A Honvéd és a BKG húzta be a Piros-csoport éllovasainak rangadóit

A Honvéd nehezen verte a Berényt, a BKG meglepően simán a Veszprémet - a DMTK megszenvedett a ligautolsó ELITE-tel, míg a Pénzügyőr megszorongatta az újabb játékosát elvesztő Újpestet. 

NBI/B. Piros csoport, 9. forduló:

Budapesti Honvéd SE - Jászberényi KSE 77-70

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Markovics Luka (22 pont, 13 lepattanó, 30 VAL), Tanoh Dez András (13 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 20 VAL), Völgyi Marcell (10 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzett labda, 21 VAL).

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (16 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 21 VAL), Olasz Ádám (16 pont, 5 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 20 VAL), Rosic Uros (15 pont, 5 lepattanó, 17 VAL).

A forduló egyik rangadóján az első helyezett, utoljára az első fordulóban veszítő Honvéd fogadta a 2-4. helyen álló, legutóbb a TF-et nagyon elverő Jászberényt, akik dolgát most nehezítette, hogy többen betegséggel bajlódtak, Lewis Chester személyében pedig egyik legfontosabb játékosuk nem is állhatott rendelkezésre. Hamar gödörbe is kerültek a vendégek, a Honvéd a Markovics-Mijovic duó vezérletével 10-0-val nyitott, de nem sokáig tartott a hazaiak villogása. A Jászberény is igazolta jó hírét, a Meleg-Olasz-Rakics trió révén 8-0-val válaszolt, amire a Honvéd még tudott reagálni, de az első negyed hajrája egyértelműen a Berényé volt: hátul alig engedtek kosarat, támadásban pedig a Rosic-Homoki páros remekelt (18-20). A kisszünetben a Honvédnak sikerült átbeszélnie a dolgokat, szűk öt percig egyetlen Homoki-duplát engedélyeztek ellenfelüknek, miközben támadásban fellépett Tanoh Dez András és Völgyi Marcell - kemény munkával megfordították az állást. A negyed derekán azért lassan a Berény is megtalálta a hazai védekezés réseit, de előbb Stefán Dávid, majd a félidő végén zsinórban hét Honvéd-pontot jegyző Markovics Luka nem engedte, hogy fordítsanak (38-33). 

A második félidőt Tanoh Dez András showja nyitotta, akihez hamarosan csatlakozott a Markovics-Mijovic páros is, pillanatok alatt 12 ponttal léptek meg a hazaiak. 48-36-nál komoly gödörbe került a JKSE, de hátul változtattak, percekig nem engedtek kosarat, az Olasz-Velkey-Rosic trió pedig 11-0-val hozta vissza csapatát egyetlen pontra. A vezetést viszont nem tudták visszavenni, Völgyi és Markovics Honvéd-szempontból a legjobbkor lépett elő, ugyanakkor így is teljesen nyílttá vált a meccs a záró játékrészre (56-52). Olyannyira, hogy a Berény Fekete Dávid hármasával és Rosic duplájával át is vette a vezetést - a Honvéd azonban résen volt, Tanoh előbb bedobott egy tempót, majd Kovács Somával dobatott triplát. Kovács annyira belejött, hogy rátett még egy hármast, 56-57-ről hirtelen 64-57-re módosult az állás. Velkey János rögtön válaszolt, majd Rosic és Olasz igyekezett meccsben tartani a Berényt, de ezt az ütést már nem tudták visszaadni. 69-66 után Mijovic, Markovics és Stefán szórt be sorozatban hat hazai pontot, végleg lezárva a meccs érdemi részét - a Honvéd sorozatban 8. sikerével megerősítette vezető helyét, míg a JKSE maradt a 3-4. helyen, de közelebb a masszív középmezőnyhöz. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

BKG Príma Akadémia - Veszprém KK 96-68

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Benedek (28 pont, 4/7 tripla, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 szerzett labda, 43 VAL), Nagy Botond (21 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 27 VAL), Nick Allen (14 pont, 11 lepattanó, 25 VAL), Buzás Bence (15 pont, 9 lepattanó, 23 VAL). 

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Tóth Norbert (24 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 30 VAL), Glatz Soma (13 pont, 5 lepattanó, 14 VAL). 

A játéknap másik rangadóján a Berénnyel 2-4. helyen osztozó BKG és Veszprém találkozott - mindkét csapat jó formában várta az összecsapást, a szigetszentmiklósiak és a bakonyiak is zsinórban ötödik győzelmükre készültek. Bár a meccset Dukics Nebojsa 2+1-e indította, a BKG a Zsihla-Scott-Buzás trió vezetésével azonnal egy 9-0-val válaszolt. Erre még Tóth Norbert és Dukics révén tudott reagálni a Veszprém, de amikor a Nagy-testvérek is beszálltak a hazai pontgyártásba, illetve a BKG felpörgette a védekezését, a vendégek újra bajba kerültek (24-16). A gödör rögtön tovább mélyült a második negyed elején, Nagy Botond szervezésére és Nagy Benedek dobásaira építve 11-2-vel nyitott a Szigetszentmiklós, 35-18-nál időt is kellett kérnie a Veszprémnek. Horváth Ákos és Glatz Soma hármasai gyorsan le is csökkentették 11-re a különbséget, de ennél közelebb nem tudtak jönni - a Nagy-testvérek és Scott résen volt, majd a cseresorból is érkeztek hazai pontok, stabilizálódott a komolyabb hazai fór (47-33). 

A második félidő elején Tóth Norbert vette vállaira a Veszprémet, majd Szabó Péter és Horváth Ákos is triplát szerzett, többször is benéztek 10 pont alá, ám ennél közelebb nem tudtak jönni. A negyed végére a BKG ismét tudott újítani, újra 15 ponthoz közelített a differencia - ha nincs Tóth Norbert a negyed végén, már itt elúszhatott volna a meccs (67-57). A záró játékrész elején két gyors kosárváltást követően jó ideig nem esett mezőnykosár - a veszprémiek feljavultak védekezésben, de a támadásra már nem maradt erejük, így közelebb nem tudtak jönni. A bőven rotációval dolgozó BKG átvészelte ezt az időszakot, 75-64 után pedig kinyílt a gólzsák: Nagy Benedek két hármassal, Nagy Botond egy duplával rakott össze egy 8-0-s rohanást, ami végül döntőnek bizonyult. A Veszprém már nem tudott újítani, a végén az újabb hazai hármasok kiütésessé is tették a vereséget - a BKG immár egyedül birtokolja a tabella második helyét. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Zöld-csoport, 9. forduló:

Dunaharaszti MTK -ELITE Basket 93-89

DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (27 pont, 12/14 büntető, 9 kiharcolt fault, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 34 VAL), Bocsárdi Gábor (12 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz, 33 VAL), Csabay Ádám (13 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 5 gólpassz, 22 VAL), Joó Tamás (20 pont, 4 lepattanó, 19 VAL). 

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (32 pont, 12 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 45 VAL), Somogyfoki Szabolcs (16 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 27 VAL), Jilling László (23 pont, 5 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 24 VAL). 

A ligautolsó ELITE és a második helyezett, újonc Dunaharaszti összecsapása nem volt országos egyes, hiszen a törökbálintiak leginkább egészségügyi problémáik miatt tanyáztak ebben a pozícióban, míg a DMTK rotációja jóval szűkebb az idény elejéhez képest: Tursics Krisztián edzői munkája miatt nem vállalta tovább a játékot és Trepák Zoltán is kevés meccsen tudott pályára lépni. A kezdeti puhatolózás után at ELITE igazolta is hírét, Horváth Áron és Jilling László triplákkal, Láncos Krisztián és Bodnár Balázs ziccerekkel tolta meg a vendégek szekerét, 7-12 is állt az eredményjelzőn, ráadásul Jordan Santiago már itt két személyi hibánál járt. A hazaiak időkérése sem segített, Bodnár és Láncos mellé Somogyfoki Szabolcs is fellépett, majdnem 10 ponttal vezettek a vendégek - a negyed végén igencsak szükség volt Santiago és Csabay pontjaira, hogy ne szakadjanak le a meccs elején (17-21). A második negyed elején rendezte a sorokat a Dunaharaszti, Bocsárdi Haris és Debreceni vezetésével hamar feljöttek egál környékére, sőt lassan átvették a vezetést is. Az ELITE is tudott újítani, Jilling és Somogyfoki irányításával egy 6-0-s és egy 6-2-es futást is összeraktak és visszavették a kezdeményező szerepet (44-48). 

Sőt, Tóth András triplájával már 44-51-re vezettek a nagyszünet után, itt viszont komoly válasz érkezett: a DMTK Santiago hét pontjával és Haris Róbert két hármasával 13-0-s rohanás végén került ismét nyeregbe. Ez azonban sokat kivett a hazaiakból, amikor támadásban elkezdtek visszaesni, az ELITE Láncos és Jilling kosaraival felállt, sőt Tóth és Jilling triplája után 64-66-nál újra vezetett is. Ekkor viszont a hazaiak kerültek a hullámvasút tetejére, Joó Tamás, Santiago és Csabay kkosaraival robbantottak és előnnyel mehettek pihenőre (73-68). Joó a negyedik negyed elején sem pihent, vezetésével nyolc ponttal léptek el a hazaiak, de Jilling, Láncos és Tóth most sem akarta elengedni a győzelmet, 83-80-nál megint csak egy kosár volt közte. Ennél közelebb viszont már nem tudtak jönni, hiába működött a támadójátékuk, ugyanis a túloldalon Bocsárdi döntött úgy, hogy megnyeri a meccset - két perc alatt négy dobást eresztett el, mindegyik be is ment, ez pedig végül döntőnek bizonyult. Bár az ELITE még egyszer megfelezte nyolcpontos hátrányát, de reális esélyük már nem nyílt a fordításra, így a DMTK zsinórban ötödik győzelmét húzta be, míg az ELITE hatodszer veszített. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

Pénzügyőr SE - Újpest-MT 80-85

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kiss Lajos Tibor (19 pont, 11 lepattanó, 9/10 mezőnyből, 1/8 büntető, 27 VAL), Nemes Milán (21 pont, 4 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 24 VAL), Szekeres Ábel (14 pont, 2 szerzett labda, 4 gólpassz, 17 VAL), Horváth Barnabás (12 pont, 3 szerzett labda, 8 kiharcolt fault, 17 VAL). 

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (33 pont, 6 gólpassz, 36 VAL), Antóni Csanád (21 pont, 4/7 tripla, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 24 VAL), Kelemen Balázs (11 pont, 10 lepattanó, 15 VAL). 

A Pénzügyőr zsinórban öt vereségből érkezett, de mióta Dr. Bagi Melinda átvette a csapat vezetését, már javulóban van a játékuk, így az egyik bajnokesélyes Újpest sem mehetett biztosra ellenük - pláne, hogy magasember-posztokon több hiányzóval kellett számolniuk és Puszta Dávid is félig egészségesen vállalta a játékot. A vendégek a meccs elején megmutatták, miért állnak elöl a tabellán: Katona, Kelemen és a szinte egyetlen megmaradt magasember, Szentirmai Ákos vezetésével 4-9-re vezettek. Szekeres Ábel révén igyekezett felzárkózni a Pénzügyőr, amiben az is segített, hogy a túloldalon alig nyolc perc játék után Szentirmai megsérült és már nem is tudott visszatérni. Puszta és Katona révén vészelte át ezt a nehéz időszakot az Újpest, de az látszott, hogy hosszú estére számíthatnak (15-19). A Katona-Kelemen páros révén a második negyedet jobban kezdték a vendégek, eleinte Horváth Barnabás, majd Szekeres és Nemes próbálta tartani velük a lépést, de amikor Katona és Kelemen újabb hármasokat szórt, arra nem tudtak válaszolni, többször is 10 pont felett járt a különbség. A félidő vége viszont a Pénzügyőré volt, Nemes Milán és Steier Bence kosaraival sikerült felzárkózniuk (36-42). 

Fordulás után jobban kezdett a PSE, Szekeres és Nemes pontjaival 41-42-re jöttek fel, de mielőtt fordítani tudtak volna, egy 8-0-val válaszoltak az újpestiek. A negyed derekán Szekeres és Nemes igyekezett újra felhozni az övéit, de Antóni Csanád nem engedte, majd Kiss kosaraira is ő felelt egy hármassal - társai viszont nem nagyon akadtak, a negyed végén zsinórban négy büntetőt hagytak ki a vendégek, amivel élt is a Pénzügyőr (54-60). Az előzmények ismeretében nem volt benne a meccsben, de a hazaiak a negyedik negyed elején közel négy percig nem szereztek pontot, ezt pedig az újpestiek kihasználták: Katona és Antóni kosaraival 15 ponttal léptek meg. A PSE azonban nem adta fel, 56-71 után Kiss, Szálas és Horváth kosaraival 11-1-es rohanást rakott össze, sőt a végjátékra fordulva feljöttek négy egységre 70-74-nél. Ez volt azonban a maximum, az utolsó percekben hiába szerezték sorra a kosarakat, az Újpest Katona, Bea és Kelemen révén szó szerint mindenre azonnal válaszolt, így a hazaiak egyszer sem tudtak egyetlen kosárnyi távolságra felzárkózni. Az Újpest így továbbra is tartja dobogós helyét, míg a PSE maradt a 12-13. pozícióban, de újfent biztató jeleket mutatott, legközelebb a ligautolsó ELITE otthonában válthatja mindezt győzelemre, bár az sem ígérkezik könnyű meccsnek. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus