Magabiztos szombathelyi győzelem a pontgazdag derbin

Végig kezében tartotta a mérkőzés alakulását a Falco, amely ezzel a győzelemmel biztosította hatodik pozícióját a rájátszásban. 

Magyar Férfi Bajnokság, NBI/A-csoport, Középszakasz - 8. forduló
Falco-Trend Optika KC Szombathely - Pécsi VSK-Pannonpower: 97 - 77
(25-20, 26-14, 20-25, 26-18)
Szombathely, Aréna Savaria, 1500 néző

Falco-Trend Optika KC Szombathely: Martinics 27/9, Váradi 2, Perl 18, Dukics 8, Krsztanovics 13/3.
Csere: Majsztorovics 16/6, Will 5/3, Hall 2, Bognár -, Simon 6/6, Bazsó -. 
Vezetőedző: Kálmán László.

Pécs VSK-Pannonpower: Nelson 15, Pahlmblad 13/3, Bíró 4, Budimir 17/3, Horti 5. 
Csere: Halász 6, Délity -,Harazin 13, Czukor 4.
Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Halász (39. percben)

A mérkőzés statisztikája az alábbi linken elérhető!

Kálmán László ezúttal Bam Doyne-t hagyta ki az aktív rotációból, így a Falco egy magasabb összetételű gárdával várhatta a szintén rájátszásba igyekvő pécsi alakulatot.

1. negyed
A feldobást követően a Falco hozta el a labdát: az első akcióból Zoran Krsztanovics talált be, amelyre Martin Pahlmblad azonnal reagált periméterről (3-3). A mérkőzés kezdeti szakaszán jókora hézag akadt a vasiak védelmén, amelyet Veljko Budimir a 6,75-ös vonal mögül büntetett (4-8). A pécsiek viszont hamar bajba kerültek: agresszív defenzívájuknak köszönhetően már a harmadik percben összegyűjtötték az öt csapatfaultot, amelyet Váradi Benedek és Goran Martinics is kamatoztatni tudott (8-8). A szombathelyiek rohanós játékába sok hiba csúszott, de Kálmán László időkérése után ritmust váltott a vasi gárda: 7-0-ás rohanást repesztve átvette a vezetést (17-13). Csirke Ferenc sem nézhette tétlenül a pályán történteket – ezúttal a vendég vezetőedző volt kénytelen belenyúlni a találkozó alakulásába. Intelmei nyitott fülekre találtak, Veljko Budimir vezérletével kiegyenlítettek a pécsiek (17-17). Az utolsó percek azonban a Perl Zoltán – aki ekkor már tíz egységnél járt – fémjelezte Falco szája íze szerint alakult; fordulatos első negyed után ötpontos fórra tett szert a házigazda (25-20).

2. negyed
Gyönyörű akcióval indult a második szakasz, amelynek végén Harazin Tamás zsákolt. Veljko Budimirt továbbra sem tudták kikapcsolni a játékból a szombathelyi védők, így ismét ellenfele nyakában lihegett a baranyai alakulat (25-24). A sárga-feketék második negyedbeli első egységeit a pazar formában pattogtató Perl Zoltán neve mellé jegyezhették fel, amely után Will Tamás triplája is a gyűrűben landolt – Csirke Ferenc újból időkérésre kényszerült, ugyanis a derbi addigi legnagyobb hazai fórját mutatta az eredményjelző tábla (32-24). A folytatásban tovább nőtt a különbség: a vendégek nem találták az ellenszerét a Perl Zoltán-Goran Martinics duó féken tartására, a két hátvéd pedig könnyű kosarakkal nehezítették életüket (39-26). A Veljko Budimir-Harazin Tamás páros révén kapaszkodott volna a baranyai együttes, de a szombathelyiek összjátéka eredményesebbnek bizonyult. A meccs ezen szegmensében Bognár Kristóf látványos megmozdulásai ugrasztották talpra a vasi nagyérdeműt: az ifjonc védőoldalon rendkívül hatékonyan játszott, több pécsi offenzívát semlegesített blokkjaival illetve szerzett labdáival (43-30). Az első félidő végén Simon Kristóf két hárompontosával tovább növelte a gárdák közötti differenciát – húsz percnyi játék után tizenhét pontos hátrányban tudhatta magát Csirke Ferenc legénysége (51-34).

3. negyed
Goran Martinics ott folytatta, ahol az első félidőben abbhagyta, amelyre a vele azonos poszton lévő riválisa csak ekkor tudott érdemben először reagálni (53-37). Ám hamarosan harsant a szombathelyi időkérést jelző dudaszó, ugyanis Anthony Nelson vállára véve csapatát egymás után hat egységet hintett. Milan Majsztorovics zsákolása törte meg a Falco gólcsendjét, de a Pécs nagyon erőszakosan támadta a gyűrűt – a szombathelyiek faultja gyűlt, míg Harazin Tamás irányításával tizen belülre érkeztek a vendégek (57-48). A vasiaknak láthatóan nem ízlett az agresszív pécsi stílus, támadóoldalon is megrekedtek. Ám még mielőtt bajba kerülhettek volna a hazaiak, Milan Majsztorovics egymás utáni két triplájával hűtötte a vendég kedélyeket (65-52). Minden erejét összeszedve igyekezett zárkózni a Martin Pahlmblad-Anthony Nelson húzta baranyai alakulat (67-57), ám annak ellenére, hogy a sárga-feketék sok labdát szórtak el sem sikerült közelebb férkőznie (71-59).

4. negyed
Perl Zoltán és Anthony Nelson adok-kapokjával indult a rendes játékidő záró etapja: a vendégek irányítója egyéni akciókkal igyekezte felrázni társait, míg a hazaiaknál eloszlottak a pontok (77-63). A legfőbb problémát továbbra is Goran Martinics játékból való kikapcsolása jelentette a pécsieknek: a játékmester hatékonyan tüzelt periméterről, komoly főszerepet vállalt abban, hogy csapata átlépte a húszpontos előnyt (85-63). A baranyaiak támadójátéka teljesen szétesett, kilátástalan akcióik révén tovább mélyült a két gárda közötti differencia. A felszabadult hazai örömjátékra nem volt válaszuk Halász Ákoséknak, egyetlen céljuk az eredmény kozmetikázása lehetett, míg a vendéglátóknak a száz pont elérése. Utóbbi ugyan nem jött össze, de így sem lehet okuk panaszra Nebojsa Dukicséknak: újabb magabiztos diadalt arattak közvetlen riválisuk ellen (97-77)!

A Falco a játék minden elemében uralta a kulcsfontosságú derbit, így megérdemelten orozta el a győzelmet. Hazai oldalon kiemelhető a Perl Zoltán-Goran Martinics-Milan Majsztorovics trió performansza, míg túloldalon ugyan jól kezdett Veljko Budimir, de a végjátékban sok hibával pattogtatott. Ugyan Anthony Nelsonnak is akadtak jobb periódusai, de az irányító túl sokat vállalt.

A szombathelyiek ezzel a sikerrel megszerezték a rájátszás hatodik pozícióját, függetlenül a fentmaradó két meccs végeredményétől, míg a pécsiek tovább vívják élet-halál mérkőzéseiket.

Kálmán László: Gratulálok a csapatomnak a hatodik helyezéshez! Megérdemelten nyertünk, az első negyed után végig kontrolláltuk a mérkőzést. Megyünk tovább, célunk hogy megnyerjük a hátralévő két meccsünket is.

Csirke Ferenc:  Gratulálok a Falcónak, megérdemelten nyert. Bár úgy érzem, rajtunk kívül mások is voltak, akik nem álltak a helyzet magaslatán. Most már csak az Alba elleni mérkőzésünkre koncentrálunk.

Fotó: vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus