Nagyszerű meccset játszottunk Iránnal

Férfi válogatottunk hullámzó mérkőzést vívott az idén nyáron nagynevű csapatok ellen is kitűnően szereplő Iránnal szemben, és bár végül kikapott, végig egyenrangú ellenfele volt a vb-re készülő ázsiai gárdának.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott ma este Iránnal mérte össze tudását a krétai felkészülési torna második napján. A mieink ellenfele a görögökhöz hasonlóan az idei kínai világbajnokságra készül, és már tornát is nyert az idén nyáron (legutóbb Oroszországban a hazaiakat verte), így tudtuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk.

Iráni büntetőkkel indult a meccs, de Ferencz Csaba gyorsan dobott két hármast, majd Váradi Benedek jött 5 ponttal. Benke Szilárd két büntetőjét követően 5 pontos előnyünk volt a negyed felénél (13-8). Irán váltott, Jamshidi vezetésével másfél perc alatt egy 10-0-t produkált. Eilingsfeld büntetőivel vettük fel újra a ritmust, de az ázsiai együttes 7 pontos előnyben volt 10 perc játékot követően (17-24).

A második felvonás első felében maradt ugyanez a különbség. A mieinktől Perl Zoltán és Ferencz voltak eredményesek, de az egykori NBA játékos, Hamed Haddadi 9 pontra növelte a távolságot a 14. percben (22-31). Haddadi újabb kosarával a felvonás felénél a 10 pontot is elérte a differencia, a nagyszünetig hátralévő idő azonban rólunk szólt, leginkább Golomán Györgynek köszönhetően, akit nem lehetett megállítani támadásban. Irán próbálta tartani a tempót Jamshidi révén, de nem ment neki, Váradi duplájával egyetlen pontra csökkent a távolság a félidőre (39-40).

A harmadik negyed elején Ferencz újabb távoli bombájával átvettük a vezetést, és ez a játékrész igen hullámzóan alakult: hol az irániaknál volt az előny, hol a magyar csapatnál, amelynél Keller Ákos triplát szórt, Pongó Marcell pedig megszerezte első pontjait (49-47). Eilingsfeld János és Pongó is értékesítettek egy-egy hármast, miközben Iránban Haddadi egymaga tartotta a lelket. Mashayekhi vette vissza a vezetést ellenfelünknek (55-56), és az ő vezetésével növelte is előnyét az ázsiai gárda. Váradi és Eilingsfeld újabb hármasaival tartottuk magunkat, de 6 pontos hátrányunk volt 10 perccel a vége előtt (61-67).

Jamshidi megpróbálta dűlőre vinni a mérkőzést a negyedik negyed elején, folyamatosan szerezte a kosarakat, de Keller, Váradi és Perl révén megvoltak a válaszaink, ott voltunk Irán nyakában (68-72). Mindkét csapat megtorpant egy kicsit, majd Haddadi technikaija után Perl három büntetőjével és Keller Ákos duplájával átvettük a vezetést, egy 10-0-s rohamot mutattunk be (73-72). Az irániak két triplával hűtötték le a kedélyeket, Váradi negyedik hármasára Geramipoor válaszolt egy 2+1-gyel, Yakhchali triplájával pedig meglépett ellenfelünk (80-88).


Aegean Tournament felkészülési torna
Görögország, Heraklion
2. nap

Magyarország - Irán 82-90 (17-24, 22-16, 22-27, 21-23)

Magyarország: Váradi 18/12, Benke 3, Ferencz 12/12, Eilingsfeld 14/6, Horti -. Csere: Pongó 5/3, Keller 12/3, Golomán 9/3, Perl 9, Filipovity -.

Irán: Yakhchali 12/6, Jamshidi 28/6, Nikkah Bahrami 2, Hassanzadeh 2, Haddadi 14. Csere: Mirzaei 1, Mashayekhi 10, Hosseinzadeh -, Zanganeh 3, Rostampour 9/3, Geramipoor 9.

Fotó, Slide - fiba.basketball 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus