Keller Iván a folytatásban is szívesen 3x3-azna

Az Alba Fehérvár játékosa mesélt arról, hogyan került kapcsolatba a sportággal, illetve hogy milyen volt az U23-as világbajnokság és az ott szerzett bronzérem.

Az Alba Fehérvár hivatalos honlapja, az albakosar.hu beszélgetett Keller Ivánnal hazatérését követően:

Az edzőmeccseken döntően kezdőként lépett pályára csapatunkban a bedobó Keller Iván, majd a bajnokság elején nem állhatott Dzunic Branislav rendelkezésére, ugyanis a 23 éven aluli válogatottban szerepelt előbb egy indiai tornán, majd a kínai világbajnokságon. Utóbbi eseményről bronzéremmel tért haza.

- A tavasszal hívott először a keretbe a szakvezető, Földi Sándor, de a Falco elleni elődöntő miatt nem tudtam elmenni a nemzetközi selejtezőre, a nyár elején csatlakoztam a válogatottban készülő társakhoz. Oroszlányban, Prágában, Debrecenben rendeztek nemzetközi tornát, ahol pontokat lehet gyűjteni a világversenyeken való szerepléshez. A csapatnévsor nem volt állandó, Somogyfoki Péter, a korábbi fehérvári, jelenleg Bonyhádon szereplő játékos mellett a kaposvári Kocsis Zalán szerepelt előzőleg, az indiai Haidarabadban pedig Somogyfokival, Kocsissal és a pécsi Demeter Attilával szerepeltem, előzőleg Pécsen gyakoroltunk közösen.

Dél-Ázsiában az U23-as Nations League döntőjét rendezték, ahol szintén pontokat gyűjtöttünk. A viadal két napon át zajlott, minden nap új sorsolás alapján lépett pályára a 8 csapat, más-más ellenfelekkel. Nem jutottak döntőbe.

- A dobott pontok alapján csak a finálét bonyolítják le, a dobott pontok alapján sorolják a csapatokat, a meccseken a dobott pontok számítanak, a kapottak nem. Az indiai túra után mindössze három napot töltöttem itthon, indultam Kínába Demeter Attila, a körmendi Márton Ádám és a jelenleg csapat nélküli – ő is Körmenden kezdett, legutóbb Sopronban játszott, egyelőre nem írt alá sehova - Kántor Olivér társaságában. Földi Sándor a legjobb összeállítást kereste. A nyár eleji együttesből ketten maradtunk Demeterrel, a világbajnokságon remekül éreztem magam, a lüktető, 12 és félmilliós Xianban.

Játékosunk sajnálja, hogy a feszített program miatt nem volt idejük megtekinteni a hatalmas település legismertebb látnivalóját, a terrakotta agyaghadsereget.

- Nagyon sokat voltam pályán, a meccseken játékidő 10 perc, egyszerre hárman vannak pályán, egy kosaras fél percet pihenhet, aztán visszatér. Nagyon fárasztó, hiszen a csapatok egyetlen cserével rendelkeznek. Nagy volt a felhajtás, műanyag borítású, szabadtéri pálya fölé emelt, hatalmas sátorban bonyolították az eseményt, komoly fénytechnika és hangrendszer üzemelt, 200 néző előtt léptünk pályára. Sokan nem jutottak be az eseményre. A csoportban Lettország, Észtország, Indonézia és Mongólia volt az ellenfelünk, a 2. helyen léptünk tovább, ugyanis Lettországtól kikaptunk egy ponttal, 20-19-re.

Keller elmondta, bár ez is kosárlabda, teljesen más, mint amit az Alba Fehérvárban művel. Van ugyan hasonlóság, de nagyon sok dolog különbözik.

- A kétpontos kosár itt egy pontot ér, a tripla kettőt, tehát a dupláját, mint a nagypályás kosárlabdában. Más a labda is, a súlya ugyanaz, de a mérete kisebb. Idő kell, míg egy-egy játékos otthonosan mozog itt is. Nekem gyorsan sikerült belerázódnom, felvettem a ritmust. A meccseken Demeter Attila és Kántor Olivér társagában kezdtem, Marton Ádám csereként lépett pályára. Kínával a nyolc között találkoztunk, a házigazdákat 18-15-re vertük, szoros volt végig, a zárás előtt döntöttük el a találkozót. A későbbi aranyérmes oroszoktól kikaptunk az elődöntőben, jobbak voltak nálunk, megérdemelten jutottak a fináléba. A bronzmeccsen a franciákkal találkoztunk, 15-14-re győztünk. Nekem jól ment játék, nem csak ezen a derbin, az egész tornán végig. Különösen a 3. helyért vívott összecsapáson voltam magabiztos. Nagy boldogságot jelent a vb bronzérem, amit megérdemelten szereztünk meg.

Keller Iván hétfőn este ért haza, nem titkolja, még küzd az átállással. Kedden már pályára lépett a remek játékkal megnyert, BC Dnipro elleni kupameccsen, szerdán szerencséjére lazább edzést vezényelt a szakmai stáb. Ahogy múlnak a napok, úgy sikerül egyre jobban akklimatizálódnia.

- A folytatásban is szeretnék pályára lépni a 3x3-as kosárlabdában. Amikor fél évvel ezelőtt megkeresett Földi Sándor, azonnal jeleztem Dzunic Branislav vezetőedzőnek és Simon Balázs ügyvezetőnek, hogy szeretném megmutatni magam a három a három elleni verzióban. Igent mondtak, az ő engedélyükkel kezdtem el. Remélem, a klubom támogat a folytatásban is.

Forrás - albakosar.hu
Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus