Már nem utolsó a Nyíregyháza

A sorozatban idegenben játszó NYKK az egyébként jó formában lévő ZTE otthonában némileg meglepetésre tudott nyerni, ráadásul szinte végig uralva a mérkőzést, még úgy is, hogy csupán két cserét vetett be edzője. Jara Rubin Doyne újbóli megjelenése Nyíregyházán tehát egyelőre jó előjelnek tűnik.

Magyar NBI A-csoport, alapszakasz, 7. forduló
2013. november 9. Zalaegerszeg

Zalakerámia ZTE KK (4-3) - Marso Nyíregyházi KK (1-6) 81-93 (24-27, 18-24, 24-18, 15-24)

V.:  Györffy P. A. Farkas G. Boros T. (Szabadvári)

ZTE: Boston 8, Plumb 16/6, Gáspár 9/6, Safford 21/9, Lekli 23.
Csere:  Kámán, Koma 2, Kovács Á. 2. Vezetőedző: Völgyi Péter.

NYKK: Polyák 4/3, Simms-Edwards 30/9, Mohácsi 2, Cseh 3/3, Poscic 18.
Csere: Doyne 20/6, Hall 16/6.  Vezetőedző: Horváth Imre.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA (Katt rá!)

Völgyi Péter: - A légióscsere jót tett ellenfelünknek. Mi az első félidei védekezésünkkel hoztuk magunkat nagyon nehéz helyzetbe, s olyan hibák jöttek elő, amelyek a koncentráció hiányát feltételezik. Nyilván bosszús vagyok, fájó ez a vereség, de bízom benne, hogy hosszútávon hasznára lesz a csapatnak. Gratulálok a Nyíregyházának, megérdemelte ezt a győzelmet!

Horváth Imre: - Teljes mértékben csapatként tudtunk játszani, emellett remek egyéni teljesítmények is voltak nálunk. Sok jó dolgot láttam a pályán, talán most jött ki az a sok beszélgetés, amit az elmúlt időszakban folytattunk a játékosokkal.

A még nyeretlen Nyíregyháza látogatott a kimondottan jó idényt futó ZTE-hez, ám tudtuk, minden sorozat megszakadhat egyszer. Ráadásul, mivel a Falco ismét kikapott, egy esetleges sikerrel az NYKK elmozdulhatott a kiábrándító utolsó helyről. Ami külön érdekességet kölcsönzött a derbinek, Doyne személyében egy régi-új ismerős is ott volt a nyírségiek között (Rembert kapott útilaput egyébként). A hazaiaknál viszont visszatért a kisebb sérülése miatt a múltkori meccset kihagyó Plumb.

A korábban sokat kritizált nyíregyházi légiósok ezen a napon remekeltek, Doyne is az első meccsén rögtön hasznosnak bizonyult, sőt, az amerikai-magyar Hall is (tőle is várták már a kiugró teljesítményt). Így még az is belefért ezúttal, hogy éppen a magyar tehetségek mutattak kevesebbet - igaz, ez sajnos már-már jellemző a magyar bajnokságra, ha több jó külföldi teljesítmény van egy csapatban, az olykor a magyarok visszaesését eredményezi (kevesebbet vállalnak, a figurák sem annyira rájuk jönnek ki, stb.). A ZTE-ben is a légiósok vitték a prímet, na meg az a Lekli, aki egyelőre pályafutása egyik legjobb szezonját játssza, ám a ZTE ezen a napon kifogott egy pontosan dobó, s igen összehangoltan támadó NYKK-t, ezért a vendégek nyerni tudtak.

ELSŐ NEGYED

A vendégek vezetését követően a ZTE 5-2-re fordított (Safford ezen a mérkőzésen nem csak bentről, de távolról is nagyon veszélyesen játszott), ám szinte végig úgy zajlott a találkozó, hogy egyik vagy másik fél vezetett egy-két ponttal. A vendégek új hátvédje, Doyne is beállt csereként, ám egyelőre még nem talált be. A változást a negyed hajrája hozta, ekkor ugyanis Saffordék megugrottak picit (24-17), de nem tudta meglovagolni előnyét a ZTE, sőt, 180 fokos fordulatot vett a meccs, hiszen Simms-Edwards vezetésével pazar rohanást vitt véghez, s nem kis meglepetésre az első tíz perc végén már az NYKK vezetett.

MÁSODIK NEGYED

A folyamat nem szakadt meg a kisszünet miatt sem. A nyírségiek soraiban Simms-Edwards továbbra is tarthatatlan volt, ráadásul Doyne is belekezdett a ponttermelésbe (26-37). Plumb próbálta felrázni a ZTE-t, de ekkor meg a korábban többször bírált nyíregyházi centerek részéről érkezett válasz, Poscic és Hall is kosarakkal keserítette meg a zalaiak életét. Még mindig Plumb volt az, aki tartotta a lelket a hazaiakban, de Hall nem állt le, még triplát is dobott, nem csak közelről volt eredményes. A nagyszünetben gyaníthatóan volt mit mondania Völgyi Péternek...

HARMADIK NEGYED

Boston, majd Safford és Gáspár igyekezete nem volt hiába eleinte, hiszen zárkózott a Zalaegerszeg (48-53). Sőt, Lekli percei után ismét nyílt volt az összecsapás (53-57). Simms-Edwards és Doyne azonban megint visszatornászta az előnyt közte tízre. A ZTE mégis fordított, ehhez nem kellett mást, mint hogy Safford ismét belelendüljön (64-63). Polyák triplája életmentő volt a vendégek számára, mert így csak pillanatokra került előnybe a ZTE. 

NEGYEDIK NEGYED

Az utolsó játékrészben az NYKK három embere is a kipontozódás szélén állva játszott, mégis növelte előnyét (72-80). Az ok leegyszerűsíthető egy dologra: Lekli József dobta a ZTE utolsó negyedes pontjainak majdnem egészét, egészen pontosan 15-ből 12-t (Gáspár triplája mellett). Ez egyfelől kiváló teljesítmény tőle, másfelől elképesztő, hogy a többiek nem tudtak betalálni. A Nyíregyháza le is győzte a végére egyszemélyessé váló egerszegi együttest, s ezzel megszerezte első sikerét a mostani bajnokságban, egyúttal elmozdult az utolsó helyről.

Fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus