A Vasas meglepte a BKG-t, a Békés sikersorozata a DEAC ellen folytatódott

A dobogós BKG nem tudott mit kezdeni a Vasas védekezésével, a Békés zsinórban negyedik győzelmével már playoff-helyen tartózkodik. 

Piros-csoport, 10. forduló:

Vasas Akadémia – BKG Príma Akadémia 74-63

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Bagó Martin (13 pont, 10 lepattanó, 23 VAL), Kerkai Ákos (13 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 19 VAL), Radics Gerzson (12 pont, 6/7 mezőnyből, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 19 VAL), Moravcsik Áron (10 pont, 3/4 tripla, 7 gólpassz, 2 szerzett labda, 16 VAL). 

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (22 pont, 4/17 tripla, 3 szerzett labda, 5 gólpassz, 15 VAL), Buzás Bence (15 pont, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 17 VAL), Halász Ákos (9 pont, 5 lepattanó, 2 gólpassz, 16 VAL), Nick Allen (8 pont, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 14 VAL). 

A második helyen álló BKG legutóbb a közvetlen rivális Veszprém ellen győzött magabiztosan, ami ráadásul zsinórban az ötödik sikerüket jelentette, így a Vasas otthonában sem számítottak esélytelennek – ellenfelük ráadásul legutóbb kellemetlen hazai vereségbe futott bele a MAFC ellen és csak a középmezőnyben foglalt helyet. A Vasas aztán gyorsan zárójelbe tette az előzetes várakozásokat, egyrészt Kerkai Ákos és Radics Gerzson vezérletével 8-0-val kezdtek, másrészt három perc alatt három eladott labdába kergették a BKG-t. A vendégek nem igazán találták a Vasas védekezésének kulcsát, amely a csapat motorjának számító Nagy-testvérek dobásait igyekezett megnehezíteni vagy elvenni – Buzás Bence viszont élt a nagyobb térrel, három duplával terhelte meg a hazai gyűrűt, és Nagy Botondot sem sikerült teljesen kikapcsolni, így 12-11-nél úgy tűnt, hogy a BKG magára talál. Radics és Farkas Attila viszont visszaverte a próbálkozást, a liga egyik legjobb pontátlagával rendelkező vendégek mindössze 13 pontig jutottak az első negyedben (17-13). A második játékrész elején úgy tűnt, hogy BKG kiegészítői, Reizer, Halász és Lakatos húzza ki a bajból a csapatot, egy pontra felhozták a vendégeket, de fordítani ekkor még nem sikerült, Bagó Martin egy 2+1-es játékkal állította meg a rohamot. A Vasas sem brillírozott azonban támadásban, mindössze 11 pontot szereztek a második negyedben, így Buzás vezetésével minimális előnyt azért ki tudott csikarni a vendéggárda a nagyszünetre (28-29). 

Fordulás után úgy tűnt, hogy kiszakad a gólzsák, az egyik oldalon Moravcsik Áron szórt két hármast, a túloldalon Buzás és Nagy Botond villant – a Vasas találta meg hamarabb a védekezését, 34-34 után egy 7-2-es futással kerültek előnybe. Halász Ákos triplája a legjobbkor jött a vendégeknek, amivel lélegzetvételhez jutottak, Nagy Botond is szerzett néhány pontot, majd Nagy Benedek triplájával a játékrész végére vissza is kapaszkodtak (50-48). Ez a felzárkózás azonban sokat kivett a BKG-ból, a Vasas a Farkas-Andrássy-Radics trió kosaraival 7-0-val nyitott, és a rohamot Nagy Botond hármasa csak lassítani tudta, Bagó Martin kosaraival 61-51-nél kialakult a tízpontos differencia. Itt kicsit be is fagyott az eredményjelző, percekig nem esett kosár – a pár perces gólcsendet követően Nick Allen büntetői hozták kicsit közelebb a BKG-t, de Moravcsik és Kelenföldi azonnal válaszolt. A hajrára fordulva Buzás és Nagy Botond is beszórt egy triplát, a vendégek még egyszer feljöttek hét pontra, de Barócsi Ádám 2+1-es játéka lezárta a meccs érdemi részét – a Vasas nagy skalpot begyűjtve 50 százalékra javította a mérlegét, míg a BKG veresége tovább sűrítette a Honvéd mögötti mezőnyt. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Zöld-csoport, 1. forduló pótolt mérkőzése:

Békési SzSK – DEAC U23 59-54

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Daniel Krstic (26 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 28 VAL), Nemanja Acimovic (13 pont, 6/8 mezőnyből, 4 lepattanó, 18 VAL), Okoh Viktor Kelechi (7 pont, 7 lepattanó, 1 blokk, 12 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Pollák Balázs (18 pont, 3/5 tripla, 3-3 lepattanó és gólpassz, 2 szerzett labda, 21 VAL), Gáspár Mátyás (10 pont, 9 lepattanó, 19 VAL), Ságodi Róbert (6 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 15 VAL). 

A lassan rajtoló Békés megtáltosodott az utóbbi hetekben, zsinórban három győzelemmel érkeztek az összecsapásra, míg a DEAC fiataljai fordított utat járnak, remek szezonrajtot követően azért egyre több vereség csúszik be, legutóbb Győrben kapituláltak – bár ott nem léphetett pályára fő pontszerzőjük, Pollák Balázs. Most viszont pályára léphetett, és szerepet is játszott a DEAC jó kezdésében – Pollák, Ságodi, Balázsi és Fábián is jól szólt hozzá az első percekben, 4-9-re, majd 8-16-ra léptek meg a vendégek, miközben a békésiek Acimovic kivételével sem elöl, sem hátul nem villogtak. Vass Dominik beállása segített, aki triplával segített, Krstic is beszórt egy távolit, miközben hátul is kezdtek magukra találni, így a negyed végére lőtávolba kerültek (15-18). Sőt, a második játékrész elején két gyors Krtic-találattal a vezetést is sikerült átvenni, igaz, Pollák résen volt és megállította a kibontakozó rohamot. Az eddig is inkább a védekezésről szóló meccs itt változott kőkemény birkózássá, mindkét fél hátul igyekezett megtörni a másikat, amiből rettentő kevés pont született – az egyik oldalon Okoh Viktor Kelechi és Krstic, a másikon Gáspár és Szívós szerzett 1-2 kosarat, és a félidei eredmény hűen tükrözte a küzdelem hevességét (27-25). 

A nagyszünetet követően úgy tűnt, feljavulnak a támadósorok, a vendégeknél Pollák, Fábián és Ságodi, a másikon Acimovic, Krstic és Cvijin Patrik is hamar kosarat szerzett. 33-30-as állásnál azonban a Békés teljesen elvesztette a fonalat, nagyon hosszú ideig képtelenek voltak a kosárba találni, ezt pedig kihasználta a DEAC. Náluk is szórványosan estek a kosarak, de legalább estek, ez pedig egy 9-0-s futást eredményezett. A játékrész végén azért Acimovic és Krstic betalált, de így sem festett jól a békésiek támadójátéka (37-40). Acimovic kosarával indult a zárónegyed, de a DEAC itt ismét tudott kicsit futni, Kovács Bence és Gáspár Mátyás révén 39-47-re léptek meg a vendégek. A Békés azonban talált még egy fokozatot és 10-0-s futással jött vissza a meccsbe: ismét Vass Dominik szórt be egy hármast, majd Okoh Viktor Kelechivel rakott össze egy 2+1-es játékot, a rohamot pedig Krstic és Okoh újabb kosara zárta. A DEAC-os időkérés segített, Gáspár kiegyenlített, majd két Krstic-büntető után Pollák hármasával 51-52-nél újra vezettek a vendégek. De nem sokáig, Krstic egy tempóval válaszolt, majd kisvártatva egy hármast is bepörkölt – innentől a DEAC már csak futott a pénze után, az egyenlítésért már egyszer sem támadhattak, a végén Balog Gábor higgadt büntetőzése zárta le az összecsapást. A Békés sorozatban negyedik sikerével már átmenetileg playoff-helyen tanyázik, sikerükkel utol is érték a tabellán a DEAC-ot. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus