Kálmán a folytatásban is a Falco élén!

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a szombathelyi klub vezetősége, ahol bejelentették Kálmán László maradását, így a szombathelyi legenda vezényeli majd a 2014/2015-ös szezon csapatát is. A helyiek példaképe a továbbiakban új légiósokkal képzeli el a munkát, valamint két magyar játékostól is megválik.

Hétfő délelőtt 11 órakor sajtókonferencián jelentette be a Falco-Trend Optika KC Szombathely vezetősége, hogy sikerült megállapodást kötnie Kálmán Lászlóval a folytatásról. Így a következő szezonban is a vasi ikon irányítja az újjászerveződő alakulatot.

Először a klub technikai ügyvezetője, Gráczer György szólalt fel, aki elmondta hogy a bajnokság 11. pozíciója nemcsak a szurkolóknak, hanem a klubvezetésnek, a klubtulajdonosoknak is csalódást keltő helyezés, hiszen nem sikerült elérni a szezon elején kitűzött célt: bekerülni a rájátszásba. 
Az alábbi szavakkal értékelte a nehézségekkel teletűzdelt idényt:
„A felkészülési időszakban ennek még nem volt semmi jele, hiszen mindössze két vereséget szenvedett el a gárda az edzőmeccseken. Aztán a bajnokság első három meccse rányomta a bélyegét a további szereplésre. Rengeteg problémába ütköztünk, játékos- és edzőcseréket kellett végrehajtanunk, illetve betegségek és sérülések is tizedeltek minket, ráadásul a szerencse sem állt mellénk. A csapat biztos, nyugodt háttérrel csinálta végig a szezont, anyagi jellegű probléma nem merült fel. Sajnos kiderült, hogy a felkészülési időszakban jó teljesítményt nyújtó játékosok nyomás alatt gyengébb produkcióra képesek, el kell ismerni, hogy egy-két kosaras túl lett értékelve a szezon előtt. Bencze Tamás távozása után úgy nézett ki, hogy Andjelko Mandiccsal rendeződnek a dolgok, hiszen hét meccsünkből ötöt sikerült megnyerni, de aztán a hazai Sopron elleni alapszakasz mérkőzés után hosszabb hullámvölgy következett. Az utolsó három bajnokira érkezett Kálmán László, a csapat megmentője. Neki sikerült a társaságba átültetnie azt a mentalitást, küzdeni akarást, amit még játékosként megismertünk benne, és elővarázsolta a Falco szívet, ami bizonyos mérkőzéseken hiányzott a csapatból. A szép belépő elővetítette azt, hogy a következő szezonra szóló megállapodást kössünk vele, amennyiben ez eredményekkel is párosul, akár még menet közben meg lehet hosszabbítani a kontraktust.”

Ezután Kálmán László mondta el gondolatait, akit szemlátomást nagyon boldoggá tett a kinevezés.
„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy edzőként is vezethetem azt a klubot, amit 20 évig szolgáltam játékosként. Attól még, hogy háromból hármat nyertünk, még nem mondom, hogy sztáredző vagyok, de az biztos, hogy fel tudtam rázni a társaságot, azokban a pici dolgokban, amiket én kívülről láttam, nagyobb százalékban tudtunk javulni. Jobb lett a támadójátékunk, a védekezés pedig akarati tényező. Különben is a jó védekezés hozza meg a hatékony támadójátékot. Szerintem a játékosok korábban vagy tartalékoltak, vagy nem úgy voltak forgatva, ahogy kellett volna. Sikerült megértetnem a fiúkkal, lehet, hogy valaki csak 5 vagy 10 percet játszik, de amikor pályán van, sprintben közlekedjen.”

Természetesen a jövő évi csapatról is szó esett illetve arról, hogy a továbbiakban is Váradi Kornél lesz a segítője a kispadon.
„Beszélgettem már egy-két játékossal a jövőről. Valószínű, hogy kevesebb pénzből gazdálkodunk, de garantálom, hogy azok, akik itt lesznek, felszántják a pályát. Olyan játékosokat szeretnénk ide hozni, akiknek kiugrási és egyben bizonyítási lehetőség lesz a Falco. Olyan játékos kell nekem, aki motivált, győzni akar, meg akarja magát mutatni. Ha felveszi a Falco mezét, adjon ki magából mindent, és ha esetleg ki is kapunk, mondhassa el magáról azt, hogy ő mindent megtett. Nem szeretnék lógó fejű, nem küzdő játékosokat látni a pályán. Természetesen a fiatalokat továbbra is megtartjuk, és játszatjuk, azt szeretnénk, ha 2-3 év múlva már rájuk épülne a csapat. Mindenkinek megadom a lehetőséget a bizonyításra, nálam nincs leírva senki, addig, amíg azt látom, hogy amit adok, az egyensúlyban van azzal, amit vissza is kapok. Azt tudni kell, hogy a magyar piac nagyon vékony. A meghatározó játékosok jó része már aláírt valahova." - mondta Kálmán.

Gráczer György hozzátette, hogy jelenleg a négy korosztályos válogatottnak van élő szerződése (Perl Zoltán, Váradi Benedek, Bognár Kristóf, Bakk Krisztián), a többiek sorsa Kálmán kezében van. Továbbá megemlítette: maradéktalanul elégedett az ifjoncok teljesítményével, akik számos alkalommal 150 %-ot nyújtottak az elvártakhoz illetve az idősebbekhez képest.

Kálmán László mondandóját azzal zárta, hogy egyik légiós sem marad Szombathelyen, mindenki helyett újat keres majd. Két magyar játékosnál pedig úgy érzi, jót tenne nekik a váltás.
„Már több magyar játékosunkkal is tárgyaltam. Az biztos, hogy kevesebb pénzt tudunk nekik ajánlani, mint idén, az ő kezükben van a döntés, hogy elfogadják-e, vagy sem. Nem mindenkire számítok a tavalyiak közül, de egyelőre nem szeretném a távozók nevét elárulni, mert nem lenne szerencsés, ha a sajtóból értesülnének róla. Úgy gondolom, hogy kicsit nyomás alatt voltak, nem ártana máshol összeszedni, újra felépíteni magukat. Nem mondok le róluk végleg, hiszen ha ez sikerül, én leszek az első, aki javasolni fogja, hogy hozzuk vissza őket. Kevesebb fizetést ajánlunk nekik, viszont a meccs-prémiummal igyekszünk motiválni őket. Ennek oka egyszerű, gyenge teljesítményt nyújtott a gárda, a 11., éppen csak biztosan bennmaradó helyen végeztünk. Ha eredményesek lettünk volna, természetesen nem csökkentettünk volna a béreken. Megpróbálunk egy takarékos szezont megvalósítani. Természetesen év közben is lehet plusz motivációt beiktatni a szerződésekbe, ha jól megy valakinek a játék. Én ezt tudom még játékos koromból, hogy milyen jó dolog. Nekem is volt ilyen, emlékszem, hogy amikor még fiatal voltam, és kiharcoltam stabilan a kezdőcsapatba kerülést, a klubigazgatótól ezer forint pluszt kaptam havonta." - emlékezett vissza mosolyogva.

Majd ismét az ügyvezető kért szót, amelyben elmondta hogy a szponzori- és reklámszerződések a bajnoki szezonra szólnak, azonban folyamatban vannak ezek meghosszabbítása. Így várhatón hasonló költségvetésből gazdálkodhatnak, mint idén. 

Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy az önkormányzat továbbra is a gárda mellett fog állni és erre kért minden szurkolót és szponzort is, hiszen egy klub igazi erejét az mutatja meg miként képes felállni egy nehéz helyzetből - ehhez pedig minden támogatásra szükség van. A továbbiakban is egy szerethető és eredményes klub kialakítása áll a középpontban.
 

Forrás: falcokc.nyugat.hu
Fotó: falcokc.nyugat.hu 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus