A B-csoportos döntő harmadik meccsének hőse: Beák Gábor

Az NB I/B fináléjának abszolút nyerőembere volt a TF-BP utolsó mezőnykosarát, valamint a győzelmet jelentő időntúli büntetőt bedobó veterán.

Gratulálunk ehhez a nem mindennapi diadalhoz. Pályafutásod megkoronázásának tekinthetjük ezt a sikert?

Köszönöm szépen az egész TF-Budapest nevében. Igen mindenképpen óriási dolog. Sokat dolgoztunk ezért a sikerért! Úgy látszik, kifizetődött.

A mezőny rangidőseként egy tikkasztó párharc végén a te kosaraddal fordított, majd zárta le a sorozatot és így a bajnoki cím kérdését a TF-BP. Eddig is tudtuk, hogy remek fizikai állapotnak és mentális erőnek örvendhetsz, de itt azért a megszokottnál is nagyobb lélekjelenléted és erőd volt a csapatod sorsát a kezedbe venni. Minek volt ez köszönhető szerinted? Hogyan élted meg az utolsó pár percet?

Érdekes kérdés. Nehéz helyzetből jöttünk fel és a rengeteg hiba után erőre tudtunk kapni. Amikor a fiatal játékost látod, hogy küzd, megrázza magát és harcol az utolsó leheletéig, akkor az nagyon sok erőt tud adni. Az utolsó büntető időn túl pedig nagyon érdekes volt. Az OSE ellen így nyertük meg a párharcot, csak ott nem a mi kezünkben volt a döntés. Itt szerencsére igen. Valahogy olyan volt a büntető dobás is, mint az utolsó perc. Nehéz, de valahogy félelem mentes. Amikor bement a büntető, az valami fantasztikus érzés volt.

Ennek a párharcnak nagyon komoly hullámhegyei és hullámvölgyei voltak számotokra. Mi volt az, amivel végül felül tudtatok kerekedni szerinted?

Igen, rengeteg hullámvölgyet megéltünk, ami normális is, mivel ilyenkor nagy a teher és a fáradtság is egyre jelentősebb tényezővé válik és persze az sem kérdéses, hogy egy jó csapat ellen játszottunk és az ő jó periódusuk számunkra mélypontokat hozott. Ami nekünk a győzelmet meghozta, az a csapatmunka. a hit, amit a Merim belénk táplált.

Bár a Hepp-kupát 2017-ben elhódítottátok, tavaly ebben a mezőnyben picit több rotációs lehetőséggel sem tudtatok a nyolcba bejutni, idén viszont egészen az aranyig meneteltetek. Hogyan tudtatok ennyit fejlődni és javulni egy év alatt?

Igen, tavaly sikerült a Hepp-kupát megnyerni, de a bajnokság annyira nem jött össze nekünk. Változott a gárda az egy évvel ezelőttihez képest, a fiatalok egy évvel öregebbek lettek, ami igazából munkában merhető és nagyon jó kis csapat jött össze. Az idősebb játékosok is átléptek önmagukat és kivették a részüket rendesen. A javulás és fejlődés nálunk mindig is nagy tényező, ha az év elejét és az év végét összehasonlítjuk, akkor is nagy különbségek vannak, akár fizikálisan is és tudásban is. Merimnél nem lehet nem fejlődni. Az ő edzésmunkájában mindig van valami tovább mutató, ami inspirálja a játékosokat. Ez a faktor az idei sikerünk egyik titka talán.

Két ifjú titán fejlődésétől és teljesítményétől hangos a magyar kosárlabda közvélemény. Te játékostárként és igazi rutinos mentorként hogy látod, mivel tudtátok őket ilyen mértékben fejleszteni az utóbbi pár szezon alatt?

Buzás Bencéről és Filipovics Stefánról beszelünk. Sok munkánk van bennük. Két kivételes srác. Rengeteget fordítottunk kezdetben a fizikai felkészítésükre, ami az alapját adta meg annak, hogy szakmailag is fel lehessen készíteni őket, de még sok munka van velük. Mindkettő jó versenyző típus és egymást is inspirálják. Ki kell javítani a hibáikat és ehhez Merimnek kivételes szeme, valamint tapasztalata van. Nekünk pedig mentoroknak jó példával kell előttük állnunk.

Mit jelent meglátásod szerint az, hogy az újjászervezett NB I/B-ben pont ez a két gárda jutott el a döntőig, illetve azt, hogy a maximum egy légiósos rendszerben tegnap óta a TF-BP a magyar bajnok?

Nagyon érdekesen alakult ez a bajnokság. Senki nem tudta az év elején hova pozicionálni magát, mert ez azért merőben más volt az előző évekhez képest. Azt hiszem, kirajzolódott, hogy erős így ez a bajnokság és mi vagyunk a legjobb példa a Vasassal együtt, hogy a sok munka meghozza gyümölcsét. Nem gondolom, hogy egy légiós olyan rossz dolog lenne, amennyiben tud azonosulni a csapattal és akár a fiatalabb generációk számára inspiráló is lehet, de ez esetben egyik döntős csapatnál sem volt. Talán példa lehet a kisebb költségvetésű csapatoknak is.

Amennyiben a klubod meg tudja teremteni a hátterét az A-csoportos indulásnak, tudod-e már, hogy te magad vállalnád-e ott a játékot?

Ez még a jövő zenéje. Szerepem biztos lesz a csapatnál, de az meg kiderül, hogy az erőnléti felkészítés lesz-e a feladatom vagy más szerepkörben is számít rám majd Merim.

Fotó - TF-BP facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus