készülünk a következő mérkőzésünkre.

 

Kaposvári KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 76-74 (23-19, 13-26, 22-13, 18-16)

"Érthetetlen" bravúr. Nagyjából senki sem számított arra, hogy az utolsó előtti helyen álló, Hendlein és Jukic révén két kezdő magasemberét nélkülöző Kaposvár egyáltalán meg tudja szorítani a listavezető Szombathelyt, de a somogyi alakulat a szezon egyik legnagyobb bravúrját bemutatva győzött. A hazaiaknál a kezdőbe kerülő Révész Ádám megadta az alaphangot négy gyors ponttal és olyan agresszíven védekezett a gárda, hogy a Falco nem tudott igazán kiszabadulni - a második negyedben aztán változott a helyzet, ott a papírforma érvényesült, így a nagyszünetben kilenc ponttal már a vendégek vezettek. A fordulás után azonban ismét felszívta magát a KKK és összesen 29 pontot engedélyezett ellenfelének a harmadik-negyedik negyedben, visszavette a vezetést, majd a kiélezett végjátékban nyert: 73-74 volt az állás a Falco javára, de az utolsó percben a vendégek kettőt is hibáztak, Morris Curry pedig három jó büntetővel megfordította a találkozót. Az irányító egyébként is kulcsfaktor volt (15 pont, 13 gólpassz), mellette Demetre Rivers (19 pont, 10 lepattanó) és a 14 pontos Révész is kiemelendő, a Kaposvár pedig három légióssal, csapatkapitánya nélkül, illetve Miliszavljevics kipontozódásával együtt is legyőzte az eddigi éllovast.

Csúnya botlás. Az eddig 9-2-vel álló Szombathely a BL-meccs után is magabiztosan érkezhetett meg Kaposvárra, hiszen toronymagas favorit volt, de érezhetően fáradtan és dekoncentráltan játszott a társaság. Különösen a 3/19-es csapatszintű triplázás feltűnő, de egyébként sem sikerült ráerőltetnie akaratát ellenfelére, nem pörgött úgy a gárda, ahogy azt megszokhattuk és bár a második negyed úgy nézett ki, ahogy azt várhattuk, de ezt leszámítva nem ütötte meg a saját maga által felállított mércét Gasper Okorn alakulata. A végén aztán így is bőven nyerhetett volna, Bruinsma dobásalval átvette a vezetést és 73-74-nél támadhatott a meccs lezárásáért, de Benke dobása kimaradt, faultoltak, az időkérés után Perl is rontott, innentől pedig nem volt visszaút. Okorn nagyon csalódott volt az összecsapás után, de keseregni nincs idő, kedden már az Albát fogadják Szombathelyen.

A Kaposvár legjobb dobói: Rivers 19/3, Curry 15/6, Révész 14
A Falco legjobb dobói: Perl 19, Benke 13/9, Bruinsma 12

Nikola Lazics, Kaposvár: Gratulálok a fiúknak, nagy bravúrt vittek véghez. Tudtuk, hogy a Falco Nyizsníj Novgorodban játszott és hosszú utazáson van túl, de jól kosárlabdáztunk az egész mérkőzésen. A védekezésünk volt a győzelmünk kulcsa. Bátran játszottunk támadásban és abszolút megérdemelten nyertünk. Főleg a harmadik és negyedik negyedben sem volt pánik, amikor vezetett a Falco. Az önbizalmunknak nagyon jól jött ez a győzelem, Annyi problémánk volt a mérkőzés előtt, hogy őszintén mondom, nem gondoltam, hogy ilyen szinten tudunk játszani. A problémáink maradtak, de megyünk tovább és meglátjuk mi tudunk csinálni. Még egyszer gratulálok a fiúknak a bravúros győzelemhez, igazi csapatként játszottak.

Gasper Okorn. Falco: Gratulálok a Kaposvárnak, megérdemelten nyert. Amit a mi csapatunkról tudok mondani, az az, hogy a legnehezebb helyzetben vagyunk, amióta én itt vagyok. Szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól, a várostól és a szponzoroktól is. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Vállalom a felelősséget ezért. Le kell ülnünk és majd meglátjuk mi történik. Még egyszer elnézést kérünk mindenkitől.

 

DEAC - Jászberényi KSE 106-70 (23-18, 22-21, 32-15, 29-16)

Egy félidő volt a Jászberényben. A nagyszünetig partiban volt a Coleman (23 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 8 eladott labda), Brbaklics (14 pont, 9 lepattanó) és Williams (11 pont, 10 lepattanó) által húzott JKSE, utána azonban rendezte a sorait a Debrecen és a második félidőt 61-31-re megnyerve magabiztosan érvényesítette a papírformát. A hazaiaknál a Moody-Moore párostól nem is kellett extra, Drenovac (24 pont, 10/12 mezőnyből), Hines (20 pont, 8/11 mezőnyből) és Guyton (14 pont, 4/6 tripla) intézte a pontszerzés nagyobb részét, de végül 61%-kal céloztak mezőnyből, hatan is kétszámjegyűt dobtak náluk és átlépték a 100 pontos határt. Ez a különbség jelenleg reális a felek között, a DEAC zsinórban harmadik sikerével 11-8-ra áll, míg a Jászberény továbbra is vár az első győzelmére, jelenleg 0-18 a mérlege.

A DEAC legjobb dobói: Drenovac 24/6, Hines 20/3, Guyton 14/12
A Jászberény legjobb dobói: Coleman 23, Brbaklics 14/3, Williams 11/3

Kovács Adrián, DEAC: Sokáig tartott, amíg felvettük a mérkőzés ritmusát, az első félidőben többet hibáztunk, második esélyeket engedélyeztünk ellenfelünknek. A nagyszünetben rendeztük a sorainkat, a fordulás után pedig már sokkal agresszívabban kosárlabdáztunk. Összességében elégedett vagyunk, jó munkát végeztünk.

Patai Benjámin, Jászberény: A mérkőzés előtt azt kértem a fiúktól, hogy harcoljanak becsülettel, ezt az első félidőben láttam is a pályán. Ahogyan arra számítani lehetett, a második félidőben átrohant rajtunk a DEAC, amiből már nem tudtunk talpra állni. Természetesen nekünk nem a Debrecent kell megvernünk, hiszen véleményem szerint egy minimum elődöntőre hivatott együttes látszik összeállni a cívisvárosban. Ami minket illet, le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket, a pozitívumokra pedig építenünk kell.

 

OSE Lions - Atomerőmű SE 87-84 (23-20, 18-22, 26-33, 20-9)

Washington remekül debütált. Most léphetett pályára először az Oroszlány visszaigazolt légiósa, Eric Washington, aki ugyan csak a padról érkezett, de első meccsén rögtön 19 ponttal és 7 gólpasszal zárt, illetve 10/10 büntetőt küldött a helyére, azonnal csapata legjobbjaként tündökölt. A hazaiak az ő vezérletével nagyot küzdöttek, voltak kétszámjegyű hátrányban is, a harmadik negyedben nagyon szétesett a védekezésük, aztán a záró etapban teljesen megfojtották az ASE játékát, összesen kilenc pontot kaptak és megfordították a találkozót. A vége szoros lett, de az említett Washington abszolút nyerőembernek bizonyult, 83-83-nál az ő kosarával érték utol ellenfelüket hosszú idő és egy komolyabb felzárkózás után, majd az ő dobásával kerültek 85-84-es előnybe, végül pedig az ő két büntetőjével állították be a végeredményt. Sebastjan Krasovec érthetően elégedetten nyilatkozott, óriási csatában arattak tulajdonképpen bravúrgyőzelmet és hetedik sikerükkel zárkóztak a középmezőny felé.

Idegenben nem megy. A szezon eddigi részében nagyon sok hazai meccset játszott a Paks és saját csarnokában elképesztően kosárlabdázik, 9-0-ra áll, amivel egyedüliként veretlen, vendégként viszont valamiért meg sem közelíti ezt a szintet - ezzel a vereséggel már 2-6 az idegenbeli mérlege, jelenleg nagyjából emiatt nem vezeti a bajnokságot. Ezúttal minden esélye megvolt a gárdának a sikerre, három, de talán három és fél negyeden keresztül nagyjából kézben tartotta a dolgokat, csinálta, amit kell, de 81-70-es előnye után egyszerűen lefagyott és érthetetlen hibákat elkövetve kiengedte a kezéből a meccset. Az utolsó jó öt percben egyetlen mezőnykosarat és egyetlen büntetőt tudtak felmutatni a vendégek, ez most nem férhetett bele, úgyhogy ismét kikaptak, szerdán pedig mennek a Falcót verő Kaposvárhoz.

Az OSE legjobb dobói: Washington 19/3, Bíró 15/9, Anderson 15/6
Az ASE legjobb dobói: Jackson 17/15, Eilingsfeld 17, Capers 14

Sebastjan Krasovec, OSE: Először is, gratulálok a csapatnak. Visszahoztuk a tíz pontos hátrányunkat, nem adtuk fel, ahogy CJ is mondta. Mindenki nagyon küzdött, hogy visszajöjjünk a meccsbe. A végén tulajdonképpen azt használtuk, amink volt, a sebességet és jó kinti dobókat és aztán betörtünk és a végén szereztünk néhány fontos pontot és végül előnnyel zártuk a mérkőzést. Nem volt könnyű ellenfél, szóval ez egy hatalmas győzelem számunkra. Most van másfél hetünk edzeni, készülni és megyünk Szolnokra.

Dzunic Branislav, ASE: Én is szeretnék először gratulálni a hazai csapatnak, azt gondolom, hogy megérdemelten nyerték meg a meccset. A végén úgy gondolom, úgy nézett ki, hogy több energiával, akarattal játszottak és ebben az esetben kiválóan. Úgy nézett ki, mintha kontrollálnánk a játékot három negyeden keresztül, meg a negyedik negyedben is, aztán nagyon sok hibát követtünk el először a védekezésben, utána a támadásban, és érthetetlen eladott labdákból az ellenfél pontokat szerzett. Végülis egy labdás meccs volt, az OSE megcsinálta, amit mi nem tudtunk, gratulálunk nekik. Meg kell nézni egy kicsit, hogyan tudunk jobban játszani.

 

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Zalakerámia ZTE KK 89-65 (28-27, 19-17, 25-11, 17-10)

Oda-vissza. Hét közben Egerszegen aratott győzelmet a Kecskemét, most pedig hazai pályán is lenyomta zalai ellenfelét, ezúttal összességében meglehetősen simán. Az első félidő még szorosan alakult, sőt, a ZTE-nek mindjárt az elején volt egy 12-2-es futása és a második negyedben is tartotta a lépést, a nagyszünetben még csak négy pont volt a KTE előnye - megvolt a potenciál Szabóékban ahhoz, hogy esetleg visszaadják a kölcsönt. A fordulás után azonban elsősorban támadásban tévesztettek lépést a vendégek, elvesztették a ritmust és a nagyszünetet követően összesen 21 (!) pontot tudtak feltenni a táblára - innentől fokozatosan nőtt a különbség, előbb elérte a tíz, majd a húsz pontot és a ZTE-nek nem volt esélye még a szorosabb végjátékra sem. A gárdánál leginkább a 17 pontos Szabót lehet kiemelni, de csapatszinten csak 43%-kal dobtak, 6/23-mal tripláztak, elrontottak hét büntetőt, védekezésben pedig csak felvillanásaik voltak, ott továbbra sem tudták megállítani a Kecskemétet. Az együttes ezzel már csak 4-12-re áll, ugyanúgy, ahogy az utolsó előtti Kaposvár.

Nagy formában a Kecskemét. A ZTE oda-vissza legyőzése is nagy dolog Váradi Kornél együttese számára, de ezt ráadásul a Szolnokon bemutatott komoly bravúr előzte meg - az utóbbi öt meccsükből négyet megnyertek, otthon 7-2-re állnak, összességében pedig már 50% fölé, 9-8-ra javították a mérlegüket. Ezen a mérkőzésen is nagyszerűen támadtak, 60,8%-os mezőnymutatóval zártak, járatták a labdát, ültek a figuráik és a második félidőben már a védekezésük is pazarul működött - egyénileg Wittmann (21 pont, 5 gólpassz 28 perc alatt) emelhető ki leginkább, de a Dramicsanyin-Karahodzsics magasember-páros is villogott, ezen a poszton a padról beszálló Horti is dobott 10 pontot, Djeraszimovics 13-ig jutott, mindenki hozzátette, amit kellett. Most nehéz idegenbeli meccseik következnek, de eddig hozták, amit kellett, jó formában várhatják a folytatást. 

A Kecskemét legjobb dobói: Wittmann 21/9, Dramicsanyin 16/9, Karahodzsics 13, Djeraszimovics 13/3
A ZTE legjobb dobói: Szabó Zs. 17/9, Bonifert 11, Duren 11, Donaldson 11/3

 

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus