Könyv az egyetlen magyar NBA-játékosról - tabuk nélkül

Kosaras témájú könyv bemutatóját tartották ma délben a fővárosban, a Hooters étteremben. Az Ulpius-ház könyvkiadó gondozásában megjelent könyv címe: Dávid Kornél, az egyetlen magyar NBA-játékos.

A bemutatón természetesen ott volt az eddigi egyetlen magyar NBA-játékos, Dávid Kornél, és a korábbi kitűnő kosarasnak, az Alba Fehérvár jelenlegi elnökének a szülei is eljöttek.

Dávid Kornél többek között azt fejtegette, nem gondolta volna, hogy az ő magyar "úttörését" követően igen sokáig nem lesz újabb honfitársunk az amerikai profi bajnokságban. De Egyelőre azóta sincs. Mint mondta, arra, hogy második magyarként beverekedje magát, Hanga Ádámnak van a legtöbb esélye, s reméli, hamarosan sikerült is neki.

A könyv bemutatója kapcsán sok mindenről szó esett. Többek között arról, hogy az amerikaiak nem igazán tudták eldönteni, melyik Dávid Kornél vezeték, illetve keresztneve, s azt sem nagyon tudták, hogy kis hazánk merre is van Európában...

Kornél szólt arról is, hogy annak idején számára borzasztó hirtelen jött minden, szinte egyik napról a másikra találta magát a magyar NB I-ből az NBA-ben - átmenet s anélkül, hogy Európa legerősebb bajnokságai közül bármelyikben is csak egy percet játszott volna...

A most a könyvesboltokba kerülő kosaras könyvben természetesen esik szó az NBA-sztárokról, hogy Kornél látta, hogy itthonról, a televízión keresztül bármennyire is isteneknek, bálványoknak tűnhetnek, velük együtt, egy közösségben élve kiderül, bizony ők is emberek - hibákkal, gyengeségekkel.

Dávid Kornél nem titkolta, amikor az Egyesült Államokból visszatért Európába, zavarta, hogy vele kapcsolatban szinte kizárólag az NBA volt a téma. Pedig azt megelőzően sikeres magyarországi pályafutása volt, utána pedig Európa top bajnokságaiban - francia, litván, spanyol - is lehúzott jó néhány szezont. Volt Euroliga-ezüstérmes, litván bajnok, valamint Spanyol Kupa és Spanyol Szuperkupa győztes.

A könyv társszerzője, a kitűnő kosaras szakíró, S. Tóth János elmondta, könnyű dolga volt, hiszen nem harapófogóval kellett kiszedni az információkat Dávid Kornélból, hanem az egyetlen magyar NBA-kosaras maga hozta a történeteket, mesélt, mesélt - olykor kényes témákat sem megkerülve.

Ilyen például a válogatott. Részletesen is szó esik a kiadványban arról, hogy az ő jóval többre hivatott generációja miért csak egyetlen alkalommal jutott ki Európa-bajnokságra, s ő hogyan látja a biztosítási ügyként elhíresült esetet.

Legyen elég ennyi, jó szórakozást kívánunk a Dávid Kornél, az egyetlen magyar NBA-kosaras című könyvhöz.

 

Foto, Slide - ulpiushaz.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus