Szolnoki győzelemmel zárult a 15. forduló

Gyengén dobott a JKSE az Olajbányász ellen - parádézott a Paks - 110 pont fölé jutott a Kaposvár Egerszegen - két kulcsembere hiányát nem bírta el a KTE Pécsen - közel járt a bravúrhoz a Sopron Körmenden - hozta a kötelezőt a Falco a Szeged ellen - az összeszokottabb OSE a második negyedben komoly előnyt harcolt ki, utána pedig visszaverte a DEAC minden felzárkózási kísérletét. 

Magyar férfi kosárlabda NBI/A., alapszakasz, 15. forduló:

 

Jászberényi KSE - Szolnoki Olajbányász 54-75 (10-20, 10-18, 24-15, 10-22)

Egy negyednyi jó játék nem elég. A tavalyi évadban története során először győzte le a JSKE a „nagytestvér” Szolnokot, majd a mutatványt megismételte a középszakaszban is az akkor még Nikola Lazics irányította gárda. Idén azonban más szelek fújnak a Jászságban, 1-13-as mérleggel sereghajtó a berényi alakulat, és jó eséllyel készülhet a két győzelemmel álló Szedeák elleni playoutra, hiszen az egyre jobb formába lendülő Sopron KC öt sikert számlál – persze bármi lehet még, hiszen csak nemrég fordultak a csapatok az alapszakasz „második félidejére”, de egyelőre nem sok örömöt leltek a szurkolók Alekszandrovék játékában. Az Olajbányász is alaposan átalakult a legutóbbi szezon óta, elég csak Vojvoda Dávid távozását kiemelni – a kezdeti gyenge játék után azonban erőre kapott a piros-fekete alakulat, ennek megfelelően esélyesként érkezett a szomszédvári rangadóra. 10-10-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a támadásban szokatlanul aktív Kovács Péter triplája azonban egy 10-0-s szolnoki roham előfutára volt – a házigazdák a negyed második felében nem szereztek pontot, így 10-20-as állással fordultunk a második felvonásra. Rudner és Pantelics is betaláltak kintről, de az Olajbányásznak több fegyvere volt, és apránként tovább növelte vezetését – ezúttal is mindössze tíz pontra volt képes a JKSE, így 20-38-cal mehettek a felek a nagyszünetre. Mezőnyből 6/22-vel tüzelt a Jászberény, a hat mezőnykosárra pedig 11 eladott labda jutott, nem túlzás tehát azt állítani, hogy pocsék első húsz percet abszolváltak a hazaiak. A térfélcsere azonban jót tett a berényi lábaknak – fejeknek, öt perc alatt ugyanennyi ponton tartották Jonesékat, miközben elkezdték ledolgozni tetemes hátrányukat. Végül Buzás negyedvégi triplájával meg is felezték azt, 44-53-ról indulhatott a záró etap – pontatlanná vált a Szolnok játéka, nem volt még lefutott a meccs. A jászberényi feltámadás azonban eddig tartott mindössze, néhány kosárváltás után Jones és Tucker vezérletével egy 8-0-t repesztettek a Tisza-partiak, amivel végérvényesen leszakították magukról üldözőjüket – újfent tíz pontra futotta a JKSE-től, a mérkőzés során harmadszor, így pedig nem lehetett esélyük a több lábon álló, koncentráltabb Olajbányásszal szemben. 

54 pont hazai pályán nagyon kevés. Djordje Pantelics nagyon igyekezett, régi önmagát idézve hozott egy 14-10-es dupla-duplát két blokkal megspékelve, társa azonban nem nagyon akadt – Nelson kettő, Alekszandrov hét pontig jutott, Miller 11-e is javarészt büntetőkből született. Ezzel szemben a szolnokiaknál hatan zártak legalább 8 egységgel, többen is elő tudtak lépni, ha éppen rájuk jött ki a játék – persze az is segített, hogy a 19 berényi mezőnykosárra 20 eladott labda jutott...

A JKSE legjobb dobói: Pantelics 14/3, Miller 11, Brbaklic 8.
Az Olajbányász legjobb dobói: Jones 13/3, Cakarun 13, Tucker 10.

 

Zalakerámia ZTE KK - Kaposvári KK 102-113 (37-30, 26-25, 22-26, 15-32)

Nem bírta végig az Egerszeg. A ZTE már az első két percben 4/4 triplát bombázott be, ebből 3/3-at Dirk Williams jegyzett, majd 12-10 után egy 10-0-s rohamot intézett Bencze Tamás csapata. Onnantól végig vezettek is a hazaiak, nagyrészt 10 pont körüli különbséggel és bár a KKK néha bejött öt-hat körülre, de ellenállhatatlanok voltak Szabóék: a 13. prcben már megvolt az 50 zalai pont, a nagyszünetben 63-nál jártak úgy, hogy 9/11 triplájuk esett be. Mégsem tudták eldönteni a meccset, a harmadik negyedben Agafonovnak négy faulttal le kellett ülnie és onnantól már szorosan alakult az állás, majd a záró etap közepén átvette az irányítást a Kaposvár - 94-94-nél egyenlő lett a mérkőzés, 97-97-nél, szűk négy perccel a vége Agafonov ki is pontozódott, a kifulladó ZTE pedig nem tudott már megújulni. Ugyan a találkozó túlnyomó részében vezetett Bencze Tamás alakulata, amely 61%-kal dobott mezőnyből, 12/20 triplát küldött a gyűrűbe és 100 pont fölé jutott, de ez sem volt elég a sikerhez - védekezésben közel értékelhetetlen volt a teljesítményük, a lepattanózást is simán elvesztették és az utolsó percekre teljesen szétestek. Ugyan Bibbins (22 pont, 7 gólpassz, 4/4 tripla) és Williams (25 pont, 4 gólpassz, 9/13 mezőnyből) egyénileg kiváló számokkal zárt, de ez most nem ért győzelmet, így sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el. 

Nagy kaposvári győzelem. Sztojan Ivkovics felforgatta a somogyiak rotációját, Davis és Hendlein is csak a kispadról érkezett, de nagyon nem sikerült jól a kezdés: 37 pontot kaptak az első negyedben, 63-at az első félidőben és már pár perc után kétszámjegyű hátrányban voltak. Azonban valahogy mégis ott tudtak maradni ellenfelük mögött, nem törtek meg és támadásban ők is jól játszottak, mindig akadt valaki, aki megtolta náluk a szekeret - hol Lalic, hol Norfleet, hol Davis villogott, úgyhogy látótávolságon belül maradtak. Amikor pedig esélyt kaptak, akkor azt ki is használták, a második félidőre összerántották az addig vállalhatatlan védekezésüket (a fordulás után 40 pont alatt tartották a ZTE-t), elöl pedig a rengeteg büntetőjük (35-öt dobhattak, a ZTE csak 23-at) mellé megérkeztek a tripláik is: 11 hármasukból hat esett be az utolsó negyedben, amelyet 32-17-re nyertek meg. A rohamnak aztán bő öt percel a vége előtt lett eredménye, 94-94-nél a meccs során először kiegyenlítettek, majd 96-97-nél először a vezetést is át tudták venni, innentől pedig már az ő akaratuk érvényesült - nagyon fontos idegenbeli győzelemmel javítottak a DEAC elleni hazai vereség után. A nyolc pályára lépő játékosból heten is elérték náluk a tízpontos határt, Norfleet (29 pont, 7 gólpassz, 11/18 mezőnyből) és Davis (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4/5 tripla) pedig külön is kiemelendő - a 113 dobott pont messze szezoncsúcs náluk, úgyhogy megvan Ivkovics első sikere a kaposvári kispadon.

A ZTE legjobb dobói: Williams 25/9, Bibbins 22/12, Agafonov 13
A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 29/12, Davis 23/12, Lalic 15

 

Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 109-80 (26-22, 34-15, 19-18, 30-25)

Parádés dobóforma. A tabella harmadik és ötödik helyezettje csapott össze a bajnokság 15. fordulójának rangadóján. Remek összecsapásra volt kilátás, hiszen mindkét csapat gyors, látványos kosárlabdát játszik - a korábbi fehérvári sikeredző, Braniszlav Dzunics Eilingsfeld János hosszú sérülése ellenére is eredményes gárdát rakott össze Pakson. Ennek megfelelően jó iramban indult a debi, kosárra koár volt a válasz, nem volt hiány szép megmozdulásokban – Kis Raul két korai triplát is bepörkölt, 22-22 után pedig az Alba hibáit kihasználva minimális előnyt tudott kiharcolni magának a házigazda (26-22). A második játékrészben aztán már nem volt pardon, Kis mellé Velkey is fellépett, mint hasznos kiegészítő, ő is két trojkával köszönt be – tíz pont fölé nőtt a paksi fór. Faust és Evans is beköszöntek kintről, elképesztő triplazuhatagot zúdított a fehérváriakra az ASE – félidőre 9/14 távolit zörgettek be, vezettek is 60-37-re. Bár kicsit beragadt az öltözőbe a Dzunics-alakulat a nagyszünetet követően (60-42-re, majd 62-46-ra is közelebb jött az Alba), az etap hajráját megnyomták Lóránték, és visszaállították 20 pont fölötti vezetésüket. Csupkovicsnál el is szakadt egy kicsit a cérna, egy kakaskodást követően kiállították a játékmestert, bár az eredmény szempontjából ez már nem osztott, nem szorzott. A záró felvonásban még 30 pontot feltett a táblára a tolnai alakulat, és rendkívül meggyőző játékkal ütötte ki a székesfehérvári együttest.

Ma minden bejött. Coleman 25, Evans pedig 23 ponttal zárt a házigazdánál, de ahogy fentebb is említettük, a kiegészítőktől is jött bőven produkció – Kis két korai hármasa mellé még egyet hozzátett, Lóránt Péter 16 ponttal zárt korábbi csapata ellen, de Faust is berámolt 15 egységet. A túloldalon egyedül a 20 pontig jutó McDuffie-t lehet dicsérni, Csupkovics, Ljubicsics, Markovics és Govens is tíz alatt maradt – úgy sem volt esélye a fehérváriaknak ezen az estén, hogy a lepattanózást 45-35-re megnyerték.

Az ASE legjobb dobói: Coleman 25/12. Evans 23/6, Lóránt 16/6.
Az Alba legjobb dobói: McDuffie 20, Guyton 13/9, Csupkovics 9/6.

 


PVSK-VEOLIA - KTE-Duna Aszfalt 84-62 (16-17, 24-16, 24-13, 20-16)

Azt játszotta a PVSK, amit kell. A vendégek kezdtek jobban a nemrég edzőváltáson átesett pécsiek otthonában, a pontszegény első negyedben Karahodzsics, Wittmann és Thomas is 5-5 pontot tett a közösbe (16-17). A második etap elején aztán alaposan beragadtak a lila-fehérek - négy percig pont nélkül maradtak, a mecsekaljaiak pedig apránként növelték előnyüket. Pongó a harmadik tripláját dobta ugyanennyi kísérletből, 30-21-et mutatott már az eredményjelző, kezdett nyílni az olló. 38-28 után Lewis Chester talált be kintről, végül 40-33-mal mehettek nagyszünetre a felek – sokba került a KTE-nek a második negyed eleji rossz kezdés. A fordulást követően a nagy visszatérő Hegedűs Gergely trojkájával négy pontra zárkózott a Forray-legénység, de erre egy 11-3-as futással válaszoltak a baranyaiak, Budimir, Csirics és Smith is aktív volt ebben az időszakban. A negyed hajrájában még egy lapáttal rátettek a házigazdák, így végül 64-46-os fórral várhatták a záró tíz percet. Szépen kézben tartotta a meccset a PVSK, nem engedték már közel Wittmannékat a végjátékban – 20 pont fölé kúszott a differencia, a kiegyensúlyozott csapatjáték pedig értékes győzelmet ért. 

Djeraszimovics és Djuraszovics hiányában elfogyott a végére a Kecskemét. Két kulcsemberét is nélkülözni volt kénytelen Forray mester, ez pedig a második félidőben már nagyon kiütközött – addig egyáltalán nem tartotta magát rosszul a KTE. A pécsiek rutinosan felőrölték a vendégeket, és újabb győzelmet arattak Dragan Aleksziccsel a kispadon – 36-25-re nyerték a pattanózást, emellett hat eladott labdába kergették bele a kecskemétiek motorját, Wittmann Krisztiánt. 


A PVSK legjobb dobói: Pongó 14/12, Budimir 12/3, Smith 12.
A KTE legjobb dobói: Karahodzsics 18, Thomas 15/3, Wittmann 10/6. 

 

Egis Körmend – Sopron KC 76-71 (13-11, 21-21, 19-19, 23-20)

Szoros csata. Egy ideje már kifejezetten javuló formát mutat a sokáig bukdácsoló soproni alakulat, ennek ellenére a vasiak számítottak a mérkőzés masszív esélyeseinek. Rendkívül döcögősen kezdtek azonban a házigazdák, három és fél percig nem szereztek pontot a feldobást követően – az volt a szerencséjük, hogy az SKC sem „szaggatta szét a hálót” (3-9). Varnado kezdett életjeleket mutatni a piros-feketéknél, és a negyed hajráját már megnyomta a Zollner-legénység – a sok kihagyott dobással tarkított játékrészt végül meg is nyerték a házigazdák (13-11). A folytatásban sem igazán a látványos támadójáték dominált, alig esett kosár. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol a másik fél vezetett – a nagyszünet végül 32-31-es állásnál érkezett el, erősen feledhető volt az első húsz perc. A térfélcsere sem hozott nagy változást a játékban, némileg gyakrabban találtak be a felek, de továbbra sem engedték egymás kezét. Inkább a körmendiek tartottak előrébb, de azt túlzás lett volna állítani, hogy ők diktálják a tempót – 53-51-gyel fordultunk a záró etapra. 66-67 után Ferencz hármasa egy 7-0-s vasi futást vezetett fel, ez bizonyult végül a meccset eldöntő „gyomrosnak” - egy végig kiélezett derbin a végül 26 pontig jutó Varnado büntetőivel biztosította be győzelmét az MTE. 

Nem hiányzott sok a Sopronnak. Az összesen 40 pontig jutó Rivers – Carter duó kis híján célba juttatta a vendégeket, az utolsó percig harcban voltak a győzelemért a kék-fehérek. Bár a Thompson – Kinney duó csak 8-8 pontot szerzett, a labdára vigyáztak a vendégek, mindössze nyolcszor adták el azt – ilyen játékkal máshol is lehet esélyük, hiszen a védekezésük rendben volt. 

A Körmend legjobb dobói: Varnado 26/12, Ferencz 15/15, Edwards 12. 
A Sopron legjobb dobói: Rivers 21/9, Carter 19, Jogéla 13/6.  

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 99-66 (24-18, 21-20, 26-19, 28-9)

Egy félidőt bírt a Szeged. Az eddigi Falco-meccsekhez hasonló forgatókönyv szerint alakult a vasiak Szedeák elleni összecsapása is – egy ideig tartja magát az ellenfél, majd a hosszabb rotációval rendelkező sárga-feketék érvényesítik fölényüket. Az első húsz percben végig lőtávolon belül tudtak maradni a Tisza-partiak, 9-9 után 30-26-ra, majd 39-35-re is feljöttek – hol Asbury volt eredményes, hol Miliszavljevics pörkölt be egy trojkát. A nagyszünetben mindössze 45-37-re vezetett a bajnoki címvédő Okorn-alakulat, de a vasiak keretének minőségét jelezte, hogy mind a kilenc pályára lépő Falco-játékos feliratkozott a pontszerzők közé – a szegedieknél Miliszavljevvics 4/4-es triplázása volt megsüvegelendő. A második félidőt azonban nagyon megnyomta a szombathelyi alakulat, hétpontos előnyét megduplázták a harmadik etap végére a sárga-feketék. Filipovity és Váradi voltak a legeredményesebb pontszerzők, de mindenki hozzátette a magáét – pedig Reddic és Washington nélkül állt fel a tavalyi bajnok. Fokozatosan fogytak el a szegedi lábak, Perl és Benke is beszállt a pontgyártásba – a húszat, majd a harmincat is elérte a különbség, kiütés lett a vége.

Amíg a kezdő bírta. A padról mindössze nyolc pont érkezett vendégoldalon, ez pedig egy Falco kaliberű csapat ellen édeskevés – a bajokat tetézte, hogy a máskor fontos triplákkal operáló Wirth kezdőként nem talált a gyűrűbe. Így gyakorlatilag négy emberre maradt a pontszerzés összes terhe, ebből ráadásul Morris Curry első derbijén lépett pályára – bár nem mozgott rosszul, nem lehetett esélye a Szedeáknak ezen az estén. 

A Falco legjobb dobói: Lake 17, Filipovity 16/6, Váradi 14/6. 
A Szedeák legjobb dobói: Asbury 20, Krapic 13/6, Curry 13/6. 

 

DEAC-OSE Lions 71-87 (19-21, 11-29, 24-12, 17-25)

Az OSE végig megtalálta a nyerőembereket. A vendégek a mérkőzés elején Abellre és Washingtonra támaszkodtak, a második negyedben pedig szépen lassan mindenki megérkezett a meccsbe: Bozovics, Rizvics és a faultgondokkal küzdő Hayes is betalált, de Anda Dávid és Garamvölgyi Ákos is fontos pillanatokban szólt hozzá. A második negyedben gyakorlatilag bárki került pályára, hozzá tudott tenni, a vendégek ráéreztek a hazaiak bizonytalankodásaira, és húszpontos előnyt építettek ki - a nagyszünetig nyolc játékosuk szerzett kosarat, kintről-bentről jól céloztak, talán csak a gyengébb büntetőzés említhető negatív oldalon. Fordulás után aztán elég volt egy párperces rövidzárlat, hogy visszaengedjék a meccsbe a DEAC-ot, ha nincs Abell, akkor komolyabb bajba is kerülhettek volna. A negyedik negyedben aztán hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, 61-66 után előbb Mohácsi vágott be egy hármast, majd a helyette beszálló Rizvics is kétszer ugyanonnan szórt be egy távolit, ezzel pedig le is zárták a meccs érdemi részét. Végül négyen jutottak el legalább 13 egységig, Washington 13 pontja mellé 7-7 pattanót és gólpasszt tett, Bozovics 15 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott, Abell 17 pontot termelt, Rizvics pedig végül 21 ponttal, 4/4 triplával és meccsnyerő kosarakkal zárt, de Hayes, Anda, Garamvölgyi és Mohácsi is megtette a magáét. Az Oroszlány ezzel újabb komoly skalpot gyűjtött be, 7-8-ra javította mérlegét és önbizalommal telve várhatja a közvetlen rivális ZTE elleni otthoni meccset. 

Még dolgozni kell a játékkapcsolatokon. Omenaka Goodwin nem léphetett pályára a mérkőzésen, viszont november 8-a óta először játszhatott a sérüléséből felépült Somogyi Ádám, illetve Djordje Drenovac is bemutatkozhatott a csapatban, ennyi változás pedig túl sok volt egyszerre a DEAC játékának. Az első negyedben még Polyák, Tóth és Boriszov révén tartotta magát a hazai gárda, a másodikban viszont teljesen elvesztették a fonalat támadásban és védekezésben is - Moodyt és Boriszovot, a két játékszervezőt kiválóan kapcsolta ki az OSE, de a félidei 2/12-es triplázás, a 17-25-ös lepattanóarány és a 12 (!) eladott labda is vastagon benne volt a húszpontos hátrányban. A harmadik negyed elején úgy tűnt, hogy Boriszov és Moody is magára talál, 6-0-val nyitottak, de hiába a feljavuló védekezés, utána könnyű dobásokat rontottak, így a negyed hajrájáig kellett várni, hogy tízen belülre jöjjenek: előbb Manigat vert be egy hármast, majd jött egy 8-0-s futás Moodytól. Ekkor úgy tűnt, hogy magára talál a DEAC, Boriszov is egyre jobban ráérzett a játékra, de a negyedik negyedben hiába jöttek fel 61-66-ra, a végjátékban sorra rontottak a pálya mindkét oldalán, a végén pedig annyira összeestek, hogy az egymás elleni eredmények tekintetében az OSE-hez került az előny (az odavágón 87-72-re nyert a Debrecen). Moody hiába csinált 30 VAL-t, Boriszov dobott 21 pontot, a végén kellett volna egy frissebb Tóth Ádám (9 pont, 9 pattanó, 2 blokk, 7 kiharcolt fault), akinek Omenaka távollétében nem volt igazi alternatívája, kénytelen volt 33 percet tölteni a pályán. A DEAC ezzel a vereséggel nehezebb helyzetbe került a felsőházért folyó küzdelemben, jövő héten Sopronban sem vár rájuk könnyű összecsapás.

A DEAC legjobb dobói: Boriszov 21/6, Moody 17/9, Drenovac 9/3, Tóth 9.
Az OSE legjobb dobói: Rizvics 21/12, Abell 17/3, Bozovics 15.

Fotó: olajofficial.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus