Játékkal emlékeztek az idősebb kosarasok

Múlt hét végén a fővárosban rendezték - mint kiderült, hagyományteremtő jelleggel - az I. Zsíros Tibor senior emléktornát

"A Magyar Kupa új rendszerű nyolcas döntője után egy nagyszabású senior torna is a tavaly elhunyt legendás Európa-bajnok nevét viselte. Ez is jól mutatja: Zsíros Tibor a kosárlabdában nemcsak remek játéka miatt vált fogalommá a magyar kosárlabdában, hanem azért is, mert játékos pályafutása után is aktív tagja maradt a sportág életének, volt edző, játékvezető, mérkőzésellenőr, s nemcsak felnőtt, utánpótlás szinten is dolgozott a sportágért.

A senior torna legtöbb résztvevőjének is volt, lehetett valamilyen kapcsolata a legendás Zsizsi bácsival, s az ő emléke előtt is tisztelegve játszottak.

Akadtak, akik a torna előtti napon játszottak megyei, városi bajnokságot, voltak, akik a torna napjának estéjén játszottak, s a tornáról, szinte még szerelésben mentek csapataik meccsükre, s akadtak - talán őket irigyelhetjük legkevésbé - a torna másnapján léptek pályára. A végül ezüstérmes fehérvári csapat néhány játékosa például a meccs előtti napon még ellenfélként vívott ádáz csatát a megyeiben.

A szervezők - akik közül a hölgy szekció meg is nyerte a maga bajnokságát - a torna névadójához méltó szerénységgel, szolgálatkészséggel próbálták kezelni a torna közben felmerülő nehézségeket, problémákat.

Szerencsére az egyik legnagyobb probléma, a folyadékhiány pótlása a közvetlenül a Hauszmann utcai csarnok előterében felállított büfé mellett orvosolható volt. A fogyasztási szokások meglehetősen változatosak voltak, akadtak, akik győzelmet ünnepeltek, voltak, akiknek kevésbé ment a dobás - ők "célzókájukon" próbáltak javítani némi folyadék bevitelével - több-kevesebb sikerrel.

 Azért is köszönet illeti a szervezőket, mert NB I-es, NB I B-s játékvezetőket "szereztek" a mérkőzések levezetésére. Kisebb viták, nézeteltérések persze így is akadtak, főleg voltak az idő előrehaladtával, ahogy fáradtak a sportolók. És talán a "sporiknak" is élmény lehetett mondjuk a 334-szeres válogatott Kiss Lenkének, vagy az aktív játékot nem is olyan régen befejező Dénes Krisztinának, Fábián Ildikónak vagy a már edzőként is bizonyító Rónaszéki Szilviának fújni...

A torna után a csapatok szállásául szolgáló hotel wellness részlegében akik úgy gondolták, kis úszással vagy a jacuzzi igénybe vételével kicsit lazíthatott fáradt, "törődött" izmain. A férfi mezőny e szolgáltatásokat igénybe vevőinek némi szomorúságára a hölgyek erősen visszafogott létszámban vetették magukat a habok közé.

Amikor a fáradt, éhes s újra szomjas társaság az esti partira a hölgyek roppant elegánsan érkeztek, mi, pasik talán kicsit "slamposabban". Az eredményhirdetésen Zsíros Tibor özvegye, s a tornát támogató BKSZ (Budapesti Kosárlabda Szövetség) elnöke, a korábbi kiváló játékvezető, Cziffra Mihály is jelen volt, sőt ő is részt vett a díjak átadásában. Ennek végén azt a nagy tetszést arató bejelentést tették, hogy 2015-ben is lesz Zsíros Tibor emléktorna.

Az eredményhirdetés befejezése, valamint a bőséges vacsora elköltése után a  senioriták és a seniorok a parkettre vonultak. Akadtak, akik a tornán csak nézték a régi játszótársakat, vajon mennyit felejtettek az évek során, na ők aztán a táncban próbálták ledolgozni a napközben a mozgásban összeszedett hátrányukat.

A táncmulatság hajnalig tartott, a torna és a parti utáni regenerálódás talán még most is tart.

Remekül éreztük magunkat, köszönet a szervezőknek."

A torna végeredménye:

Nők II. korcsoport:
1. Székesfehérvár
2. Hungary 2002
3. Valami Rózsaszín
4. Sopron

Nők I. korcsoport:
1. Budapest-Baja
2. Nyíregyháza
3. Budapest Retró
4. BEAC

Férfiak:
1. Paks
2. Székesfehérvár
3, Szolnok
4. Miskolc

Az All Star csapatok:

Nők II. korcsoport:
Fehér Edit /Sopron/, Szabó Eszter /Valami Rózsaszín/, Kiss Lenke /Hungary 2002/, Herbert Edit /Székesfehérvár/, Thaisz Ágnes /Valami Rózsaszín/

Nők I. korcsoport:
Márta Bettina/BEAC/, Erdődi Márta /Budapest Retró/, Hornyák Enikő /Nyíregyháza/, Dénes Krisztina /Budapest-Baja/, Molnár Viktória /Budapest Kolibri/

Férfiak:
Szundy Gábor /Miskolc/, Habók Zoltán /Szolnok/, Daróczi Gábor /Székesfehérvár/, Munteán András /PAKS/, Jáhni István /Szeged/

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus