Horváth Ákos már nyerőember volt Szegeden!

Horváth Ákos először játszott igazán jól és produktívan új csapata, a Szeged színeiben, s az ő hathatós segítségével, valamint Jonathan Levy főszereplésével a Szedeák is elverte az erős hullámvölgyben lévő Zalaegerszeget!

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 14. forduló

Naturtex-SZTE Szedeák - Zalakerámia ZTE KK 80 - 70 (18-16, 21-20, 13-22, 28-22)

Szeged, Újszegedi Sportcsarnok

V.: Ádám J., Farkas G., Jurák K., (Faidt)

Szeged: Jereminov 10/6, Levy 18/6, Horváth Á. 16/6, J. Williams 17/3, Csorvási M. 13.

Csere: Vida 2, Csorvási L. 2, Wirth -, Kiss Zs. 2.

Zalaegerszeg: Boston 12/6, Gáspár 2, Kovács Ád. 6, Safford 18/3, Lekli

Csere: Teel 11/3, Kámán 5/3, Kertész -, Koma 4.

Nagy lendülettel kezdték a találkozót Bonifert Domonkos tanítványai, Csorvási Milán például egymaga 6 pontot dobott az első két percben, így hamar elhúzott a hazai együttes. (8-2) Völgyi Péter a hetedik minutumig várt első időkérésével, 12-6-os állásnál hívta magához övéit. Elsőre úgy tűnt, a fejmosás sem segített a zalaegerszegieken, miután Horváth Ákos egyéni akciója végén már 8 pont volt a két csapat közötti differencia. Ezt követően azonban feltámadt hamvaiból a ZTE, Justin Safford tripláját követően Vernon Teel vezetésével ki is egyenlítettek a vendégek. (14-14) Hogy mégis előnnyel kezdhesse a második negyedet a Szedeák, arról végig megbízható teljesítményt nyújtó Jerrel Williams, Horváth Ákos duó pontjai gondoskodtak. (18-16)

A következő felvonásban megmaradt a kiegyenlített játék, fontos változásként azonban pontosabban szálltak az egerszegi hármasok, míg a túloldalon egészen a 16. percig kellett várni az első triplára, amely a mai estén olykor nem is túl látványosan, de kifejezetten hasznosan kosarazó Branco Jereminov nevéhez fűződik. Szükség is volt a három pontra, hiszen ekkora már megfordította az állást a ZTE, így azonban újra pariban voltak az együttesek. (27-27) A folytatásban gyors egymásutánban Gerald Boston és Jerrel Williams is távolról volt eredményes (30-30), végül egészen a 20. minutumig kellett várni, hogy visszavegye a vezetést a hazai alakulat. Ekkor Jonathan Levy öt pontot szórt, míg válasza csak Boston méltatta, 39-36-os eredménnyel vonultak tehát a szünetre a csapatok.

A félidő után aztán jött a hideg zuhany a szép számban megjelent hazai publikum számára, ahogyan azt Bonifert Domonkos is megfogalmazta a mérkőzést követően, ebben a periódusban igazán kiemelkedőt nyújtott a ZTE a palánk alatti játékban. 50-50 után beindult a vendégek szekere, az utolsó két percben nyolc pontot vágott a Safford, Boston, Lekli, Teel kontingens, míg szegedi részről csak Vida Máté iratkozott fel a pontszerzők közé. (52-58)

A Csorvási Milánnal nagyot küzdő Lekli József pontjai nyitották az utlsó negyedet, úgy tűnt, nagy bajban a Szedeák, Levy triplája azonban lélektanilag rendkívül fontos pillanatban érkezett. (55-60) Horváth és Williams összjátéka után utóbbi értékesített egy ziccert, majd a másik amerikai, Jono Levy juttatta igen közel az egyenlítéshez csapatát. (59-60) Williams ezt követően bedobott két büntetőt, majd Safford és Levy pontjait követően Kovács még előnyhöz juttatta a ZTE-t, Jereminov hármasa révén azonban gyorsan jött a Szedeák válasza. (68-66) A 37. percben Safford tudott egalizálni, de nagyjából eddig tartott a vendégek maroknyi szurkolótáborának öröme, a folytatásban ugyanis valósággal bedarálta ellenfelét a hazai gárda. Horváth Ákos kifejezetten rosszul célzott kintről az egész mérkőzésen, az utolsó három minutumban azonban két triplát is bevágott, a társak pontjaival kiegészülve pedig egészen magabiztos győzelmet aratott a Szedeák a végjátékban.

A két együttes számára ezzel befejeződött a 2013-as év, a szegediek legközelebb január 3-én lépnek pályára a KTE-Duna Aszfalt vendégeként, míg ZTE egy hazai összecsapás vár egy nappal később a Sopron KC ellen.

Bonifert Domonkos: “Nagy szükségünk volt már egy ilyen győzelemre, ma a nagy szívünk és az időnkénti jó játékunk hozta meg a sikert. A harmadik negyedben alaposan felülmúlt minket a zalaegerszegi csapat a palánkok alatt, jól gyűjtögették a lepattanókat. Az utolsó játékrészre azonban feljavultunk, döntő pillanatokban jöttek be a külső dobásaink, és végül a jobb koncentráció meghozta az eredményét.”

Völgyi Péter: “A végjátékban frissebben mozgott a Szedeák, minket pedig sok hiba jellemzett a klucsmomentumokban, mind támadásban, mind védekezésben.”

Fotó: delmagyar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus