Szolnokon lett újra bajnok a Falco

A harmadik negyedben törte meg ellenfelét a Szombathely, Váradi és Benke is nagyot játszott - a Falco győzelmével zárult az idei magyar bajnoki szezon.

fotó: hunbasket.hu

Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 53-74 (19-16, 10-14, 13-26, 11-19)

Idegesen kezdődött. Hullámzó és mindenképpen érzelmektől túlfűtött, vitatott szituációktól hemzsegő párharc végén érkeztek vissza a felek Szolnokra, hogy a hétfői szombathelyi meccs után végleg eldöntsék a magyar bajnoki cím sorsát Kapitány Gellért, Benczur Tamás és Papp Péter dirigálása mellett. Alig 47 másodperc telt el a meccsből, amikor Cakarun technikait kapott színészkedés miatt és az egész első negyed kőkemény védekezéssel, a várt hangulatban telt - könnyű dobás maximum távolról érkezhetett, a festékben nem nagyon lehetett megmozdulni sem, azonnal összezártak a csapatok a gyűrű alatt. A Falco kezdett jobban a kihagyott szolnoki büntetők miatt, de aztán a negyed végére fordult a kocka és az Olaj átvette a vezetést, majd Badzim dudaszós dobásával 19-16-ra nyerte a játékrészt, innen jöhetett a folytatás. A második negyed elején aztán kicsit azt láttuk a Szolnoktól támadásban, amit az előző meccs végén, hét perc alatt három pontot szereztek Warnerék, Perl technikaiját sem tudták kihasználni, de közben a Falco sem szerepelt sokkal jobban, így egyálközelben maradtak a felek. A félidei 29-29-es eredmény jól jelzi, hogy milyen mérkőzést vívtak a csapatok - rengeteg volt a hiba, a játékvezetők pedig sok faultot engedtek el a betöréseknél, nem akarták szétfújni az estét. Érdekesség, hogy a döntő eddigi sztárja, Perl Zoltán a nagyszünetig egyetlen egy pontot dobott, mezőnykosarat nem tudott szerezni, míg az utóbbi meccseken szenvedő Váradi Benedek 10 ponttal a mezőny legeredményesebbjeként tündökölt. Az eredményhez hozzátartozik, hogy mindkét csapat bőven 40% alatt célzott mezőnyből és összesen 14 labdát adtak el két negyed alatt..

Aztán a Falco tudta rendezni a sorait és bajnok lett. A fordulás után nem nyitott rosszul a Szolnok, de a harmadik negyed derekán felpörgette a tempót a Falco: sorozatban négy védekezése végződött megszerzett labdával, dobott belőle könnyű kettest, majd triplát is, összességében egy 9-0-t futottak Benkéék, úgyhogy Gasper Potocniknak 35-42-nél időt kellett kérnie. Ez sem segített, az Olaj továbbra sem tudott kosarakat szerezni, nem volt, aki megbontsa a védelmet és a bravúrtriplák sem akartak beesni, úgyhogy Benke villanásaival tovább nyílt az olló és 37-48-nál jött az újabb időkérés, de akkor már bajban voltak a hazaiak. Ez pedig nem javult: Badzim triplája után Váradinak voltak klasszis megmodulásai, az ő sorozatban dobott hét pontjával pedig elbillent a meccs - a záró etapot 42-55-ről kezdhették meg a felek, óriási hajrára volt szükség az Olajtól a bajnoki címhez. Ez azonban elmaradt: a negyedik negyed elején még beesett egy Warner-tripla, de ez nem zavarta meg a szombathelyieket - Benke is hozott fontos kosarat, Barac faulttal együtt talált be, Bruinsma is dobott egy extrát, mindenki hozzátett. Potocnik még kért egy időt, de itt már mentálisan, fizikálisan, minden szempontból óriási fölényben volt a Falco, bő hét perccel a vége előtt 18 pont volt közte. Innentől nem is volt visszaút, az utolsó percek a "lehiggadásról" szóltak, a Szombathelynél pedig az eddig remeklő Perl (magához képest) gyengébb napja is belefért, mert a legutóbb gyengén játszó Váradi (17 pon, 3/4 tripla) és Benke (15 pont, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés, +46-os +/-) volt a meccs két legjobbja - az Olaj nem tudta megnyerni a bajnokságot Szombathelyen +10-ről, a Falco viszont megnyerte azt Szolnokon egy remek harmadik negyeddel. Badzimék teljességgel erőtlennek bizonyultak támadásban, a végére pedig maximálisan össze is omlottak, senki nem tudott stabilan helyzeteket teremteni, sem a betörés-kiosztások, sem a pozíciós játékok nem működtek, ráadásul a kialakított dobások is kimaradtak - ezzel szemben a Falco energikusabban, nagyobb hittel játszott és a legjobbkor tudott sebességet váltani. A hajrában Gasper Okorn már az ifistákat küldte pályára, ez is sokat elmond - ezzel a mérkőzéssel ért véget a magyar élvonal szezonja, a következő idényben is a Falco lesz a címvédő, a hálót pedig az éppen Szolnokról Szombathelyre igazoló Benke  vághatta le a Tiszaligetben...

A Szolnok legjobb dobói: Subotic 13, Badzim 12/6, Warner 10/6
A Falco legjobb dobói: Váradi 17/9, Benke 15/3, Perl 14/3

A párharc végeredménye: 3-2 a Falco javára.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus