A Nagykőrös és a Salgótarján begyűjtötte a TF-PVSK duó skalpját

Az NKA szétszedte a foghíjas Kaszásokat, a Pápa is túldobta a sok játékosát nélkülöző, de Kucsora Csabát már bevető Baját. 

Piros-csoport, 9. forduló:

Bajai Bácska FKE - Conoil Pápa KC 92-103

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Kucsora Csaba (35 pont, 3/7 tripla, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 37 VAL), Nagy Dániel (21 pont, 3/7 tripla, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 33 VAL), Goldring Bence (16 pont, 9 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 25 VAL). 

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Varga Balázs (19 pont, 9/11 mezőnyből, 5 lepattanó, 29 VAL), Németh András (20 pont, 3/5 tripla, 9 lepattanó, 24 VAL), Koma Dániel (14 pont, 5/6 mezőnyből, 20 VAL), Murai Gábor (12 pont, 5 szerzett labda, 7 gólpassz, 21 VAL), Sonyák Béla (16 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 19 VAL), Hódi Patrik (13 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 20 VAL). 

A nyeretlen Bajánál továbbra is rengeteg fontos játékos hiányzik, most viszont az egykori bajai nevelésű, komoly A-csoportos múlttal rendelkező Kucsora Csabával erősödtek - de így is a legutóbb a BKG ellen drámai körülmények között veszítő Pápa tűnt esélyesebbnek. A vendégek szerezték az első két kosarat, de a Baja Nagy, Szűcs és Kucsora vezetésével 9-2-es futással válaszolt, majd Goldring Bence is beszállt a pontgyártásba. 12-8-nál kezdett el felpörögni a Pápa, Sonyák triplát dobott, Murai és Koma is faultos kosarat szerzett, majd a negyed vége felé Varga Balázs szórt nyolc egységet - de csak egy ponttal vezettek, ugyanis Kucsora Csaba felpörgött és zsinórban 13 bajai pontot tett a táblára (28-29). A második negyed elején felváltva estek a kosarak, majd a Baja került kisebb gödörbe, itt pár ponttal el tudott húzni a Varga megoldásaira építő Pápa. A hazaiak igyekeztek újítani, de a félidő utolsó bő négy percében mindössze egy Nagy Dániel-hármast tudtak feljegyezni, a vendégek pedig Németh András vezetésével szépen lassan elléptek (42-50). 

A Pápa érezte is, hogy kicsit megroggyantak a foghíjas hazaiak, Hódi Patrik és Németh is gyorsan beszórt egy hármast, Sonyák is remekelt, másfél perc alatt 13 ponttal lógtak meg. Goldring Bence igyekezett ellenállni a vendégek rohamának, de a palánk közelében Németh-tel nem tudtak mit kezdeni, az olló pedig fokozatosan nyílt. 48-65-nél időt is kellett kérnie Hosszú Istvánnak, de a felzárkózási kísérletüket Hódi azonnal rövidre zárta két hármassal, majd Murai is beszórt egy kintit, amivel húszon kívülre kerültek a vendégek, sőt 25-tel is vezettek, mielőtt Kucsora hármasa le nem zárta a negyedet (61-83). A Baja itt sem adta fel, Nagy Dániel és Kucsora Csaba vezetésével 71-86-ig felzárkóztak, de de Németh, Murai és Koma révén a több lábon álló vendégek visszaverték a próbálkozást. A hajrára is 20 pont körüli különbséggel fordultak a felek, ahol a hazaiak még szűkítették a különbséget, de első sikerük megszerzésére ezúttal sem volt esélyük - a Pápa az utóbbi időszak jobb játékát most győzelemmel tette igazán értékessé és lassan elindulhatnak a középmezőny felé. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

NKA Pécs - Óbudai Kaszások 97-65

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (16 pont, 2/4 tripla, 10 lepattanó, 26 VAL), Meszlényi Róbert (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 21 VAL), Rátvay Balázs (17 pont, 8/10 mezőnyből, 4 lepattanó, 20 VAL), Bíró Levente (11 pont, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 16 VAL). 

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (15 pont, 8 lepattanó, 20 VAL), Fekete Viktor (17 pont, 4/9 tripla, 16 VAL). 

A Kaszások továbbra is sok egészségügyi gonddal küzd, de legalább már Fekete Viktort visszakapták, míg az esélyesebb NKA-nál ilyen gondok nincsenek, a pécsi fiatalok az utóbbi hetekben hazai pályán a Honvédot és a BKG-t is alaposan megizzasztották. Nem is teketóriáztak a hazaiak, Meszlényi Róbert és Nemanja Djordjevic vezetésével 9-0-val nyitottak. A Kaszások Boinitzer és Czura révén csak átmenetileg tudták lefékezni ellenfelüket, 11-4 után 16-4-s hazai roham következett, amiben már Rátvay Balázs is főszerepet vállalt. A visszatérő Fekete Viktor két hármasa úgy kellett a Kaszásoknak, mint egy falat kenyér, majd a negyed végén a center Czirbus József is betalált kintről, ezekkel csökkentették a károkat (31-18). A második negyed elején kicsit befagyott az eredményjelző, az NKA-nál viszont hamar megtalálták Kocsis Zalánt, aki kosarakat dobott és dobatott, majd szépen lassan a többi húzóember is felpörgött, erre építve pedig a negyed közepén 47-21-re léptek el. Fekete és Bencsik Barnabás révén igyekezett újítani az Óbuda, de a pécsiek erre Kármán Domonkost és Kazy Balázst húzták elő a cilinderből, így félidőre szinte eldöntötték a meccset - a hazaiak egyetlen gondja az volt, hogy Lados Erik súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett (54-28). 

A második félidő elején ezt hamar nyomatékosították is, Rátvay két kosarával megvolt a közte 30, majd Djordjevic és Meszlényi révén tartották is a differenciát. A játékrész közepén volt egy jobb perce a Kaszásoknak, amikor három kosarat szereztek, de védekezésben továbbra sem remekeltek, így a sokadszor felpörgő NKA-val nem tudtak mit kezdeni - a játékrész végét a Váits-Benke-Kármán-Kazy kvartett egy 10-0-s futással zárta (82-46). A Kaszások még becsületből mentek előre a negyedik negyedben is, egyszer még benéztek 30 pont alá, de ebben a meccsben most ez volt a maximum - az akadémisták felléptek az 5-7. helyre, míg a Kaszások lassan kicsúsznak a playoff-helyekről, és legközelebb a Honvéd ellen sem ők lesznek az esélyesek. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Salgótarjáni KSE - PVSK-CARGATE 61-59

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Dragasevic Veljko (19 pont, 3 lepattanó, 2 szerzett labda, 17 VAL), Takács András (8 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 23 VAL), Kuttor Gergő (8 pont, 10 lepattanó, 18 VAL).

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Farkas Dániel (20 pont, 4/7 tripla, 3 lepattanó, 19 VAL), Armaghani Ármin (7 pont, 11 lepattanó, 2 szerzett labda, 15 VAL), Goldring Gergő (13 pont, 9 lepattanó, 14 VAL). 

A Salgótarján eddig egy meccset nyert, azt is még a második fordulóban, azóta hat vereséget szedtek össze, legutóbb Nagykőrösön kaptak ki közel 20 ponttal. Így sem voltak esélytelenek, mivel a PVSK hiába állt 5-3-mal a tabella elején, a Veszprém és a Vasas ellen közel 40 pontos vereségeket szedtek össze, Andrija Csirics nem is volt elégedett játékosai hozzáállásával. Az első percek játékával sem lehetett, Takács András és Dragasevic Veljko vezetésével 7-0-val nyitott az SKSE, egy időkéréssel kellett rendeznie a sorokat. Ez sikerült is, hátul feljavultak, elöl pedig az Armaghani-Bor-Kalmár trió egy perc alatt eltüntette a hátrányt, majd Futó Balázs 2+1-ével 10-0-s rohanással válaszoltak. A negyed hajrájára ráadásul megjött Farkas Dániel, aki előbb visszatett egy támadópattanót, majd két hármast bombázott be (14-18). Farkas a második negyed elejére is tartogatott egy triplát, de a hazaiak ennél jobban nem engedték el ellenfelüket, a Dragasevic-Molnár-Kuttor trió 7-0-val egyenlített ki. Az egyre inkább hullámvasútra hasonlító meccsen Farkas újabb hármasa és Armaghani duplája állította meg a rohamot, majd a túloldalon Molnár Dániel és Marcell pörgött fel - nagyszünetre egálra mehettek a felek (32-32). 

A sorminta a harmadik negyed elején sem változott, felváltva estek a kosarak, pár ponttal többel egyik csapat sem tudott ellépni - a hazaiaknál főként Dragasevic villogott, a vendégeknél pedig Kalmár Viktor. A pécsiek kerültek először kisebb gödörbe, 37-40 után Molnár Dániel közreműködésével 7-0-t futottak a tarjániak, de mielőtt hátradőlhettek volna, Goldring Gergő két ziccere visszahozta a PVSK-t (47-44). A negyedik negyed elején a Tarján került alulra, majdnem négy percig nem tudtak pontot szerezni, Farkas és Goldring vezetésével négy ponttal vezettek a vendégek. 49-53-nál megint változtak a szerepek, Kuttor és Hargitai kosaraira egyetlen Farkas-büntető érkezett, újra az SKSE járt előrébb. Az utolsó percre fordulva 58-55-ös állásnál Armaghani dobott be egy nagyon fontos egyenlítő hármast, érett a hosszabbítás, azonban egy tarjáni időkérést követően Takács András újra a hazaiakat juttatta előnyhöz - a túloldalon Goldring dobása célt tévesztett, de Molnár Dániel csak egy büntetőt dobott be, 61-58-nál még volt egy lövése a PVSK-nak. Bor Sándor harcolt ki két büntetőt, az elsőt bedobta, a másodikat visszaszedte Armaghani - őt viszont a mezőny egyik legjobbja, Takács leblokkolta, ezzel pedig fontos győzelemhez segítette hozzá a Salgótarjánt. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:


Nagykőrösi Sólymok KE - TF-BP 68-54

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Timkó Norbert (14 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 25 VAL), Molnár Miklós (14 pont, 4/9 tripla, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 gólpassz, 22 VAL), Mácsai Károly (9 pont, 13 lepattanó, 3 szerzett labda, 22 VAL), Lakosa Ákos (15 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 17 VAL).

A TF kiemelkedő teljesítményei: Nagy Szabolcs (16 pont, 5 lepattanó, 19 VAL), Tichov Dominik (11 pont, 9 lepattanó, 10 VAL). 

A Nagykőrös legutóbb a beugró vezetőedző, Lakosa Zsolt vezetésével megszakította négymeccses vereségsorozatát, most pedig a betegségből visszatérő Kovács Sándor csapata győzelmi sorozat építésére készült a remekül rajtoló TF ellen, akiket legutóbb a Honvéd és Jászberény elleni méretes zakó kicsit visszahozott a földre. Az összecsapás elején úgy tűnt, hogy a TF nem szeretne újabb vereséget, a nagykőrösi óriás, Timkó Norbert kosarára a Nagy-Tichov-Bartos trió 11 ponttal válaszolt, hamar időt is kellett kérnie a hazaiaknak. Fehér Péter be is szórt egy hármast, de továbbra is komoly támadásbeli gondokkal küzdöttek a Sólymok, így hiába lassították le a TF-et, közelebb nem tudtak jönni (10-19). A kisszünetet követően viszont a nagykőrösiek valósággal kirobbantak a parkettre, Mácsai, Molnár Miklós és Mester Márk kosaraival két perc alatt feljöttek 18-21-re. A vendégek Csík Richárd hármasával igyekeztek reagálni, de Tichov Dominik nem találta a dobásait Lakosa Ákos mellett, a TF pedig egyre jobban elbizonytalanodott támadásban - a Nagykőrös ezt Molnár Miklós és Lakosa Ákos hármasaival, illetve Timkó ziccereivel elkezdte büntetni, a félidő hajrájáig 15-3-es futást raktak össze (35-27). 

A TF nem adta fel, a harmadik negyedben ők ugrottak neki ellenfelüknek, Gémes és Bartos triplájával, Tichov és Nagy duplájával 37-37-nél utolérték a Nagykőröst. A hazaiak lassan alkalmazkodtak a vendégek védekezésváltásához, Timkó és Lakosa a palánk közelében tudta feltörni a rejtvényt, majd Lakosa kintről is beköszönt, masszív 9-0-val vágtak vissza. A TF csak pillanatokra tudta magához ragadni a kezdeményezést, támadásban fokozatosan elfogytak. A negyed hajrája is a Sólymoké volt, a “3M”, Molnár Miklós, Molnár Dániel és Mácsai Károly sorra szerezte a kosarakat, majd slusszpoénként Kakulya is beszórt egy triplát (59-43). A negyedik negyed elején elapadt a hazai kosárforrás, csak egy Molnár Miklós-hármast jegyezhettünk fel, de a túloldalon is csak Bartos talált be kintről, így a különbség nem csökkent. Óriási birkózás folyt a pályán, de amint a vendégek nagy nehezen szereztek egy kosarat, arra rögtön érkezett a hazai válasz, az idő pedig vészesen fogyott. A TF 12 pont alá egyszer sem tudott benézni, a hazaiak pedig a végjátékban sem lankadtak hátul, így végül kisebb meglepetésre, de teljesen megérdemelten győztek - a TF vezetőedzője leginkább a hiányzó szívet kérte számon játékosain. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus