NBI/A: Bevette Szombathelyt az ASE, Fehérváron is nyert a Szolnok

Komoly bravúrt mutatott be a Paks és elvitte a győzelmet a Falco otthonából - közben a Szolnok is nyert Fehérváron, az OSE első idegenbeli sikere pedig Sopronban sem született meg. 

fotó: hunbasket.hu

Alba Fehérvár - Szolnoki Olajbányász 70-85 (14-20, 19-21, 14-18, 23-26)

Egyértelmű szolnoki siker. Gyakorlatilag végig kézben tartotta a rangadót a vendégcsapat, az együttes az első negyed hajrájában meg tudott lépni pár ponttal és onnantól folyamatosan előrébb járt - nem volt nagy a különbség, de amikor kellett, akkor mindig betalált a Szolnok. A jó védekezésnek köszönhetően ez a folytatásban sem változott, a távolság inkább csak nőtt, a hajrában pedig már nem volt igazán kérdés, eldöntötte a meccset az Olaj - oda-vissza legyőzte ellenfelét ebben a bajnokságban Gasper Potocnik gárdája. A vendégeknél Subotic (22 pont, 6 lepattanó, 9/10 mezőnyből), Warner (13 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Cakarun (16 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) is remekül játszott, a padról Badzim tett hozzá 14 pontot és összességében 60%-kal céloztak mezőnyből, míg az Alba csak 37-tel - remek formában száguldanak előre és most még inkább ott lihegnek a Falco nyakában.

Nem elég jó a Fehérvár. Sorozatban harmadszor kapott ki Forray Gábor alakulata, pár napon belül a második hazai rangadóját vesztette el és összességében hatból ötször szenvedett vereséget - egyszerűen nem elég jó jelenleg ez a csapat ahhoz, hogy harcban legyen az első-második helyért. Vojvoda Dávidnak ezúttal sem ment a játék (6 pont, 3/10 mezőnyből, 0/4 tripla), Gillon sem tudta igazán mozgatni a gárdát, Curry pedig bedobott mezőnykosár nélkül (!) zárta az összecsapást - így nem lehet megverni a Szolnokot még hazai pályán sem. Szombaton már Pakson kell helytállni, utána Pécsen, majd fogadják a Falcót, úgyhogy nagyon gyorsan össze kell szedniük magukat, különben az alapszakasz második fele finoman szólva sem lesz számukra sikeres.

Az Alba legjobb dobói: Hearst 16/12, Davis 13/3, Gillons 13/3
A Szolnok legjobb dobói: Subotic 22/3, Cakarun 16, Badzim 14/6

 

Sopron KC - OSE Lions 85-83 (21-20, 17-20, 24-20, 15-17, 8-6) - hosszabbítás után 

Boriszov megnyerte. Végig kiélezett küzdelmet vívtak a felek és bár a meccs elején a Sopron volt tízpontos előnyben is, de ez hamar elolvadt és onnantól végig egylabdás mérkőzést láthattunk. Ez így ment egészen a hajráig, ahol oda-vissza változott a vezető kiléte, majd Padgett duplájával az utolsó percben megint a Sopron vezetett - a túloldalon Bailey büntetőből visszavehette volna ezt az OSE javára, de csak az egyiket dobta be, így 77-77-nél egál lett az állás. Itt mindkét félnek volt még egy lövése a rendes játékidőben, de mindkettő kimaradt, így jöhetett a hosszabbítás, ahol az Oroszlány kezdett jobban és meglépett öt ponttal - ezt viszont kulcsfontosságú hibák követték a vendégek részéről. Amit aztán a Sopron bizony ki is használt: az egész hosszabbítás során az OSE vezetett, de az utolsó másodopercekben, a vendégek hibái után előlépett az "erre tartott" Milos Boriszov, aki a legjobbkor bombázott be egy hármast, ami győztes dobásnak bizonyult - az Oroszlánynak volt még ideje válaszolni, de Washington triplája kimaradt, így elképesztő csatában tartotta otthon a győzelmet az SKC.

Nem tudta kiizzadni az OSE. A szezon során eddig minden idegenbeli meccsét elvesztette az Oroszlány, úgyhogy nagyon kellett volna neki a győzelem és olyan közel állt hozzá, hogy szinte hihetetlen, hogy ez sem jött össze. Az egész meccs a küzdelemről szólt, a hazaiak 43, a vendégek 39%-kal céloztak mezőnyből, a hazaiak 22%-kal tripláztak, hét, illetve nyolc büntetőt hibáztak a felek, 12, illetve 14 labdát adtak el - nem a jó támadójátékok domináltak, inkább az, hogy ki talál megoldást a végén. Mindkét fél kezében ott volt a győzelem, de a Sopron tudott élni a lehetőséggel, az OSE nem - hiába Washington 26-5-5-je 4/7 triplával, vagy Abell 18 pontja és Bailey 17-13-as dupla-duplája, ezt sem tudták győzelemre váltani. Idegenben így már 0-10-et tudnak felmutatni és még három lövésük maradt az alapszakaszban, hogy megtörjék a jeget.

A Sopron legjobb dobói: Padgett 21, Elmore 18/3, Boriszov 16/6
Az OSE legjobb dobói: Washington 26/12, Abell 18/9, Bailey 17

 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE 80-93 (22-24, 20-26, 21-18, 17-25)

Lóránt-parádé és ASE-bravúr. Pocsék idegenbeli mutatóval, kérdéses formában érkezett meg a listavezető otthonába a Paks, ennek értelmében komoly meglepetés és jelentős bravúr az, hogy nyerni tudott Szombathelyen Dzunics Braniszlav csapata. A terv azonban ezúttal nagyszerűen működött, volt egy extra produkciójuk Lóránt Péter révén, aki 32 pontot szórt 12/17-es mezőnymutatóval és 3/4 triplával, emellé leszedett 8 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is, az ő klasszisteljesítményét pedig kiegészítették a többiek: további öt játékos dobott 9-12 pont között náluk, csapatszinten 54%-kal céloztak mezőnyből és 50%-kal tripláztak, remek napot fogtak ki. Ez már az első félidőben is egyértelmű volt, támadásban ott is nagyon éltek, vezettek is nyolc ponttal a szünetben, de aztán próbált válaszolni a Falco és szorosabb lett a meccs - közte négynél azonban megint jött Lóránt egy fontos triplával és két büntetővel, ezzel megtolta csapata szekerét. Összességében a záró etap derekán egy 10-2-es rohammal kerültek olyan előnybe, ahonnan már nem volt visszaút, így idei szezonjuk talán legnagyobb sikerét könyvelhették el - egyúttal jelezték, hogy számolni kell velük...

Nem volt ennyi tűzerő a Falcóban. Benke Szilárd és Váradi Benedek 7-7, Keller Ákos pedig mindössze egyetlen egy pontot tett hozzá a listavezetőnél, ráadásul a három bevethető légiós közül is volt egy gyengébb teljesítmény a négy pontos Lake révén. Így hiába remekelt Barac (27 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Perl (18 pont, 5 gólpassz), ketten nagyon kevesek voltak a Lóránt-extra mellett sokoldalú csapatjátékkal operáló Pakssal szemben és bár összességében szoros meccset játszottak, de a végén törvényszerű volt, hogy az ASE föléjük kerekedik - a védekezésükön sem tudtak igazítani, ez talán még nagyobb probléma volt, mint a kétemberes támadójáték. Ezzel együtt a 17%-os triplázás nyilván nem férhet bele, az ő pocsék napjuk párosult a Paks remek teljesítményével, ebből az jött ki, hogy belefutottak egy kellemetlen hazai pofonba - még mindig ők vezetik a tabellát, de már csak épphogy.

A Falco legjobb dobói: Barac 27, Perl 18/3, Anderson 10
Az ASE legjobb dobói: Lóránt 32/9, Kovács 12/6, Capers 11/3, Eilingsfeld 11/3, Paige 11/3

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus